banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2011, 16:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
Je li Einstein za svoga života upoznao Boga? On sam svojim je nedorečenim izjavama godinama zbunjivao javnost do te mjere da je 1929. godine ortodoksni židovski vođa u New Yorku, Rabin Herbert S. Goldstein poslao Einsteinu vrlo direktan telegram: „Da li vjerujete u Boga? Stop. Odgovor je plaćen. Do 50 riječi molim.“

Einstein je rođen u židovskoj obitelji koja nije bila religiozna, njegov otac je židovske običaje nazivao „prastarim praznovjerjem“. Njegova sestra kasnije je govorila da je Albert usprkos roditeljima u svojim ranim godinama razvio nevjerojatan žar prema judaizmu. Poštivao je šabat, držao košer, nije jeo svinjetinu i čak je sam skladao himne koje je pjevao na putu do katoličke škole u koju su ga upisali. No, promjena se dogodila u dvanaestoj godini kada je počeo čitati knjige o društvenim znanostima koje je dobivao od kućnog prijatelja. Izloženost znanosti, filozofiji i matematici dovela je do toga da odustane od judaizma i zaključi kako je većina priča iz Biblije izmišljena. Govorio je da ga je to „oslobodilo“, dovelo do „prave gozbe slobodnog razmišljanja“, te da je dobio dojam kako je „mladost namjerno obmanjivana lažima od države“.

Čitajući i diveći se filozofima koji su navodno "našli unutarnju slobodu od svih pravila" i „nametnutih primitivnih osjećaja“ razvio je nepovjerenje spram autoriteta. Uz izrazito loše ocjene imao je problema s disciplinom, jer nije prihvaćao postojeće metode učenja i nemaštovit školski duh pa je često izostajao s predavanja. Takav stav propitkivanja i neslaganja s postavljenim normama formirao ga je kao osobu i svakako pomogao u znanstvenom radu jer je rušio okvire postojećih razmišljanja.

U svojim pedesetima je u intervjuima, esejima i pismima počeo sve više govoriti o tome što su za njega Bog i religija, te iznositi svoja stajališta koja su zbunjivala druge jer nisu mogli odlučiti da li je Einstein ateist, vjernik, panteist, deist, agnostik ili Židov. Postoje cijele rasprave o tome koja izjava što znači.

„Kad pogledam harmoniju u svemiru, ja s mojim ograničenim ljudskim umom mogu prepoznati Boga, a ipak postoje ljudi koji tvrde da nema Boga. Ali ono što me najviše ljuti jeste da mene citiraju kako bi poduprli svoja kriva gledišta.“

„Znanje o postojanju nečega u što ne možemo prodrijeti, o manifestacijama najdublje svrhe i najblistavije ljepote – upravo to znanje, i ta emocija sačinjavaju istinski religiozan stav; u tom, i jedino tom smislu, ja sam duboko religiozan čovjek.“

Sljedećih dvadeset godina svog života i sam Einstein je s vremena na vrijeme pojašnjavao što su za njega religija i Bog. Svijet je njegova razmišljanja prepoznao kao panteistička. On je za cijelo to vrijeme ostao vjeran svojoj verziji navodne „religije“ koju su drugi teško razumjeli: zaljubljenost u radoznalost, divljenje prema harmoniji postojećega, mističnost onoga što je neotkriveno. Dok se svi brinu oko toga što on jest – mene više zabrinjava što on nije – Einstein nije bio kršćanin i nije vjerovao da je Isus Bog. Priznavao je Isusa kao povijesnu osobu s „lijepim načinom izražavanja“ ali ne i da je Božji sin. I zato zabrinjava da čak postoje rasprave o njegovom mogućem kršćanstvu iako on posve negira jedinog, osobnog Boga:

„Ne mogu zamisliti Boga koji nagrađuje ili kažnjava svoja stvorenja, ili ima volju poput čovjeka. Niti mogu, niti želim, zamisliti osobu koja preživljava vlastitu fizičku smrt. Neka slabe duše, iz straha ili apsurdnog egoizma, gaje takve misli. Ja sam zadovoljan misterijem o vječnosti života, i sviješću o čudesnoj strukturi postojećega svijeta, kao i sa predanim nastojanjem da se shvati djelić, ma koliko on sićušan bio, Duha koji se manifestira u prirodi.“

