banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 07:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2011, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Stavi i na kocke sjecenog krompira i malo sitnih makarona...one daju gustinu corbi, sem ako neces dodavati brasno...nemoj dodavati brasno. Dodaj i jednu feferonu, lovorov list...i na kraju bijelo vino, al pri samom kraju....gljive takodje...mmmmm a sto se tice mesa, bar 3 vrste, a vrh bi bilo kada bi zbavio malo divljaci...srnetina...zecetina.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 12:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Može li opet jedna bezobrazna torta?
Možeee :D
Mislim da sam i ranije postavljala ovdje na oftopičarenju prethodne verzije

http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... =1&theater

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Kraljice :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
машала :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 22:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Je li to ono?
-Ima li šta slatko?
-Ima qrac!

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zipo je napisao:
Je li to ono?
-Ima li šta slatko?
-Ima qrac!

ај у ку*ац одвалих се од смијеха :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Шајин je napisao:
zipo je napisao:
Je li to ono?
-Ima li šta slatko?
-Ima qrac!

ај у ку*ац одвалих се од смијеха :D :lol:

I ja. :lol:

Dobaaaaaarrrrrr...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 00:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
konacno vreme bundevi. :love5:
danas rizoto, sutra krem supa, a za prekosutra moram pronaci neki recept za dezert. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Imaš li kakvih recepata sa bundevom da nam napišeš? Ako ti se da, ofc.

Ja jedino bundevu jedem onako ispečenu u rerni i naravno, bundevine sjemenke, ostalo nisam ni probala i nekako nemam ni ideju šta da kuham sa njom. :-?

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to kada je ispeces u rerni, mozes je premazati mesavinom maslinovog ulja i belog luka i posluziti kao prilog uz neko meso. a mozes je posuti cimetom i secerom pa imati slatku varijantu.

ja najcesce pravim krem supe, jer su jako brze i zdrave. bundevu ocistim, ogulim (ako je hokaido u pitanju, nju kuham sa korom, jer u kori ima jako mnogo vitamina) i skuham u vodi.kada se to malo ohladi izmiksas stapnim mikserom ili u blenderu. ako je pregusto, dodas malo vode ili mleka. posebno izdinstam luk i u to dodam pasiranu bundevu. zacinis po ukusu i to je to.
e sada, mozes zajedno sa tim skuhati i kestenje. zatim mozes dodati sok od narandze i malo djumbira (ta kombinacija je fenomenalna).
kada supu vec serviras, mozes dodati malo pavlake, posuti je sjemenkama od bundeve (hrpu mogucnosti) i obavezno par kapi bucinog ulja. to ulje joj daje poseban smek.

rizoto je isto jednostavan. izdinstas luk, dodas bundevu sjeckanu na kockice, rizu, sve to kratko "proprzis", zalijes sa malo belog vina, dospes vodu i ostavis na laganoj vatri dok se riza ne skuha. kada je gotovo, zacinis po zelji i dodas malo rendanog parmesana, malo persunovog lista i to je to.
ja i tu dodam par kapi bucinog ulja, jer mislim da je "pod morati" kada su jela od bundeve u pitanju. :D :D :D

ja nikada nemam tacne mere za recept. ali supa ti je jednostavna, dodas malo vise vode ako volis redju, i obrnuto ako volis guscu. tako i rizoto, vise tikve ili vise rize ... kako ko voli.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Vitamini se ubijaju kuhanjem ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

a ovo je recept koji me odusevio i koji jedva cekam ponovo da pravim :D
a imam i tacnemere za ovo :lol:

na malo ulja proprziti 2glavice seckanog luka. dodati 400gr mlevenog mesa, malo belog luka, bibera, prstohvat karija, chili,lovorov list, pola kasicice susene majcine dusice (ili 3-4 grancice sveze). sve to zajedno prodinstati.
zaliti sa 200ml sveze cedjenog soka od narandze i dodati oko 300-400gr ociscene, na krupnije kocke isecene bundeve (ja koristim hokkaido). dinstati nekih 20-tak min na laganoj vatri.
u medjuvremenu iseckati 400gr paradajza (moze i svez, a mogu i pelati iz konzerve). bitno je ocistiti semenke. dodati u serpu i jos malo dinstati.
posebno skuhati 150 gr tjestenine (puzici, po mogucnosti integralni), ocediti, isprati vodom i dodati u kuhanje. zaciti po zelji (so i biber, vegeta) i to je to. :D :D :D

