banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2011, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav svima,

U pitanju je jedna pojava kod ljudi koji se bave duhovnošću, mahom istočnom duhovnošću i religioznom filozofijom Istoka.

Filozofija Istoka na veoma intelektualan i racionalan nacin daje odgovore na neka egzistencijalna pitanja, bez obzira da li su ti odgovori tacni ili ne. Upravo zbog toga ljudi koji se bave tom filozofijom iz prakticnih razloga (znaci nije u pitanju akademsko interesovanje nego zelja da se to primjeni u nekim aspektima svog zivota), zbog posjedovanja mnogih odgovora na filozofska pitanja, mogu steci sklonost ka tome da druge ljude gledaju s visine, kao neznalice, izgubljene ovce koje trace svoj zivot jer se bave banalnim i prolaznim stvarima u zivotu.

Medjutim, tu prica ne staje. Upravo ti ljudi, cije su oci stalno uprte u jedan savrsen svijet koji se nalazi u knjigama istocne filozofije, naspram kojeg ovaj svijet izgleda banalan, pocinju polako da se distanciraju od ovog svijeta, gube interesovanje za svakodnevni zivot, gube sposobnost da se raduju sitnim ovozemaljskim stvarima, prijatelji im postaju odjednom previse prizemni, sve je manje stvari koje ih mogu obradovati. Razlog je sto istocna filozofija ne daje trenutnu radost, nego obecanje, obecanje radosti na kraju dugog puta meditacije i kontemplacije, koji je posut odbacivanjem svijeta i svih njegovih manifestacija. Upravo kod takvih ljudi cete primjetiti najveci snobizam i kriticnost, sklonost ka cinizmu, ironiji i sarkazmu u svakoj situaciji, nesposobnost da se bude jednostavan i prostodusan kao dijete.

Na kraju te spirale nalazi se stanje depresije iz koje se jako tesko moze vratiti, covjek se nadje u jednom medjuprostoru izmedju ovog i onog svijeta, i ne zna vise gdje pripada, osjeca se dezorijentisano i izgubljeno.

Motiv za ovu temu nije nastao iz dokolice nego iz jednog prakticnog razloga. Napisite svoja iskustva i svoja razmisljanja o ovoj tematici, kako se oduprijeti nabrojanim problemima, kako se uopste nositi sa nabrojanim pojavama, ne samo kad smo mi licno u pitanju, nego i nasi bliznji?

PS: molim vas da ozbiljno pridjemo problematici, bez spama & Co.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Hristov je napisao:
Razlog je sto istocna filozofija ne daje trenutnu radost, nego obecanje, obecanje radosti na kraju dugog puta meditacije i kontemplacije, koji je posut odbacivanjem svijeta i svih njegovih manifestacija. Upravo kod takvih ljudi cete primjetiti najveci snobizam i kriticnost, sklonost ka cinizmu, ironiji i sarkazmu u svakoj situaciji, nesposobnost da se bude jednostavan i prostodusan kao dijete.

Није то ствар само са источном духовношћу, већ са претјеривањем у сваком облику духовности (па и научне рационалности). Ниједна религија не даје тренутну радост нити испуњење, тако да бих то "ставио у заграду".

Такође, исто вриједи и за "вјернике науке" када постану сувише увјерени у њену моћ и када сматрају да се све под капом небеском да приказати на графикону или објаснити физичко-хемијским реакцијама и сл.
Ствар у оба случаја је (бар ја тако мислим) у претјераној потреби за сигурношћу, било да се она тражи у апсолутној истини божанског, било у научној калкулацији и вјечности природних закона. Проблем је у психи, а не у самој науци/религи/филозофији. Када људска потреба за сигурношћу (која је потпуно разумљива) прерасте у патолошку потребу да све, али баш све, буде објашњиво, јасно, одговорено, смислено... онда се дешава то о чему говориш.

