banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 02:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Jul 2011, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
;) :wave:

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
azdajica-ny je napisao:
ja nabacam sta ima od povrca u pretis lonac,dodam vegetu i biber,kuham samo nekoliko minuta(zavisi od povrca koje kuhas ili serpe u kojoj kuhas)izmiksam onim "stap" mikserom,dodam mrvicu maslaca,vrhnje za kuvanje a mozes u tanjur dodati kockice kruha prepecene na maslacu sa zacinima,malo kiselog vrhnja....
sad je sezona kad imas bas povrca na izbor,nekad samo od tikvica ili komoraca napravim(dodam jedan krompir zbog gustine)ili nabacam sta imam u frizideru od povrca u serpu :)

Tako i ja pravim potaž čorbu, do duše stavim svako povrće iz bašte ili iz frižidera (krompir 1-2, mrkva, celer korijen, peršun, grašak, paprika, paradajz, tikvica...) i kad se to sve dobro iskuva procijenim i ispasiram da bih odstranila ljuspice s povrća. So i biber po želji, veoma malo ulja.
Bila sam skeptična kad su mi rekli šta unutra sve ima ali kad sam je probala redovna mi je u ljetnim danima.

Inače, krem čorba od bilo kog povrća se jednostavno pravi.
Bez krompira, povrće npr. karfiol se obari, izlomi na sitne cvjetiće, stavi vrlo malo ulja, kad se iskuva zalije se sa pavlakom i žumancetom ili jogurtom i žumancetom i to je to.
Tako pravim čorbu od koprive (s tim što dodam malo kajmaka), čorbu od tikvice, čorbu od bilo kog drugog povrća.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2011, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
uh,napravila ultra dobar lagan kolac s visnjama i sirom,podsjetila me kona prije par dana na brzinske nepecene kolace,jest' da ne bih smjela sir al' bar ne moram zvakati kolac :)
kolac bude gotov za 15ak min,jos sat u led i spreman za jesti:
kutija piskota ili plazme(ja vise volim plazmu)
1/2kg mladog sira
1/2 l slatkog vrhnja
200gr mljevenog secera
2-3 kesice vanilin secera
kesica obicnog zelatina(razmutiti u 1dl vode) ili kesica instant koji se samo doda u smjesu
cca 300-400gr visanja(mada je odlican i sa kupinama,malinama...)
poredati keks u modlu,
umutiti sir,vanilu i secer,dodati pola umucenog vrhnja,zelatin
polovinu smjese preliti preko keksa,poredati voce,pa sloj fila pa red keksa,premazati ostatkom slatkog vrhnja,ukrasiti po zelji ohladiti i potamaniti :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2011, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Eto me :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2011, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znas adresu :wink: :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
аждајице не спомињи овдје на форуму да си правила овакве колаче, не заборави да и ја знам гдје живиш :P :D :D :D

шалу на страну, дјелује једноставно за направити, могао бих пробати направити :)

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vrlo jednostavno,za cas posla bude gotovo a ukusno,a ti svrati na kolace,taman cu sutra nesto praviti :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
бил' се ти удавала? :D

Мени треба жена само да ми прави колаче :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Naletih skoro na internetu na jedan interesantan recept za osvježavajući napitak, zove se Cucumberade iliti Krastavada (u slobodnom prevodu :)) pa ga probao sinoć.

Smiksao 3 krastavca, sok od 3 limuna, dodao 2-3 čaše vode i zasladio medom.
Pije se dobro rashlađeno i ukusno je :D

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 11:59 
guess who je napisao:
Naletih skoro na internetu na jedan interesantan recept za osvježavajući napitak, zove se Cucumberade iliti Krastavada (u slobodnom prevodu :)) pa ga probao sinoć.

Smiksao 3 krastavca, sok od 3 limuna, dodao 2-3 čaše vode i zasladio medom.
Pije se dobro rashlađeno i ukusno je :D

uh odo naci onaj smajli sto bljuje... guess pa pretjerujes... :oops:

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne sudi dok ne probaš :D

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Ne sudi dok ne probaš :D

to sam probala,sa puuno leda i braon secerom,od meda mi bude muka

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ja sam isto to mislila za poljsku bijelu čorbu od kiselih krastavaca. Kada sam vidjela, bilo je fuuuuuuuuujjjj... Ali hajde, navalili da probam, pa 'ajd probam.

Ne treba da spominjem da to redovno pravimo ljeti?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja to nisam probala,kaci recept 8)

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2011, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zar ima nešto da ti nisi probala? :D

Neki dan Lisa i Phoenix spominju neko roštiljanje lubenice, ja rek'o aždajica je to sigurno već probala :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2011, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Ja sam sad "roštiljala" ledenu lubenicu! :lol:

Elem, čorba od krastavaca. Naravno, nikad nije bila kao ona koju sam jela u Krakovu, kakve god varijacije da smo pravili. Ni žubrovka nikad nije bila ukusna kao u Krakovu, moram da pitam Mirdžu za tačan omjer soka od jabuke i žubrovke. :wink: Ali nosam zmajčeka na ključevima i uvijek kažem da ću se vratiti još jednom. Jer Krakov je... :love4:

Ja sam koristila ovaj recept.

