banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 22:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2012, 13:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
stigmata je napisao:

@ zoka, fino to izgleda. i ja cu danas pire za rucak, mnogo ga volim.
ja imam neku averziju prema nekim vrstama mesa, recimo curetina. mogu je pojesti ali izbegavam. kada je vidim na tanjiru, imam odmah ogromnu zivu curku pred ocima. :oops:

Ti zamisli da je piletina :lol:
Tačno ne mogu da shvatim da 'nolki čo'ek nije ljubitelj bilo čega što se jede...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Malo je stvari koje ja ne mogu da jedem...ali ipak ih ima. I ne bi me covjek puskom natjerao da ih pojedem. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 13:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
azdajica-ny je napisao:
chils je napisao:
azdajo kad dodjem u bl vodim te na bumbar i pohovani mozak (mozda bude i koja brizla ) ;)

pazi sta si obecao,azdaja moze pojesti hihihi
btw,kad ces ti u nase krajeve

Ja se samopozivam, po ne znam koji već put, pošto hoćem da upoznam chilsa, ali me iskulira svaki put. :crybaby:

Usput vi samo jedite ta čudesa (meni je to oboje fuj) a ja ćem ga gulim nešto ljutikavo i slušam chilsove priče...

@PlavaCicaMaca: Crnoružica je u pravu da se prijavljuje za naše kafe, ali tebi ćemo poslati pozivnicu. :wink: U svakom slučaju, okupljanje treba da bude u nekom parku, a ne da nam donesu suve torte i da nas konobari maltretiraju. :-?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
mene samo zanima zasto mene konobari ignorisu :oops:
ono kuliranje u zivotu nisam vidjela. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
куд ја нисам био ту па да се једном продерем па да видим да ли би обраћао пажњу 8)

ја сам ионако љаксе са брда тако да ме ничега није срамота :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nego gdje si bio :lol:

sto je najgore, to nije bio prvi put :oops:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

чек мало сад си ме збунила :confused4:

ах да сад сам се сјетио, па добро одазвао се на крају :) да је отишао а да се не јави ја бих се продерао није проблем :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Da, da, u parku, ponijeti dekice i praviti piknik! Prvo sunce je naše :cat:
Samo da ne moramo da se veremo na Šehove, pliiiiz
Stigmata, panetone prekrasan! Proslijedi mi recept, hvala.

Ruski Medovik uspio, odličan je, sad smo ga probali uz kafu, pa sam ga uslikala.
Sav je mekan i topi se
Savjeti:
Spoiler:
Pošto je onaj recept na coolki malo čudno i neodređeno napisan evo nekoliko savjeta.
Jaja i šećhttp://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/d/2/d297975652be1e361a34504f8f653f94_view_l.jpger sam kuhala na pari nekih desetak minuta, pomalo mućkala pjenjačem, dobila pjenasto kremastu masu.
Dodala otopljeni maslac i med, pa umiješala dvije čaše od jogurta (one male) brašna i sodu. Pokrila posudu folijom i pustila da se ohladi.
Onda dodala još brašna koliko je potrebno da se umijesi kompaktno tijesto. Ukupno sam potrošila oko 400gr (oštrog) brašna.
Dobila sam oko 800gr tijesta, pa sam podijelila na četiri jednaka dijela. Pek papir sam izrezala u veličini pleha od rerne (može se komotno papir staviti i na rešetku od rerne i tako peći, ako nema velikog pleha). Tijesto sam razvaljala tanko, najtanje koliko sam mogla, neka 2mm. Tijesto stavim na sredinu pek papira, odozgo pospem sa dosta brašna i razvlačim dokle može. Trudila sam se da mi cijli papir bude prekriven (ocim 1cm od ruba), jer se onda pečene korice režu da budu jednake, a rubovi se izdrobe i posipaju po vrhu kolača.
Pekla sam ih na 170C sa ventilatorom, budu gotove za nekoliko minuta. Treba da budu zlatno smeđkaste, po vrhu se naprave balončići.
Svakoj pečenoj kori sam odrezala rubove i presjekla tako da sam na kraju dobila osam korica (18x25).

Ono najbitnije, bez čega bi mi se medovik pretvorio u razljevik: krema je potpuno tečna i medovik treba slagati u nekom kalupu koji će sve to da drži dok korice ne upiju višak vlage. Ja sam svoj slagala u četvrtastom kalupu, tako da sa svake strane ostane po 0.5-1cm prostora, jer će se malko raširiti kad se sve sjedini. Zaključak, veličinu korice bi trebalo planirati prema kalupu.
Kremu sam takođe izvagala i podijelila na osam dijelova, svaku koricu prelila kremom, prelila sam i gornju koricu, pa po njoj posula izdrobljene krajeve i stavila preko noći u frižider. Jutros je torta bila kompaktna, odozgo sam je poklopila daskom za rezanje i doobro pritisnula, tako da se površina torte izravna. Ako se torta treba vaditi iz kalupa bilo bi dobro kalup obložiti folijom. Torta bude dosta čvrsta, pa se može bez problema prevrnuti na neku drugu podlogu, ništa se neće raspasti.