Odbacivanje pravila i propitkivanje svijeta je Einsteina formiralo u izvanrednog znanstvenika, no isti taj duh neovisnosti ga je odvukao i od poslušnosti Bogu. Filozofija u koju je toliko bio zaljubljen, na grčkom jeziku znači „ljubav prema znanju“ i „ljubav prema mudrosti“. Problem je što su to znanje i mudrost bazirani na dosezima čovjekovog uma, na ono što mi apstraktno možemo dokučiti o svijetu. Što su filozofski mislioci koje je prihvatio Einstein previdjeli i propustili? Ljudi su stvoreni sa slobodom da izaberu i mnogi odabiru živjeti daleko i slobodno od Boga, ne prihvaćajući poniznost i poslušnost. Ne mogu priznati da Bog ipak zna više od njih i da nam treba Božji oprost za naše moralne mane. Ako takve poslušamo i po filozofskom receptu se i „oslobodimo“ Boga, zaboravljaju da isti čas postajemo vezani svojim ponosom i ohološću. A Isus kaže: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu ste moji učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“ (Ivan 8:32). Za razliku od filozofije, Njegova istina će nas osloboditi i od duhovnog ropstva, od jarma grijeha i svih slabosti koje vežu naš um, emocije i tijelo.

„Bez sumnje, govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spasavamo sila je Božja, jer stoji pisano: 'Uništit ću mudrost mudrih i učinit ću ispraznom umnost umnih.' Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje li je istraživač ovoga svijeta? Zar nije Bog učinio ludom mudrost svijeta? Budući da svijet svojom mudrošću nije upoznao Boga u Božjoj mudrosti, odluči Bog one koji vjeruju spasiti ludošću propovijedanja… Krista razapetoga“ (1. Korićnanima 1:18-23).

Biti znanstvenik, čak i nadahnut od Boga, ne znači imati i ispravno otkrivenje o Bogu. Jer ljudskim umom, ma koliko god on učen bio, ne može se spoznati Boga, već jedino duhom.

Eh sta vi mislite o ovome ?? :D
ako vam nije zahmetli citati :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 16:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
sta si htio rec sa 1.kor.1.18-23?

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
samir825 je napisao:
Je li Einstein za svoga života upoznao Boga? On sam svojim je nedorečenim izjavama godinama zbunjivao javnost do te mjere da je 1929. godine ortodoksni židovski vođa u New Yorku, Rabin Herbert S. Goldstein poslao Einsteinu vrlo direktan telegram: „Da li vjerujete u Boga? Stop. Odgovor je plaćen. Do 50 riječi molim.“

I sta mu je odgovorio?

Prema ostatku teksta dalo bi se naslutiti da je vjerovao, ali nije znao. Obicno umni ljudi pretpostavljaju da nesto ima, ali to ne mogu dokazati. Za razliku od klasicnih "vjernika" koji slijepo vjeruju bez ikakvih dokaza i tvrde da su oni jedini na pravom putu, on vjerovatno nije bio siguran jer zna da to niko ne zna, ali je pretpostavljao i vjerovao. To mi se cini prema ovome sto si napisao u tekstu ali ne znam.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Ako se nešto ne može /nekom/ dokazati-naučno-ne znači automatski da toga nema.Boga kojega ima jednostavno nema -nema iskustva -nema znanosti-nauke.Što se tiče vjere "slijepe" slažem se ,ako neko kaže dobro idem vjerovati pa opali iz sve snage čitati kijekave knjige uključujući i Bibliju koja nije kojekakva, i mnoštvo drugih knjiga uključujući i nadmudrivanja.Ali vjera u Boga je DAR božji ,SLOBODA čovjeka koja se može samo jednom iskoristiti ,ili za vjeru i slobodu ili za isključenje sablazan.Tako nekako čini mi se pisao i Kierkegaaard.itd..

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Ovdje sam ranije citirao Ajnštajna.

Iako niko sa sigurnošću ne zna da li je Ajnštajn vjerovao u Boga ili ne i oko toga se vode debate, ono što je sigurno je to da nije vjerovao u boga koji ima i najmanji interes i uticaj na ljudske sudbine. To je, čini mi se, deistički pogled na svijet.

Vjerovatno je on, kao i mnogi naučnici imao "poetički" odnos prema bogu, gdje bog nije neki svjesni agent koji se petlja u ljudske živote, već je u eleganciji i ljepoti prirode i svemira vidio "božije djelo".

Ovo bi trebalo da znaju svi oni koji koriste argument "i Ajnštajn je vjerovao u boga" da opravdaju svoju poziciju.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:36 
Pripravnik
Pripravnik

Ja ne znam zašto je toliko važno je li A.ANSTEIN ili bilo ko drugi vjerovao u BOGA.To je više pokazatelj naših strahova ,treba nam neko ko je "uspio" da nas utvrdi u našim uvjerenjima,bojimo se vjerovati-što je apsolutna nesigurnost,bojimo se osoboditi štaka i samostalno prohodati,a za to imamao sve poterbno.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Da, pravo bi pitanje trebalo glasiti - kakvo ćemo mišljenje o Einsteinu imati kada nam se potvrdi da je bio vjernik?
Za šta njega danas smatramo? Je li bio enigma poput Tita, ili ekscentrik koji je za života i karijere tražio samog sebe?

