banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 14:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Bitno je da bude neki od tvrdih sireva jer se samo jean listic stavi preko svega.
Prijatno :D

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Evo nesto i slatko:

COKOLADNI KOLAC SA BANANOM
(ne pece se u rerni)

Sastojci: Petit keks za podlogu
Krema: 4 supene kasike brasna, 4 supene kasike secera i pola kasicice gustina, kras expres kasicica ili kakao u prahu, 1/2 litre mlijeka, 1/2 margarina Zvijezda za kolace, 4 banane,

Nacin pripreme:U plasticnoj posudi ili tanjiru umutiti 4 kasike secera i 4 kasike brasna te dodati pola kasicice gustina, te na suho promijesati kasikom. U serpu uliti 1/2l hladnog milijeka i zagrijati dok se pocene dizati( do kljucanja). U zagrijano mlijeko staviti smjesu od brasna, secera i gustina, smanjiti vatru i mijesati kuharskom zicom svo vrijeme da se ne stvaraju grudvice. Malo pojacati vatru, te sacekati da "baci par kljuceva", uz stalno mijesanje smjese da ne zagori. U vrucu smjesu dodati margarin nasjecen na snite i umijesati ga zicom. Pred kraj ko voli cokoladno, dodati kasicicu kras ekpresa i sve dobro umijesati. Skloniti da se ohladi.

Oguliti 4 banane i isjeci na kolutove. Mikserom ih izgnjeciti da se dobije kompaktna smjesa. Sastaviti banane u ohladjenu kremu i sve umutiti mikserom.

Petit keks namocen u mlijeko redati u tepsiju. Kad zavrsite jedan red, preliti smjesom od banana i kreme, pa redati drugi red keksa. Opet preliti smjesom.
Umutiti Kremu za torte Dr.Oetker od cokolade iz vrecice i premazati kolac odozgo. Ukrasiti viljuskom linije na kolacu. Staviti u frizider da se stegne par sati. Nakon toga, kolac je spreman za jelo. Prijatno!!!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Evo jedan kuglof s vocem:

120 g margarina
150 g smedjeg secera
4 jajeta
na vrh noza soli
250 g brasna
1 prasak za pecivo
pakovanje visnji, malina ili kajsija (1/2 kg)

Pjenasto umutiti margarin i secer, zatim dodati jedno po jedno zumance, sol, brasno, prasak za pecivo i najzad cvrsto ulupan snijeg od 4 bjelanca ( vazno slijediti ovaj redosled u pripremi). U masu potom dodati visnje, maline ili propasirane kajsije( voce prethodno poseceriti s 2 kasike secera i ostaviti da pusti sok). Dobro promijesati.

Dobro namazati kalup za kuglof margarinom i posuti ga brasnom. Sipati masu u kalup i peci u prethodno zagijanoj pecnici, oko 45 minuta.

Izvaditi kuglof kad je gotov i posuti sa dosta secera u prahu zamirisanog vanilom i klinčićima. Sjeci na komade tipicne za kuglof.

:cat:

Poslednji put menjao XIX century dana 01 Feb 2008, 13:11, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 15:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Jednostavni kolac s visnjama
Sastojci: 4 kasike brasna, 4 kasike secera i 4 jajeta.
Pakovanje zamrznutih visanja Friko 400g
Pripremiti: 4 kasike brasna, supene, 4 supene kasike secera i 4 jajeta. Umiksati sve zajedno,a mozete odvojeno bjelanjak, pa dodati zumanjak.
Staviti u pleh namazan uljem. U to staviti zamrznute visnje koje cete malo odmrznuti i dodati secer u njih te protresite par puta da secer prodre u visnje.
Zagrijeti rernu na 200 stepeni, i staviti kolac da se pece oko 15-20 min. Izvaditi i ohladiti. Potom premazati kremom od vanilije Dr.Oetker i staviti u frizider. Prijatno!!!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
11 minuta je napisao:
Evo nesto i slatko:

COKOLADNI KOLAC SA BANANOM
(ne pece se u rerni)

Sastojci: Petit keks za podlogu
Krema: 4 supene kasike brasna, 4 supene kasike secera i pola kasicice gustina, kras expres kasicica ili kakao u prahu, 1/2 litre mlijeka, 1/2 margarina Zvijezda za kolace, 4 banane,

Nacin pripreme:U plasticnoj posudi ili tanjiru umutiti 4 kasike secera i 4 kasike brasna te dodati pola kasicice gustina, te na suho promijesati kasikom. U serpu uliti 1/2l hladnog milijeka i zagrijati dok se pocene dizati( do kljucanja). U zagrijano mlijeko staviti smjesu od brasna, secera i gustina, smanjiti vatru i mijesati kuharskom zicom svo vrijeme da se ne stvaraju grudvice. Malo pojacati vatru, te sacekati da "baci par kljuceva", uz stalno mijesanje smjese da ne zagori. U vrucu smjesu dodati margarin nasjecen na snite i umijesati ga zicom. Pred kraj ko voli cokoladno, dodati kasicicu kras ekpresa i sve dobro umijesati. Skloniti da se ohladi.

Oguliti 4 banane i isjeci na kolutove. Mikserom ih izgnjeciti da se dobije kompaktna smjesa. Sastaviti banane u ohladjenu kremu i sve umutiti mikserom.

Petit keks namocen u mlijeko redati u tepsiju. Kad zavrsite jedan red, preliti smjesom od banana i kreme, pa redati drugi red keksa. Opet preliti smjesom.
Umutiti Kremu za torte Dr.Oetker od cokolade iz vrecice i premazati kolac odozgo. Ukrasiti viljuskom linije na kolacu. Staviti u frizider da se stegne par sati. Nakon toga, kolac je spreman za jelo. Prijatno!!!

