banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 113  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2013, 18:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Koja je cijena kruha u BG? Mlijeka? Ostale hrane u odnosu na cijene u RS?

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Rainbow Six je napisao:
@Archangel

Iskreno ti hvala na trudu uloženom u ovu tabelarnu analizu!
Valjda je jasno je da je ova tabela zapravo jedina ozbiljna antipropaganda MCD-a u BL za koju su sami krivi i to je jedino što sam na početku diskusije htio da naglasim.
Kao "opravdanja" ovdje su iznošene nebuloze o duplim carinskim opterećenjima (provjereno "nigdje veze s istinom" ili veće plate zaposlenih u BL (opet netačno)...

Kod ovog poređenja obavezno uobziri i razliku u PDV-u:
BiH - 17%
Srbija - 20%

Ipak razlika u visini PDV-a faktor koji bi morao daleko najviše da utiče na određivanje cijena proizvoda u restoranu u odnosu na podjednako mizerne plate zaposlenih ovdje i u Srbiji.

U redu, cijene jesu vise u odnosu na BG, ali uzmi to kao procenat od prosjecne plate, i dobices skoro isti procenat, 0.24% i kod jednih i kod drugih... Sto znaci, oni su odredjivali cijene u odnosu na kupovnu moc... E sad, to sto je kod nas prosjecna plata visoka zato sto drzavni sluzbenici imaju visoke plate (a ovi "jadnici" ne ostvaruju ni minimalnu), to nije uzeto u obzir... Tj, prema ovoj logici, u Mc-u mogu jesti samo oni koji imaju platu >= prosjecnoj...

Eh i da... Drug iz BL je dobijao 400KM u Mc-u, plus obrok, plus prevoz, ali mu nije produzen ugovor...

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Okt 2012, 07:25
Dobro, u ekonomiji odakle nam je plasiran brend poput MCD-a normalno je da se cijena formira tako što se uobzire svi postojeći troškovi koji se javljaju u poslovanju i na njih ukalkuliše procenat marže koji nema razloga da se razlikuje od jednog do drugog prodajnog mjesta (naravno ukoliko imamo u vidu da su sva prodajna mjesta dio iste firme).

Međutim, ukoliko idemo tvojom (obrnutom) logikom pa prvo počnemo da zavirujemo po džepove potencijalnih kupaca kako bi saznali koliko možemo da ih opelješimo, a da oni to trpe onda ponovo dolazimo do zaključka da je to čisti bezobrazluk.
Evo, sad su i plate svih državnih službenika su od 01.01. smanjene za najmanje 10%... Jel po tvom principu sad je normalno da i MCD izniveliše cijene?

Osim toga, ne znam otkud ti uopšte ideja da je život u Banjaluci skuplji od onog u Bgdu????? Raspitaj se malo bolje!

Obrok im je omogućen u naturi!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da smanjice se plate 10%, a u Opstini povecali za 30% :) Tako da ce prosjecna opet biti tu negdje :) Anyhow... Sto se tice tog formiranja cijena: moze im se :) Naravno da ce ici na to da ostvare sto vece profite, kao da ti npr ne bi? Ti bi sigurno stavio cijene 0.5KM, nema veze sto ce ti firma propasti... Oni idu logikom maximalnog profita, a uzimajuci u obzir prosjecnu platu, traznju i slicno, odredili su cijene takve kakve su... Ja npr, ne planiram uci u McDonalds, tj, planiram na sejk ili sladoled, ali ne planiram nista jesti od brze hrane :) Niti imam para, niti smatram da icemu vrijedi... Radije cu otici u Maxijev restoran i napucati se dobro za 5KM, nego pojesi hamburger koji ne moze stati ni za zub, a pritom nema ukusa...

I gdje ja napisah da je zivot skuplji ili sta vec??

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 22:13 
Pripravnik
Pripravnik

