banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 04:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Mar 2004, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Na drugom forumu pronađoh ovo

Citiraj:
Da Bog postoji...
Da li bi dopustio ovu patnju i rusenje manastira iz 12 veka?
Verujem u Boga ali ponekad se zapitam da li sve to postoju i da li je sve ovo jedna velika zabluda?...

no comment :( :( :(

Ali ipak ću komentarisati.

Dotični je vidno pogođem stradanjem manastira, dakle on je onaj tip koji bi u očima mnogih bio proglašen za pravog pravoslavca vjernika. I ne sumnjam da ga za takvog smatraju. Svaki sveštenik bi se podičio sa njim. E pa sad vidite kakav je to vjernik, pročitajte ponovo gornji citat. On zbog rušenja manastira dovodi u pitanje postojanje Boga, i pita se nije li vjera u Boga jedna velika zabluda.

Dakle imamo "vjernika" koji se pita takve stvari...i to zbog rušenja manastira.
I imamo "vjernika" koji iz svega vidljivog nema blage veze o učenju Svetog Pisma.

To je "vjernik" koji nema unutrašnju vjeru već mu je vjera izvan njega, u manastirima a vjerovatno i ikonama, pravoslavnoj tradiciji, slavama i ostalom. A kad se srušilo sjedište njegove vjere (manastiri) onda je izgubio tlo pod nogama i sad se pita se nije li priča o Bogu samo velika zabluda.

E to je ono što sam odavno primjetio i o čemu sam često pisao. Nije on jedini koji je takav. On je reprezentativni primjerak mnogih pravoslavnih "vjernika" koji uopšte nemaju pravu vjeru unutar sebe i ne čitaju Sveto Pismo (jer da čitaju sasvim bi drugačije razmišljali).

Čuo sam da je neki monah ili sveštenik sa Kosova nakon paljenja manastrira rekao "neka oni pale, mi imamo svoju vjeru". Ne znam koliko su se oslanjali na vjeru dok su manastiri bili čitavi ali izgleda da ljudi traže oslonac nakon što manastiri izgore, ako će se tek tada sjetiti vjere ili će tek tada više pažnje obratiti na unutrašnju vjeru onda to što se desilo nije loše. Otac Nebeski je više puta kroz istoriju uništavao idole od drveta i kamena koje su ljudi poštovali više od Boga i zbog kojih su zanemarili pravu unutrašnju vjeru. Možda je i ovo takav slučaj. Jer kao što se vidi, neki se tek sada sjete vjere, ili tek sada ozbiljnije na nju obrate pažnju. A neki koji uopšte nemaju unutrašnju vjeru gube tlo pod nogama i pitaju li se nije li vjera u Boga zabluda.

Poenta je da suviše ljudi, suviše pravoslavnih "vjernika" koji obilaze manastire uopšte nemaju unutrašnju vjeru i baš takvi su najviše pogođeni uništavanjem manastira (dok sa druge strane oni koji čitaju Sveto Pismo nisu iznenađeni onim što se dešava), sad vidim da je to zbog toga što ti "vjernici" gube jedini oslonac u vjeri, što nemaju duhovnog temelja unutar sebe već vjeru vežu za nešto izvan sebe pa kad to (ti idoli) izgore onda se nađu šokirani, izgubljeni, zbunjeni, prazni, pa se i pokolebaju u vjeri.

A gornji citat bih ja komentarisao ovako:

Citiraj:
Da Bog postoji...
Da li bi dopustio ovu patnju i rusenje manastira iz 12 veka?
Verujem u Boga ali ponekad se zapitam da li sve to postoju i da li je sve ovo jedna velika zabluda?...

A šta ako je upravo to potvrda da Bog postoji?!?

Objašnjenje ovoga u narednim postovima.
Obratite pažnju na stihove iz Svetog Pisma koje sam postavio pa uporedite sa našom situacijom.
Znam da ima nešto više teksta u narednim postovima ali mislim da bi bilo dobro da to svi pročitaju. Posebno stihove iz Svetog Pisma.

Poslednji put menjao Vader dana 28 Mar 2004, 01:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Na istoj temi je neko drugio bio razumniji pa je rekao

Citiraj:
Procitajte deset bozijih zapovesti pa ce vam biti jasno zasto mi srbi ovoliko najebasmo

Ko hoće da mu bude jasno zašto nam je ovako kako je neka čita Sveto Pismo, neka čita Novi Zavjet ali i Stari Zavjet. A ako bude čitao pažljivo moći će u mnogim proročanstvima Starog Zavjeta pronaći baš ono što nam se događa, samo ljudi teško mogu vjerovati da tamo piše nešto i o nama. Mada iako tamo na mnogo mjesta piše baš o nama (a to je jako opširna tema) ako im je u to teško povjerovati to mogu posmatrati i ovako: u Svetom Pismu je ljudima obećano da će im ako pravilno služe Bogu biti to i to, a ako odstupe od Boga ili ako samo površno služe i žive u iluziji da su pobožni (a to ja najvećim dijelom naš slučaj) biće im to i to. To su univerzalna Božija obećanja i fascinantno je do koje mjere se ispunjavaju ovih godina na nama. Tako da neke ja i osobe koje poznajem a koji su iskreni višegodišnji proučavaoci Svetog Pisma uopšte nismo iznenađeni ovom situacijom, čak smo je i unaprijed očekivali kad su vidjeli kako se narod, političari i crkva ponašaju. A što se tiče udaraca koje je SPC u zadnje vrijeme dobila (požar u Hilandaru, paljenja vjerskih objekata na Kosovu itd.) to je vjerovatno tek početak.

Jako malo kod nas ima prave iskrene pobožnosti i duhovnosti, sve se svelo na neku formalnu, ritualnu, tradicionalnu, površnu. Mnogi sa busaju u prsa kao veliki Srbi pravoslavci a nisu nikad pročitali Sveto Pismo niti ih to interesuje već žive u iluziju (koji crkva podržava) da je dovoljno da slave božić, uskrs, slave, da idu u crkvu, krste se, pričešćuju a što sa strane otvoreno griješe, lažu, kradu, varaju, psuju (pa i Boga) da to nije problem jer kao "očistiće se slaveći slave i božić".

