banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 19:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Vasi omiljeni Recepti
PostPoslato: 25 Jan 2008, 09:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
Imate li omiljen rezept sa kojim ste vase goste odusevljavali ?
Napisite i opisite ga.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2008, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Imam :D Burek i pita zeljanica... :D Al mislim da većina zna recept, al mogu napisat ako hoćete... 8)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 09:15 
EiLeen je napisao:
Imam :D Burek i pita zeljanica... :D Al mislim da većina zna recept, al mogu napisat ako hoćete... 8)

Kad dolazim u goste?? :D :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kad dobiješ vizu... :evil3: :lol: :lol: :lol: :lol:

morala sam

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 15:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

stvar je napisati svoj recepat, onako kako se vama to svidalo i gostima bilo ukusno. Da li je sada to sarma ili burek, svejedno je.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 16:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Evo ti jedan moj recept koji cesto pravim:

Morska salata

Sastojci: Pola pakovanja makarona od 400g, dakle oko 200g makarona sitnih, ali ne bas one sitne za supu.
1 pakovanje stapica od rakova, ESVA, ima u Tropiku da se kupe zaledjeni crveni.
1 konzerva tunjevine usitnjene La Perla
1 mala povlaka
100g majoneze

Makarone skuhati u slanoj vodi i nakon kuhanja umijesati jednu malu kasiku margarina da im da okus. Racice odlediti i nasjeci sitno, tako da 1 stapic podijelite na 8 komada i isjecete ih sitno na kockice. Sve to pomijesati, dodati tunjevinu, povlaku i majonezu i sve dobro pomijesati. Ostaviti u frizider da se ohladi i prekriti folijom da se ne susi. Nakon sat vremena mozete posluziti morsku salatu. Prijatno!!!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo napisaću i ja :D

Burek :D

Dakle na količinu za 4 osobe dovoljno je oko 600g jufki i sto toliko mljevenog mesa - dakle uvijek isto mesa koliko i jufki... Ako je za više ljudi uzmite slobodno kilu jufki i kilu mesa. Sad ja pišem za 4 osobe.
Dakle 600g jufki (pakovanje je od 500g, možete stavit to jedno il dodajte još koju iz drugog pakovanja)
600g mljevenog mesa
2-3 glavice luka
malo ulja
malo bibera
so
malo crvene paprike u prahu, al ne ljute.
Zapržite luk isjeckan prethodno na kockice u tavi i dodate papriku i biber. Kad luk malo počne da dobija boju, vi dodajte svo meso i pržite ga dok ne bude "skoro pa gotovo". Možete ga pržit i do kraja, al i tako će se peći još 20 min u rerni...
Kad meso bude gotovo uzmete malo ulja i stavite u posudicu. Svaku jufku trebate zalit sa jednom kašičicom ulja, al nikako više. Znači to razmažite po cijeloj jufki il koliko može, al nemojte više da ne bi bilo premasno... I nemojte stavljat previše mesa, bitno je da ga svuda ima, kad se bude jelo skontaćete da je sasvim taman.. Znači, svuda pomalo po cijeloj jufki, al nemojte tovarit, mislim da su dovoljne 2 supene kašike po jufki. Ne zaboravite upalit rernu da je zagrijete. Naravno na maximum.
Kad to sve bude gotovo stavite da se peče. Nadam se da vam je bilo dovoljno mesa i da niste pretrpali :D :iconbiggrin:
Poslije 10-ak min odnosno kad jufke u rerni požute, vi po njima pospite sljedeću smjesu: u šolju za čaj il neku još veću naspite skoro cijelu vode, jedna supena kašika soli i malo ulja. Može i neka zdjelica umjesto šolje. Polijte cijeli burek tim, posebno ivice da ne budu tvrde. Al sve se to upije, poslije će burek biti sočan i hrskav :D Smanjite temperaturu na 180 i ostavite da se peče.
Poslije 5-10 min izvadite burek. :D :D
Voila!
:hello2:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Moracu probati ovu morsku salatu, premda jos uvijek ne mogu anticipirati kakvu ce kombinaciju dati majoneza + pavlaka :confused4:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
XIX century je napisao:
Moracu probati ovu morsku salatu, premda jos uvijek ne mogu anticipirati kakvu ce kombinaciju dati majoneza + pavlaka :confused4:

nije kriticno,zapravo ublazi ukus majoneze,ja uglavnom pravim sa light majonezom i light vrhnjem,doduse nisam pravila s ribom ali pravim neku slicnu salatu ali idu przene razne sjemenke i piletina
a sto se tice recepata,uglavnom smo svi poguzije pa jedni drugima udovoljavamo,mene proganjaju za buritose,lazanje ,kinesku klopu,a moj brat pravi najbolji i najjednostavniji rizoto s morskim plodovima na svijetu :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Recept?

