banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 00:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: soYa
PostPoslato: 20 Jul 2003, 16:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Soja je jednogodisnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 do 5 okruglih zrna, zute, zuto zelene ili smedje boje. Zrno sadrzi 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina
Sojino zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi od soje ne mogu biti zamena za druge vredne prehrambene artikle, pogotovo ne za namirnice zivotinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba), vec se smatraju za namirnicu koja ima svoje ravnopravno mesto u ishrani.

Soja Iecitin je prirodna materija izvrsnih osobina, ali manje poznata širem krugu ljudi. Njegovi gl. sastojci su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina. Kolin igra kljucnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i cesto se veže za vitamine. Inozitol se u manjoj ili vecoj kolicini nalazi u namirnicama biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje vece kolicine inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i razgradjivacima masti.

Lekovito delovanje: Lecitin snižava nivo holesterola, procišcava zidove krvnih žila i pojacava rad srcanog mišica. Kako naša standardna prehrana sadrži znatno vecu kolicinu masti od optimalne, skoro svaki covek ima povecane potrebe za lecitinom. Drugo važano dejstvo lecitina je da u vecoj meri smanjuje ili cak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima.

Redovno uzimanje lecitina omogucava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno kod sportista ciji je ucinak umanjen zbog bolova u zglobovima.

Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomocu lecitina može se spreciti nastanak ekcema. Lecitin pojacava moc koncentracije i pamcenja i deluje umirujuce na živcani sistem.

Medju vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B grupe,
vitamin E i drugi. Od minerala tu su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje i drugi.

Soja je posebno korisna u ishrani dijabeticara: obezbedjuje dovoljno kalorija i proteina, ali i prilikom prolaska kroz creva omogucava manju apsorpciju ugljenih hidrata. Ova namirnica je, bez sumnje, vrlo korisna, ali je tesko prihvatamo u svakodnevnoj ishrani. Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi zbog toga ima dijetetsko i preventivno delovanje.Soja se, takodje, preporucuju za ishranu osoba obolelih od secerne bolesti, povecanog krvnog pritiska i nekih oboljenja jetre.

e pa...
koliko koristite soju u ishrani?
meni je to super zamjena za meso u jelima(mada se i u ovom textu navodi da to ne mozhe biti, jer zhivot'nja je zhivot'nja :D), koje inache i ne gotivim, al sam primorana da ga jedem, u malim kolichinama....bila sam biljojed godinu dana i super sam se osjetjala, organizam se potpuno prochisti
tjevapi od soje su super super sjajni, soja sa grashkom, mrkvicom, krompirom itd puno puno komb. se mozhe napraviti...
puno ljudi kazhe da im soja ima bljutav okus....e pa ko im je kriv kad ne znaju fino napraviti...kao moja mama :P

e ako neko ima neki superql recept nek prebaCHi :wink:

Poslednji put menjao marqueemoon dana 10 Sep 2004, 11:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2003, 00:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2003, 23:48
Dje ima kupiti soje da omrsavim 2 kg.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2003, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
imas u Snjeguljici (zanatski pored Boske) na prvom spratu ima nesto kao
'zdrava hrana' ili tako nesto.. prodavnica gdje mozes kupiti 100 vrsta soje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2003, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
pasteta od soje

1/4 kg soje

obariti u malo vode, samljeti u masini za meso. Dodati 1/2 margarina, 2 obarena jajca ( izrendana) i zaciniti ( so , vegeta, biber ... po ukusu) Dodati senf

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2003, 19:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 23:21
Obozavam soju i imam toliko recepata za nju, i za pastete, koje su fantazija, za razne vrste snicli od sojinog zrna solo, pa sa kombinacijama povrce-soja, pa peciva od soje....ima toga :lol: :oops: .
Nisam vegeterijanac, ali ne jedem meso bas toliko kao ni produkte zivotinjskog organizma(jaja, mlijeko, i ostale proizvode), vec se vise baziram na biljnim hranivima(moram spomenuti sojino mlijeko koje je jako dobro i sadrzi takodje dosta vitamnina)! :lol:
bleYa za pocetak cu ti prebaciti recept za snicle od soje i povrca, a kad uhvatim vremena, otkucacu jos koji :)

SNICLE OD SOJE I POVRCA:

-300g kuvane soje
-1 korjen celera
-1 mrkva
-100g spinata
-100g krompira
-2 kasike brasna
-morska so
- 1 veza persuna
Svo povrce posebno skuvas, ocijedis ga i sameljes sve sastojke.
Zacinis ih i rukama oblikujes snicle. Peces ih i slazes na tanjir i pospes sijeckanim persunom.
MENI SU SUPER, PROBAJ PA JAVI :P :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2003, 22:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
ma sojine snicle su odlicne
a jednom sam probala i neku juhicu sa
nekim sojinim...ne znam tacno,oblika kikirikija
bila je super,i ja bih da je napravim
ali ne znam sta je to tacno,sta da trazim
:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2003, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
Vec sam ocajan u pogledu ishrane.
Ne jedem meso, nije mi to toliki problem,
vec to sto sam vec pisao da sam jeo sojine
cufte koje su bile bolje od bilo kakvih cufti krave, koze ili svinje:)

Sad, em sam kuvao, przio, cinio-zacinjavao, mjesio :),testirao
svasta nesto, ali ajd da je bar 30% tog kvaliteta.