Za ovaj narod se (gledajući većinu) u punoj mjeri mogu odnositi stihovi iz Svetog Pisma:

"Zato reče Bog: što se ovaj narod približuje ustima svojim i usnama svojim poštuje me, a srce im daleko stoji od mene, i strah kojim me se boje zapovijest je ljudska kojoj su naučeni, zato ću evo još raditi čudesno s tim narodom, čudesno i divno, i mudrost mudrih njegovih poginuće i razuma razumnih nestaće." (prorok Izaija 29, 13-14)

"Imaju obličje pobožnosti ali su se sile njene odrekli." (2. Timotejeva 3,5)

I ima još mnogo stihova Svetog Pisma koji nas opisuju i uz njih stoji šta će biti onim narodima koji se tako ponašaju, pa, kao što rekoh, iskrenijim vjernicima i onima koji poznaju Sveto Pismo uopšte nije čudno što nam je ovako kako je. Još nam je i dobro kakvi smo.

nastavak >>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zbog toga je veoma žalosno kad nekome nije jasno zašto nam se ovo dešava, čak nije jasno onima koji se smatraju vjernicima, pa kakav je to vjernik kad ne zna da se ništa ne dešava bez Božijeg odobrenja i kakv je to vjernik koji ne poznaje Sveto Pismo (a ne da ga je pročitao samo jednom).

Pa upravo takvi "vjernici" koji su okrenuti samo tradicionalnoj, površnoj, ritualnoj, formalnoj pobožnosti (a takvi najviše kukaju za manastirima) su i UZROK što nam se dešava ovo što se dešava (jer sve više povećavaju lažnu duhovnost), a kad se čita Sveto Pismo (što bi svaki iole dobar vjernik trebao redovno da radi) može se vidjeti kakvu pobožnost i duhovnost Otac Nebeski hoće od nas a kakva mu se gadi. Pa je lako vidjeti da mu se površna, licemjerna, lažna i ona kojom se samo "ispunjavaju godišnje religiozne obaveze" gadi i da kažnjava taj narod (i te pojedince) ne bi li se zapitali i shvatili ta upozorenja pa sa vratili iskrenoj pobožnosti.

Ali avaj, ljudi ne žele čitati Sveto Pismo, ne žele upoznjati Božiju volju već misle da sami najbolje znaju kako se treba ponašati. A onda nam buda ovako kako je, i onda gore manstiri.

Svi znamo da Srbi kolju životinje na vjerske praznike na kojima im je glavno da se dobro najedu i napiju i glume neke vjernike da bi poslije opet lagali, krali, varali, psovali, drugima mislili i činili zlo. Pa evo da sami vidite iz Svetog Pisma šta Otac Nebeski kaže za to, da kaže da se gadi na uvedene običaje i rituale koji su sami sebi cilj a nemaju za cilj istinsko približavanje ljudi Ocu Nebeskom, i da kaže da od ljudi traži istinsku duhovnost, da uklone zlo od sebe, da čine samo dobro, jer nas to približava Ocu Nebeskom a ne isprazni ritualni i nekakvi vjerski praznici koje samo sami uveli a o kojima nigdje ne piše u Svetom Pismu:

"Što će mi mnoštvo žrtava vaših? veli Bog. Sit sam žrtava paljenica od ovnova i pretiline od gojene stoke, i ne marim za krv junčiju i jagnjeću i jareću. Kad dolazite da se pokažete preda mnom, ko ište to od vas, da gazite po mom trijemu? Ne prinosite više žrtve zaludne; na kad gadim se; a o mladinama i subotama i o sazivanju skupštine ne mogu podnositi bezakonja i svetkovine. Na mladine vaše i na praznike vaše mrzi duša moja, dosadiše mi, dodija mi podnositi. Zato kad širite ruke svoje, zaklanjam oči svoje od vas; i kad množite molitve, ne slušam; ruke su vaše pune krvi. Umijte se, očistite se, uklonite zloću djela svojih ispred očiju mojih, prestanite zlo činiti. Učite se dobro činiti, tražite pravdu, ispravljajte potlačenoga, dajite pravicu siroti, branite udovicu." (prorok Izaija 1, 11-17)

nastavak >>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo još malo (univerzalnih) stihova koji se sasvim lijepo odnose i na nas, predlažem da ih svi pažljivo pročitaju i dobro razmisle

"Ovako govori Bog: sudite pravo i budite milostivi i žalostivi jedan drugom. I ne činite krivo udovici ni siroti, strancu ni siromahu, i ne mislite zlo jedan drugom u srcu svom. Ali ne htješe slušati, i uzmakoše ramenom natrag, i zatiskoše uši svoje da ne čuju. I srcem svojim otvrdnuše kao dijamanat da ne čuju zakona i riječi koje sla Bog duhom svojim preko proroka pređašnjih; zato dođe velik gnjev od Boga. Zato kao što on vika a oni ne slušaše, tako i oni vikaše a ja ih ne slušah, govori Bog." (prorok Zaharija 7, 9-13)

"Gle, nije okračala ruka Božija da ne može spasti, niti je otežalo uho njegovo da ne može čuti. Nego bezakonja vaša rastaviše vas s Bogom vašim, i grijesi vaši zakloniše lice njegovo od vas, da ne čuje. Jer su ruke vaše oskvrnjene krvlju i prsti vaši bezakonjem; usne vaše govore laži jezik vaš izriče opačinu. Nema nikoga da viče za pravdu, niti ima da se pre za istinu; uzdaju se u ništavilo, i govore laž; začinju nevolju, i rađaju muku... Noge im trče na zlo i brze su na proljevanje krvi prave; misli su njihove bezakonje; na putovima je njihovim pustoš i rasap. Puta mirnoga ne znaju, i na putovima njihovim nema pravde; načinili su sebi krive staze; ko god ide po njima, ne zna za mir. Zato je sud daleko od nas, i pravda ne dolazi do nas; čekamo vidjelo, a ono, eto mrak; svjetlost, a ono hodimo po tami." (prorok Izaija 59, 1-9)

"Jer je narod moj bezuman, ne poznaje me, ludi su sinovi i bez razuma, mudri su da zlo čine, a dobro činiti ne umiju." (Jeremija 4,22)

