Digresija je napisao:
Prošle godine sam u mjesec dana obišao maltene sve restorane u gradu. Popravilo se stanje u odnosu na prije 5-10 godina, ali je BL još uvijek nespremna za neki top restoran (npr. sa barem jednom Mišelinovom zvjezdicom).
Otkako je Šljivić preuzeo Provansu, tamo idem na klopu.
Kazamat me zadnja dva puta razočarao - jednom donijeli teletinu ispod sača od juče. Ja im još prije toga fino rekao:"Ako nemate frišku teletinu ispod sača, uzeću nešto drugo...", i pokušali da mi podvale. Vratio sam im nazad. Drugi put sam naručio biftek i kažem "medium rare". Donijeli "medium done", em je kvalitet bio ispod očekivanog.
Marko Polo sam isto precrtao. Ćale naručio teletinu s povrćem, a ja biftek. Konobar stavio na stol, ja krenuo da jedem, kad ono teleći medaljoni kod mene, a ne biftek. Kod ćaleta samo povrće - bez mesa. Zovnem konobara i kažem mu da ovo nije biftek, a on mene onako s visoka uz neki komentar pogleda u smislu:"Gospodine, da li ste vi ikad jeli dobar biftek?" ... I pokažem da kod ćaleta nema mesa, i da je ova teletina trebala biti u njegovom tanjiru. Zarcvenio se konobar, počeo se izvinjavati ... kasno je sad druže. Odem unutra i iznapušavam ih sve zajedno.
Kod Brke dva puta za redom dobio proljev od tjestenine sa biftekom i sosom od gljiva. Precrtao.
Gatsby je bio ok. Jeo sam i bifteke i tjesteninu neku, ne mogu se požaliti, ali konobari su malo bahati bili.
Integra (pored hotela) je hranom ostavila solidan dojam, ali konobar jedan nam je jednom prilikom donio toplo bijelo vino, pa se onda isfurao kad sam rekao da neću piti takvo, nego da donese hladno. Više od loše hrane mrzim bahate konobare.
Hedonist i Lukijan su ostavili takođe solidan dojam. Nije wow, ali više nego prosjek.
Mala stanica zadovoljavajuće, dobri konobari i dobra klopa.
Kodiak: nekoliko puta jeo solidan biftek, ali zadnji put meni i kolegi donijeli neko žilavo meso za gulaš, a ne biftek. Vratili smo nazad. Konobar takođe potvrdio da se žale gosti na kvalitet mesa i da će prenijeti gazdi da promijene dobavljača. Kako god - ne idem tamo više na biftek.
Koncept (kod Emporiuma): par puta ok, zadnji put proljev dobio od bifteka u šampinjon sosu. Precrtao.
Bizarre: nekoliko puta jeo silom prilika, svaki put hrana bila bezveze. Čak jednom i sa forumašima.
Rotkvica: dobre salate imaju i još neku egzotiku, ali nije vrijedno para.
MCB (Master Craft Brewery): Koljenica sa grahom odlična, burger bio suv baš.
Stara Ada: nekoliko puta za redom se razočarao u hranu tamo, pa sam precrtao. A konobari Bogom dani.
Monogram: svaki put dobra klopa i ljubazni konobari.
Agape bezveze. Od sušija dobio proljev (zašto li sam uopšte pomislio da ću moći jesti solidan suši tamo!?!?), biftek je bio kao malo bolji kotlet - suv i žilav.
Bilo je tu još raznih malih restorana, ali ovo je skraćena recenzija nekih "poznatijih" restorana...
Jedna preporuka, ali za Split! U prolazu skoknuh do centra, u starom dijelu grada ima restoran Bokeria. Klopa je bila vrhunska, em je konobar Zdrave (inače porijeklom iz Šipova) ponio titulu najboljeg konobara, kojeg sam sreo u životu.
Ja bih rekao da je problem vise u tebi nego u nabrojanim restoranima ali dobro.
Evo npr. ovo "Odem unutra i iznapušavam ih sve zajedno.". Bukvalno se svakome moze desiti greska, konobar kada je shvatio gresku se izvinio po tvojoj prici i ti onda ides i kao napusavas kurcem konobare i kuvare jer su, zamisli, pogrijesili. Jebiga, nije ni to u redu.