Riblja corba sa safranom
Par vrsta riba, citave (rijecne ili morske)
Rakovi i skoljke (po zelji i ukusu)
kesica safrana
Bijelo vino
Vrhnje za kuhanje
biljno maslo
korjen celera
1-2 glavice luka
par cesnjaka bijelog luka
zelenis po ukusu (preorucujem: prasu, brokoli, karfiol)
majsena (kukuruzni skrob)
Zacini (slobodno eksperimentisite sa zelenim zacinima, a so, biber su neizbjezni)
skinuti sa ribe filee, a glave i kosti sa repovima ( a pozeljno je i jedan cijeli lime (ili limun), malo soli i bibera kao i jednu citavu glavicu crvenog i nekoliko cesnjaka bijelog luka ubaciti sa kozicom) staviti da se kuhaju u pola-pola mjesavinu vina i vode jednu sat da se sve dobro raskuha..
zatim dobro procijediti i buljon koristiti za corbu tako sto cete prvo na maslu proprziti luk (da pozuti) i onda to preliti.
Zatim u corbu dodati isjeckan zelenis (ne presitno) i izrendani korijen celera, i ostaviti da se kuha jednu 20-tak minuta. Tada dodati vrhnje za kuhanje i eventualno jos vina da smjesa bude "jednaka" (mislim da se ne cijepa u dvije komponente)... dodati zacine po zelji i SAFRAN. dodati i rakove i skoljke (jer njima treba par minuta duze od ribe da se skuhaju, ali ovaj dio mora biti max 10 minuta pred kraj. Corbu treba malo zgusnuti tako sto cete oko 1 kasike majsene na litru corbe (rastopitiu hladnoj vodi) dodati i malo ukuhati.
Na kraju kada je sve vec gotovo dolazi carolija, one riblje filee koje ste napravili na pocetku isjeckati na komadice (3x3 cm) ubaciti u corbu, promijesati, poklopiti i skloniti sa kola i drzati tako jednu 15-tak minuta pri cemu se riba sama skuha (znaci apsolutno ne kuhati dalje jer ce se tako riba samo raspasti)...
Ja koristim makril, iglicu i haringu za "raskuhavanje" i buljong, a filee od lososa, bakalara i grdobine za kraj (to su vrste kojih imam ovdje a kod vas mislim da bi saran bio idealan za raskuhavanje jer je mastan, a lipljen i mladica/pastrmka za filee)...
Pri serviranju ja prelijem malo povrsinu u tanjiru sa limeovim sokom... (ali to kako ko voli)...
Uz to servirate bagete premazane maslom i bijelim lukom (koje ste naravno zapekli u rerni), i malo dimljene jegulje... Par casa vina... i genijalna vecera...