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 09:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

isprobacu i jedan i drugi recepat njam, njam

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 11:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Ovaj moj recept za morsku salatu se brzo priprema, potrebno je 15 min da se skuhaju makarone, a racice sjeckas dok se kuhaju makarone. Na kraju sve sastavis, pa je idealno za pocastiti goste koji se najave doci u nezgodno vrijeme. Majoneza i povlaka u kombinaciji, hm, i meni je bila cudna pomisao, dok nisam probala, a onda sam shvatila da je ok. Probajte, pa dajte komentare :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 14:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja cu ga u svakom slucaju isprobati. Mozda i sa Light Majonezom i Povlakom. Uff sada sam ogladnila.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
ima slicna tema ... viewtopic.php?f=39&t=23962

ali ´ajd´ ponovo ...

svinjetina sa ananasom, to sam pravila i extra je.
inace volim jela sa ananasom, a ovo me bas odusevilo. lagano, jednostavno i brzo za napraviti, ukusno ... njaaaaaaaaaamiiiiii ....

potrebno vam je:
300 gr svinjetine, snicla
10-tak sampinjona, shitaki ili drugih gljiva, a moze i u kombinaciji
200 gr svezeg ananasa
1 kasicica sitno seckanog djumbira (ili u prahu)
2 struka mladog luka
2 cena belog luka
5 kasika soja sosa
150 gr klica bambusa
so, biber, secer, cili, ulje

meso iseci na tanke trakice, gljive ocistiti i krupno iseci, ananas oguliti i iseci na krupnije kocke. mladi luk iseci na tanke trakice. ovako: Slika

u tavi zagrijati ulje, dodati meso i kratko ga proprziti. zatim dodati sitno seckani beli luk, djumbir, gljive, mladi luk, kockice ananasa, bambus. prziti na jakoj vatri sve dok meso ne bude gotovo.zaciniti sa solju, biberom, soja sosom, cilijem i malo secera.
sluziti uz kinesku testeninu ili rizu. prijatno! :D

evo cak sam i fotkala :D :D :D
Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Čokoladni kolač

Sastojci za više od 10 porcija
Potrebno je:
200 g mleka
125 g margarina
5 štangli čokolade
4 kašike kakaoa
500 g šećera
4 jaja
prašak za pecivo
6 kašika brašna
Priprema
Mleko, margarin, čokoladu, kakao i šećer pomešati i staviti na štednjak da provri. U međuvremenu ulupati čvrst sneg od belanaca, dodati žumanca, prašak za pecivo, brašno i polovinu mase sa mlekom. Sipati u prethodno podmazanu tepsiju i peći u pećnici. Pečeno testo preliti preostalo masom od mleka koja se još kratko vreme lagano kuvala.

Odlican je.

Prikačeni fajlovi:
cokoladni kolac.jpg
cokoladni kolac.jpg [ 2.92 KiB | Pogledano 1837 puta ]
Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vikend ručak
Priprema: 80min

To što se ovo fenomenalno jelo zove „Vikend ručak“ ne znači ni da bi trebalo da ga pravite samo za vikend ni da bi trebalo da ga pravite samo za ručak. U stvari, ono je kao stvoreno za svaku priliku kada morate ili želite da uštedite malo vremena. A što se naziva tiče - pa mora nekako da se zove.
SASTOJCI:
600 g belog mesa, 2 kom šargarepe, 150 g edamera, 4 šnite pančete, 4 kom krompira,
4 čena belog luka, 4 glavice crnog luka, po ukusu vegete, malo ulja, po ukusu so
Pre nego što počnete sa pripremom recepta, uključite rernu na 200°C.

Priprema

Očistite crni luk i nasecite na režnjeve.

Isecite šargarepu na kolutiće.Očistite krompir pa ga isecite na kockice.Isecite sir ili ga narendajte.
Posolite belo meso sa obe strane.

Pakovanje paketića

Pripremite četiri lista aluminijumske folije dužine oko 50 cm, s tim što ćete sve sastojke slagati na jednu polovinu lista, a drugu ćete koristiti za preklapanje.
Polovinu folije na kojoj ćete slagati sastojke premažite uljem u veličini mesa.