"Bezakonja vaša odvraćaju to, i grijesi vaši odbijaju dobro od vas." (Jeremija 5,25)

"Kome ću govoriti i svjedočiti da čuju? Gle, uho im je neobrezano, te ne mogu čuti; gle, riječ je Božija njima podsmijeh, nije im mila." (Jeremija 6,10)

"Mudraci se osramotiše, uplašiše se i uhvatiše se; eto, odbaciše riječ Božiju, pa kakva im je mudrost?" (Jeremija 8,9)

"Jer pastiri [sveštenici] postaše bezumni i Boga ne tražiše; zato ne biše srećni, i sve se stado njihovo rasprša." (Jeremija 10,21)

"Zašto vičeš radi rane svoje, smrtnoga bola svoga? Za mnoštvo bezakonja tvoga, za silne grijehe tvoje činim ti to." (Jeremija 30,15)

"Pretražimo i razgledajmo puteve svoje, i vratimo se ka Bogu." (Plač Jeremijin 3,40)

Ovo su samo neki stihovi koji se 1000% odnose na i nas, kao da su pisani za nas. To su univerzalna Božija upozorenja koja se sasvim ispunjavaju i na nama, 1000%.
Sve po zaslugama.

Mislim da je krajnje vrijeme da se probudimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 12:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Pa rusenje manastira I patnja su nam kazna za greh I opomena da slusamo, jer mi cinimo gadosti, uvozimo smece I slabo filtriramo, pa se zagadjujemo a o bludu da ne pricam, jaukati je normalno, a oni misle da je veselje normalno, - ovisno o tom kakvi smo I u koji okolnostima
Sve lopovi, - cutimo ili gubimo fotelju I sl.
Siguran sam da postoji, svako iskren, srcan, I pravedan to osjeca kako stari a to jace I jace.
Srbi su nov Izrael!
Uporedimo proslost Izraela s nasom, vise lici nama nego Jevrejima.
Filteri u narodu su neophodni. Svako vlastitim primjerom.
Moral je najveci problem, I stvari dakle koje nam se cine nebitnim a I te kako su bitne, samo sto ljudi ne vide, a ja ih vidim kao zive zivotinje na nevidljivom lancu americkih I ostalih profitera.
Tako Bog to cini. I on zna zasto svakom udara drugu mjeru I platu.
Nek je hvaljen vazda i9 na vjeke vjekova I dabogda jos vecu kaznu davao I milostiv bio, ne bi li I pomogao nas jer bez njega to moguce nije – kako bi barem medj narodom bilo par bozjih ljudi, slugu I poslusnika.
Kazna znaci da nas voli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 05:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Vederu sakujes..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 08:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
zlo koje snalazi pojedinca ili narod, NIJE i NEMOZE biti od Boga.

ali, opasno je ako mislimo da je sva muka i patnja koju prozivljavamo, zapravo ZLO.
na muke stavlja i Bog!
da kusa, da ojaca,...

paljenje manastira sigurno nije od Boga ali misliti kako je svaka i najmanja bol posljedica otpadnistva od Boga nanosi nam stetu.
potrebno je mnogo vjestine i bogom dane vidovitosti da se vidi sta je od Boga a sta bez Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 09:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Sve je od Boga i sve je na dobro i popravljanje.
Vidi šta sveti oci o tome kažu.
I sjeti se da je "zlo" uvijek snalazilo Izrael da ih upozori da se okanu svojih negativnosti (i to je vaspitni primjer za sve narode dat u Svetom Pismu). A mi mnogo ličimo na Izrael. I previše.
Paljenje manastira koji su više vijekova odlolijevali svemu nešto znači.
Pogotovo onaj požar na Hilandaru i nedavni na zvoniku još jednog manastira na Svetoj Gori (jer zvoni na uzbunu, ali se niko ne odaziva).
Ne zaboravi, nikakav Albanac nije sjedio na krovu Hilandara duvajući vjetar koji je raspirio požar. Niti je potpalio iskru!
То је bilo djelo Onoga koji je između ostalog Gospodar Vjetrova.
Ne zaboravi da ako se pravoslavni diče čudesnim zaštićenjima manastira u npr. ratna vremena i to baš na Kosovu (kada su i granate i avionske bombe padale na manastire pa nisu eksplodirale), onda treba dobro da se zapitaju zašto je Zaštitnik sada odstupio od njih!?
Ima tema o tome koju upravo ponovo podižem. Možda će te boljeti ono što tamo piše (kao što te očito boli ovo što se sada dešava), ali sve to ima svoj razlog i dobro bi bilo da ga barem oni iskreni shvate što prije.
Jer zvoni na uzbunu, i ako ne bude uzbune, zvonjava će biti još jača, sve dok ima nade da će neko da je čuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 13:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vidim da na ovom a i drugim forumima nekima smetaju kritike upućene crkvi i pojedincima koji "imaju obličje pobožnosti ali se se sile njene odrekli".

Pogledajte Sveto Pismo pa ćete vidjeti da su proroci, Isus Hrist, apostoli uveliko kritikovali kada su vidjeli da se ne radi onako kako treba da se radi. A danas ne treba biti nešto mnogo pametan pa vidjeti da se ne radi onako kako nas uči Sveto Pismo, dovoljno je pažljivo čitati Sveto Pismo i upoređivati ga sa ponašanjem naroda, a i crkve. Uostalom, gore sam postavio neke jasne citate za one kojima se ne da čitati Sveto Pismo.

Ova tema je otvorena strogo dobronamjerno. Uostaolom, ako je iznošenje citata iz Svetog Pisma uz komentare (koje nije teško provjeriti ako sa pogleda oko sebe) nešto loše onda ne znam šta da kažem. Slično su proroci a i sam Hrist uveliko a i dosta oštrije od mene kritikovali zanemarivanje istinske duhovnosti a pretjerano poštovanje od ljudi uvedene tradicije i običaja. A ljudi više slijede i vole da slijede tradiciju, rituale i formu pobožnosti samo zato što je tradiciju i običaje lakše ispunjavati nego istinski raditi na sebi. Ide se linijom manjeg otpora. Sve se svodi na to.

