banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1001 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2009, 07:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
_zoka je napisao:
Hrna je napisao:
Pipuna :wink:

Šta je to?

Zadnje jeo.sarmu.Mljac!

Dinja na Hercegovackom buraz :D

A Talija jesam Tita mi,stara nasla u nekoj piljari i kupila..........qurcu ne valja :cat:

Sinoc sam se prezderao vruceg bureka..........i sad podrigujem uh...... :-?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 09:53 
Ja sam sezazelio janjet'ne... :cry: :cry:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 09:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Kingpin je napisao:
Knedle od sljiva, i sok od kruski

zdravo Zube Zeleni :D

poslednje sto sam jeo je krompir salata u koju je ubacena i zelena salata i radic i uz sve to oslic
a poslije toga pogacice sa sirom posute kimom...uhh!

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Jun 2008, 13:01
Giros na trznici...nije los...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 17:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hrna je napisao:
[

A Talija jesam Tita mi,stara nasla u nekoj piljari i kupila..........qurcu ne valja :cat:

Ima dinja kupiti tokom cijele godine.

Pureća prsa punjena gljivama i parmezanom,basmati rižu i čorbu od glijva.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vjerujem da nisu kvalitetne, pošto im i nije vrijeme.

A sada sam gricnula crni hljeb i crni "premium" eurokrem. Volim crni dio eurokrema, pa sam uzela taj novi jednobojni proizvod.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 19:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Nije kod nas,ali u Portoriku odakle dolaze možda i jeste.........il' u Južnoafričkoj republici.

Talija je napisao:
A sada sam gricnula crni hljeb i crni "premium" eurokrem. Volim crni dio eurokrema, pa sam uzela taj novi jednobojni proizvod.

Mi bi se pravo dobro slagali.Ja volim bijeli dio eurokrema. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 20:03 
i ja volim samo crni, pa kupujem nutelu... a kad kupim eurokrem, uvijek bijeli ostane pa se na kraju osusi...
ja jela punjene palacinke sa prsutom i sirom.. i tartar..
pozdrav za BSE, posadila u bastici radic i matovilac.... :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Talija je napisao:

Nije kod nas,ali u Portoriku odakle dolaze možda i jeste.........il' u Južnoafričkoj republici.

Talija je napisao:

Mi bi se pravo dobro slagali.Ja volim bijeli dio eurokrema. :D

_zoka od danas si _zoka ribar :cat: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 20:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Majlili znači, pravac prodavnica i kupi "premium" crni eurokrem. :D Kakva Nutela, Takovo je zakon!

Zoka, kad kupim "šatirani" eurokrem zovem. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ocel iko zovnut gladna usta da sta pojedu cccccccccccccc....

Ajd ti Hrna sebi naruci nesto i uzivaj a nek raja jede evrokrem bez tebe :cry: :cat:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 20:37 
e hvala talija, nisam znala da li govoris o takovo eurokremu, nisam ni znala da postoji taj premijum.. super, probacu.. :blob5: :blob5:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eto, Majlili kad budeš jela "premium" sjetićeš me se :D kao što ću se i ja sjetiti Hrne, da namažem još jedno parče za gladna usta, da se ne žali. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 23:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Zoka, kad kupim "šatirani" eurokrem zovem. :D

Ma,ponesem ja svoj eurokrem ako treba. :wink:
Hrna je napisao:

_zoka od danas si _zoka ribar :cat: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma koje nama to ljubomoran????? :wink: :wink:

Poslednji put menjao _зока dana 17 Mar 2009, 23:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 23:04 
e jest, vas dvoje, dosadni ste... posto se poklapate po raznim ovim gurmanlucima, a poznato je da ljubav ulazi na usta... fino se izolujte i ne smetajte nam.. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 08:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
pozdrav za BSE, posadila u bastici radic i matovilac.... :D :D :D

znaci google earth pa da vidim gdje je ta basta da se "najavim" na vrijeme za te proizvode :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 08:42 
ma bice za sve... uvijek zasadim malo... sad sam nakupovala bogme dosta... :D samo javi i prebacicu ti..
jedino sam jo u dilemi... kad gledam neko kuhanje na hrvatskim tv, oni spominju rikolu za salatu...nisam sigurna da li je to nesto trece ili tako zovu radic ili matovilac??