kada se servira, moze se dodati jos kasika pavlake.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2011, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
stigma,ovo "varivo" djeluje jako ukusno,mada ja nisam ljubitelj mljevenog mesa,moracu ja ovo probati...
i ja obozavam bundevu u ishrani,a sto se slatkisa tice,od "pumpkin pie" koja je vrlo jednostavna a ukusna,pumpkin spice bread,cak sam ove sedmice pravila i tortu koja je bila bas ukusna(na isti nacin pravim i kesten i mrkvu,s tim da fil s mrkvom dodam krem sir umjesto slatkog vrhnja)
4 jaja ,solja pasirane bundeve,pola solje sjeckanih oraha,pola solje brasna,1/4 solje ulja ili maslaca,cokolada u prahu ,cimet,vanila,prasak za pecivo,e ja sam imala i onaj starbucks caramel granule pa sam ubacila 2-3 kasike :)
fil je 1/2 maslaca,200 gr bijele cokolade,pola solje secera,prokuhati,dodati 2-3 solje pasirane bundeve,cimet,vanilu...kad se malo prohladi umuceno slatko vrhnje(200ml) dodati,filati tortu,kore sam rumom pokapala,i ukrasila slatkim vrhnjem,meni je bas ukusna

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
10. studenog 2011. ili KUHANJE

Dragi dnevniče,

bio je ovo naporan mjesec. Mislim, prođu tisuće godina dok neke tajne života i svemira ne budu otkrivene, a neke od njih ostaju skrivene, valjda, do kraja svijeta. Jedna od takvih nerješivih misterija jest i trenutak u kojem sam se ja, iz napirlitane curke u minici tipa dominđos, koja stoji s Bavaria pivom i slamkom u Dalekoj obali do ranih jutarnjih sati - transformirala u predanu domaćicu s drvenom kuhačom i pregačom. Bila sam jako zabrinuta i noći sam provodila pitajući se je li ovo trajno stanje i hoće li mi usklađenost boja štikli i mince ikad više biti važnija od kvalitete domaće blitve i neretvanske pasrtve?

Zašto mi se ovo događa, jesam li previše gledala MasterChef ili su uzroci moje metamorfoze povezani s dubljim razlozima - s ljubavlju ili čak možda majčinskim instinktom... Brrr...

Kuhanje me, dakle, iz nepoznatih razloga, zaokupljalo, zabavljalo i stvarno sam se unijela u tu vještinu... Ta zajebancija je otišla toliko daleko da sam prošli petak na večeru pozvala Zorana. Prijateljski, naravno. Znajući koliko mi se Zoran sviđa, Martina nikako nije mogla shvatiti zašto tipa želim hranom odvući u krevet, umjesto da ga, normalno, u Hemingwayu nakljukam tequilom i pivom i onda pod izlikom alkohola besramno i prijateljski iskoristim, još ga puštajući da misli kako je on zaveo mene... I zar malo dublji dekolte nije učinkovitiji od tjedna potrošenog na smišljanje savršenog recepta, pa na kupovanje namirnica, kuhanje, pospremanje... Ne, ne, kakvi dekoltei, halteri i ostale prizemne i trivijalne gluposti... Kuhanje obroka za muškarca kojeg želim, meni se činilo savršenim planom za petak uvečer...

Taj plan je doduše imao dva sitna, sićušna, malecka nedostatka. Osim što nisam znala što kuhati, nisam znala ni kako to skuhati. Ustvari, osim jaja na oko i tosta, ja nisam znala skuhati – ništa!!! Ali, kontala sam, hajde nije to nuklearna fizika, ako ona žbira s MasterChefa može, onda mogu i ja... Sve je bilo, koliko – toliko, OK do petka, a onda je nastupila panika...