A meni je žao gledati kako ovaj narod propada a da mu čak nije ni jasno zašto propada. Ja nisam jedini koji je čitajući Sveto Pismo došao do zaključaka koje iznosim, ima i sveštenika koji misle isto tako. Znam da u pravoslavlju ima sveštenika koji dijele aharonovo i moje mišljenje izneseno u ovim postovima ali otvoreno priznaju da i kada pokušaju nešto po tom pitanju promjeniti unutar same crkve to ne uspiju jer taj pokušaj bude ugušen od strane drugih sveštenika, onih kojima je više stalo do tradicije i običaja nego do istinske duhovnosti naroda. Ali mi ovakvi smo u manjini, i kad se drugima ukaže na to, kad ih se samo zamoli da obrate pažnju na učenja Svetog Pisma i Božija obećanja kazne za one koji "imaju obličje pobožnosti ali su se sile njene odrekli" koja se jasno ispunjavaju na nama onda ona većina to ne želi slušati, ne pada im na pamet da redovno čitaju Sveto Pismo i da se kroz to upoznaju sa Božijom voljom, ne pada im na pamet da rade na sebi, ne pada im na pamet da se ostave psovki, laganja, varanja, preljuba, kurvarstva, negativnih riječi, misli, djela, jer kako kažu: "sveštenik mi to nije potencirao, koliko sam vidio dovoljo je da slavim božić, uskrs, slavu, nosam krst, povremeno (turistički) obiđem crkvu ili manastir, poljubim ikonu i biću od crkve i drugih proglašen za pravog pravoslavca, a mi Srbi smo i nebeski narod pa sam i po tome unaprijed spašen". Ovakvih je mnogo. A na one koji čitaju Sveto Pismo gledaju kao na vanzemaljce, kao na ludake.

Neki bi na sve ovo rekli da druge vjere i druge narode smatram boljih od nas jer samo naše kritikujem. To ću sad objasniti.

Obično kad se nešto kritikuje drugi misle da onaj koji kritikuje misli da je loše samo ono što kritikuje a da sve drugo smatra dobrim. No to uopšte nije tako. Ako kritikujem nešto što mislim da je loše u našem narodu to radim zato što želim da naš narod razmisli o svojim postupcima i da ih poveže sa onim što nam se vraća, jer Isus Hrist je rekao: "po plodovima njihovim poznaćete ih". Zato želim da naš narod i crkva koja još uvijek ima najveći uticaj na ovim prostorima pogleda plodove koje dobijamo, pa da se zapita.

Uopšte ne mislim da su svi drugi dobri, da su sve druge vjerske organizacije dobre, ali ne pada mi na pamet da recimo idem na Američke forume i iznosim kritike protiv njih, kad mi je mnogo bitnije da se naš narod dozove pameti i da se u Duhu vrati Ocu Nebeskom. Izraelski proroci su prije svega kritikovali svoj narod, Izraelce. Isus Hrist je kritikovao svoj narod i crkvu i crkvene predstavnike koji su tada imali dominantnu vjersku ulogu u Izraelu, pa su ga razapeli baš zato što nisu mogli podnijeti te kritike. Jer kad neko misli da je nepogrešiv i da sve radi onako kako želi Otac Nebeski onda svako ko ga kritikuje biva proglašen za jeretika i sektaša. Oduvijek je tako bilo. Od Sokrata, preko Hrista i mnogih drugih, sve do danas. Ljudi preziru kritiku čak i kad je osnovana, i odbacuju je. I to prije nego što se kritika uopšte uzme u obzir i prije nego što se o njoj i razmisli.

Poslednji put menjao Vader dana 29 Mar 2004, 14:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja sam na forumima godinama, pisao sam na raznim forumima, pisao sa pravoslavcima, adventistima, jehovim svjedocima, ateistima, ezoteričarima, parapsiholozima i drugima. Vidio sam svašta, svašta sam vidio i u životu van interneta. Kada iznesem neke kritike i kad ih potkrijepim citatima iz Svetog Pisma (kao i na ovoj temi) nikad ili gotovo nikad ne dobijam odgovore i kontraargumente u vidu citata iz Svetog Pisma i komentare na njih već uglavnom u vidu uvreda, omalovažavanja, izrugivanja, posmijevanja. Mnogima je više stalo da vide da li si pravoslavac ili nisi, a ako nisi njih onda ništa više ne interesuje, njih uopšte ne interesuje sama kritika, ne pada im na pamet da o njoj razmisle, ili razmisle ali vide da tu ne mogu ništa pametno napisati pa im ostane da samo vrijeđaju, omalovažavaju. Nisu im bitni stihovi iz Svetog Pisma, samo im je bitno da izvrijeđaju i zatvore oči kad vide da neko i samo malo kritikuje "bezgrešno" pravoslavlje. Tako se ispunjava stih:

"Kome ću govoriti i svjedočiti da čuju? Gle, uho im je neobrezano, te ne mogu čuti; riječ je Božija njima podsmijeh, nije im mila." (Jeremija 6, 10).

Zar se nisu Izraelci upravo tako ponašali prema prorocima i Isusu Hristu? Zašto to pravoslavci ne vide? A kad i bude duhovnijih pravoslavaca koji bi se složili sa svim ovim to ne smiju iskazati jer se boje šta će o njima misliti drugi pravoslavci.

Zašto je čudno kad Srbin kritikuje Srbe i pravoslavnu crkvu?

Eno nekidan mi na ovakvoj temi rekoše da sa ustaša (nije me uopšte pogodilo ali malo ću je komentarisati), takvi valjda ne mogu pojmiti da Srbin kritikuje Srbe i pravoslavnu crkvu. Pa da li to znači da šta god da se radi trebamo zatvorenih očiju govoriti: "mi smo najbolji, mi smo nepogrešivi, mi smo nebeski narod, cijeli svijet se urotio protiv nas nevinih (:roll:) Srba..."? Iz svega se vidi da većina u narodu i oni koji kao brane Srpstvo i pravoslavlje ne poznaju Sveto Pismo jer bi u suprotnom vidjeli da su proroci i Hrist prije svega kritikovali svoj narod, i da su to radili iz ljubavi prema svom narodu.

