CCC nisi čitala pažljivo.

A vjerovatno nisi ni pravila ovakve zanimacije, jer da jesi, barem bi ti bilo okvirno jasno šta pitam.
Ali, evo da objasnim.
Koktel štapići ne spadaju u dizana tijesta. Dizana tijesta su tijesta koja se prave sa germom, pa narastu kao buhtle i budu mekana, i mogu da se pune sirom kao nadjevom.
Koktel štapići, pivski štapići ili kako ih već sve zovu, su štapići koji se prave sa vinom i/ili kiselom vodom (umjesto germe ili praška za pecivo) koji omogućavaju tijestu da se razabere i da dobije određeni elasticitet, odnosno koji omogućava da se dobiju one spirale, a sa druge strane, da budu hrskave nakon pečenja. Na koktel štapiće se mogu dodati susam i/ili mak.
U pojedinim receptima se umjesto kisele i/ili vina koristi prašak za pecivo, sam ili kao mali dodatak vinu i kiseloj, ali su štapići samim tim manje hrskavi jer ipak tijesto koliko-toliko naraste, što nije cilj ovog recepta.
E sad, štapići koje ja pominjem su iz ove grupe koktel štapića, što se lako uviđa po konzistenciji i vrsti tijesta. Ukus je bolji jer u sebi sadrže neki sir koji se dodaje direktno u tijesto, a ne da se tijesto puni tim sirom. Ovakva tijesta se ne mogu nadjevati. Sira nema previše, da bi ukus bio jak i da bih lako mogla da provalim koja je vrsta sira, ali je dovoljan da dodatno poboljša ukus. Čistom logikom se zaključuje da dodatak sira mijenja elasticitet tijesta, pa se stoga ne prave u obliku spirala ("mada mogu i spirale, ali se teže oblikuju", direktan citat) nego je lakše da se takvo tijesto provuče kroz mašinu za domaći keks ili tulumbe ili šta već koja domaćica ima.
A pitala sam jer sam jela ovako nešto i na nekim drugim mjestima, isto u obliku slanih keksića/krekera, pa me interesovalo da li neko možda ima "recepis".