banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 02:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jul 2010, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Elem,

Kako se dan nezavisnosti neumoljivo blizi, a ja sam obecao drugarima prije dvajes godina da cu ispec vola kad se to desi, izgleda da je doslo vrijeme da se spremam.
Dakle, zna li neko kako to odraditi, koliko vremena traje pecenje na raznju, koliko drva treba, i more li razanj od stozine da se napravi ?

Znaci nesto poput ovog, samo sto bi ovaj bio dva puta veci i tezi !

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 21:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nisam nikada peko ništa veće od četrdesetak kilograma, ali za bika mislim da bez metalnog ražnja ne smiješ ni pomisliti da započinješ posao. Da kojim slučajem pukne ništa mu ne možeš.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa konto sam ja to, ali mozda bi mogla malo bolja grabova stozina izdrzat.
A sta mislis koliko stati se to treba pec ?

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 23:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Obično se oko deset sati drži na vatri, ali ipak je velika razlika u težini bika (od 400 kilograma, pa nekad i preko 800-900). Uglavnom ljudi za pečenje bika angažuju nekog ko se time profesionalno bavi jer se ne peče bik svaki dan i malo ljudi uopšte prisustvuje takvim događajima (mislim na sam postupak pečenja, ne na jelo).
Meso se povremeno skida sloj po sloj, prvo sa plećke a potom sa vrata i ostalih debljih dijelova. To je ono što ja znam, nekako mi milije da kad mogu samo sjednem za sto (tu se bolje snalazim).

Evo jedna sličica koju nađoh na netu, izgleda da ipak može i drveni ražanj (obratiti pažnju na debljinu ražnja).

Slika

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 12:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Mar 2007, 22:19
Rocker je napisao:
Elem,

Kako se dan nezavisnosti neumoljivo blizi, a ja sam obecao drugarima prije dvajes godina da cu ispec vola kad se to desi, izgleda da je doslo vrijeme da se spremam.
Dakle, zna li neko kako to odraditi, koliko vremena traje pecenje na raznju, koliko drva treba, i more li razanj od stozine da se napravi ?

Znaci nesto poput ovog, samo sto bi ovaj bio dva puta veci i tezi !

Slika

imajuci na umu da svake godine redovno odrzava savjetovanje veterinara u teslickom hotelu Kardijal, i da je kruna tog savjetovanja vo (preciznije receno bik) na raznju, ekipa iz hotela bi to morala da zna... i mislim da se za tu vrstu informacija mozes njima obratiti...
tip koji im svake godine rjesava pitanje nabavke, klanja i obrade , a mozda i pecenja, pomenutog bika je poznati mesar Lazo Sesic (mesnice Kod Laze i rostiljnice Obelix), pa ti i on moze dati tu informaciju...

p.s. s obzirom na kilazu, na drveni razanj zaboravi

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma nije problem ni metalni razanj, fora je da saznam koliko drveta treba.
Ja sam to kontao kad bude da pecem u dvoristu, valjda nece komunalna pravit probleme?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 16:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
Za pečenje vola potrebno je najmanje 24 sati...Prvih pet sati treba više puta meso premazati pivom, uljem i ljutom paprikom....prvo rezanje ide nakon 12 sati...pa ti sad kontaj koliko ti treba drva, a od viska glava ne boli....

evo jedan recept pa kome se da ovo da pravi....ako neko bude pravi nek javi da mu dodjem u goste...hahaahahahha

VO U KUPUSU

Za 1500 osoba potrebno je:
- jedan osrednji vo (600-650 kg)
- 800 kg sveža kupusa
- 300 kg crnog luka
- 250 kg šampinjona
- 250 kg šargarepe
- 200 kg mesnate slanine
- 65 kg belog luka
- 50 kg soli
- 35 kg bibera
- 30 kg ljute mlevene paprike
- 10 kg maslaca
- jedan muskatni oraščić.

Lenjog vola zaklati na spavanju, odrati i obesiti lancima za rogove da se ocedi. Od krvi zgotoviti paprene krvavice a kožu dobro usoliti i sačuvati za crne dane, kada može da posluži za spravljanje odličnih pihtija i ne manje dobrih kožuha. U međuvremenu, na maslacu izdinstati (ispirjaniti) sitno seckane pečurke, slaninu i beli luk. Posoliti i pobiberiti. Tim nadevom napuniti vola i ušiti ga čvrstim koncem. Sitno naseckani kupus, šargarepu, crni luk i mlevenu papriku naliti sa 40 litara vode u odgovarajućoj posudi (najbolje se pokazala cisterna za mazut, po dužini presečena na pola i dobro oprana). Mešati povrće dok ne uvri. Zatim dodati vola, naliti sa oko 100 litara vode da ogrezne i na tihoj vatri od suve drenovine krčkati oko 10 časova. Dok se jelo priprema, popiti nekoliko čaša meke rakije. Po isteku desetog časa, uzeti tranije pripremljenu čistu drenovu motku i tući vola dok potpuno ne omekša. Služiti toplo, pod vedrim nebom, uz domaće vino.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Alal vera
Slika Slika Slika

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 14:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
e starac, dok jos imas ovakvih ideja nemoj se ti jos osamostavljivati :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2010, 15:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Talija je napisao:
Kakav se bližio Dan nezavisnosti krajem jula? Čuj bik za taj dan...

Skroz ste promašili poentu.Bik uopšte nije bitan u ovoj temi već to što se" bliži dan nezavisnosti"....Tema je otvorena poslije presude MSP o nezavisnosti Kosova i implicira da će se RS uskoro odcijepiti.... :-?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 22:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
a kako politici ovdje nema mjesta tema ode pod lock

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]