banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 02:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jun 2010, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Glavni razlog pokretanja ove teme je taj sto me bas interesuje kako i zasto se za slavu pravi po 16, 17 ili neki slican broj kolaca. Da li je tako bilo prije 100 godina. Logika mi govori da u ono siromasno vrijeme je malo ko mogao da napravi toliku gozbu? Ili mozda grijesim. Koliko kolaca pravite, ukoliko slavite, ili koliko prave oni na cije slave idete? Meni se cini da je 15 standard, a moze i preko. Ujna mi je ove godine smanjila kolicinu, objasnjavala mi je dok me je vodila do ostave za hranu da pokaze sta je sve napravila. Prosle godine je 17 ili 18. Meni doslo da se smijem, stvarno.

Kontam, da neko dodje sa drugog kontitenta i nije upoznat sa nasim obicajima, njemu bi mozda i 6 ili 7 bilo mnogo. A ovdje bi sigurno bilo babetina koji bi te ogovarali iza ledja da si cicijas ili kontras.
A da ne govorim o tome da je 90% tih kolaca njesra (doduse ja sam po pitanju kolaca izbirljiv) i radije bih da mi na stolu ima 3 koja volim nego 10 koje ne volim.
Da li su to nasi krkanski korijeni ili nesto drugo? :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
I to se radi "zbog naroda". Sta ce narod reci ako na stolu ima 2-3 vrste kolaca. Koja bruka! :confused3: :roll: Na slavama se vecinom sve radi "zbog drugih". Da si ocuvaju ugled, sta li.
Moji slave posnu slavu tako da ima samo slatka pita. Kome se ne svidja ostace nezasladjen (ili jos bolje, ostace vise za mene). :D :)

Spoiler:
Jel ti to Ken Duken na avataru? :D :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka

U stvari, kad se bolje prisjetim zadnje slave, ima i kod mojih na slavi posnih kolaca. Ali kupovnih. Meni i posni i mrsni kolaci izgledaju isto. :scratch:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Kod mene bude obično 12 vrsta sitnih + 2 torte + baklava. :D
Nemam pojma kako je kod drugih, idem samo na jednu slavu, tu bude 7-8 vrsta kremastih neodoljivih :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Sve je to postalo biznis, kao i ostale stvari; moja baba je pravila sape, oblatne i eventualno jos jedan kolac, a sad mora biti 15 razlicitih, zasto? Pise li tako u Bibliji ili su popovi tako naredili?

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
А како они треба да изгледаjу?
Тако
Slika

или нема везе?

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Sve je to postalo biznis, kao i ostale stvari;

Eh da, sada postoje i oni kupovni iz pekare. Vjerovatno kod onih zena koje ne znaju da ih prave :lol: Ali i pekare su se vjerujem ubacile u taj trend, ne vjerujem da su ga zacele.

laoce je napisao:
Pise li tako u Bibliji ili su popovi tako naredili?

Jel to popovi idu sa tefterom okolo i broje kolace :D u cijem interesu oni rade? Lobi proizvodjaca brasna mozda?

A ozbiljno sad, postoji mogucnost da se postepeno uvijek pravilo malo po malo vise nego sto komsija u selu pravi da se bude bolje od njega u necemu. Leona vec rece da previse mislimo sta drugi misle o nama. Bas ruzna navika.

Spoiler:
i nije taj Ken, ali lice stvarno

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka

goci master je napisao:
A ozbiljno sad, postoji mogucnost da se postepeno uvijek pravilo malo po malo vise nego sto komsija u selu pravi da se bude bolje od njega u necemu. Leona vec rece da previse mislimo sta drugi misle o nama. Bas ruzna navika.

U vecini slucajeva jeste tako,koliko sam mogla da vidim i cujem. I uzasno me nervira sto je ljudima stalo da ugode drugome.
"Zora ima lijepo posudje za slavu, moracu i ja sebi uzeti takve..." , "Stanojka ima lijep stoljnak, moracu pitati gdje je uzela", .... imam osjecaj da ljudi idu na slave i na sahrane samo da vide ko kako slavi i ko kako sprema i da cuju najnoviji trac kad se ko udo/ozenio, ko je koga istjer'o iz kuce... Nas narod je najgori u tome, odnosno najbolji u tome od svih ljudi u Evropi a mozda i svijetu! Sveca niko i ne spomene na slavi, Ocenas - ne znaju ni slova. Sramota! Ali vazno je da se proslavi i da se prica kako je lijepo proslo. Mjesec dana se sprema za tu slavu.