MMmmmmmm.........Ovo bi se definitivno moglo smuckati ovih dana :D Hvala na receptu :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

njam. :P

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 21:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Tarta sa sirom (tArta a ne tOrta ;) )

Tijesto
- oko 300g bijelog brasna
- 50cl ulja
- malo soli
- malo sode-bikarbone
- voda
(ja inace ne mjerim nego je sve "od oka")
Znaci - naspes brasno u vecu zdjelu ili jos bolje na sto, posoli, dodas sodu i sve dobro izmijesas. Onda u brasnu prstom napravis "rupu" i popunis je uljem (nadam se da shvatate o cemu govorim). Sve to se dobro izmijesa i onda se dodaje mlaka voda. Tijesto mora da bude prilicno tvrdo. Umijeseno se umota u foliju ili najlon-kesu i stavi u frizider na 20-30min.

Nadjev, fil, kako god...

- nekoliko glavica crvenog luka (3-4-5, ko koliko voli...)
- camambert ili drugi sir tog tipa - makar 300g (moze i vise)
- masna povlaka (30%) 500ml
- 1-2 jajeta
- mascarpone (mada moze i mladi neslani sir) - makar 300g (moze i vise)
- masline (zelene ili crne) - 2-3 sake ;)
- ulje
- so
- zacinsko bilje (tamjan, origano, bosiljak, ... samo nek je mirisljivo)

Elem - kprupno isjecen luk (onako kao sto ide uz cevape) se dinsta na podosta ulja, malo se posoli i doda zacinsko bilje koje je pri ruci :) Luk ne smije da izgori nego tek da omekani. Od tijesta se pravi kora (osnova) debljine kao za pizzu (moze malo deblje). Prvi sloj je luk sa sve uljem, na to ide camambert isjeckan na kockice i mascarpone ili koji vec, a na kraju isjeckane masline (mogu i cijele). Pece se sve skupa nekih 15-20min na 220-250'C. Pred kraj se polije povlakom umucenom sa jajima i solju.
Toliko!

Ebeno jednostavno, a odlicno! ;)

BTW Sta je ovo? Pa zar nema muskaraca koji kuvaju? Ili sam ja tako poseban... :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Miroslave, volis kuvanje, volis igracke.. udaj se za mene ! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 22:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ijuuu... Nemoralne propozicije... :oops:

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
mirdza je napisao:
BTW Sta je ovo? Pa zar nema muskaraca koji kuvaju? Ili sam ja tako poseban... :lol:

Jebote nevjerovatno! Sad momku govorim, kako mi je super što si napisao recept, pravo volim muškarce što kuvaju (i on kuva da ne bude zabune :D) i ti ovo napisa! :lol: :lol:
Btw, recept ti je dosta sličan viškoj piti (sa ostrva Visa). To sam jela zimus i preukusno je! I još mi je bolje što sve ove stvari već imam u kući, tako da kad mi padne na pamet mogu da napravim... Obožavam recepte, al nikad mi se ne da maksuz ići po sastojke... Sem ako ne zovem prijatelje na večeru il kad odem u Bl, pa pravim za ukućane...
A jedina mana ovdje je što imam onu glupu rernu na plin, pa nikad ne znam koliko trebam peći... Moram kupit mikrovalnu...
Sorry na OT.. :oops:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja samo recepte za slatkiše :lol: . evo napravila sam sladoled, pa stavila u zamrzivač. elem,

1/2 kg lješnika ( možete dodati i orahe)
1 l slatke pavlake
7 žumanaca
250 g šećera

1/2 kg pošećerenog voća u soku po izboru za preljev ( ja koristim višnje)

Istucati lješnike sitno, pa ih ispeći u rerni, može i u tavi na šporetu. staviti pavlaku(neumućenu) u šerpu da proključa pa preliti preko lješnika, dobro umiješati i ostaviti da se sasvim ohladi. Pjenasto umutiti žumanjke i šećer, pa dodati masi s lješnicima, dobro umiješati i kuvati na pari, neprestano mješajući, čekati dok se masa ne zgusne, pa skinuti, izliti u posudu za sladoled i lagano mutiti mikserom dok se ne ohladi. onda staviti u frižider. posle služiti sa voćnim prelivom odozgo. mljac

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 15:53 
Ljudi, zaboravili smo onaj naj-naj-bolji:

Janje na raznju sa gajbom hladnog piva i vrucim lepinama...

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Zapečeni makaroni s povrćem
Sastojci
50 dag makarona
2 zelene paprike
2 mrkve
2 grane celera
1 luk
1 žlica ulja
80 dag oguljene rajčice (pelati)
6 dl soka od rajčice
1 žlica šećera
1.5 žličica soli
0.5 žličice origana
20 dag sira mozzarella
2 žlice ribanog parmezana
Priprema
U dosta slane vode skuhajte makarone "al dente". U međuvremenu narežite papriku, mrkvu, celer i luk na kockice. Pirjajte povrće na ulju na srednjoj temperaturi. Po potrebi dodajte vode.
Ocijedite makarone. U pirjano povrće umiješajte zgnječene rajčice, sok, šećer, sol i origano. Neka provrije. Maknite s vatre i dodajte tjesteninu. Umiješajte grubo ribanu mozzarellu i parmezan. Dio mozzarelle posut ćete na vrh. Pripremljene makarone i povrće stavite u vatrostalnu posudu i pospite sirom. Pecite pokriveno 30 minuta.

njam,njam,njam...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]