А, у вези ових "источњака"... Ти си боме налетио на неког зезнутог! :D Један мој познаник је припадник једне од источних религија, али је сушта супротност твом примјеру - чак бих рекао да је претјерано дјетињаст и наиван, да му недостаје и најосновнији ниво критичности, а цинизма нема ни у траговима...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ma nidje veze, vec sam pominjao jednom da vecina istocnjackih religija poput budizma ne pravi razliku izmedju vjernika i nevjernika, a kamoli izmedju pripadnika razlicitih religija.
Oni ne smatraju da su ateisti osudjeni na propast ili pakao ili bilo sta slicno vec na njih gledaju jednostavno kao i na sve ostale. Nema tu gledanja sa visine vec se jednostavno radi o (previse) posvecenosti individualnom duhovnom napretku.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Mislim da je to sto si opisao moguce. I desava se. Ali nije neka karakteristika onih koji su skloni istocnjackoj duhovnosti.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Hristov je napisao:
Razlog je sto istocna filozofija ne daje trenutnu radost, nego obecanje, obecanje radosti na kraju dugog puta meditacije i kontemplacije, koji je posut odbacivanjem svijeta i svih njegovih manifestacija. Upravo kod takvih ljudi cete primjetiti najveci snobizam i kriticnost, sklonost ka cinizmu, ironiji i sarkazmu u svakoj situaciji, nesposobnost da se bude jednostavan i prostodusan kao dijete.

Није то ствар само са источном духовношћу, већ са претјеривањем у сваком облику духовности (па и научне рационалности). Ниједна религија не даје тренутну радост нити испуњење, тако да бих то "ставио у заграду".

Istocna religija prica o savrsenom svijetu kad saznas apsolutnu istinu, govori o mayi, da je ovaj svijet iluzija, patnja, potencira negiranje vrijednosti ovog svijeta. Ona daje radost koja najvise lici trenutacnoj ushicenosti, nakon koje slijedi dugorocna apatija i depresija, nesto kao narkotik. Time ne klasifikujem Istok kao ispravan ili neispravan, samo ukazujem na nezeljeni sporedan efekat koji nastupa kod mnogo ljudi ako se bave istocnom religioznom filozofijom. Ispunjenje u istocnoj filozofiji navodno dolazi samo poslije prosvijetljenja.

Necu sada uporedjivati religije, samo se koncentrisem na istocnu religiju i takva ucenja koja navode ljude, hotimicno ili ne, da odbacuju vrijednosti ovog svijeta, jer je to po mom cvrstom misljenju efekat koji nastupa kod istocnjackih ucenja, a u pravilu je primjetan kod aspiranata koji se bave Istokom.

Poslednji put menjao Hristov dana 28 Sep 2011, 20:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovo postoji u svim segmentima zivota. U jednom periodu zivota sam bio precesto u 'bitnim' drustvenim krugovima pa mi je tako balavom sva neka svakodnevna prica mojih prijatelja, rodjaka, komsija postala nebitna i dosadna. Glup i balav...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Hristov je napisao:
Istocna religija prica o savrsenom svijetu kad saznas apsolutnu istinu, govori o mayi, da je ovaj svijet iluzija, patnja, potencira negiranje vrijednosti ovog svijeta.

Kojih vrijednosti ovog svijeta?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hristov je napisao:
Istocna religija prica o savrsenom svijetu kad saznas apsolutnu istinu, govori o mayi, da je ovaj svijet iluzija, patnja

Sva istočna religija govori ovako ili samo neki pravci?

Jesi li čitao Oshoa?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
Hristov je napisao:
Istocna religija prica o savrsenom svijetu kad saznas apsolutnu istinu, govori o mayi, da je ovaj svijet iluzija, patnja, potencira negiranje vrijednosti ovog svijeta.

Kojih vrijednosti ovog svijeta?

Istocna religija npr. ukazuje na to da se mnogi ljudi raduju ili brinu zbog stvari koje sa racionalnog gledista ne bi trebale da nas se doticu. Npr. pretjerana zelja za novcem, macho u drustvu, odlican prosjek, i sl. U tom pogledu nema nista lose u ucenju Istoka, zato sam rekao da ne ocijenjujem samo ocenje kao lose ili dobro. Ali sta ako neko u svom pogresnom tumacenju tog ucenja pocne mijesati babe i zabe, i postane ravnodusan na apsolutno SVE svoje uspjehe, i taj niz se produzi kad mu se pridruze stvari koje uopste ne treba da spadaju u taj niz, i na kraju covjek zavrsi u famoznoj spirali ravnodusnosti koja vodi prema dole?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ravnodusnost je normalna pojava. Nista strasno ako vidis sta se iza brda valja.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Hristov je napisao:
Istocna religija prica o savrsenom svijetu kad saznas apsolutnu istinu, govori o mayi, da je ovaj svijet iluzija, patnja

Sva istočna religija govori ovako ili samo neki pravci?