Obicaji za sahrane su mi najgori i najvise me uzasavaju. U Srbiji se praktikuje da se ljudima koji dodju na sahranu dijele paketici! Svaki gost dobije paketic kad podje kuci! Pored sve one tuge treba covjek misliti da napravi paketice gostima! Porodica siromasna, jedva sahranise covjeka, i jos se zaduze da bi ispostovali obicaj i uradili ga po propisu! A zinu kad ih pitas "Sto to radite, sto vam je to potrebno!" I samo kazu "Pa tako svi, moramo i mi". :-?
Mene uzasno nerviraju obicaju. Ali uzasno. Ne sluze nicemu.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 15:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
hm sve zavisi
ja koliko znam kod mojih ovdje (a to je ujedno i Gocijeva sredina) se ne pravi nesto puno, dok je prije jedno 10-ak godina bio ogroman izbor ali su skontali da se 2 ili 3 vrste samo konzumiraju ostali su samo ukras koji niko ne zeli ni da gleda. Koliko sam skontao sad su ubacili fazon sa pitom sa sirom i 5, 6 vrsta kolaca i sve ide k`o podmazano
koliko god mi kao malom nisu sape odgovarale, sad se obveselim kad ih vidim u ponudi, pogotovo ako se neko sjeti staviti kokosovo brasno u njih :D
kod mojih u Srbiji je i dalje fazon psiholoskog takmicenja i onih provincijalaca koji idu po slavama (a isto i svadbama i sahranama) i "hrane" ostatak sela informacijama kako je bilo - onako kako je Leona i opisala

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 15:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Po slavama ne idem pa ne mogu suditi ali u kraju odakle je moj deda,na Manjači,običaj je nekada bio kada se ide na sahranu da se ponese nešto od hrane i pića,svak po svojim mogućnostima.Kada se skupe,zakuca se par eksera u drvo,svako objesi svoj ceker i kada ukopaju pokojnika i vrate se u dvorište ožalošćene porodice uzimaju cekere i jede se ono što je u njima.Sve u cilju da se što više olakša pokojnikovoj porodici.Naravno,taj običaj je izumro.Sada sahrane sve više liče na slave.....samo što se još ne zapjeva.....

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajoj sahrane. Tu tek ima svacega. Samo ukratko, sada je in da se zove cijeli sprovod maltane na rucak/corbanac. Mi smo prilikom posljednje sahrane fino rekli rodbini i najblizim prijateljima da dodju na rucak nakon sahrane i gotovo. Onaj ko misli dolaziti da se najede i napije, a ne da oda pocast umrlom, ne mora vala ni dolaziti.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Po slavama ne idem pa ne mogu suditi ali u kraju odakle je moj deda,na Manjači,običaj je nekada bio kada se ide na sahranu da se ponese nešto od hrane i pića,svak po svojim mogućnostima.Kada se skupe,zakuca se par eksera u drvo,svako objesi svoj ceker i kada ukopaju pokojnika i vrate se u dvorište ožalošćene porodice uzimaju cekere i jede se ono što je u njima.Sve u cilju da se što više olakša pokojnikovoj porodici.Naravno,taj običaj je izumro.Sada sahrane sve više liče na slave.....samo što se još ne zapjeva.....