Ma jok.

Soja mi je uvijek negdje pripremljena ostajala soja - dok pravi
strucnjaci kazu da je pripremljena soja - ostala soja samo
amaterima.

Ima li ovdje neki strucnjak koji zna kako i koji je probao to.
Obecavam.
Kad uspijem to da napravim.
Jescu minimalno dva puta dnevno:))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2005, 14:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2004, 22:55
fuj,ma jedite ljudi krmetinu

http://www.stormfront.org/forum/
http://www.28serbia.org/
http://www.heathenfolk.net/forums/
http://www.thepaganfront.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 21:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2004, 22:55
zar neko jede tu soju ljudi moji

http://www.stormfront.org/forum/
http://www.28serbia.org/
http://www.heathenfolk.net/forums/
http://www.thepaganfront.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 13:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
jednom probao
brrrr
neka hvala
ionako je meso najhranjivije za mozak tako da mi soja nije potrebna

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2005, 16:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
BSE je napisao:
jednom probao
brrrr
neka hvala
ionako je meso najhranjivije za mozak tako da mi soja nije potrebna

Vidi se kako je dobro za tvoj mozak kad ovako razmisljas, :lol: :lol: sala mala.
Naucno dokazano da ljudi najvise prave greske u tome sto misle da je meso neophodno za zdravu ishranu, medjutim prilicno je obrnuto.
Za mozak ustvari najbolja djeta je balansirana ishrana omega6s i omega 3s, prnadjena u kukuruzu, suncokretovom ulju, orahovom ulju, i kanolovom ulju a najmanje zivotinjskom mesu koje sadrzi vrstu fata i zacepljuje arterije ako konzumirano u velikim kolicinama.Isto za pravilnu funkciju mozga preporucen je colin vitamin vrsta fata vitamina B pronadjena u kokosijim jajama. Ovaj vitamin pored poboljasavanja funkcije mozga isto pomaze i u aktiviranju mozga duze nego obicno prije nego sto postane umoran.
MI netrebamo meso ne trebamo mljeko i netrebamo ribu da nasa tjela ostanu u top formi i fantasticnom zdravlju, veoma je obrnuto, sto manje ili uopste ne konzumirano ovog to bolje.(Kladim se da vam je vasa baba rekla drugacije)
Prirodna dijeta je odgovor.
Koja je veoma jednostavna i zdrava ishrana.

ps. Kladim se da vecina od vas moze vidjeti sta vam se ustvari desava UNUTRA u vasim tjelim dok jedete krapavu i smece od hrane nikada ne bise ni pomislili da zagrizete jedan mali griz necega sto ste obozavali kao recimo meso, pastete , vrste slatkisa i mnogo drugih punih smeca pakovanih jela...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 13:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

khm mr.x naucno je dokazano da se mozak hrani bjelancevinama i to najvise iz zivotinjskog mesa sto se vidi u prirodi gdje mesozderi imaju najrazvijeniji mozak

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 13:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
BSE je napisao:
khm mr.x naucno je dokazano da se mozak hrani bjelancevinama i to najvise iz zivotinjskog mesa sto se vidi u prirodi gdje mesozderi imaju najrazvijeniji mozak

:lol: :lol: izvini al ova teorija je malo stara i davno updatirana ,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 14:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Prvi put da se slozim sa Mr.X-om 8) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 01:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Obozavam soju.Uglavnom je dodajem fasiranom mesu(soju u ljuspicama).Meni je jako ukusna.

Mada,secam se da sam negde procitala da je dokazano kako velika upotreba soje povecava agresivnost. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 12:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mr.X je napisao:
BSE je napisao:

:lol: :lol: izvini al ova teorija je malo stara i davno updatirana ,

heheh znam da je stara ali iznenadjujuce i dalje je tacna
provjeri malo kakav oblik energije trazi mozak, sta je recimo dobro za pamcenje i koncentraciju, itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 20:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Najbolje je jesti soyu dok je jos onako mlada u mahunama. Samo je obariti i posoliti (mahune se ne jedu, samo sjeme :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2006, 20:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2006, 20:59
Samo pazljivo, ne trcite za sojom tek tako - soja sadrzi biljni estrogen - fitoestrogen- KOJI PO NEKIM istrazivanjima moze da kod muskaraca doda malko masnih oblina.

Ali naravno umerena konzumacija soje nece da skodi ; )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]