banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Krvne grupe i ishrana
PostPoslato: 13 Feb 2010, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
U moru teorija o zdravim načinima ishrane, koje su već godinama unazad naučno, medicinsko, medijski hitovi, a naročito na Zapadu, u poslednjih nekoliko godina izdvaja se jedna koja, slagali se s njenim teorijama ili ne, po nekoj zdravoj logici čini zanimljivom makar za pokušaj - a zasnovana je na odgovarajućoj ishrani u zavisnosti, prema određenoj krvnoj grupi.

Dr.Piter D'Adamo, sa prvom u nizu knjiga, "Jesti ispravno za vašu krvnu grupu" (objavljena 1996. u SAD, prevedena i kod nas). Otkriće krvnih grupa je u velikoj meri doprinelo razumevanju reakcije antigen-antitelo, što je pomoglo kasnijim otkrićima i razumevanju pojmova u imunologiji, imunohematologiji, molekularnoj biologiji i genetici.

Slika

Otkrivanjem antigena na membranama ćelijskih elemenata u krvi i upoznavanjem karakteristika krvno-grupnih sistema kasnije je potvrđeno istraživanjima u mnogim naučnim disciplinama, posebno u etnologiji, antropologiji, imunologiji i genetici.

U novije vreme, ova otkrića vezana za specifičnosti krvnih grupa našla su svoju primenu i u svakodnevnom životu ljudi, u okviru stalne brige za očuvanje zdravlja i produženje životnog veka. U okviru nekih naučnih istraživanja, pojavila se i teorija o predispoziciji ljudi sa određenim krvnim grupama prema određenim bolestima.

Mnoge ovakve pretpostavke nisu se mogle dokazati. Činjenica je, međutim, da je postojanje antigena i antitela genetski zasnovano i kontrolisano tako da su antigeni koji u krvi stvaraju antitela na sve ono što može da ih ugrozi (na primer aglutinacija) specifični za svaku krvnu grupu.

Na ovoj činjenici doktor medicine Piter D'Adamo zasniva svoju teoriju o slaganju određenih krvnih grupa sa vrstama namirnica. Prema toj teoriji, vrsta proteina koje se nalazi u hrani (lektini) u nekim slučajevima (u zavisnosti od tipa krvne grupe) ponašaju se kao antigeni i dovode do hemijske reakcije u dodiru sa antigenima naših krvnih ćelija i uništavaju ih. Budući da su naše krvne ćelije različite (razne krvne grupe ABO sistema) određena hrana će za neke ljude prestavljati lek, a za druge otrov, smatra dr D'Adamo.

Njegova teorija, tačnije istraživanja koja je započeo još njegov otac, Džejms, pre pola veka, a on ih nastavio i konačno publikovao, izazvala je veliko interesovanje svih krugova. Od samog početka objavljivanja svojih istraživanja, Piter D'Adamo je naglašavao da njegov cilj nisu medicinski recepti i finalne istine, već set informacija koji bi mogao da bude od pomoći i zdravim osobama, ali i bolesnicima, o načinu ishrane, poboljšanju zdravstvenih tegoba, i smanjenju rizika, unetih hranom, od raznih oboljenja.

Treba da naučimo da osluškujemo svoj organizam i da ne narušavamo njegovu prirodnu ravnotežu. Ta mudrost bila je poznata našim starima - mnoštvo lekovitih elemenata oni su nalazili u svom neposrednom prirodnom okruženju. U tom smislu i ova teorija, kao i svako starenje o pravilnoj ishrani i individualizacija problema, može imati svoje opravdanje. Naveden je primer za krvnu grupu A i kako izgleda predloženi režim ishrane po preporukama dr. Adamo-a.:

Ukoliko imate krvnu grupu O: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupa0.aspx

Odrecite se pšenice i većine žitarica. Jedite meso (visokoproteinska hrana, siromašna ugljenim hidratima). Upražnjavajte intenzivne fizičke vežbe.Vaši faktori rizika za oboljevanje od čira i inflamatornih bolesti, kao što je artritis, se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Ukoliko imate krvnu grupu A:
http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaA.aspx