E to je fin obicaj. Steta sto vise ne postoji, makar u izmijenjenom obliku. Sada se nosi kafa i secer u kocki. :D I to je mala pomoc, ali ipak mala.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
eh nasi obicaji :)
Ruja,da to su ti sitni kolaci :)
mi slavimo Sv Jovana,Bozic,Uskrs i Bajram u kuci i za slavu pravimo kolace+ove god mi je jedna teta napravila nekoliko vrsta jer nisam stigla sve ,uglavnom su to kremasti kolaci,eventualno nesto od onih nepecenih jer ja ne volim one suve kolace pa to ni ne pravimo(da,naravno uvijek je 15+ vrsta a tata stalno kuka kako nece biti dovoljno :lol: ) a svake godine nastojim da nesto izmijenim,dodam da ne bude monotono,pravimo za 100+ ljudi,uglavnom je ono standardno po obicajima supa sarma ,jagnje prase ali barem salaticama i prilozima kojekakvim pokusam malo razbiti monotoniju a sto se tice kolaca,uglavnom se poslije slave razdijeli vise od pola a dosta toga i baci jer stoji na stolu,nadimi se i nije ni za sta,tako da odlucih da narednu slavu pravim dobre 2-3 torte i vecu kolicinu baklave + voce koje ionako uz kolace stoji na stolu ;) a ako ce mi neko doci i komentarisati sto su bila 2 a ne 22 kolaca na stolu,takvi mi gosti ni ne trebaju,ja znam da se trudimo max da se svi ti ljudi prijatno osjecaju i da ih ugostimo kako najbolje znamo a kome se ne svidja dovidjenja :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Jела сам баклаву у Требињу 8)

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 23:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
_zoka je napisao:
Sada sahrane sve više liče na slave.....samo što se još ne zapjeva.....

kako je krenulo pocece i vatromet da spremaju na istim

azdajica-ny je napisao:
) a svake godine nastojim da nesto izmijenim,dodam da ne bude monotono,pravimo za 100+ ljudi,uglavnom je ono standardno po obicajima supa sarma ,jagnje prase ali barem salaticama i prilozima kojekakvim pokusam malo razbiti monotoniju

po meni bespotrebno trosenje energije
naime, ljudi su bas navikli na standard kakva je slava, pa im neke sitnice sa strane pomrse idilu :)
znam kako je meni bilo kad sam otisao kod svojih u Srbiju prvi put na slavu i kad je krenulo umjesto (koljivo)-supa-sarma-pecenje-kolaci redoslijeda sa (aperitiv)-pihtije-supa-rinflis-kupus/sarma-pecenje-torta-kolaci imao sam osjecaj da sam u nekom stranom filmu :)

nego skrenuh sa teme
kao sto smo vec utvrdili slavljenici spremaju daleko vise kolaca nego sto se pojede, a sve u cilju primitivnog nadmetanja
elem sad se sjetih da u vezi sa slavskim kolacima me izbija kad dodjes na slavu i vidis vecinsku ponudu onih kolaca koje niko ne pipa i onda obavezno dodje ili domacin ili domacica i krenu sa onim "jesi probao kolace? e a probaj ove, ovi su suuuper", "prob`o sam ih prosle godine", "i?", "nisu mi se svidjeli", "ma to je bilo prosle godine, a ove godine su ispali extra. A mozda nisi bio prosle godine raspolozen. Probaj, probaj, probaj..."
ffs
pitam se samo ko izmisli te kolace

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
tog kod mene nema,svi su gosti poprilicno domaci u mojoj kuci tako da znam ko sta voli,imam druga koji samo sarmu jede :)i to 15ak kom i za njega ide jedna zdjela posebno :D i nema onih obicaja da neko navaljuje na tebe da nesto MORAS pojesti i popiti dok sam ja bila na slavama gdje ti sipaju rakiju nije vazno imas li 10 ili 100god i gdje ti trpaju u tanjur :roll:
a obicaji za sahrane su isto bas ruzni,kad ti neko umre drag nije ti ni do tebe a kamoli do organizovanja rucka za cca 300 ljudi,mada i ameri imaju ruzan obicaj da se napravi "svedski sto" u kuci i da uvijek bude pun hrane,kolaca,pica,kafe danima sve dok ljudi dolaze izraziti saucesce a kod muslimana 40 dana se u kuci uopste ne kuha,uglavnom se dogovori sira rodbina i komsije ko ce kad sta donijeti spremljeno u kucu

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 10:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
vidis vecinsku ponudu onih kolaca koje niko ne pipa i onda obavezno dodje ili domacin ili domacica i krenu sa onim "jesi probao kolace?

Ja te turbo folk kolace ni ne gledam a kamoli jedem :D Ovi sa rujkine slicice 8)

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 11:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Krkanluk brate al lijepo ih je vidjeti,sto jest-jest a onda i pojest` jos ako su pravi

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]