dangerous.datula je napisao:
Niposto nemoj jesti svaka 3h. Drzi se najvise 4 obroka dnevno, mali obroci ti mogu samo ubrzati metabolizam.
Ako bi bila ljubazna da napises jos i visinu?
Nadji i sliku neke zenske osobe u bikiniju na google, pa prikazi kako otprilike izgleda tvoja gradja.
Moja pretpostavka, uz toliki unos nezdrave hrane u piceriji, dobijanje samo par kg, znaci da si defitinivno ekstremna varijanta ektomorfa.
Dakle, izrazito tesko se deljas, izrazito lako mrsavis.
Moj prijedlog bi bio da se jednostavno pomiris sa tim, jer ne postoji "lagan nacin" da dobijes kilograma. Ako nisi spremna posvetiti barem 1h dnevno dodavanju kilaze, najbolje je da prihvatis stanje, budes sretna s tim sto ti je priroda dala i zivis sretno u potpunosti prihvatajuci da je stanje takvo kakvo je.
Nas narod ima veoma ruzan obicaj da slavi debljinu i da nipodastava, pogotovo zene, koje nemaju ovecu guzu i deblje noge, uz malo stomaka. Prihvati to kao sveprisutnu devijaciju, da ovdje zene ne daju drugim zenama da budu vitke ili zgodne. Valjda zbog prosjeka, koji nosa nekoliko kg viska, nastoje da sve ostale prilagode sebi, pa cesto za djevojke sasvim normalne kilaze govore da su cackalice, caplje, kosturi i slicno.
Dakle, prihvati cinjenicu da imas normalnu kilazu, a da ostali favorizuju blagu pretilost, to je tako kod nas.
Ne vodi se ni BMI kalkulatorima, jer su veoma nepouzdani.
Jedino cime se mozes bezbjedno voditi jeste biologija. Ako imas menstrualni ciklus, znaci da imas dovoljnu kilazu za normalne reproduktivne funkcije, da je ravnoteza u tijelu uspostavljena. Takodje, trebas imati dosta energije, osjecati se zivo i zdravo, a ne mlatiti se okolo kao zombi. Ako pocnes gubiti ciklus, onda si definitivno premrsava.
Takodje, nisi predebela ako si sposobna vrsiti sve uobicajene svakodnevne aktivnosti bez da se izmoris, gubis dah i slicno, imas dosta energije i elana, onda znaci da nemas rizican viska kilograma/ocajnu kondiciju, bez obzira ako imas visak sala i kilograme viska, to je pitanje estetike.
Koliko si ti zadovoljna svojim izgledom i tezinom, to treba biti pitanje. Pusti sta ostali misle, ako se ti sebi svidjas sa 48 kg i ne stetis svome zdravlju, sta je koga briga? Dok god si u zdravim opsezima tezine, bilo da imas 46 ili 66 kg i ne skodis sebi, jedino treba biti bitno zdravlje i to da si TI zadovoljna izgledom i kilogramima.
Svaka ti cast na sve ijednoj rijeci napisanoj... Sve je istina živa sto si napisao /la.I slazem se sa tobom...Visoka 165 cm kilaza 48-50kg varira samo u te dve kile.1982 sam godiste...preko 50 nece i nece... Ja sam inace ko cigra,nemam zdravstvenih problema,redovan menstrualni ciklus,nalazi krvi perfektni(nedavno sam analizirala krv),ja bi samo voljela kad bi mogla da predjem preko ovi 50 kg. Za nutricioniste i doktore nemam ni para ni zivaca...mislila sam da postoje neke lakse verzije...A ja sam itekako zadovoljna sa sobom...nisam iskompleksirana,samo bi voljela da mogu nabaciti jos koju kilicu.Hvala ti PUNOOOOOOOOOOOO na svim ovim divnim rijecima.