Ironija je da baš oni koji kao brane Srpsto i pravoslavlje uveliko (mada nesvjesno, ali im to nije opravdanje) rade protiv Oca Nebeskog i da su upravo oni koji na sve kritičare viču "satanisto, jeretiku, sektašu" veliki dio UZROKA za sve ono što nam se dešava, jer imamo mnogo lažne i površne duhovnosti i pobožnosti.

A baš pravoslavna crkva koja još uvijek ima dominantu vjersku ulogu na ovim prostorima bi mogla i morala ozbiljno raditi na tome da izazove totalnu primjenu u razmišljanju naroda po pitanju duhovnosti, trebala bi da napravi nekakvu revoluciju, trebala bi da potencira svima, svim pojedincima, da čitaju Sveto Pismo jer će se tako bolje nego na neki drugi način upoznati sa Božijom voljom. Ljude treba uputiti da se sami upoznaju sa Božijom voljom i Božijim učenjem a ne da lutaju kao izgubljenje ovce i da vjeruju svakome na koga naiđu ne znajući da li ih taj pogrešno uči. Ja ne potenciram na forumima da ljudi slušaju mene već da samostalno čitaju Sveto Pismo, a citate iz Svetog Pisma često navodim da ih bar vide oni koji ne žele čitati Sveto Pismo. Ja bih bio najsretniji da SPC uvede pozitivne promjene i više potencira istinsku pobožnost i duhovnost, rast u Duhu.

Recimo iako se ne slažem sa nekim učenjima i pristupima adventista kod njih mi se sviđa baš to što potenciraju svojim članovima da svi samostalno čitaju i proučavaju Sveto Pismo. Pa na sastancima pričaju o Svetom Pismu. Šta je tu loše? Zašto se pravoslavna crkva ne ugleda na njih po tom pitanju, ne mora u svemu ali bar po tom pitanju? Ili iz ponosa neće da usvoje nešto što adventisti i jehovi svjedoci rade, iako to bilo bolje od onoga što SPC radi? Crkva čeka da narod dođe njoj umjesto da, kao što je Isus Hrist naložio i kako su apostoli radili, sami uđu među narod i propovijedaju "idite dakle i naučite sve narode...učeći ih da drže sve što sam vam zapovijedao" (Matej 28, 19-20).
A kad adventisti i jehovi svjedoci rade upravo to što je Hrist naložio i idu u narod i propovijedaju crkva se gnuša na to i govori da to nije ispravno. Šta reći na to?

Baš zato više kritikujem pravoslavlje, jer, zbog još uvijek velikog ugleda koji uživaju, imaju moć da nešto promijene (ali bojim se da nemaju volje, odlučnosti i hrabrosti), a i među njima ima mnogo više pseudo-duhovnjaka i lažnih vjernika nego u drugim vjerskim organizacijama, baš zato što imaju veoma čudne kriterije za određivanje ko će biti smatran vjernikom a ko neće. Pa onoga ko samo formalno obavlja religiozne i tradicionalne običaje i koga uopšte ne interesuje da se (iz)gradi u Duhu smatraju vjernikom a nekoga ko godinama čita Sveto Pismo kad dobronamjerno kritikuje pravoslavlje koristeći stihove iz Svetog Pisma nazivaju satanistom, sektašem, jeretikom, ustašom, ni ne pitajući se nije li kritika na mjestu.

Ne kažem da recimo advenstiti i drugi nisu isključivi i da i oni nemaju u nekoj mjeri oblikovana mišljenja (što mi se ne sviđa kod njih) ali kod njih svi koliko toliko poznaju Sveto Pismo, a samim tim i Božiju volju, a samim tim se i trude da se ponašaju u skladu sa Božijom voljom, koliko toliko.

Na forumima sam vidio i da pravoslavci najviše vrijeđaju. Pa gdje tu onda duhovnost, gdje je čovjekoljublje, gdje je uzvaraćnje dobrim na zlo? Svima se može omaketi ali neki to rade konstantno nesvjesni koliko griješe pred Bogom.
Evo baš juče je na Serbiancafeu osvanula tema pod nazivom "Subotarska sekta - oni su spoj životinja i ljudi". Temu je otvorio jedan od pravoslavnih predstavnika na tom forumu. A to je samo jedna tema, treba pogledati i ostale pa vidjeti. Vrijeđaju i drugi ali to nije opravdanje za većinsko pravoslavlje koje bi se trebalo i na djelima držati učenja Isusa Hrista a ne samo na riječima.

