Sosić, ofrlje recept, pošto ja to nikad ne mjerim.
Osnovni, blagi pravim ovako:
1 punu kašiku škroba rastopim u 1.5 vode i dodam 0.5 dl soja sosa, to stavim na šporet da proključa, miješam i kuham dok se sos ne izbistri.
Sos bude providno smeđ, treba da bude gustine kao med, pa po potrebi dodajte vode ili soja sosa.
U sos dodajem razne začine, kako mi u tom trenutku odgovara, ali najčešće dodam tucanu ljutu papriku ili naribam bijelog luka.
Ko voli odlično paše i đumbir, svježi ili u prahu.
Za slatku verziju radim sve isto, samo što dodam kašičicu meda i kečapa, plus kašika dvije vina ili octa, zavisi šta se u tom momentu ima.
Može se dodati malo šećera, običnog ili smeđeg ili takođe za slatko kiselu verziju sok od ananasa.
Sos koristim tako što u njega
umuljam već pržene komade mesa i povrća. Može se koristiti i za marinadu.
Npr. pileći file (odlično radi i sa svinjetinom ili oslićem) nasiječem na kockice, prelijem sa dvije kašike soja sosa, nekad dodam i malo začina. Komade mesa uvaljam u brašno, tako da budu fino obloženi sa svih strana. Pržim u wok-u na nekoliko kašika vrelog ulja. Bude gotovo za nekoliko minuta, pa treba paziti da ne izgori. Kad je meso dobilo finu rumenu koricu sa svih strana bućnem na to Ledo kinesko povrće (pola pakovanja), lagano tresem da se sve izmiješa. Za nekoliko minuta kad je povrće mekano maknem ga u jednu stranu, ali ga ne vadim iz wok-a, tako da mi dno bude slobodno i onda ulijem mješavinu soje i škroba za sos. Za minut sos bude gotov, ako je pregust dodam još malo tekućine i onda ono povrće i meso gurnem u sos da se sve poveže.
Naravno, sos se može praviti i u odvojenoj posudi, ali meni se ne da i mislim da nema potrebe, ovako zaprljam samo wok i kuhinja mi ostane uredna.
Slikala sam nekidan proces, ali mi je baterija crkla upola, došla samo do prženja piletine.
Obožavam ovo jesti, pa prvom prilikom slikam cijeli postupak.
Ovo jelo bude gotovo za 20 min od početka pravljenja. Povrće ne mora biti ledo, al ga onda treba narezati na tanke trakice prije početka pravljenja.
Serviram ga uz rižu. Prije sam oko te riže filozofirala, sad uzmem običnu najobičniju dugozrnu, koliko stavim riže toliko x1.5 hladne vode (znači šolja riže, šolja i po vode, za zbunjive). To sve tako hladno bućnem u šerpu, poklopim, uključim na najjače, čim krene da kuha smanjim na skoro najnižu temperaturu i kuham petnaestak minuta. Ne miješam, ne zavirivam u šerpu, ništa ne joj ne radim. Riža upije svu vodu, svako zrno bude za sebe i ne bude slijepljeno. Juče sam nepovjerljivoj prijateljici demonstrirala.
Kačila sam ranije svoj recept sa coolke, ali tad činimise nisam pravila sa sosom, pa ću morati napraviti izmjene u receptu. Slika je nova i na njoj je sve u gorepomenutom sosu. Evo ga opet
http://www.coolinarika.com/recept/kines ... a-povrcem/ Ovo su muffins, cupcakes imaju odozgo neki preliv/fil/šlag. Bila sam u napasti da ih napravim i danas