Večera je morala biti savršena, stoga sam iskopala sam sve mamine kuharice – Kuharica Vegeta, Kuharica Podravka, Kuharica Stevo Karapandža i još neki likovi za koje su Jamie Oliver i Martha Stewart obični studentski bezveznjakovići. Na kraju sam se ipak odlučila na suvremnu varijantu podrške i na coolinarka.com našla savršen recept za komplicirano jelo – PIRE KRUMPIR, te sam se u kulinarskom zanosu ohrabrila i odvažno odlučila pripremiti baš taj specijalitet. Ali već na drugom koraku, odmah poslije nabrajanja namirnica naišla sam na nepremostivu teškoću - u receptu piše malo soli.

Aaaaaarrrgghhhhh, orsonwellesovska histerija po stanu s kuhačom u jednoj i mobitelom u drugoj ruci - "Koliko im je MALO soli?!" Zovem majku, zovem prijateljice, čitam recept 60 puta, gledam u solnicu – malo je tako relativan pojam, opet zovem majku, vagam sol, ocjenjujem solnicu... Stavim previše soli...

U nastpu očaja zovem najbolju kuharicu koju poznam – svoju baku. Iskreno govoreći, bakini savjeti o životu, momcima, seksu i sjedenju na hladnom betonu su užasno grebanje oštrim noktima po hipotalamusu, jer realno - "ta će baba...", ali kad se radi o kuhanju bespogovornom slušam svaku riječ... Kao i obično, savjet je bio vrhunski – jednostavan i praktičan. U jelo koje presoliš, samo dodaj jedan krumpir i on će upiti višak soli.

U kuhani krumpir dodajem još jedan, po bakinom savjetu, da pokupi sol. Malo promiješam, ali se odmah zabrinem jesam li ubacila prevelik krumpir pa će možda sad biti neslano... Zovem majku, zovem prijateljicu, žvačem vreli, sirovi krumpir, spržim jezik, sad nema šanse da odredim je li dovoljno slano ali čini mi se neslano pa posolim još malo. Naravno, odmah se zabrinem da sam pretjerala i da je sad opet preslano i tu sam već ušla u začarani krug dodavanja krumpira i soli, sve dok se posuda u kojoj se kuhao krumpir nije napunila do vrha... Začarani krug s dodavanjem sastojaka ponovio i s mlijekom i maslacem, pa je na kraju pire krumpir ustvari ispao preslana juha od kolesterola i krumpira...

Večera je bila grozna, budimo realni. Ali večer nije bila loša. Zoran je kao u američkim filmovima donio par boca vina. Izvadila sam velike, kristalne čaše, izula štikle i nakon druge boce vina i masaže stopala konačno se opustiIa... Kvragu i kuhanje, pomislila sam kasnije dok je Zoran petljao oko mog grudnjaka, opet se sve svelo na moj puni dekolte, kratku minicu i alkohol... Ali jednostavne stvari su ionako najbolje, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2011, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

veceras sam pravila tortu od palacinki. njam :love5:

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
stigmata je napisao:

jedno pitanje: koliko FF ima kila?

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:
to ne znam ni ja, ali torta je bas malena :D

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

stigmata je napisao:

а шта се ставља у ту торту, ако није тајна? :D

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 00:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
cicak je napisao:
stigmata je napisao:

jedno pitanje: koliko FF ima kila?

ma pusti FF, bolje pitanje kako Stigmata ima tako malo kila uz toliko kuhanje :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2011, 02:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:
а шта се ставља у ту торту, ако није тајна? :D

stavljas sta volis i imas :lol:
ja ih mazem marmeladom, pospem mljevenim lesnikom i bademima, kakaom (ali gorki kakao, ja ga obozavam pa stavljam u sve),pospricam sa malo likera (creme de cassis). palacinke redam jednu na drugu. super je sto ide brzo, dok premazes jednu palacinku, sledeca je vec pecena. a sto se tice visine torte, pa ... dok ti ne dosadi peci palacinke :lol:
na kraju je prelijem cokoladom.

to nekako ovako izgleda, nadjoh fotku na netu:

Slika

BSE je napisao:
ma pusti FF, bolje pitanje kako Stigmata ima tako malo kila uz toliko kuhanje :)

nema vise :lol: :lol: :lol:
ma znate sta, odoh ja na temu kako se udebljati. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]