banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 113  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jan 2013, 20:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
сељачка политика која је заразила и ову "господу"....
лакше израбљивати 3 мјесеца,па наћи нових 20 кандидата који опет за 3 мјесеца неће задовољити на пробном раду.....

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
old fashion men je napisao:
Msm 73 stranice o fast fudu :roll:

+1, ovo ne mogu da razumijem nikako. :oops:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 20:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Logično došli preko štele pa naletjeli na zid ...

Samo posmatram kakvi sve rade u Merkatoru i Maksiju. Ne svi naravno, ali većina ne zaslužuje po svim kriterijumima tu da radi. Naročito stavljam naglasak na Maksi. Samo još što ne tuku mušterije, a o bezobrazlucima i ispoljavanju lične gluposti da ne pričam.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 21:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Zaista su pukli !
a evo kako se ta djubrad odnosi prema radnicima...

Citiraj:
Banjalučki McDonalds otpustio 23 radnika

Tik pred istek tromjesečnog probnog rada, 23 radnika banjalučkog "McDonald'sa", umjesto stalnog zaposlenja, dobila su otkaze uz obrazloženje da "nisu uspjeli da zadovolje uslove rada" u ovom svjetski poznatom restoranu brze hrane.
Potvrdila je to Valentina Marić, dvadesetsedmogodišnja samohrana majka iz Banjaluke, koja više ne radi u poznatom restoranu, pišu "Nezavisne novine".
"Otkazi su nam uručeni odmah nakon Božića, a neki od nas su ostali bez posla uz obrazloženje 'da se nisu smješkali dok rade na kasi'", rekla je Marićeva.
Ona je kazala da je njoj otkaz uručen zbog toga što nije zadovoljila uslove rada u kuhinji, s tim da je to paradoks, jer, kako ističe, za tu vrstu rada nije ni prošla obuku.
"Rad u 'McDonald'su' je bio zahtjevan i naporan, ali smo bili zadovoljni jer smo dobili posao. U restoranu se radi bez zaštitnih rukavica s jakim deterdžentima, od kojih mi je koža na rukama oštećena", rekla je Marićeva i dodala da zbog dejstva ovakvih deterdženata dosta radnika u restoranu ima probleme s oštećenjima kože na rukama.
Ona je podsjetila da se u "McDonald's" restoranu radi po principu svi rade sve, te da su svi zaposleni prošli višestruko zahtjevne testove, naporan probni rad, te periode rada koji su trajali i po 11 sati dnevno.

Marićeva je precizirala da je njena prva plata u restoranu iznosila 360 KM, a posljednja 392 KM. Najniža prosječna plata u RS trenutno iznosi 370 KM.
Početkom prošle godine, najava dolaska "McDonald'sa" u Banjaluku izazvala je veliko interesovanje za posao u tom restoranu, tako da se za 80 radnih mjesta prijavilo više od 600 kandidata.
Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma RS, ocijenio je da je otpuštanje radnika "McDonald'sa" klasični primjer naše priče u kojoj "kapitalizam jede našu djecu".
"Nadobudni biznismeni i predstavnici tuđeg kapitala našom mladom radnom snagom raspolažu kako im padne na pamet, a jedan od velikih problema je i u tome što se ljudi kada se zaposle u multinacionalnim kompanijama sindikalno ne organizuju, zbog čega veoma često pred moćnim poslodavcima ostaju nezaštićeni", rekao je Savanović.
"Intenzivno radimo na tome da u što većem broju ino-kompanija radnike sindikalno organizujemo. Ljudi ne smiju da se boje učlanjenja u sindikat, moraju postati svjesni da ćemo samo na taj način moći da ih štitimo", rekao je Savanović.
Iz firme "Prime Communications", PR agencije banjalučkog "McDonald'sa", istakli su da su svi radnici "McDonald's" Banjaluka prvo zaposleni na probni rad od tri mjeseca, a ugovori na određeno vrijeme istekli su im 8. januara 2013. godine.
"Dvadeset tri radnika nisu ispunila kriterijume za produženje ugovora, jer nisu zadovoljili 'McDonald's' standarde, koji važe za sve radnike svih 'McDonald's' restorana u svijetu. Sve zakonske obaveze ispoštovane su prema svim radnicima 'McDonald'sa' Banjaluka", potvrdili su u "Prime Communicationsu".
U ovoj agenciji su istakli kako je više od 50 ljudi koji su primljeni na posao u restoranu "McDonald's" prošlo finalnu selekciju prema međunarodnim "McDonald's" standardima i zaposleni su na neodređeno vrijeme, te da je zaključenjem ugovora o stalnom radnom odnosu radnicima uvećana plata za 25 odsto.
"'McDonald's' je zahtjevan poslodavac, koji nudi velike mogućnosti za napredovanje. Dvadeset šest radnika 'McDonald'sa' Banjaluka već je unaprijeđeno", rekli su u ovoj agenciji.
U Agenciji ističu da su skoro svi radnici "McDonald'sa" Banjaluka zaposleni preko Zavoda za zapošljavanje RS, pri čemu nisu koristili nikakve subvencije ili bilo kakve druge pogodnosti Zavoda za zapošljavanje.

