banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Mar 2011, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
guess who je napisao:
Sinoć sam pravio fajitas, mljac mljac Slika

skrtice, nece ti otpast slova sa tastature!!!
kako?
evo gledam ovo sa tortiljima sto si pravio, primamljivo

i haj kad vec kupujete te meksicke zacine, sta kupujete tacno?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ako mi otpadnu slova, ti ćeš biti kriv! :P

Prvo što je potrebno za fajitas je da odeš u Mercator i kupiš tortilje :lol:
Za nadjev imaš raznih varijanti. Od povrća se koristi luk, kukuruz, pasulj, paprika, a od mesa obično ide piletina, mada ja češće pravim sa mljevenim. Od začina obično stavljam so, biber, malo curry-ja i origana, chili ne stavljam pošto pravim odvojeno salsa sos. Sve ovo samo izdinstaš i to je to. Staviš na tortilju, smotaš i jedeš :D
Pored ovog napravim bijeli sos (pavlaka, jogurt, bijeli luk, korijander, biber, bosiljak) i salsa sos (skuvaš paradajz, oguliš ga, ispasiraš, prodinstaš bijeli luk onda taj paradajz istreseš na luk i prokuvaš kratko, ubaciš ljuti feferon, so i malo šećera). Sosove možeš mazati na tortilju prije nego što staviš nadjev ili ih preliti odozgo preko tortilje nakon što je smotaš.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 09:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Salsa može i ovako....
Jedan bitan uslov je da imaš kameni avan.Isječeš papriku i paradajz,svježe,i oguliš bijeli luk.Paradajz sam blanširaš da se može oguliti.
Jedan po jedan sastojak tucaš u avanu dok se ne pretvore u pastu.Na kraju ih pomješaš i još malo tucaš :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
guess who je napisao:
Ako mi otpadnu slova, ti ćeš biti kriv! :P

Prvo što je potrebno za fajitas je da odeš u Mercator i kupiš tortilje :lol:
Za nadjev imaš raznih varijanti. Od povrća se koristi luk, kukuruz, pasulj, paprika, a od mesa obično ide piletina, mada ja češće pravim sa mljevenim. Od začina obično stavljam so, biber, malo curry-ja i origana, chili ne stavljam pošto pravim odvojeno salsa sos. Sve ovo samo izdinstaš i to je to. Staviš na tortilju, smotaš i jedeš :D
Pored ovog napravim bijeli sos (pavlaka, jogurt, bijeli luk, korijander, biber, bosiljak) i salsa sos (skuvaš paradajz, oguliš ga, ispasiraš, prodinstaš bijeli luk onda taj paradajz istreseš na luk i prokuvaš kratko, ubaciš ljuti feferon, so i malo šećera). Sosove možeš mazati na tortilju prije nego što staviš nadjev ili ih preliti odozgo preko tortilje nakon što je smotaš.

a ako si u frci s vremenom za sos,dobar paradajz i zacini su sasvim ok.imas vec gotov mix tako,fajitas..imas sve u merkatoru,ali tortilje su bezobrazno skupe i ja ih kupim ako sam bas u frci s vremenom,mada ja ponekad napravim i zaledim:
koliko solja brasna,toliko kasika masnoce(margarin,biljna masnoca...)so,soda i prasak za pecivo i mlaka voda(zamijesis malo tvrdje tijesto,napravis loptice velicine ping pong loptice,ostavis da stoje 10ak min da malo omeksaju,razvijes sto tanje,na vrelu suvu tavu i eto tortilja :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja se nisam još upuštao u to da ih sam pravim.
Jel' ti budu mekane, tj. da li se lome kad ih savijaš?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2011, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lome se ako ih prepeces,ali ako vidis da su malo tvrdje,pustis da se ohlade,pa u kesice i u zamrzivac,kad ti trebaju samo na min dva u mikrovalnu i budu super :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2011, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

5,70KM 8 komada i to kukuruzne. jucer u Merkatoru.
sutra cu da probam.
nemam korijander, nema ga kupiti.
btw, gdje to mogu da nadjem?

_zoka, danas na meniju quinoa, kuhana 20 min u slanoj vodi (nije uopste gorka kako kazu, samo se ispere vrucom vodom prije) pomijesana sa satarasem (samo luk, paprika i paradaIz).
nije lose, malo promjene.
***Ukoliko skuhate quinou u većim količinama, dio kuhane quinoe možete upotrijebiti kao dodatak voćnim salatama.*** - (ko da jedes hljeba i jabuka)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2011, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma nije korijander obavezan začin, ja ga stavljam zato što mi se sviđa. Pravi bez njega. I ja sam tražio skoro da kupim i nisam našao.
E da, sad sam skontao da sam zaboravio napisati da u bijeli sos narendaš malo kore limuna. To mu da finu notu.