E sad ovo već gubi smisao. Po tebi stvarno ispade MCD ide po BL i šubla prosjek tuđih plata da bi sebi definisao svoje cijene???
Šta ćeš se još sjetiti??? Poređenja stopa nezaposlenih, nataliteta, mortaliteta, BDP per capita... Čak i da je tako, opet mi daje za pravo da oni zapravo korektno ne cijene koliko njihov proizvod i usluga (uključujući i brend) stvarno vrijede, već definišu svoju "tarifu" cijeneći koliko mogu da zavrnu gosta, a da im gost to iztoleriše. Od takvog pristupa nema sreće u niti jednom poslovanju. Ko god tako konta, na kraju sam sebe zavrne za zaradu koju bi ostvario na većem prometu po povoljnijim cijenama. Badava ti bacanje para na marketing kad u svog gosta zagledaš koliko možeš da ga opelješiš. Zacijeni svoje pa onda ono što si ušćario fino uz kamatu podijeli kojekakvim marketing agencijama i medijima da pokušaju da ti vrate svakog razočaranog gosta i tako ukrug.
Okreni-obrni, razlika u cijenama između BL i BGD je teški bezobrazluk njihove uprave! Pazi, ja ih ne kritikujem zbog toga što su skupi, niti mi to pada na pamet. Jedina moja zamjerka je u tome što su nekorektni prema svojim potrošačima u ovom ovdje restoranu. Što se tiče moje lične konzumacije u tom njihovom restoranu, otprilike bih se složio sa tobom, ali taj stav ne isključuje moje i razumijevanje ljudi kojima se takva mjesta i takvi proizvodi sviđaju.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja stvarno nisam bio u upravi McDonaldsa, u njihovom marketinskom sektoru, ili finansijskom... Ako si ti bio, ok... Ja samo znam kako mi logika nalaze i kako sam ucio... Oni definisu cijenu proizvoda na osnovu vise faktora... Traznja je jedan od osnovnih... Traznja je definisana kolicinom kupaca i njihovom kupovnom moci, koja je definisana njihovim dohotkom (citaj prosjecna plata)... Pored traznje tu su naravno i troskovi (krenuvsi od sirovina, transporta, itd)... To je kao da kazes: zasto je Iphone u USA jeftiniji nego kod nas... Isti je proizvod, mora biti ista i cijena... Nije bitno gdje je... Ili bilo koji drugi proizvod... Mozda je Iphone los primjer jer je elektronska naprava, tj luksuzni proizvod, ali se ista logika moze primjeniti na bilo koji proizvod... Jednostavno: ne mozes porediti cijene dvije drzave za iste proizvode, tj mozes, ali ne mozes reci da je uprava firme bezobrazna zbog razlike u cijeni, jer sigurno postoji razlog zasto su stavili toliko koliko jesu...

Sto je npr cijena pice u 5+ sa 1.8 (mislim da je ovolika bila na pocetku) skocila na 2.8KM kroz nekoliko godina? A cak stavise, kolicina mesa koja ide u istu se smanjila... Jel' to zbog troskova prevoza, sirovina ili???

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2013, 22:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakav krstaš :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 01:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Veliki sendvič kod šefa je bio 80 feninga (osamdeset) kad sam ja upisao a 2.00 KM (dvije, moguće i više) kada sam završio školu. A isti je i onaj parizer i kečap.

Vidi six, ove cijene su sasvim logične i prirodne, jer ako se država pravi luda pa kaže da mi u prosjeku svi jedemo 1.84 sarme dnevno, jebe se nekom gazdi još više pa zato i jedemo picu od 2.5, hamburger od 2 itd itd.
2 za hamburger je previše a 3 za malo pivo taman :D
Potpuno si zanemario činjenice i guraš jednu priču i vidi se da imaš neki problem sa mekom, ili nisi dobio posao tamo ili slično nešto.

I ne znam kako možete da pričate o poslovanju jedne firme koja okrene ko zna kolike pare godišnje i očekujete da je sve transparentno.

A ako već pričate o ljudima koji rade tamo nemojte da pišete neistine i netačne podatke, kako to izgleda onda? Pa jbmu
Ko smije napisati ovdje gdje radi, kolika mu je plata, koliko mu traje pauza, koliko godišnji, je li prijavljen, ugovor, topli obrok, prevoz, šefovi, direkori, čime se firma bavi, kako posluje, kako formiraju cijene? Ja sam siguran da ne smije ama baš niko.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Archangel je napisao:
Sto je npr cijena pice u 5+ sa 1.8 (mislim da je ovolika bila na pocetku) skocila na 2.8KM kroz nekoliko godina? A cak stavise, kolicina mesa koja ide u istu se smanjila... Jel' to zbog troskova prevoza, sirovina ili???

Kada vidi vlasnik poslovnog prostra da ti posao ide i on poveća cijenu!

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa to i jeste poenta... McDonalds zna da je trazen u BL, i naravno da ce staviti visoke cijene... To je logika svakog poslodavca... Ako mu traznja opadne, kao sto ocekujem da ce biti sa McDonaldsom u buducem periodu, moze se ocekivati pad cijena... Ne drasticni, ali sigurno do 0.5KM na odredjene artikle...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Mislili su da će samo postaviti bilborde po gradu i "ono m" na ulazu i da će mušterije biti u redovima :lol:

Archangel je napisao:
McDonalds zna da je trazen u BL, i naravno da ce staviti visoke cijene...
Tražen?
Khm... da citiram
Citiraj:
Roditelji učenika OŠ Ivo Andrić u Banjoj Luci tvrde da učitelji i nastavnici njihovu djecu primoravaju da idu u McDonalds i da za taj "izlet" ponesu po pet KM...
On priča kako su učitelji potom odlučili da u restoran ovog svjetskog lanca brze hrane djecu ne vode kolektivno, ali i da su ih šokirali nalogom djeci da samostalno posjete restoran i o njemu napišu sastav koji će biti ocjenjivan...
Otac učenika sedmog razreda OŠ Ivo Andrić potvrdio je da je njegovo dijete već bilo na "izletu" u McDonaldsu. "Učenicima je rečeno da će tog dana najprije posjetiti muzej, a poslije toga i McDonalds i da ponesu pare za obrok. Pristao sam samo da dijete ne bi bilo izuzetak, ali smatram da ovakvo ponašanje nije uredu. Razumijem da djeca trebaju ići na prave izlete, u muzeje, pozorišta, kino i slično, međutim, van pameti je da ih kolektivno vode po restoranima

A kada već poredite cijene, šta ćemo sa npr. Zagrebom, gdje su cijene niže, a prosječna plata viša, zakupnine su više, prostor za oglašavanje skuplji, a i radnici koliko-toliko imaju veća prava?