Nismo koristile pravi temeljac nego vodu sa vegetom i osnovnim povrćem ili kocku. Mi smo koristile i punomasni jogurt na kraju, meni bude još bolji ukus, samo treba paziti da ne bude prekiselo. I ne mora krompir, može se dodati malo brašna.

Ili, pošto je malo teško održati kisele krastavce nepojedene do ljeta, :lol: našle smo neku varijaciju sa svježim krastavcima. Zašto u ljeto? Zato što je ovo kisela čorba koja super osvježava a brzo se spremi. :wink:

Potrebno:
1/2 kg krastavaca
so
1 kašika vegete
sok od 1/2 limuna (a ja još dodam prije jela jer volim malo više limuna)
1 jogurt
80 g margarina ili 4 kašike ulja
malo kopra
1 kašika brašna

Krastavce oguliti, očistiti sredinu i "meso" isjeći na kockice ili izrendati na krupno rende. Malo prodinstati pa dodati vegetu, limunov sok, so i dinstati 15ak min poklopljeno. Potom posuti odozgo kašiku brašna, dodati isjeckani kopar i vode po potrebi pa pustiti da prokuva. Na kraju umješati jogurt. (Ili umjesto brašna, kao u prvom receptu koristiti krompir, caka je da se čorba malo zgusne.)

Prijatno! :-D

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2011, 22:02 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
guess who je napisao:
Imao sam dosta trešanja, pa sam napravio juče kolač.
Izmiješao 3 žumanjka, 200gr šećera, 100gr maslaca, u to dodao 250gr brašna i pola kesice praška za pecivo, malo mlijeka. Napravio snijeg od 3 bjelanjka i dodao u tijesto, plus sjeckane pečene lješnjake i komadiće čokolade. Istresao tijesto u tepsiju i preko posuo očišćene trešnje. Pekao nekih 50 minuta na 200 stepeni.

Slika

samo da se zahvalim... upravo napravljen i dva parceta vec pojedena. ne znam sta je bolje - tresnje ili rastopljena cokolada. I da, ovo je prvi put da mi je kolac uspio a skinut je sa net-a. Sve je u bobu, sto bi se reklo. Hvala guess who!

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2011, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Phoenix je napisao:
Ja sam sad "roštiljala" ledenu lubenicu! :lol:

Elem, čorba od krastavaca. Naravno, nikad nije bila kao ona koju sam jela u Krakovu, kakve god varijacije da smo pravili. Ni žubrovka nikad nije bila ukusna kao u Krakovu, moram da pitam Mirdžu za tačan omjer soka od jabuke i žubrovke. :wink: Ali nosam zmajčeka na ključevima i uvijek kažem da ću se vratiti još jednom. Jer Krakov je... :love4:

Ja sam koristila ovaj recept.

Nismo koristile pravi temeljac nego vodu sa vegetom i osnovnim povrćem ili kocku. Mi smo koristile i punomasni jogurt na kraju, meni bude još bolji ukus, samo treba paziti da ne bude prekiselo. I ne mora krompir, može se dodati malo brašna.

Ili, pošto je malo teško održati kisele krastavce nepojedene do ljeta, :lol: našle smo neku varijaciju sa svježim krastavcima. Zašto u ljeto? Zato što je ovo kisela čorba koja super osvježava a brzo se spremi. :wink:

Potrebno:
1/2 kg krastavaca
so
1 kašika vegete
sok od 1/2 limuna (a ja još dodam prije jela jer volim malo više limuna)
1 jogurt
80 g margarina ili 4 kašike ulja
malo kopra
1 kašika brašna

Krastavce oguliti, očistiti sredinu i "meso" isjeći na kockice ili izrendati na krupno rende. Malo prodinstati pa dodati vegetu, limunov sok, so i dinstati 15ak min poklopljeno. Potom posuti odozgo kašiku brašna, dodati isjeckani kopar i vode po potrebi pa pustiti da prokuva. Na kraju umješati jogurt. (Ili umjesto brašna, kao u prvom receptu koristiti krompir, caka je da se čorba malo zgusne.)

Prijatno! :-D

al' ja ovo JESAM jela :lol: doduse nisam ja pravila i nisam znala da je poljska receptura
kod nas bas nije uobicajeno da se krastavci jedu osim u salati,sad se sjetih neke fine junetine s krastavcima s konjakom i braon secerom,moracu to ovih dana napraviti :D
guess who,ti mi nesto pricas,a gori si i od mene :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2011, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ova čorba od krastavaca mi super zvuči po receptu, moraću je probati jednom.

@Dust: nema na čemu, sad je na redu da probaš onaj drugi :D

@azdajica-ny: ja nikad nisam krio da sam poguzija :P

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2011, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
I vi svasta jedete...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]