Dobro si me podsjetio, mogao bih i ja praviti quinou ovih dana, nisam dugo.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2011, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
5,70KM 8 komada i to kukuruzne. jucer u Merkatoru.
sutra cu da probam.
bezobrazno skupo,za manje od 1km kupis 500gr finog kukuruznog brasna koje je idelano za tortilje,a to ti je za 20ak kom,a budu za manje od po sata gotove
nemam korijander, nema ga kupiti.
btw, gdje to mogu da nadjem?
bude u merkatoru,tj svim vecim marketima,mislim da je i onoj kombinaciji mediteransko bilje

_zoka, danas na meniju quinoa, kuhana 20 min u slanoj vodi (nije uopste gorka kako kazu, samo se ispere vrucom vodom prije) pomijesana sa satarasem (samo luk, paprika i paradaIz).
nije lose, malo promjene.
hehe,nesto slicno sam i ja danas jela,brat mi je na dijeti pa kuvam za njega laganije stvari,u voku izdinstan poriluk,ljubicasti luk,mrkva,malo celera,karfiol i crvena paprika,samo malo bibera,morske soli i soja sosa i dodala kuvanu quinou.zgodno je jer mozes spremiti i uvece pa ponijeti za rucak na posao,moze se jesti i hladno
***Ukoliko skuhate quinou u većim količinama, dio kuhane quinoe možete upotrijebiti kao dodatak voćnim salatama.*** - (ko da jedes hljeba i jabuka)

meni su sve zitarice sasvim ok u kombinaciji s vocem za dorucak,izrendas jabuku,mrkvu,malo limuna i meda ili bananu i bademe i dodas kuvan gersl,neke pahuljice,quinou pa cak i braon rizu i imas divan dorucak :D

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 06:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i to cu da probam.
hvala!

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 13:07 
Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pobogu tensa, u mene kanarinac pojede vise...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 13:10 
A stoka, pojeo sam pa sam se onda sjetio da ne bi bilo lose uslikati... :D

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 13:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
More pricat ko sta oce, al' nema rucka dok se krmetine ne napucash :D
Ovo zelenjavo, jes' da je zdravo, al' nemeres ti s time krampat celi dan :D

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
No comprendo shabanish...

:D

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Odavno nam Teensa nije postavio svoju piletinu s brokolima. Zalij to necim, ne jed' suvo :D ( preporucujem sos Holadez).

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

eh ovako: danas pasta carbonara za rucak - malo putera otopiti na tavi, sitno isjeckati jedan luk, malo ga u woku izdinstati, na to dodati oguljene i isjeckane kobasice i malo slanine (moze i bez), opet prodinstati, dodati malo gljiva i sve malo prodinstati, napraviti sos od paradaiza (paradaiz sos, ja kupujem Podravkin, malo secera, soli, vegete i bibera i malo vode) pa zaliti i dok se to tako krcka dodati malo cilija, paprike, origana, bosiljka, kopra i pustiti da se lagano skrcka, skuhati spagete i nakon sto ih iscijedimo uvaljati u ovaj sos.

e sad pitanje: kako napraviti onaj americki umak za salate?

u BBI imaju salatu (bukvano sve - zelena salata, krastavac, paradaiz, kukuruz, grah, kupus, sve sto je na raspolaganju i onda imaju pored sos kojim dresiras salatu po svom ceifu)
zna li iko kako se pravi taj sos (objasnjavala mi je kuharica jednom ali je bilo previse za upamtiti), bijele je boje... a ja samo radi njega odem da jedem tamo...
ide vrhnje za kuhanje i pavlaka, valjda malo senfa, malo kecapa (u tragovima)???

ima neki i za kupiti kao yougurt za salate (ono je gorko i nejestivo) - dzaba dadoh 4KM

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Bez želje da bilo koga vrijeđam, ali meni su ti zaljevi i dresinzi iz islamskih kuhinja bljak. Jogurt dresing preko zelene salate ili neko tijesto svo razmekšano u nekakvom zalivu. Čim pomislim, muka mi je. :pukeright: :-?

Dresing za salatu sadrži samo 3 sastojka: so, ulje i sirće (ili limun). Eventualno neki dodatni začin, tipa svježeg bosioka, ali ja to svrstavam među salatu. :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 19:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Phoenix je napisao:
Bez želje da bilo koga vrijeđam, ali meni su ti zaljevi i dresinzi iz islamskih kuhinja bljak. :
????????????
Citiraj:
Sauces for salads are often called "dressings". The concept of salad dressing varies across cultures.

In Western culture, there are three basic types of salad dressing:
Vinaigrette
Creamy dressings, usually mayonnaise-based, but which may also contain yogurt, sour cream, buttermilk, milk, or crème fraiche
Cooked dressings, which resemble creamy dressings, but are usually thickened by adding egg yolks and gently heating.

Vinaigrette /vɪnəˈɡrɛt/ is a mixture (emulsion) of salad oil and vinegar, often flavored with herbs, spices, salt, pepper, sugar, and other ingredients. It is used most commonly as a salad dressing,[8] but also as a sauce or marinade.

There are many commonly used salad dressings in North America. Traditional dressings in France are vinaigrettes, while mayonnaise is predominant in eastern European countries and Russia. In Denmark, dressings are often based on crème fraîche. In southern Europe, salad is generally dressed by the diner with oil and vinegar.

In Asia, it is common to add sesame oil, fish sauce, citrus juice, or soy sauce to salad dressings.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
U islamskim kuhinjama se u dosta jela dodaju nekakvi dresinzi od jogurta, znaš da oni inače koriste baš mnogo jogurta u ishrani. I onda to dodaju i čorbama i salatama i tijestu i... A meni je to bljak. I nekako to uglavnom vezujem za islamsku kuhinju jer sam kao mala provodila dosta vremena kod prve komšinice (koja me je čuvala često) pa je ona tako kuhala. Ženu obožavam ali te neke varijante zaliva ne...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]