Kremu sam pravila od jedne kantice milerama i jedne velike čaše kiselog vrhnja. Ukupno 1300gr. Nekoliko kašika vrhnja dobro izmješala sa šećerom i onda lagano kašikom spojila sa ostatkom milerama.
Gotov Medovik je težak oko 2kg. Nije ga teško napraviti, meni je bilo baš zabavno, jako je ukusan, ali je i jak, okus meda se lijepo osjeti, a krema od vrhnje je aaah. Komade sam rezala 9cm dužine i 3 širine, vagala sam i to, tačno sto grama. Dragi pojeo dva i nije mogao više ni zinuti. Slijedi zaključak da je ovo idealan kolačić za forumsko okupljanje, jer se od jednog mogu propisno natrpati desetak forumaša :D

Trebalo mi je 2-2.5 sata od početka pravljenja do stavljanja u frižider.

Slika
Recept za Kinesku piletinu i sos pišem poslije.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Blago tvom dragom. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

aaa Maco sline mi idu niz usta :confused3:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tebi na sve slatkise sline idu na usta :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa jest ima i toga :evil3: :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
_зока je napisao:
Ti zamisli da je piletina :lol:

ne ide. znam da zvucim razmazeno, jbga. ali tako je.

@plavamaca
super izgleda medovik. sutra cu ga praviti, jer ovaj fazon kolaca je bolji sto duze stoji da se okusi prozmu. negooo.... ja planiram staviti maslac, a nesto mi bezze onaj fazon sa kasikama jer su kod mene kasike vise prazne no pune. koliko si ti stavila? oko 160gr?
bas me zanima okus ovakve kreme.

panettone sam pravila po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/panet ... lection-5/ samo sto sam ga premazala belancetom sa bademima. ja sam kupila vec iseceno usecereno voce, ali je bas sitno seckano, verujem da je vizuelno lepse ako su krupniji komadici.

danas za klopu pravila krem corbu od brokolija, pire krompir (hvala zoka :D ), snicle od fasiranog i dinstani komorac.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 20:35 
Veteran
Veteran

I ja sam stavljala maslac, stavila sam samo 100gr, previše mi je bilo ono u receptu, a i objašnjenje je nikakvo u receptu, kao da se namjerno pravi da nema pojma šta je radila, a mi trebamo biti velestručnjaci, pa odoka potrefiti. Ja sam čitala i komentare pod ostalim slikama, bolji je uvid.
Krema je tako jednostavna, a ukusna, korice upiju višak vlage, pa ostane samo gusta krema poput one 7days rolatima.
Korice se slobodno mogu prepeći, nije problem, omekšaće, važno je samo da ti ne izgore da pocrne. Brzo se ispeku, pa pazi.
Mislim da će ti biti dovoljno ovo savjeta što sam napisala, al ako nešto zašteka javljaj.
Napravi odmah duplu mjeru, može se on kvalitetno i zamrznuti, a trud ti je isti. Tako ćeš ga imati dok ne prođu babine :)
Hoću sliku :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ok, stavicu i ja 100gr maslaca. inace maslac i secer uvek pokusam smanjiti gde moze.

nego...
rekoh vec da sam ovu torticu jela u nekoj kafeteriji, ali ako se mogu dobro setiti bila je sa lesnikom/ili bademom. zato me zbunilo malo kada sam detaljno procitala recept. i onda malo potrazim na netu i skuzim da postoji ruska i ceska verzija. i nasla sam neki receptic sa kondenzovanim mlekom ... dobije se karamel okus.

bas sam nestrpljiva da pravim ovu torticu. tnx za detaljan opis rada :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2012, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
stigmata je napisao:
ok, stavicu i ja 100gr maslaca. inace maslac i secer uvek pokusam smanjiti gde moze.

nego...
rekoh vec da sam ovu torticu jela u nekoj kafeteriji, ali ako se mogu dobro setiti bila je sa lesnikom/ili bademom. zato me zbunilo malo kada sam detaljno procitala recept. i onda malo potrazim na netu i skuzim da postoji ruska i ceska verzija. i nasla sam neki receptic sa kondenzovanim mlekom ... dobije se karamel okus.