GTK_Marko je napisao:
A ako već pričate o ljudima koji rade tamo nemojte da pišete neistine i netačne podatke, kako to izgleda onda? Pa jbmu
Ko smije napisati ovdje gdje radi, kolika mu je plata, koliko mu traje pauza, koliko godišnji, je li prijavljen, ugovor, topli obrok, prevoz, šefovi, direkori, čime se firma bavi, kako posluje, kako formiraju cijene? Ja sam siguran da ne smije ama baš niko.
Podaci o platama i uslovima rada su, nažalost, tačni.
A ovo je forum, ima svako pravo da diskutuje. Ako ti se to ne sviđa, nemoj posjećivati ovu adresu. Uostalom, o meku se priča po gradu, bilo i biće natpisa po medijima... malo toga je pozitivno. S razlogom?

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2013, 22:48 
Pripravnik
Pripravnik

Mislim, šta reći o "ozbiljnoj" diskusiji kada ovdje neki afirmatori pristupa MCD-a prema zaposlenima i potrošačima pokušavaju da prodaju argument u fazonu "oni znaju da su traženi pa eto tako stvari stoje", a u isto vrijeme ih još i hvale jer, Bože moj, "super je to što poštuju zakone"? :confused2:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 16:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
GTK_Marko je napisao:

kakve neistine ?

zbog mekdonaldsa u oksfordskom recniku postoji pojam"mcjob" kojim je oznacen slabo placen i neperspektivan posao sa malim sansama za napredovanje .
http://en.wikipedia.org/wiki/McJob

djubrad koja i vani izrabljuju radnike , a koliko vidim ovde je i gora situacija...
i onda se neki pitaju sto je malo gostiju u meku...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rainbow Six je napisao:
Mislim, šta reći o "ozbiljnoj" diskusiji kada ovdje neki afirmatori pristupa MCD-a prema zaposlenima i potrošačima pokušavaju da prodaju argument u fazonu "oni znaju da su traženi pa eto tako stvari stoje", a u isto vrijeme ih još i hvale jer, Bože moj, "super je to što poštuju zakone"? :confused2:

http://en.wikipedia.org/wiki/Demand

Izvini sto izmisljam pojmove, i sto to ne postoji u ekonomiji... Ipak sam ja taj koji brani McD, i zasnivam svoje postove na necemu sto ne postoji, te time nemam pojma... :roll: :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
anoniman je napisao:
zbog mekdonaldsa u oksfordskom recniku postoji pojam"mcjob" kojim je oznacen slabo placen i neperspektivan posao

Možda tamo, ovde je to odmah iza budžeta i traži se debela štela, a kad uposlenik meka prođe mahalom, kone sve šapću "šuti bona on ti radi u mekdonaldsu" :lol:

Msm 73 stranice o fast fudu :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 23:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Некако салбо мјењају играчке.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 00:48 
Pripravnik
Pripravnik

Archangel je napisao:
Rainbow Six je napisao:

http://en.wikipedia.org/wiki/Demand

Izvini sto izmisljam pojmove, i sto to ne postoji u ekonomiji... Ipak sam ja taj koji brani McD, i zasnivam svoje postove na necemu sto ne postoji, te time nemam pojma... :roll: :roll: :roll: :roll:

A po tebi, tražnja za njima je kod nas toliko veća nego u centru BGD-a ILI ZG???

Ma izgleda da taj tvoj pristup MCD praktikuje samo u BL jer, ukoliko si imao priliku da u skorije vrijeme baciš oko na posjetu po beogradskim MCD, uvjerio bi se da je tamo posjeta (tražnja) daleko konstantnija (veća) nego u BL.
E nisam baš siguran da su naši ljubitelji brze hrane baš toliko gladniji od ostalih pa da se disciplinuju ubjedljivo najskupljim MCD menijem u regionu.
Nije kod nas tražnja za njima ništa toliko veća od ostalih da bi se kačile ovakve zelenaške tarife.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Trebali bi dopuniti meni, a ne ovako, imaju samo 2 proizvoda, pa i krmcima su raznovrsije splacine... Najbolje da ce narod dolaziti svaki dan zbog big meka, pozelenili bi treci dan

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 12:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Nov 2007, 09:11
I najlosiji Banjalucki rostilj je 100 puta bolje rjesenje od MC Donaldsa :mad:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
http://www.banjalukalive.com/biznis/ban ... dnika.html

Pali i prvi otkazi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 2255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 113  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]