Trebalo bi da ste vegetarijanac (ishrana bogata ugljenim hidratima, siromašna mastima). Upražnjavajte lakše fizičke vežbe, kao što su joga i golf. Meditirajte kako bi ste prevazišli stres.Vaši faktori rizika za oboljevanje od raka i bolesti srca se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Ukoliko imate krvnu grupu B: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaB.aspx

Dijeta vaše krvne grupe je najraznolikija u poređenju sa dijetama ostalih krvnih grupa i uključuje meso; osobe vaše krvne grupe su jedine koje dobro opstrojavaju konzumirajući mlečne proizvode. Upražnjavajte vežbe poput umerenog plivanja ili šetnji. Vaši faktori rizika za oboljevanje od bolesti prouzrokovanih sporonapredujućim virusima koji napadaju nervni sistem se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Ukoliko imate krvnu grupu AB: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaAB.aspx

Vi posedujete najveći deo blagodeti, ali i netolerantnosti osoba krvnih grupa A i B. Upražnjavajte smirujuće vežbe i tehnike relaksacije. Vi posedujete najviše „prijateljski nastrojen“ imuno sistem u poređenju sa imunim sistemima osoba ostalih krvnih grupa.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Ukoliko imate krvnu grupu A:[/b] http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaA.aspx

Trebalo bi da ste vegetarijanac (ishrana bogata ugljenim hidratima, siromašna mastima). Upražnjavajte lakše fizičke vežbe, kao što su joga i golf. Meditirajte kako bi ste prevazišli stres.Vaši faktori rizika za oboljevanje od raka i bolesti srca se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Hvala ali ne hvala.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Talija je napisao:
Ukoliko imate krvnu grupu A:[/b] http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaA.aspx

Hvala ali ne hvala.

I ja sam A +, pogledaj na linku, imaš sve vrste hrane podijeljene u tri grupe, preporučljivu hranu, neutralnu i "zabranjenu".

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ma i ja sam A+ ali nema sanse da cu se pridrzavati ove ishrane sa linka, gledam za ribe, moja omiljena Oslic je pod izbjegavati...pih :D
Cim sam vidio onoliku kolonu "izbjegavati" sto se tice mesa vidio sam da to nije za mene :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Jagnjetina, ovcetina, jaretina.. Moze :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
0 grupa, sve još nekako, ništa korisno od mliječnih proizvoda, ali kako kavijar da izbjegavam :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 10:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Negdje sam čitao da je ta ishrana prema krvnim grupama samo šuplja priča....Interesantna teorija ali nema nekog efekta..

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
poodavno sam citala,mislim da se jos negdje u kuci vuce ta knjiga o ishrani po k.grupama,ja bih umrla kad bih se tako hranila da se odreknem ugljenih hidrata,zitarica i da zivim na mesu,no way

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 19:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Supa sarma supa srama, sarma, sarma, sarma uhhhhhhhhhhhh odoh prilec :lol: :lol: :lol: !

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2010, 21:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Samo meso i nista vise 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 15:18 
azdajica-ny je napisao:
poodavno sam citala,mislim da se jos negdje u kuci vuce ta knjiga o ishrani po k.grupama,ja bih umrla kad bih se tako hranila da se odreknem ugljenih hidrata,zitarica i da zivim na mesu,no way

Nulta...kao i ja...

Znam da su pojedinci govorili da je ovo budalestina, dok su drugi tvrdili da ima istine, a svi su poznati u svojoj branshi (nutricionizam), tako da... :( :( :( :-? :-? :o :o

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ajkula je napisao:
Jagnjetina, ovcetina, jaretina.. Moze :D

jos kad bi znao koja sam krvna grupa billo bi dobro.......al sad znam sigurno da sam ista kao i komsinica,to nam je u krvnim zrncima :D

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
tensSa je napisao:
azdajica-ny je napisao:

Nulta...kao i ja...

Znam da su pojedinci govorili da je ovo budalestina, dok su drugi tvrdili da ima istine, a svi su poznati u svojoj branshi (nutricionizam), tako da... :( :( :( :-? :-? :o :o

da,nulta pozitivna,ali generalno,kad jedem puno mesa,osjecam se veoma umorno,tako da proteine namirim sa whey ... :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Ja sam najgora, (A-).

