pa moraju brisati kad smo pisali svasta nesto a moderator nije vidio da ima i korisnih informacija
ovako sto se tice tijesta , jednostavno je:
kesica suvog kvasca (ako se koristi svjezi kvasac onda 20 grama, dodati 2-3 kasike tople vode, 1 kasicicu secera i ostaviti na toplom mjestu 5 min da odstoji, nakon toga dodati u brasno)
350 gr glatkog brasna tip 550, 1 kasicica secera, 1 kasicica soli, 2-3 kasike maslinovog ulja (ili od suncokreta ako nema), oko 200 ml tople vode
suvi kvasac pomijesati direktno sa brasnom, dodati ostale sastojke, na kraju topla voda, umijesiti glatko mekano tijesto..ostaviti na toplom 30 min da se udupla
Razviti tijesto u kalup (1 lim iz pecnice ili 2 okrugla kalupa) tijesto ce jos narasti tokom pecenja, ja volim kad je onako srednje niti debelo niti pretanko tijesto kad se ispece
paradajz sos: ne koristim kecap..nego uzmem onaj pasirani paradajz iz tetrapaka, dodam kasiku ulja, origana, bosiljak suseni, soli i izmijesam..to je to
(a od podravke ima ketchup
pizza ja mislim)
a odozgo staviti sta ima i po volji..
jos origana, bosiljka itd ko voli i po ukusu
od sira (ja stavljam sir 2-3 min pred kraj da se samo fino istopi, ne volim kad se osusi i bude smedje boje) edamer, gouda ili mozzarella na tanke kriske (ovdje ima malo prosusena i vec izrendana mocarela u kesicama)
probala sam i sa kockicama feta sira (uz sitan cherry paradajz i kulen) i bilo je barem meni njam
i da temperatura pri kojoj se pece pizza je jako vazna, mora biti vruceeee..ugrijati pecnicu dobro i peci na nekih 230 stepeni 10-15 minuta
sajin kad bude gotovo uslikaj svoj umjetnicki rad

p.s gdje je mama fulala?