Treba ti savjet za karamel ili opšti za tortu?
Karamel nije teško napraviti. Najbolje je da ga topiš u nekoj dubljoj tavi ili šerpici koja je svijetla iznutra i ima debelo dno. Debelo dno da se ravnomjerno zagrijava, da šećer ne zagori, a svijetla da vidiš kakve je boje.
Nekad šećer neće ravnomjerno da se topi ako ga samog staviš u šerpu, pa za prvi put možeš dodati malo vode, tek toliko da se šećer skvasi, ona će svejedno ispariti dok se bude kuhao. Ima recepata u kojim maslac ili vrhnje za šlag idu u karamel, ako bućneš to hladno u vruć karamel on će se u prvi mah stvrdnuti i popucati, pa bolje da zagriješ prije stavljanja.
I napravi više karamela nego što piše u receptu, lakše je kad ne moraš da grebeš kašikom po dnu šerpice

Koru koju ćeš premazivati karamelom izreži na jednake dijelove, 12 ili 16, složi ponovo u krug, pa prelij karamelom i razmaži, onda ih ponovo razdvoji malo. Ne hladi se karamel tako brzo, imaš vremena.
Druga verzija je da cijelu koru premažeš karamelom, pa dok se karamel još uvijek nije strgnuo označi vrhom noža šnitice pa ih onda izrežeš.
Ako voliš da ti kore i slojevi kreme budu jednaki možeš izvagati masu, pa odvagati za svaki dio jednako. Ja stavim posudu sa kremom na vagu (minus težina posude), pa vadim koliko mi treba.
Kore peci na papiru za pečenje i kad su pečene ostavi ih na papiru. Da ti sve budu jednake iscrtaj olovkom kružnice, preokreneš papir tako da iscrtani dio bude sa donje strane da ne ostaje trag od olovke na kori. Ako ti se kora razlije malo van kružnice možeš da je izrežeš. Ja to radim tako što prevrnem ohlađenu koru skupa sa papirom (znači papir je gore) i onda samo opletem makazama po toj iscrtanoj kružnici i odrežem višak kore i papira. Papir ne skidam sa kora unaprijed. Na tacnu za serviranje staviš jednu koru, premažeš kremom, na nju prevrneš slijedeću koru tako da papir dođe odozgo, pritisneš nježno rukama po cijeloj površini i poravnaš da se kora priljubi uz kremu, onda skineš papir, staviš slijedeći slijedeći sloj kreme i tako do kraja.
Na gornoj kori se obično prave puslice od kreme na koje se nakoso postave šnitice sa karamelom. Ako nemaš špric za puslice poslužiće i obična kesa za zamrzivač. Napuniš je kremom, odrežeš jedan vrh kesice i istiskuješ kremu. Ako nemaš ni kesu možeš rasporediti kremu kašičicom za čaj.
Ohladiš, napraviš kafu i zoveš mene

Nadam se da te nisam ugnjavila s ovoliko detalja, pošto ne znam koji dio je kritičan, ni po kojem receptu praviš...
Ostalo mi je podosta šećerne paste za egipatsku depilaciju, pa ako hoćeš prebacim ti pa ti samo podgrij i namaži tortu, da se ne gnjaviš za pravljenjem karamela