bas sam nestrpljiva da pravim ovu torticu. tnx za detaljan opis rada :D

i ja sam takvo nesto cak i pravila sa " dulce de leche" (kondenzovanom mlijeko sa secerom ukuhano,kao karamel otprilike) sto je jako ukusno ali prejako,a ovo sa jogurtom mi djeluje dobro ali cu ostaviti za neki dan kad budem imala malo vise vremena,ovih dana pravim sve sto moze za cca pola sata biti gotovo ;)
Zoka hvala za ideju za grasak,sjetih se da ga nisam sto godina jela a ni pravila tako kako vi pravite :)
ja vec lagano pripremam ideje za uskrsnje zezalice,nadam se da cu i biti ok da sve sprovedem u djelo :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2012, 00:51 
Veteran
Veteran

Stigma, nosila sam svekrvi danas kolač, ona kad je probala mislila je da je sa lješnjacima. Mislim da nema potrebe da stavljaš u kore, ali sam pročitala da neko stavlja mljevene orahe u onaj gornji sloj, od okrajaka.
Pronašla sam i to da se ne treba smanjivati količina šećera u kori, jer je on potreban da bi se karamelizirao tokom pečenja.
Mislim da mi nikako ne bi prijala verzija sa dulche, jer je kolač i ovako karamelast, pa mu ova blago kiselkasta krema dobro dođe.
Slijedeći put u kremu definitivno stavljam manje šećera. Ne igra nikakvu ulogu za konzistenciju kreme, a kore su dovoljno slatke.
Možda čak u pola smanjim.
Prijateljici sam odnijela dva komada, na dijeti je, ali sve je odjednom pojela, kaže da joj je to možda najbolji kolač koji sam do sada pravila.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2012, 21:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

PlavaMaca je napisao:
Stigma, nosila sam svekrvi danas kolač, ona kad je probala mislila je da je sa lješnjacima. Mislim da nema potrebe da stavljaš u kore, ali sam pročitala da neko stavlja mljevene orahe u onaj gornji sloj, od okrajaka.
Pronašla sam i to da se ne treba smanjivati količina šećera u kori, jer je on potreban da bi se karamelizirao tokom pečenja.
Mislim da mi nikako ne bi prijala verzija sa dulche, jer je kolač i ovako karamelast, pa mu ova blago kiselkasta krema dobro dođe.

azdajica-ny je napisao:
i ja sam takvo nesto cak i pravila sa " dulce de leche" (kondenzovanom mlijeko sa secerom ukuhano,kao karamel otprilike) sto je jako ukusno ali prejako,a ovo sa jogurtom mi djeluje dobro ali cu ostaviti za neki dan kad budem imala malo vise vremena...

napravila :D :D :D
iako je bilo kriticno jer sam zaboravila da prodavnice danas ne rade, pa sam morala u drugi deo grada po pavlaku. koristila sam onu sa 15%masnoce nisam uspela naci drugu.
u pravu ste, ova verzija sa kondenzovanim bi bila bas prejaka. u kore sam stavila 100gr maslaca kao i plavamaca i sasvim je dovoljno. e da, stavila sam i malo manje secera, ali mrvicu vise meda i pekla sam ih da porumene, nisu tako svetle kao tvoje i okus je super, totalno karamel okus. fotkacu sutra kada se ohladi, pa ces videti.
dobro da si napisala ovo za secer u filu, stavila sam pola manje i sasvim je dovoljno slatko.
ispekla sam 8kora, ali sam se zeznula sa kalupom, pa zadnja kora nije mogla stati :lol: :lol: :lol:
ali sam je izlomila i stavila u zdelice, prelila ostatkom fila i imali dezert posle vecere. obzirom da se nije ohladio dovoljno, da kore nisu dovoljno otpustile ... kolac je fin, ali ne svrsavam dok ga jedem kako su mnogi na coolinariki opisali. ali pravicu ga ponovo.

azdajice u sustini je kolac mnogo lakse i brze napraviti nego sto u receptu izgleda.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2012, 22:35 
Veteran
Veteran

To ti nemaš pojma kako se pravi, meni ovdje svi svršavaju :lol:
I danas zvala jednu priju, pojela ko ništa dva komada, jela bi još, al smo se stidile svojih dimenzija :D
Ja sam kore lijepo skratila tako da mi sve budu identične.
Pod konac.
Kore su baš karamelaste, pa ne mogu ni zamisliti kako je sa karamel kremom.
I ja sam imala jednu turu dezerta u čaši, nisam mogla dočekati.
Danas je još bolji nego juče.
Zoka nije htio komad, mislio je da sam sredovječna ženica, al smo se danas upoznali i lijepo ispričali i sad idem na temu
koga ste upoznali iz no lajfa :) Hvala Zoka!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2012, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

PlavaMaca je napisao:
To ti nemaš pojma kako se pravi, meni ovdje svi svršavaju :lol:

jebemu, daj mi fore do sutra da probam original dok otpusti :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]