http://www.banjalukalive.com/biznis/ban ... z2IAgtant8

i jedan od komentara...
Citiraj:
Ovo je jako smiješno. Mc Donald's iznosi laži. Na svim ček listama sam imao mnogo bolje rezultate od mnogih koji su ostali. Na jednom testu je djevojka po imenu Tanja Jeličić pala, jedina pala, ali su je ostavili da radi. Cura koja nema pojma, spora i ne bi zadovoljila ni najniže standarde... Da ne dužim sa imenima, želim reći da su mnogi koji su ostali i produžili ugovor, imali vezu. Dobri radnici bez veze su otpuštani, a loši su morali da imaju vezu da bi ostali na poslu. Njihov je standard jedna obična NULA!

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
ne drkati pojmovi!

Ugovorom o probnom radu se zasniva radni odnos sa odlozenim uslovom. Ako radnik ne zadovolji na probnom radu, radni odnos mu prestaje po sili zakona a na osnovu ODLUKE a ne na osnovu OTKAZA. Ako se raskida prije isteka, onda se raskida otkazom jedne od ugovorne strane, naravno sa otkaznim rokom.
Bilo bi smijesno da je svih 70 radnika na probnom radu zadovoljilo kriterije.

A sto se tice komentara o izrabljivanju sledece grupe radnika na 3 mjeseca, pa u krug...i za vrijeme probnog rada imas sva prava i obaveze iz radnog odnosa, znaci ide ti staz, osiguranje, plata,..

al plate su im stvarno mizerne ako je ono gore tacno

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 21:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
blackrose je napisao:
al plate su im stvarno mizerne ako je ono gore tacno

vidis da jeste i jos se rade celonocne smene vise dana zarednom !
proverena informacija + atmosfera je losa i menadzeri jako cesto galame na radnike...

a broj gostiju im pada iz dana u dan , pa je to pravi razlog za neproduzenje ugovora za toliki broj radnika...
pa jeste li citali koliko su imali krugova razgovora i jos e hvalili sa time , pa na taj nacin su mogli odabrati najkvlaitetnije...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Okt 2012, 07:25
Citiraj:
"U ovoj agenciji su istakli kako je više od 50 ljudi koji su primljeni na posao u restoranu "McDonald's" prošlo finalnu selekciju prema međunarodnim "McDonald's" standardima i zaposleni su na neodređeno vrijeme, te da je zaključenjem ugovora o stalnom radnom odnosu radnicima uvećana plata za 25 odsto."

AGENCIJA LAŽE!
Momak koji je tamo zaposlen kaže da niko od preostalih tamo radnika nije zaposlen na neodređeno vrijeme već svi i dalje imaju ugovore o radu na 3 mjeseca! Doduše, to Zakon o radu dopušta, al je činjenica da Agencija svjesno obmanjuje javnost davanjem netačnih podataka o radnom odnosu zaposlenih u BL MCD. O razlozima zašto to rade najbolje sami da razmislite i donesete zaključak.
Kaže mi klinac da se plate se valjda povećavaju za 20%, ali to nije 25% kako opet lažu iz Agencije.
Ovakve namjerno plasirane neistine su najboji dokaz da tamo nisu čista posla i da menadžment preko agencije prikriva stvarnu situaciju.

Međutim, istine radi, takođe je tačno da sada već bivši radnici nisu doslovno otpušteni, već im je valjda prestao radni odnos istekom ugovora koji su imali sa MCD.

