Hm, evo od prilike, mada previse je to stvari za obicnu serpu ali saberi i oduzmi sta ti odgovara.
Kuhaj pola sata grah u jednoj vodi (po mogucnosti u nekoj drugoj posudi, jer nije kotlic u pitanju pa imas serpica).
U Serpu naspes ulja, dinstas crveni luk i papriku svjezu dok se ne zacakle, zatim isjeces takodje slaninu, kobasice, i slicne bakrace u isprzis ih dobro, posebno slaninu da pozuti i pusti mast. Dodas pasulj i krckas na tihoj vatri ili na dvici sto bi nas narod rekao sto duze to bolje (ukoliko ti nije zao struje

). Od zacina dodajes kari, obicne zacine, ruzmarin, i jedan fant za pasulj (dodatna mjesavina zacina), ja dodajem ljutu papriku, cili, natrpam svega ljutog sto ima (da ne mogu kenjati sledeca 3 dana bez poteskoca), isjeces veliki paradajz na 4, ogulis koru i stavis odmah da se istopi. Kasnije zaprzis sa brasnom i paprikom (brasna ne moras puno, paprika je vazna, brasno dodajes u zavisnosti da li volis rjedji ili gusci a i svjeza paprika mu daje gustinu).
To je to, vjerovatno sam nesto zaboravio ali nema jebiga

Edit, koljenicu ili rebra sam zaboravio, oni se ne dinstaju nego se dodaju kad se vrati grah posle dinstanja. Savjet, ako je velika koljenica a serpa nije bas brutalno velika, prokuhaj je malo prije u drugoj vodi, bice prezestok okus ako je stavis sirovu (ali to samo ako je prevelik komad krmece nogice)