Na premazan deo folije stavite, prvo, kolutove luka, preko njega šargarepu, a zatim krompir.
Slaganje povrća ovim redosledom će obezbediti ravnomerno puštanje sokova.
Kada ste poslagali povrće, stavite parče belog mesa, a zatim začinite vegetom.
Na ovako pripremljeno meso stavite tanak režanj slanine koji će poboljšati aromu.
Preko slanine poređajte listove edamera.
Čen belog luka možete staviti ili na povrće ili na kraju pripreme paketića.

Umotavanje paketića

Kada ste sve sastojke poređali prikazanim redosledom, preklopite ih slobodnom polovinom folije.

Slobodne krajeve folije višestruko umotajte ka unutrašnjosti.
Još jednom proverite da li su svi krajevi dobro zatvoreni kako ne bi došlo do izlivanja sokova.
Na isti način napravite preostala tri paketića.

Pripremljene paketiće poslažite u pleh i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45min.
Poslužite toplo.

Prikačeni fajlovi:
vikend.jpg
vikend.jpg [ 68.05 KiB | Pogledano 1827 puta ]
Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 10:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja mislim da se ova tema razlikuje od "sta ste danas kuhali?" =>To sada moze biti supa ili makarone sa paradajzovim sosem itd., sto mozda manje ili vise svaki dan neko kuha.
Mene interesuju vasi naj,naj recepti sa kojima ste obirali komplimente, gdje su vam gosti govorili da nikad nisu nista bolje probali i da sada ne nabrajam.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 11:41 
Riblja corba sa safranom
Slika
Par vrsta riba, citave (rijecne ili morske)
Rakovi i skoljke (po zelji i ukusu)
kesica safrana
Bijelo vino
Vrhnje za kuhanje
biljno maslo
korjen celera
1-2 glavice luka
par cesnjaka bijelog luka
zelenis po ukusu (preorucujem: prasu, brokoli, karfiol)
majsena (kukuruzni skrob)
Zacini (slobodno eksperimentisite sa zelenim zacinima, a so, biber su neizbjezni)

skinuti sa ribe filee, a glave i kosti sa repovima ( a pozeljno je i jedan cijeli lime (ili limun), malo soli i bibera kao i jednu citavu glavicu crvenog i nekoliko cesnjaka bijelog luka ubaciti sa kozicom) staviti da se kuhaju u pola-pola mjesavinu vina i vode jednu sat da se sve dobro raskuha..
zatim dobro procijediti i buljon koristiti za corbu tako sto cete prvo na maslu proprziti luk (da pozuti) i onda to preliti.
Zatim u corbu dodati isjeckan zelenis (ne presitno) i izrendani korijen celera, i ostaviti da se kuha jednu 20-tak minuta. Tada dodati vrhnje za kuhanje i eventualno jos vina da smjesa bude "jednaka" (mislim da se ne cijepa u dvije komponente)... dodati zacine po zelji i SAFRAN. dodati i rakove i skoljke (jer njima treba par minuta duze od ribe da se skuhaju, ali ovaj dio mora biti max 10 minuta pred kraj. Corbu treba malo zgusnuti tako sto cete oko 1 kasike majsene na litru corbe (rastopitiu hladnoj vodi) dodati i malo ukuhati.

Na kraju kada je sve vec gotovo dolazi carolija, one riblje filee koje ste napravili na pocetku isjeckati na komadice (3x3 cm) ubaciti u corbu, promijesati, poklopiti i skloniti sa kola i drzati tako jednu 15-tak minuta pri cemu se riba sama skuha (znaci apsolutno ne kuhati dalje jer ce se tako riba samo raspasti)...

Ja koristim makril, iglicu i haringu za "raskuhavanje" i buljong, a filee od lososa, bakalara i grdobine za kraj (to su vrste kojih imam ovdje a kod vas mislim da bi saran bio idealan za raskuhavanje jer je mastan, a lipljen i mladica/pastrmka za filee)...

Pri serviranju ja prelijem malo povrsinu u tanjiru sa limeovim sokom... (ali to kako ko voli)...
Uz to servirate bagete premazane maslom i bijelim lukom (koje ste naravno zapekli u rerni), i malo dimljene jegulje... Par casa vina... i genijalna vecera...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 12:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ovaj Vikend rucak cesto pravim i svi su odusevljeni, kao i sa kolacem.
Necu stavljati recepte koje nisam isprobala :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zverko je napisao:
Ovaj Vikend rucak cesto pravim i svi su odusevljeni, kao i sa kolacem.
Necu stavljati recepte koje nisam isprobala :wink:

Ovo stvarno moram napravit.. Al može li neki drugi sir osim edamera? Nisam ga vidjela ovdje... A i nisam neki ljubitelj...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]