Sudeći po onom što sam i ja čuo, ova gore bivša radnica iskreno je navela iznos svojih mjesečnih primanja u BL MCD.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
meni samo nije jasno, zar kod nas u državi nema nijedan dovoljno pametan menadžer i da su svi toliko glupi?! Ja da imam firmu nema šanse da bih zaposlio nekoga svog ako ne zna raditi. Druga je stvar kada imaš 2-3 kvalitetna radnika pa onda ostaviš onoga koga znaš. ajd kontam u državnim firmama zapošljava se svakakav šljam, jer niko ih ne kontroliše, ali nikako mi nije jasno da jedan privatnik dopušta sebi takav luksuz...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Probni rad i otkaz ne idu skupa u jednu recenicu :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik

Шајин je napisao:
meni samo nije jasno, zar kod nas u državi nema nijedan dovoljno pametan menadžer i da su svi toliko glupi?! Ja da imam firmu nema šanse da bih zaposlio nekoga svog ako ne zna raditi. Druga je stvar kada imaš 2-3 kvalitetna radnika pa onda ostaviš onoga koga znaš. ajd kontam u državnim firmama zapošljava se svakakav šljam, jer niko ih ne kontroliše, ali nikako mi nije jasno da jedan privatnik dopušta sebi takav luksuz...

Druže, kakav crni "pametan menadžer"? Pročitaj da drinče u sve tri radne smjene u periodima i po 11 sati dnevno za mjesečnu naknadu od ni 400 maraka, konstantno ih nešto cimaju nekakvim svojim testovima, a zagledaju i eliminišu ukoliko im na sve to pofali osmjeh na licu.

Poslednji put menjao Rainbow Six dana 17 Jan 2013, 22:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik

musakica je napisao:
Logično došli preko štele pa naletjeli na zid ...

Samo posmatram kakvi sve rade u Merkatoru i Maksiju. Ne svi naravno, ali većina ne zaslužuje po svim kriterijumima tu da radi. Naročito stavljam naglasak na Maksi. Samo još što ne tuku mušterije, a o bezobrazlucima i ispoljavanju lične gluposti da ne pričam.

Dobar ti je posao! :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2013, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Ko to radi po 11 sati dnevno? Kakve su to gluposti? Ja imam preko nekoliko prijatelja i poznanika koji rade tamo i niko nikad nije radi 11 sati i nemam pojma ko bi normalan sa 20 i kusur godina trpio bilo kakav mobing ili šta ti ja znam.
Ja imam radno pravo sedmicu, ali opet mislim da nigdje ne piše da radnik MORA da radi. Ne mora se ništa.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 02:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
GTK_Marko je napisao:
Ko to radi po 11 sati dnevno? Kakve su to gluposti? Ja imam preko nekoliko prijatelja i poznanika koji rade tamo i niko nikad nije radi 11 sati i nemam pojma ko bi normalan sa 20 i kusur godina trpio bilo kakav mobing ili šta ti ja znam.
Ja imam radno pravo sedmicu, ali opet mislim da nigdje ne piše da radnik MORA da radi. Ne mora se ništa.

ne znam za MC Donalds ili u kojoj ti firmi radis kakve su satnice,ali znam da u vecini privatnih firmi u BL je jedna stvar satnica na papiru a druga realnost...neko spominje radnice u hipermarketima,znate li ikog ko radi tamo pa da pitate u kakvim radnim uslovima one rade,nazalost,uglavnom je " neces da radis?nema problema,pakuj se i idi,ima ko hoce...radila sam ja i po 17 h u komadu nekoliko dana za redom,20 h poslije operacije bila na poslu itd,itd...otisli smo previse off s temom,ali cinjenica je da je manje vise isto u vecini priv firmi u gradu,pa ce tako biti vjerovatno otpustanja i u npr konzumu ili bilo kojem novootvorenom objektu,uvijek se primi daleko veci broj ljudi nego sto je potrebno pa se pravi cistka kasnije...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 02:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Dajte ljudi, pa kapitalizam. Globalno selo. Blagostanje. Liberalizam. Slobodno trziste.
Bla-bla, truc.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 02:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Ташко je napisao:
Dajte ljudi, pa kapitalizam. Globalno selo. Blagostanje. Liberalizam. Slobodno trziste.
Bla-bla, truc.