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 08:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

rikola je ona salata sto ima sitne listove, kao minijaturni maslacak....il` mi se bar tako cini, ako nisam opet sa necim pomijesao :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 09:00 
ma necu da se blamiram, pa da trazim to ako je isto, a htjela bih i to da probam ako nije isto... bice to super kombinacija... :D

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2009, 18:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Ima slika i recept sa rikolom na:
http://gastrodiva.bloger.hr/post/paprena-rikola-sa-kukuruzom-i-gljivama/708321.aspx

Evo još nešto:Opis i porijeklo
Svježa rikula se najčešće priprema na salatu, kao dekoracija ili dodatak jelima. Sastavni je dio carpaccia – ribljeg, mesnog, povrtnog i voćnog.
Rikula je mediteranska samonikla lisnata biljka gorkasta okusa koja se upotrebljava u kulinarstvu još od doba Rimljana. Spada u povrće iz porodice kupusnjača zajedno s brokulom, kupusom, prokulicom, korabom, cvjetačom, keljom i dr.
Jednogodišnja ili dvogodišnja biljka visine 60 cm, uglaste i u gornjem dijelu razgranate stabljike i lirasto rasperanih listova. Cvjetovi su joj bjelkasti ili žućkasti, a plod je komuška. Danas je vrlo popularna u mnogim svjetskim kuhinjama te se uzgaja i kao kultivirana biljka.

Energetska i nutritivna vrijednost
U 100 grama svježe rikule nalazi se 91,7% vode; 0,66 g masti; 2,6 g bjelančevina; 3,7 g ugljikohidrata; 2,1 g šećera i 1,6 g vlakana. Energetska vrijednost rikule iznosi samo 25 kcal na 100 g svježe namirnice.
Uz makronutrijente rikula je iznimno vrijedan izvor minerala i vitamina: kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina K, vitamina C, folata i pantotenske kiseline.
Odličan je izvor vitamina K (83% od RDA po obroku) i vitamina A (38% od RDA po obroku).
Dobar je izvor kalcija (13% od RDA po obroku), magnezija (10% od RDA po obroku), folata (19% od RDA po obroku) i vitamina C (15% od RDA po obroku).
DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost
Osim obilja hranjivih tvari rikula sadrži i različite biološki aktivne sastojke – fitokemikalije, čija antioksidativna svojstva imaju pozitivan utjecaj na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od raznih bolesti.
Od fitokemikalija rikula sadrži velike količine beta-karotena (1424 μg na 100 g); luteina i zeaksantina (3555 μg na 100 g).
Beta-karoten – žuta do narančasto-crvena boja iz voća i povrća, koja uz ostalo ima i ulogu prekursora vitamina A odnosno provitamina A. Beta-karoten ima dvojaku funkciju: on je nutrijent i sredstvo za obogaćivanje namirnica ali i važan aditiv. U posljednje vrijeme dobio je i značajan publicitet u znanstvenoj literaturi zbog višestrukog zaštitnog djelovanja u organizmu. Beta-karoten blokira formiranje slobodnih radikala i tako direktno sprječava oštećenje stanične DNA strukture te djeluje kao jak antioksidans masti, što znači da sprječava razvitak superoksida i peroksida.
Sadrži i indole koji su učinkoviti u smislu redukcije rizika pojave hormonski ovisnog karcinoma kao što je karcinom dojke. Mogu inaktivirati estrogen, potiču aktivnost glutation-S-transferaze, inhibiraju rast transformiranih stanica.

Kupovanje i čuvanje
Rikula se obično kupuje na tržnici od svibnja do listopada, ali je možete naći i u većim trgovačkim centrima pakiranu u plastičnim posudama prekrivenim prozirnom folijom. Listovi trebaju biti svježi i tamno zelene boje.
Možete je čuvati u hladnjaku u dobro pokrivenoj posudi 2-3 dana na temperaturi od 4-8°C, ali je najbolje pripremiti je odmah jer stajanjem čak i na hladnom mjestu gubi velike količine vitamina C.

Priprema jela s rikulom
Rikula je vrijedan izvor minerala i vitamina: kalcija, magnezija, željeza, kalija, vitamina A, vitamina K, vitamina C i pantotenske kiseline.Listove rikule najprije treba temeljito oprati pod mlazom vode, a tek onda odrezati peteljke.
Rikula se u svježem stanju najčešće priprema na salatu, kao dekoracija ili dodatak jelima rafinirana okusa.
Daje specifičan okus juhama, rižotima, raznim vrstama tjestenina s umacima na bazi rajčice i povrtnim pizzama.

Ovako izgleda prije berbe:
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 1001 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]