Razmisljala sam nekada da probam ovo, ali sam se ipak odlucila za drugi princip ishrane, usmeren i strogo odredjen.

Srecom, kako god da okrenem, nije puno daleko od ovoga, osim sto ne mogu nikako paradajz izbaciti, a i ranije sam primetila da mi skode paradajz i med, pre nego sto sam i citala knjigu o ishrani po KG.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:22 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2010, 11:57
Ja sam isto krvna grupa A, mislim da su ljudi te krvne grupe najbrojniji...pa onda slijedi 0 krvna grupa. ja ionako ne preferiram meso tako da mi takva ishrana ne bi teško pala...iako mi smeta npr. da ne jedem rajčice i banane. No, meni je to još jedna u nizu od teorija, svatko bi trebao sam dokučiti šta mu odgovara za jesti.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
Talija je napisao:
U moru teorija o zdravim načinima ishrane, koje su već godinama unazad naučno, medicinsko, medijski hitovi, a naročito na Zapadu, u poslednjih nekoliko godina izdvaja se jedna koja, slagali se s njenim teorijama ili ne, po nekoj zdravoj logici čini zanimljivom makar za pokušaj - a zasnovana je na odgovarajućoj ishrani u zavisnosti, prema određenoj krvnoj grupi.

Dr.Piter D'Adamo, sa prvom u nizu knjiga, "Jesti ispravno za vašu krvnu grupu" (objavljena 1996. u SAD, prevedena i kod nas). Otkriće krvnih grupa je u velikoj meri doprinelo razumevanju reakcije antigen-antitelo, što je pomoglo kasnijim otkrićima i razumevanju pojmova u imunologiji, imunohematologiji, molekularnoj biologiji i genetici.

Slika

Otkrivanjem antigena na membranama ćelijskih elemenata u krvi i upoznavanjem karakteristika krvno-grupnih sistema kasnije je potvrđeno istraživanjima u mnogim naučnim disciplinama, posebno u etnologiji, antropologiji, imunologiji i genetici.

U novije vreme, ova otkrića vezana za specifičnosti krvnih grupa našla su svoju primenu i u svakodnevnom životu ljudi, u okviru stalne brige za očuvanje zdravlja i produženje životnog veka. U okviru nekih naučnih istraživanja, pojavila se i teorija o predispoziciji ljudi sa određenim krvnim grupama prema određenim bolestima.

Mnoge ovakve pretpostavke nisu se mogle dokazati. Činjenica je, međutim, da je postojanje antigena i antitela genetski zasnovano i kontrolisano tako da su antigeni koji u krvi stvaraju antitela na sve ono što može da ih ugrozi (na primer aglutinacija) specifični za svaku krvnu grupu.

Na ovoj činjenici doktor medicine Piter D'Adamo zasniva svoju teoriju o slaganju određenih krvnih grupa sa vrstama namirnica. Prema toj teoriji, vrsta proteina koje se nalazi u hrani (lektini) u nekim slučajevima (u zavisnosti od tipa krvne grupe) ponašaju se kao antigeni i dovode do hemijske reakcije u dodiru sa antigenima naših krvnih ćelija i uništavaju ih. Budući da su naše krvne ćelije različite (razne krvne grupe ABO sistema) određena hrana će za neke ljude prestavljati lek, a za druge otrov, smatra dr D'Adamo.

Njegova teorija, tačnije istraživanja koja je započeo još njegov otac, Džejms, pre pola veka, a on ih nastavio i konačno publikovao, izazvala je veliko interesovanje svih krugova. Od samog početka objavljivanja svojih istraživanja, Piter D'Adamo je naglašavao da njegov cilj nisu medicinski recepti i finalne istine, već set informacija koji bi mogao da bude od pomoći i zdravim osobama, ali i bolesnicima, o načinu ishrane, poboljšanju zdravstvenih tegoba, i smanjenju rizika, unetih hranom, od raznih oboljenja.