Ako je bio idealista, vjerovatno je bio i vjernik.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 19:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
tekst sam kopirao sa jedne hrvatske stranice...a sta mu je odgovorio neznam...u tekst i pise da je one rekao da ne vjeruje u Boga koji upravlja sudbinama i to vec samo u Boga koji je uspostavio red u kosmosu...a nisu to strahovi, ja imam svoje misljenje, u koje sam ubjedjen i niko me u tome ne moze pokolebati, ali samo me zanima sta je jedan um(za kojeg je dokazano da je imao nadljudsku inteligenciju mislio o tome), i zanima me jer sam objavio jedan tekst u kojem se govori da je on vjernik, na ovom forumu a onda procitao da on nije bio vjernik pa da vidim sta je tacno ;) i da li sam bio u pravu kada sam objavio tekst...
znaci vjerovao i nije xD
mada mogu vam reci da mi se taj stav svidja i sam Bog u Kur"anu kaze "u vjeri nema pretjerivanja", ja licno smatram da Bog postoji , jer ne bi ovo sve bilo uzaludno, sav zivot i to, ali i smtram da se covjek ne moze u potpunosti odreci ovozemaljskog svijeta i posvetiti se religiji, treba zivjeti i traziti srednji put...medjutim veliki broj i u tome pretjeruju pa imamo (sto mi stalno prigovarate) da muslimani konzumiraju alkohol itd...
Imam Ahmed bilježi u svome Musnedu od Abdurrahmana ibn Šibla da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: «Učite Kur'an i ne jedite od njega, i ne uzimajte ga previše, niti budite suhoparni prema njemu, niti pretjerujte u njemu!» Šejh Albani ga smatra vjerodostojnim.
“Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer uistinu ono sto je uništilo one prije vas je pretjerivanje u njoj" ( Ahmed)
Hadis u Buhariji i Muslimu od Enesa, r.a.,u kojem se govori da su trojica ljudi došli suprugama Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa su ih upitali o ibadetu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i kada su ih obavijestile, kazali su: „Gdje smo mi od ibadeta Allahovog Poslanika ? Njemu je Allah oprostio prijašnje i buduće grijehe", pa je jedan dodao: "Što se tiče mene, ja ću neprestano klanjati po cijelu noć".Drugi je kazao: "Što se tiče mene, ja ću neprestano postiti, neću mrsiti.",a treći je rekao: "Što se mene tiče, ja ću ostaviti žene, neću se nikada ženiti." Pa je došao Allahov Poslanik, s.a.v.s., i rekao: "Ja se najviše bojim Allaha od svih vas, a ja postim i mrsim, klanjam i spavam, i ja se ženim, ko odustane od mog sunneta nije od mene."
u hadisu kojeg je zabilježio imam Buhari od Omera, r.a., da je Allahov Poslanik kazao: "Ne hvalite me pretjerano, kao što krščani pretjerano hvale Isaa, a.s., ja sam rob, pa recite: Allahov rob i Njegov Poslanik."
Kaže Allah dž.š.:

"O sljedbenici Knjige, ne pretjerujte u vašoj vjeri i o Allahu samo istinu govorite..." (En-Nisa, 171. ajet).

Također, kaže Uzvišeni:

"Reci: O sljedbenici Knjige, ne pretjerujte u vašoj vjeri, suprotno istini, i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su još davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s pravog puta skrenuli." (El-Maida, 77. ajet)

itd... mislim da ste shvatili ;)

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Halpert je napisao:
Ako je bio idealista, vjerovatno je bio i vjernik.

Vjernik je onaj ko vjeruje u nesto za sta smatra da postoji, dakle smatra da zna.

Ajnstajn sam kaze da je njegova "vjera" usmjerena na ono sta "bog" nije. Dakle usmjeren je bio na nepoznato, a ne na ono sto nam je navodno poznato i servirano od strane svetih knjiga ili slicno.

Ja znam da je trend vjernika svojatati razne naucnike i velike umove kako bi se nesto dokazalo ali kod Ajnstajna to definitivno nece proci.

Deizam, panteizam ili agnosticizam jednostavno se ne mogu svoditi pod klasicni pojam "religioznosti".

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 13:37 
Pripravnik
Pripravnik

Ajnštajn kao i bilo koji čovjek može imati samo ljudsku inteligenciju,bez obzira na IQ ,što za vjerovanje ili nevjerovanje nije ni malo presudno.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 19:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Moje kokoške kad god vide da idem misle da će dobiti hranu i one imaju veru.
Sve je relativno!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Kao odrastao čovjek on je nazivao svoju religiju „kozmičkim religioznim osjećajem“.