Pa to je u kapitalizmu normalno, da često firme otpuštaju i zapošljavaju radnike. Tako brzo nađu dovoljno kvalitetnog kadra, a riješe se levata. Ali realno gledano, u jakim privredama nije ništa ni dati otkaz, jer na tim slabo plaćenim mjestima trebaš imati ambiciju da napreduješ, a ako vidiš da ne ide, daješ otkaz i ideš dalje. E sad ako je nekom želja da ostane raznosač pice i kasirka jer mu/joj se ne razmišlja, to je druga priča. Ali to trenutno kod nas je neizvodljivo. Generalno, ljudi kod nas imaju odbojan stav prema usvajanju novih znanja, pa se i time ambicije srozavaju.

Npr. u nekim firmama je sistem otpuštanja takav da se takmiče menadžeri određenih poslovnih jedinica ili centara ko će najveći uspjeh ostvariti i recimo zadnja tri menadžera lete s posla ili budu degradirani, a ta mjesta popunjavaju pretpostavljeni. Tako je možda i u MC-u. Ko će ga znati.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 07:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ташко je napisao:
Bla-bla, truc.

Nije to kapitalizam. To je maltretiranje i zloupotrebljavanje radnika i trenutne situacije. To može tako kod nas zbog teške materijalne situacije i loše privrede gdje se svi čupaju da dobiju posao pa kad ga dobiju pišaju krv da ga sačuvaju da bi mogli preživjeti.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 08:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Rainbow Six je napisao:
Dobar ti je posao! :lol: :lol: :lol:

Izvini ako si se našao pogođen ali tako je.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 09:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hajde bolan pustite trola...em što stalno iznosi neke poluistine, em mu je toliko stalo do dobrobiti radnika u Meku da apeluje da ne idemo tamo ne bi li se valjda stvorio još veći pritisak na radnike jer posao konstantno pada i ne bi li otpustili još nekoga.... :roll: To što su zaposlili skoro pedeset ljudi nikoga nije briga......

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Panzer je napisao:
Ташко je napisao:
Bla-bla, truc.

Nije to kapitalizam. To je maltretiranje i zloupotrebljavanje radnika i trenutne situacije. To može tako kod nas zbog teške materijalne situacije i loše privrede gdje se svi čupaju da dobiju posao pa kad ga dobiju pišaju krv da ga sačuvaju da bi mogli preživjeti.

Bas to i jeste kapitalizam. Nije u Svici, u Austriji i tako dalje.
Druga stvar su situacije u sredjenim drustvima (kakvih je recimo 20%), gdje se ispostuju neke kvazi-drustvene norme; radi saosjecanja javnosti i ostalih baljezgarija. Ali i tu plane posao za sekund, kad bude kriza.
Ali zato "kapital" prenesu tamo gdje se za sitnu lovu raja moze izraubovati.
Da prave milion patika dnevno, rade 12h, a imaju 2 dolara za to.
Kapitalizam je najgori oblik i jako blizak robovlasnistvu. Trunku je bolji. Bolji je zato sto nemas zeljezo oko vrata i oko noge.

Ja u Mek Donaldsu jos nisam bio; mada se primijeti da je malo opala posjeta.
No, kontam kad bude frka, malo ce spustiti cijene, a i sad ce ljeto.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2013, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ташко je napisao:
Panzer je napisao:
Ташко je napisao:
Bla-bla, truc.

Bas to i jeste kapitalizam. Nije u Svici, u Austriji i tako dalje.
Druga stvar su situacije u sredjenim drustvima (kakvih je recimo 20%), gdje se ispostuju neke kvazi-drustvene norme; radi saosjecanja javnosti i ostalih baljezgarija. Ali i tu plane posao za sekund, kad bude kriza.
Ali zato "kapital" prenesu tamo gdje se za sitnu lovu raja moze izraubovati.
Da prave milion patika dnevno, rade 12h, a imaju 2 dolara za to.
Kapitalizam je najgori oblik i jako blizak robovlasnistvu. Trunku je bolji. Bolji je zato sto nemas zeljezo oko vrata i oko noge.

Jeste, u pravu si. Ja nisam imao na umu to prebacivanje kapitala u žnj zemlje gdje mogu da rade šta hoće kao kod nas recimo. Imao sam na umu kapitalizam i radne odnose u Evropi gdje su ti odnosi sređeni...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 113  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]