Treba da naučimo da osluškujemo svoj organizam i da ne narušavamo njegovu prirodnu ravnotežu. Ta mudrost bila je poznata našim starima - mnoštvo lekovitih elemenata oni su nalazili u svom neposrednom prirodnom okruženju. U tom smislu i ova teorija, kao i svako starenje o pravilnoj ishrani i individualizacija problema, može imati svoje opravdanje. Naveden je primer za krvnu grupu A i kako izgleda predloženi režim ishrane po preporukama dr. Adamo-a.:

Ukoliko imate krvnu grupu O: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupa0.aspx

Odrecite se pšenice i većine žitarica. Jedite meso (visokoproteinska hrana, siromašna ugljenim hidratima). Upražnjavajte intenzivne fizičke vežbe.Vaši faktori rizika za oboljevanje od čira i inflamatornih bolesti, kao što je artritis, se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

[b]Ukoliko imate krvnu grupu A:
http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaA.aspx

Trebalo bi da ste vegetarijanac (ishrana bogata ugljenim hidratima, siromašna mastima). Upražnjavajte lakše fizičke vežbe, kao što su joga i golf. Meditirajte kako bi ste prevazišli stres.Vaši faktori rizika za oboljevanje od raka i bolesti srca se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.[/b]

Ukoliko imate krvnu grupu B: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaB.aspx

Dijeta vaše krvne grupe je najraznolikija u poređenju sa dijetama ostalih krvnih grupa i uključuje meso; osobe vaše krvne grupe su jedine koje dobro opstrojavaju konzumirajući mlečne proizvode. Upražnjavajte vežbe poput umerenog plivanja ili šetnji. Vaši faktori rizika za oboljevanje od bolesti prouzrokovanih sporonapredujućim virusima koji napadaju nervni sistem se povećavaju ako se hranite u nesaglasju sa vašom krvnom grupom.

Ukoliko imate krvnu grupu AB: http://www.turbo-kuvar.com/krvnagrupaAB.aspx

Vi posedujete najveći deo blagodeti, ali i netolerantnosti osoba krvnih grupa A i B. Upražnjavajte smirujuće vežbe i tehnike relaksacije. Vi posedujete najviše „prijateljski nastrojen“ imuno sistem u poređenju sa imunim sistemima osoba ostalih krvnih grupa.

Moja krvna grupa je A pozitivna, i jesam mesojed, ali ne preterani. Najvise volim "lako" meso. Znaci, piletinu, curetinu i ribu. Masno uopste ne mogu da podnesem. Pogotovo, posle mononukleoze ne mogu ni obican cips da pojedem. Ono sto primecujem kod sebe jeste da sve vise iskljucujem meso iz obroka. Nenamerno. Sad, da li je to vezano za tu teoriju sta mojoj krvnoj grupi odgovara ili ne, ne znam, ali polako postajem vegetarijanac.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

HugoLina je napisao:
Ja sam najgora, (A-).

Razmisljala sam nekada da probam ovo, ali sam se ipak odlucila za drugi princip ishrane, usmeren i strogo odredjen.

Srecom, kako god da okrenem, nije puno daleko od ovoga, osim sto ne mogu nikako paradajz izbaciti, a i ranije sam primetila da mi skode paradajz i med, pre nego sto sam i citala knjigu o ishrani po KG.

Ima i gora, tj. rjeđa, krvna grupa a to je AB-

Inače, kažu da su tokom velikih vremenskih perioda razni uslovi života uslovili razne mutacije i nastanak antigena i različitih krvnih grupa.
Nutricionisti bi rekli da svakome ne prija svaka vrsta hrane. Šta je uzrok tome... vjerovatno više razloga.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Da, postoji i detaljniji profil, intolerancija na odredjene namirnice.
To je jedinstveno, sa svaki organizam.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 14:40 
Ja ocuuu mesa...zderem 800-1000 gr svaki dan, al malo... :cry: :cry: :cry:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2010, 16:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
tensSa je napisao:
Ja ocuuu mesa...zderem 800-1000 gr svaki dan, al malo... :cry: :cry: :cry:

Covece, ja ako toliko pojedem u 6 meseci! Ma, i vise... :-?

Najgora, ili bolje da kazem, za sebe najnepristupacnija krvna grupa jeste 0- i 0+. Svima moze da donira, ali sme da primi samo svoju krvnu grupu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]