Ovo je tema o kritici. Bojim se da je kritika sada mnogima najpotrebnija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 00:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Mar 2004, 19:22
Veliki pozdrav svima, ja sam nova na forumu koji me veoma raduje sustinskim temama i pitanjima koja pokrece.
Sto se tice nas Srba, mi imamo veoma nerealan odnos prema nama samima. Skloni smo sebe ili da “prevaznosimo” ili da sebe nipodastavamo. Nikako da zauzamemo jedan iskren odnos prema sebi, da sagledamo ko smo, da odgovorimo na pitanje zasto stradamo i da shvatimo da nisu slucajne opomene koje nam dolaze od Oca Nebeskog. Kako kaze Vladeta Jerotic, “mi smo kao narod jos uvek u periodu adolescencije”. Moramo se PROBUDITI a taj proces zapocinje tako sto ce svako od nas pojedinacno zapoceti sopstveno budjenje i duhovni razvoj.
Verujem da je dobro sve sto u coveku budi unutrasnju teznju ka Bogu. Samim tim, nekom su potrebni odlasci u manastire, sluzba u crkvi, ikona pred kojom se moli, sveca koju pali za zdravlje svojih bliznjih (i svojih neprijatelja), ispovest, pricest ... ali samo ako je to zaista iskrena teznja, nesto sto ga duhovno okrepljuje, razbudjuje, otvara za Duha Svetog. Ukoliko je to samo nesto sto je spolja, nesto sto bi “trebalo” da se radi zato sto to rade pravoslavci, onda je to potpuna besmislica. Ako se neko posle sluzbe ne vrati kuci bar malo promenjen, onda je bolje da je to vreme prespavao (a upravo takav se najvise bije u prsa da je veliki vernik i da je pravoslavlje jedini put do Boga. MNOGO je puteva, ali je jedna istina. Na zalost, po ovom pitanju svi znamo stav SPC koja je, malo je reci, u ozbiljnoj krizi. Zapravo, stanje je alarmantno, previse je hipokrizije, teznje za sticanjem materijalnog blaga (a sve pricajuci o Carstvu Nebeskom), ponasanje vecine svestenika je sablaznjavajuce, ali oni i dalje misle da su jedini arbitri duhovnosti i da ce se spasti samo zato sto nose mantiju. Kakav apsurd. Jednom sam na temperaturi od 42 stepena pitala jednog svestenika zasto ne skine mantiju, s obzirom da nije na sluzbi a on mi je rekao “To je moja zrtva Hrista radi.” Ja sam ga pitala “A jeste li vi sigurni da Hrist trazi od vas tu zrtvu?” Nepotrebno je reci da je bio sokiran. Koliko ja znam, ni lekari ne hodaju sve vreme u belim mantilima.
Sto se tice nase stvarnosti, zapravo ove teme o pozaru u Hilandaru i paljenja srpskih manastira, u potunosti se slazem sa Vaderom i Aharonom da su to opomene od Oca Nebeskog, to je poziv na preobrazenje i SPC i naroda srpskog. Ne znam dokle cemo da se oglusujemo a skepticna sam po tom pitanju, jer znam da oni koji misle da su savrseni ne mogu da se menjaju. Oni ostaju u svojim okostalim sistemima ziveci u sopstvenoj izmastanoj stvarnosti. I ja pisem ovo samo zato sto mi je zao ovog naseg naroda koji pati od amnezije i odsustva vida.
Zelim jos da dodam da je prosle nedelje posle sluzbe jedan monah govorio o stradanju srpskog naroda na Kosovu. Rekao je da je tamo narod do te mere bio obezbozen da se rugao srpkom patrijarhu (skidali su mu kamilavku, smejali mu se, cak su ga jednom prilikom i istukli i polomili mu ruku.) Posle toga prisao mu je iguman i rekao mu da nije dobro to sto je to ispricao narodu. Nije dobro? A sta je sa Hristovim recima "Spoznajte istinu. Istina ce vas osloboditi".
Vader je rekao:
Jer kad neko misli da je nepogrešiv i da sve radi onako kako želi Otac Nebeski onda svako ko ga kritikuje biva proglašen za jeretika i sektaša. Oduvijek je tako bilo. Od Sokrata, preko Hrista i mnogih drugih, sve do danas. Ljudi preziru kritiku čak i kad je osnovana, i odbacuju je. I to prije nego što se kritika uopšte uzme u obzir i prije nego što se o njoj i razmisli.
Ne samo da je tako, nego je jos gore. Ljudi izgleda preziru istinu.
Ipak ne gubim nadu da cemo krenuti putem istine “da nam sto gore ne bude”.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 01:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Само поклоници сатане у облику Њу Ејџа и гностици покушавају да потуре стару лаж о томе како је и зло потекло од самог Бога, и како је реч о "јединству супротности". Водећи на овом форуму су управо "реинкарнисани" пајаци - чланови секте Петра Хричка из плавог небодера у Бања Луци. Они се тамо на својим црним мисама, моле "богу" да им подари натприродне моћи... А сам гуру секте им је поделио лилихипе - "реинкарнације" звучних имена прошлости, па је пајац - Ахарон наводна "реинкарнација" Св. Павла.

Охај!!! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 08:41 
Majstor
Majstor

Dobro došla Tragalac!
Nadu ne treba gubiti jer, gle, neki zračci svjetlosti se ipak pomaljaju u ovom opštem mraku.
A ovo se sve dešava da se vidi kome je vjera u rukotvorenim građevinama, a ko je sačinio hram Boga živoga u sebi koji se ničim ne može razrušiti. Jer čuo sam da je jedan kosovski monah rekao:"Ruše nam hramove, ali ne mogu nam srušiti vjeru!"
To je ono pravo! Jer baš ti sveštenici i monasi mogu na najbolji način da svjedoče i daju dobar uzor svom narodu ali stranim vojnicima sa kojima se sreću, i Bog zna nije li to njihova zadaća sada. Jer doći će vrijeme osvješćivanja, i mnogi sa Zapada će da shvate koliko nepravdi je ovdje učinjeno, i možda su baš ti vojnici ta iskra koja bi taj plamen mogla da zapali kada za to dođe vrijeme.
Čuo sam o tome da su neki Talijani i Francuzi koji čuvaju manastire već doživjeli promejnu u svijesti i sigurno je da će to da ponesu u svoju zemlju kao dobro sjeme koje bi u svoje vrijeme moglo da uzraste u preokret situacije u Evropi i svijetu.
A to je jedini istinski hristoliki način da se ljudi bore za pravdu.
Ali to se neće desiti ako su duhovnici koje sreću fariseji, i ako je narod mrzovoljan i opak!
Ali nažalost, mnogi ovo što se zbiva shvataju pogrešno, da ih je to zadesilo zato što više ne rade baš ono zbog čega ih je ova kazna i zadesila.
Jer SPC troši mnogo energije na "vraćanje naroda otačkim tradicijama", umjesto da okreće narod onom što su učili i djelom pokazivali Hristos i njegovi učenici. A to je samoprijegoran bogoljuban i čovjekoljuban život. A rituali i tradicije su u drugom planu i korisni samo onoliko koliko proizvode ovakve plodove. Ali ako ne donose plodove, treba ih ostaviti i okrenuti se onom što ih donosi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 08:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
aharon je napisao:
Sve je od Boga i sve je na dobro i popravljanje..

pazi "aharon", ovo je velika i opasna zamka!
nemoze SVE biti od Boga i SVE biti na popravljanje!

kad bi SVE bilo od Boga, onda bi On (Bog) bio i dobar i zao i istinit i lazljiv i svjetlost i tama...i nebi bio neslozen vec slozen.On bio bio, ukratko,...SVE!
no Bog to nije...
On je Dobar i nije zao, Istina a ne laz, Svjetlost a ne tama, itd...

kad bi SVE bilo na popravljanje, onda bi i smrt bila na popravljanje, i svaka muka i svako stradanje bilo bi blagotvorno.i cemu onda nasa potreba za spasenjem kad nam je SVE blagotvorno!?

pazi "aharon", ovo je velika i opasna zamka.

razumijem ja i slazem se s tim, da Bog POPUSTA ZLO ponekad da bi kaznio ili upozorio.
razumijem i to da nas srpski narod nije ucinio mozda u svojoj skorijoj proslosti ili u sadasnjosti ono sto je bogougodno, ali da razlucujemo koja je nesreca kazna Bozija a koja Djavolja smicalica, pustimo drugima.

mi na sebe uzmimo obavezu obozenja jer smo tu obavezu prihvatili cinom naseg krstenja.
cinimo dobra djela a nemudrujmo o nebeskim znacima!

nije nama "aharon" svima, dato, da znamo sve...
dato nam je da cinimo obavezu prema sebi, ljudima i Bogu. cinimo to, a sve drugo ce nam se dodati po zasluzi.