Jesi li čitao Oshoa?

Osho je izuzetak mora se reci, mislim na main stream religije. Gurua ima hiljade i hiljade i svaki ima svoju pricu.

Poslednji put menjao Hristov dana 28 Sep 2011, 21:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Hristov, tema je odlična ali oni kojima je upućena možda neće pridavati važnost tome niti će preispitati svoju poziciju već i dalje slepo u imaginaciju koja negira sadašnjost i prošlost a samim tim Isus im nije ništa niti ih Božija reč čini sretnim već to pokušavaju nadomestiti nekim svojim činom ali Božije mesto samo Bog može popuniti inače će UVEK ostati prazno.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ravnodusnost je normalna pojava. Nista strasno ako vidis sta se iza brda valja.

Da, mada sam siguran da ravnodusnost ima posebno istaknuto mjesto na balkonu u fenomenologiji istocne duhovnosti.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam, nisam upucen, samo vidim da ove tvoje dileme i pitanja nisu daleko od obicne svakodnevice :)

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Hristov, tema je odlična ali oni kojima je upućena možda neće pridavati važnost tome niti će preispitati svoju poziciju već i dalje slepo u imaginaciju koja negira sadašnjost i prošlost a samim tim Isus im nije ništa niti ih Božija reč čini sretnim već to pokušavaju nadomestiti nekim svojim činom ali Božije mesto samo Bog može popuniti inače će UVEK ostati prazno.
Pozdrav.

Ovakve teme su osjetljive, zato pazim da ne uporedjujem religije, a zahvaljujuci okolnosti da ovdje nema puno istocnjackih aspiranata ova tema se nece razbuktati u emotivniju diskusiju, a poredjivanje religija bi bilo samo dolivanje ulja na vatru. Htio bih da se koncentrisemo na ovaj problem nezeljenih efekata, da ga pokusamo definisati primjerima iz naseg zivota i okoline, i doci do nekog zakljucka.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ne znam, nisam upucen, samo vidim da ove tvoje dileme i pitanja nisu daleko od obicne svakodnevice :)

Pa fakticki nisu daleko, u pitanju je samo razlicit intenzitet, a ucenja Istoka na indirektan nacin forsiraju ravnodusnost. Indijci zive usred siromastva bez zelje da ista preduzmu zato sto im ucenje kaze da je ovaj svijet raj takav kakav je, oni i dalje misle da zive usred raja.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 21:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A ucenja Zapada, strah...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo da kazem, ne klasifikujem istocnjacku filozofiju kao dobru ili losu, mislim da su temeljne vrijednosti Istoka sasvim OK, i Jung i Fromm su nalazili inspiraciju u Istoku, i ja obozavam procitati sufisticku i poeziju Tagorea, i sam Nikolaj Velimirovic je bio veliki prijatelj sa Tagoreom. Ali samo ucenje religija i raznih gurua sa Istoka predstavljaju mac sa dvije ostrice, meni je to ocigledno zbog slucajeva koje vidim oko sebe i koje ne srecem u drugim religijama.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hristov jesi li čitao Bhagavad-Gitu, poznati istočnjački sveti spis? Tamo imaš dosta o ravnodušnosti, ona je na dosta mjesta navedena kao velika vrlina. To može djelovati odbojno i neshvatljivo nama sa "zapada" (mi nismo zapad već centar ali smo dosta više pod uticajem zapada)...ali te stvari treba shvatiti. Pristup duhovnosti koji je njima dat je drugačiji od onog koji je dat Izraelcima (judeo-hrišćanstvo) i islamcima, pa je izazov pronalaska veze i smisla među svim tim time veći.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2011, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kad se oslobodis straha kao sredstva kojim te kontrolisu, ti prodises... Lakne ti...
Kad se oslobodis ravnodusnosti kao sredstva kontrole...

Stvarno sta biva? Kako se to opisuje?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]