U „Svijetu kako ga ja vidim“ on je napisao:
„Teško ćete naći bar jednog među vrstom dubokih znanstvenih umova bez naročitog religioznog osjećanja koje je njegovo osobno. Ali to je drugačije od religije naivnog čovjeka.“

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 18:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Albert Ajnštajn je bio intelektualac koji je svakako vjerovao u univerzalnu kosmičku silu!
Na vašu žalost dobro je poznavao mentalitete ljudi sa ovih prostora i nije ih bogzna kako cjenio.
Bio je prijatelj i savremenik velikog Nikole Tesle, a prva supruga mu je bila izvjesna i kontraverzna Mileva Marić.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Bio je.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ali i nije.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 22:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Unbeliever je napisao:
Bio je.

Popokatepetl je napisao:
Ali i nije.

Nema šta, izjave čiste i argumentovane od strane oba učesnika :D

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 00:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Jeste

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Džontra je napisao:
Unbeliever je napisao:
Bio je.

Popokatepetl je napisao:
Ali i nije.

Nema šta, izjave čiste i argumentovane od strane oba učesnika :D

Pa očigledno da smo obojica u pravu - iz svega ovdje iznesenog vidi se da je Albert vjerovao u nešto, u neku harmoniju, ali ne i u judeohrišćanske bajke. Znači da i jeste i nije bio vjernik, kako za koga.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 10:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
cooltura je napisao:
Albert Ajnštajn je bio intelektualac koji je svakako vjerovao u univerzalnu kosmičku silu!

Za mene je to vjerovanje u univerzalnu kosmičku silu religioznost, a svi vjerujući to definišu na sebi svojstven način pripadajući određenim religiozim pravcima. Svako shvata i razumije religiju na sebi svojstven način koliko mu to njegov intelektualni, emocionalni i psihološki profil dozvoljava.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Aurrora je napisao:
Kao odrastao čovjek on je nazivao svoju religiju „kozmičkim religioznim osjećajem“.

U „Svijetu kako ga ja vidim“ on je napisao:
„Teško ćete naći bar jednog među vrstom dubokih znanstvenih umova bez naročitog religioznog osjećanja koje je njegovo osobno. Ali to je drugačije od religije naivnog čovjeka.“

Da. Upravo ta razlika religije Ajnstajna i jos mnogih ljudi u istoriji, za razliku od religije naivnih ljudi koji slijede odredjene religijske pravce, crkve, sekte itd., je sustina religije.
Naime, on (Ajnstajn i slicni) vjeruje u nesto jer sam videci slozenost i uskladjenost zakona u svemiru zna da je nemoguce da to sve nastane igom slucaja. Ali ne zna, i priznaje da ne zna koja i kakva sila je to stvorila.

Dok je religija "naivnih" ljudi, klasicnih vjernika drugacija. Njima je neko isprao mozak kako je odredjeni religijski pravac jedini ispravan i kako ga treba slijediti i dobija se nagrada razlicita u vecini religija. U suprotnom slijedi odmazda, pakao, vjecna smrt, reinkarnacija u nizi oblik, kaznjavanje itd.
Da jos dopune, vjerski vodje uvode i mrznju prema drugim religijama sto stvara haos.

Religija Ajnstajna je drukcija. On zna da ne zna. On zna da to ne znaju ni popovi, vjerski sluzbenici, crkve, dzamije, itd. iako tvrde da znaju. Ali on zna i da svi zakoni svemira ne mogu nastati slucajno i biti uskladjeni u najmanjim detaljima. To je razlika religije Ajnstajna od religije naivca koji se zabije u trgovacki centar ili koji slusa popa koji je gori od njega samog.

Aurrora je napisao:
cooltura je napisao:

Za mene je to vjerovanje u univerzalnu kosmičku silu religioznost, a svi vjerujući to definišu na sebi svojstven način pripadajući određenim religiozim pravcima. Svako shvata i razumije religiju na sebi svojstven način koliko mu to njegov intelektualni, emocionalni i psihološki profil dozvoljava.

Upravo to. Samo sto naivni pojedinac pusta da neko drugi misli za njega, npr. pop, vjerski vodja, hodza itd. Dok ljudi koji imaju veci profil to cine nezavisno. Na zalost, mnogi ljudi dobijaju los profil ispiranjem mozga pa onda slijede odredjenu religiju ili skupinu. Primjer za to je komunizam u bivsoj Yu kad su vecina bili ateisti, a danas isti ti slave nekakve slave, bozice, bajrame, daju novac za izgradnju religioznih objekata i sta sve ne.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]