Bog nas sve blagoslovio i sacuvao od sagresenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 09:01 
Majstor
Majstor

Razumijem šta i s koje strane govoriš.
Ali ja samo slijedim upute Isusa Hrista koji je rekao: stražite, gledajte, pazite na vremena, prilike i događaje.
Samo ON zna šta, zašto i kada se dešava, ali ON nas i poučava kroz događaje.
Smrt je zlo, ali sami smo je na sebe navukli i privremena je nužnost, dok se ne naučimo živjeti.
Tako je i sa svim ostalim.
Čini mi se da iz tebe ipak najviše govori strah od gubljenja duhovnog temelja kojeg si tek stekao u pravoslavnom učenju jer se bojiš da shvatiš šta se zbiva. Ali nema razloga da se bojiš, ko je čistog srca nema za to razloga. Pročitaj još jednom ono što je ovdje napisano, ovaj put bez predrasuda, predlažem ti. I ako imaš dilema pitaj Njege, objasniće ti ako mu to dopustiš.
A niko ništa ne čini na Zemlji bez znanja i dopuštenja Oca Nebeskog pa ni pobunjeni. I ono što se čini samo Otac okreće kuda treba, i pobunjeni nema nad tim vlasti osim onoliko koliko mu je ljudi daju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 11:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
vaderu ovako se nisam nasmijao danima, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobro došla Tragalac!
Želim ti srdačnu dobrodošlicu na ovaj forum :D

rio je napisao:
zlo koje snalazi pojedinca ili narod, NIJE i NE MOZE biti od Boga
paljenje manastira sigurno nije od Boga

Pazi rio jer ovakvo razmišljanje može biti vrlo opasno. A baš tako razmišljaju mnogi i baš zbog takvog razmišljanja (nam) je i došlo mnogo zla.

Ljudi, narod, crkva, se ne žele preispitivati već vole mislit da su već sada sasvim dobri i da nema potrebe za preispitivanjem i popravljanjem pa ni ne žele vidjeti kad sve zvoni i ječi na opomenu već u tome samo vole vidjeti slučajnosti, đavolje djelo, djelo okorjelog svijeta protiv nas jadnih i nevinih (:roll:) Srba.

Čudi me što ovo kažeš kad u Svetom Pismu stoji baš suprotno. Jedino ako si mislio da ljudi svojim djelima izazovu zlo, što je tačno i nije sporno, ali im ga Otac Nebeski vrati, o da, itekako im vrati. U Starom zavjetu jasno stoji na mnogo mjesta da je lično Otac Nebeski oštro kažnjavao Izraelce, da je On bio taj koji je slao okolne narode na njih da ih pokore, da im pobiju djecu, starce, da ih odvedu u ropstvo, da im sruše Solomonov hram koji je bio mnogo posvećeniji nego pravoslavni vjerski objekti.

Recimo prorok Jeremija plačući za Jerusalimom kaže, obrati(te) pažnju:

Protivnici njegovi postaše glava, neprijateljima je njegovijem dobro; jer ga JHVH ucvili za mnoštvo bezakonja njegova; djeca njegova idu u ropstvo pred neprijateljem. (Plač Jeremijin 1,5)

Polazi JHVH sve junake moje usred mene, sazva na me sabor da potre mladiće moje; kao grožđe u kaci izgazi JHVH djevojku kćer Judinu. (Plač Jeremijin 1,15)

Sion širi ruke svoje, nema nikoga da ga tješi; JHVH zapovijedi za Jakova, te ga opkoliše neprijatelji; Jerusalim posta među njima kao nečista žena. Pravedan je JHVH, jer se suprotih zapovijesti njegovoj; čujte, svi narodi, i vidite bol moj; djevojke moje i mladići moji otidoše u ropstvo. (Plač Jeremijin 1,17-18 )

Pazi(te) ovo:

Kako obastrije JHVH oblakom u gnjevu svom kćer Sionsku! svrže s neba na zemlju slavu Izrailjevu, i ne opomenu se podnožja nogu svojih u dan gnjeva svojega! JHVH potr nemilice sve stanove Jakovljeve, razvali u gnjevu svom gradove kćeri Judine, i na zemlju obori, oskvrni carstvo i knezove njegove. Odbi u žestokom gnjevu sav rog Izrailju, obrati natrag desnicu svoju od neprijatelja, i raspali se na Jakova kao oganj plameni, koji proždire sve oko sebe. Nateže luk svoj kao neprijatelj, podiže desnicu svoju kao protivnik, i pobi sve što bješe drago očima; na šator kćeri Sionske prosu kao oganj gnjev svoj. JHVH posta kao neprijatelj; potr Izrailja, potr sve dvore njegove, raskopa sve gradove njegove, i umnoži kćeri Judinoj žalost i jad. Razvali mu ogradu kao vrtu; potr mjesto sastancima njegovijem; JHVH vrže u zaborav na Sionu praznike i subotu, i u žestini gnjeva svojega odbaci cara i sveštenika. Odbaci JHVH oltar svoj, omrze na svetinju svoju, predade u ruke neprijateljima zidove dvora Sionskih; stade ih vika u domu JHVH kao na praznik. (Plač Jeremijin 2,1-7)

Ovde piše raspali se na Jakova kao oganj plameni a Hilandar i manastiri su stradali ognjem.
I ovde stoji da će Otac Nebeski odbaciti uvedene praznike i da neće mariti za njih (jer se oni ispunjavaju samo ritualno a ne srcem), kaže da će odbaciti oltar svoje, a oltari se drže u crkvama pa time odbacuje i crkve, kaže da je omrzao na svetinju a pravoslavci najviše kukaju za svetinjama umjesto da vide da se Otac Nebeski digao na te "svetinje" kao onda u Izraelu, a Izraelske svetinje su bile i posvećenije od današnjih.

