http://www.coolinarika.com/recept/nougat-cheesecake/Ovaj mi je super, pravila je i moja prijateljica i sestra i ja, sve zadovoljne.
Ne mora ići nugat čokolada, može i obična mliječna.
Inače, kad pravim cheesecake kako sam već ranije napisala ne držim se striktno nekih mjera, već stavim kako mi se u tom momentu čini ok.
Osnova mi je vrhnje za šlag 250ml, čvrsto umućeno, zatim 250g svježeg sira (mladog). Mladi sir pomiješam sa nekoliko kašika šečera i dooobro umutim da se razbiju sitne grudvice koje nekad znaju biti u njemu, jer ne volim da se osjete. Ako mikser ne pomogne pomoće štapni mikser, on sve izjednači.
Dalje dodam mileram oko 2 dl, ili neki krem sir, može i vajkrem, bude kremasto od njega. Smjesa se stegne za nekoliko sati hlađenje sama od sebe, ali se za svaki slučaj može dodati želatina fix, ona se ne kuha, već se samo doda u kremu i umuti.
Za podlogu stavim plazmu ili neki drugi drobljeni keks, može i mljeveni, ali ja više volim kad ima krupnijih komada. Keks samo preliti sa 1-2dl mlijeka i pustiit da upije, ili otopiti maslac pa preliti, dodati nekoliko kašika šlaga ili milerama, kako god.
Za nekoliko minuta keks omekša, pa se da izgnječiti i napraviti podlogu od njega.
Juče kad sam pravila stavljala sam u sredinu kreme banane umočene u čokoladu, a odozgo topljenu mliječnu čokoladu koju sam izmiješala sa nekoliko kašika kreme.
U istu kremu se može dodati voće po želji ili kombinovati sa čokoladom.
Eto, nadrobila sam raznih savjeta kojih sam se u ovom momentu mogla sjetiti, pečeni cheesecakes su malo drugačija priča, to neki drugi put.
Nadam se sad da će neko praviti i zvati me na kafu i kolač