A pravoslavnima je najviše stalo do "svetinja", čak više nego i do života djece. Na pravoslavnom sajtu verujem.org stoji slika nekih manastira koji se puše i ispod tekst:

pravoslavni sajt je napisao:
"Pomolimo se Gospodu Spasitelju svih ljudi i za neprijatelje naše, da nam ne ruše svete hramove i grobove, decu ne ubijaju i narod ne progone nego da se i oni obrate na put istine i spasenja."

Zar na prvom mjestu briga za svetinje pa tek onda briga za živote djece?!?

nastavak >>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

rio je napisao:
nemoze SVE biti od Boga i SVE biti na popravljanje!

Jeste sve od Boga - po dopuštenju. Ako gledaš sa strane Božijeg dopuštenja da se nešto desi onda je sve od Oca Nebeskog. A sve jeste sa Božijim dopuštenjem. Vrabac ne padne na zemlju bez Božijeg dopuštenja. Kako rekoše u filmu "21 gram": Bog zna i kad ti se dlaka na glavi pomjeri.

rio je napisao:
kad bi SVE bilo na popravljanje, onda bi i smrt bila na popravljanje, i svaka muka i svako stradanje bilo bi blagotvorno

Svaka muka i stradanje može biti na popravljanje ako čovjek ili narod tako na njih gleda. Ali ako čovjek ili narod u stradanju ne vidi Božija upozorenja i ne preispita sebe kao što to sada malo ko radi kod Srba i pravoslavnih, onda to stradanje nije na popravljanje već kasnije bude i još gore. Ponavljač pada na ispitu dok ne položi.

Pa se može očekivati da bude još gore, da Srbi i SPC dobiju još jače udarce u narednom periodu.

rio je napisao:
i cemu onda nasa potreba za spasenjem kad nam je SVE blagotvorno!?

Pa rješenje ovoga je baš u svemu ovome što se piše na ovoj temi, ako stradanja iskoristiš za ličnu analizu i preispitivanje onda će ti to biti na spasenje a ako kažeš da se sve ovo dešava slučajno ili da je od đavola (a kad to đavo radi bez Božijeg dopuštenja?) a ne od Boga pa nastaviš raditi kako si radio onda se udaljavaš od spasenja.

A Srbi su pored svih drugih sličnosti tvrdoglavi i tvrdovrati kao što su bili Izraelci. Pa nije ni čudno što Otac Nebeski pribjegava potpuno istim vaspitnim mjerama koje je primjenjivao na Izraelcima i što se sve to može sasvim lijepo vidjeti u Svetom Pismu i što za veliki broj stihova Svetog Pisma izgleda kao da su pisani (i) za nas. Posebno oni stihovi koji se odnose na greške, tvrdoglavost i kaznu Izraelaca-Srba. Neke od tih stihova sam naveo na ovoj temi.

rio je napisao:
razumijem i to da nas srpski narod nije ucinio mozda u svojoj skorijoj proslosti ili u sadasnjosti ono sto je bogougodno

Možda ?!?

O rio...

rio je napisao:
ali da razlucujemo koja je nesreca kazna Bozija a koja Djavolja smicalica, pustimo drugima

Imamo Sveto Pismo, rio. Imamo Sveto Pismo.

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi." (2. Timotiju 3,16)

rio je napisao:
cinimo dobra djela a nemudrujmo o nebeskim znacima

"Pazite, stražite i molite se Bogu; jer ne znate kad će vrijeme nastati... Stražite dakle; jer ne znate kad će doći gospodar od kuće, ili uveče ili u ponoći, ili u pijetle, ili ujutru... A što vam kažem, svima kažem: stražite. (Marko 13,33-37)

I nisu li ona tri mudraca upravo mudrujući o nebeskim znacima i prateći šta se dešava prepoznali gdje će se Hrist roditi, a tadašnji predstavnici crkve to nisu uočili?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

rio je napisao:
kad bi SVE bilo od Boga, onda bi On (Bog) bio i dobar i zao i istinit i lazljiv

Maran Ata je napisao:
pokušavaju da poture staru lažo tome kako je i zlo poteklo od samog Boga

Dobro i zlo, život i smrt, siromaštvo i bogatstvo - sve dolazi od Oca Nebeskog. (Sirah 11,14)

Jer siđe zlo od JHVH do vrata Jeruzalemskih. (Mihej 1,12)

Ne dolaze li i zla i dobra iz usta višnjega? (Plač Jeremijin 3, 38)

Hoće li biti nesreća u gradu, a JHVH da je ne učini? (Amos 3,6)

Odgovori: izaći ću i biću lažljiv duh u ustima svijeh proroka njegovijeh. A JHVH mu reče: prevarićeš ga i nadvladaćeš, idi i učini tako. (1. Knjiga o carevima 22,22)

I dok još govoraše s njima, gle, poslani dođe k njemu, i reče; gle, ovo je zlo od JHVH; čemu ću se još nadati od JHVH? (2. Knjiga o carevima 6,33)

I poznaće da sam ja JHVH i da nisam govorio uzalud da ću im učiniti to zlo. (Ezekijel 6,10)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 12:02 
Majstor
Majstor

kontrolabilnost je napisao:
vaderu ovako se nisam nasmijao danima, ...

Ovdje nema ničeg za smijanje. A ni cinizmu zaista nema mjesta.
Sve što je rečeno utemeljeno je i to na vrlo dobrom temelju (Vader izvrsno!), a u ovakvoj situaciji smijati se može samo neko kome je drago što se ovo dešava ili neko ko ne želi da shvati šta se dešava pa mu je smiješno kada to neko razumije i drugima hoće da kaže.
Trud koji je uložen da se ovo iznese je iz iskrenih pobuda, a ko hoće da u tome vidi koješta drugo prije pokazuje sopstvenu sliku. Ružnu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 323 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]