banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 01:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: ljubav
PostPoslato: 04 Jan 2011, 19:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Bog je ljubav, a ljubav se ne sebično daje i sve trpi i snosi i prašta. Ljubav je večna, savršena i svetli. Bog je svet i želi da i mi budemo sveti otuda se preslikava ta zapovest iz starog u novi zavet. ,,Budite sveti,, Bog nije zapovedio: ,,budite ne pogrešivi,, već traži da budemo ,,sveti,,
Svi smo mi sagrešili i niko ne može izvaditi čisto iz ne čista, zato ni ne traži da budemo ne pogrešivi već ,,sveti,,.Za našu grešnost imamo mogućnost pokajanja i savršenu žrtvu koja nas čisti, ali mi time postajemo opravdani a ne i sveti.
Kako čovek postaje svet?
Št je sveto življenje?

Kad je čovek ispunjen ljubavlju tad je svet. Bog je ljubav i kad čovek ima Božju osobinu tad živi svetim životom.Pismo nam govori da čovek može podeliti sve svoje imanje siromasima i da može predati telo svoje da se sažeže a da pored toga može da nema ljubavi u sebi, neverovatno zar ne?
Šta čovek više od toga može da uradi? Šta je veće od poklanjanja sveg materijalnog zaključno sa svojim telom?
Pismo kaže da onaj ko ima ljubavi u sebi drži zapovesti Božje.Piše da ljubimo bližnje kao sebe i da praštamo uvek. Opraštajmo grehe drugima kao što želimo da i Bog oprosti nama, zašto? Zar Bog neće oprostiti nama grehe? Naravno da hoće ali onoliko koliko mi opraštamo drugima. Pa zašto bi se Bog upoređivao sa čovekom i limitirao granicu svog praštanja?

Bog svima sve prašta zato što je On ljubav a ona nema limit u praštanju. Znajući da praštanje stiže kroz ljubav ne opraštanje je deficit ljubavi.Bog i takvoj osobi koja drugima ne prašta oprašta jer je On istinska ljubav, ali osoba koja ne oprašta nema ljubavi i u njoj je tama a svetlost i tama kao ljubav i mržnja ne mogu biti zajedno, zato takva osoba nema pristup Bogu ne zbog Božijeg odbijanja jer On sve želi spasiti već zbog svoje tame i korena gorčine u srcu ne može pred svetlost.

Možemo dati sve materijalno uključujući i telo ako nema punine ljubavi kroz koju bi svima oprostili nemožemo kod Boga.Možete svima sve oprostiti a opet završiti u paklu, kako? Čovek osvedočen Duhom o svojoj grešnosti kaje se i ostavlja zao put. Takvoj osobi je teško i žali zbog zla koje je činila i priznala je grehe i živi novi život ali ne može da ,preboli, tu krivicu koje je svesna. Bog sve priznate grehe briše i milošću daje život ali osoba zna da drži greh u svom razumu i stalno da se vraća na njega i osuđuje svoje postupke. David je takođe rekao da je greh njegov jednako pred njim, dokle to treba trajati?

Ako sebi ne oprostite onda ste sudija koji odbija Božju milost i tako zatvarate vrata milosti. Svejedno je kome niste oprostili sebi ili drugima jer molimo: ,,oprosti nam grehe kao što i mi opraštamo,, ako mi ne opraštamo onda ne primamo oprost i uzalud žrtva na krstu kad mi osuđujemo.Setimo se Davida da je bio i preljubnik i saučesnik u ubistvu pa da čujemo šta on kasnije govori: ,,Da sam video u srcu svome greh nebi me uslišio Gospod,, Psalam 66. 18
Zašto ga nebi uslišio Gospod?

Ko ne oprašta drugima i sebi on u srcu ima koren gorčine i tamu pa umesto ljubavi gaio bi osudu u svom srcu, ali David je znao koliko je milostiv Gospod i oslonio se na milost jer će se na sudu milost hvaliti. David je oprostio drugima ali i sebi i kasnije svojoj deci. Možete ceo život ići u molitvene ustanove i davati novac svima u potrebi i živeti uzoran život i propovedati istinu i imanje celo razdeliti i za veru postradati a otići u pakao. Isus i Stefan i sve sluge Božje opraštaju umirući svojim ubicama jer ljubav drugačije ne može a pravda traži osvetu. Pravda osuđuje a ljubav oprašta.

U kome ostane koren gorčine i svima ne oprosti pa i sebi pokazuje tamu u sebi a sa njom ne može pred svetlost.Ko sagreši u jednoj kriv je za sve, dovoljno je samo jedno ne praštanje i stiže pravedna osuda. Ako živimo po ljubavi onda nema nikakve osude za nas već smo sveti kroz ljubav od Boga darovanu koja u nama živi i mi kroz nju.
Sledeći primeri slikovito prikazuju gornji tekst.
Matej 18. 23-27 = Kološanima 2. 13-14
Matej 18. 28-30 = Matej 18. 31-35
Kološanima 3. 13 i Efescima 4. 32
Bog vas blagoslovio.

Vrh

Tema posta: Re: ljubav
PostPoslato: 05 Jan 2011, 08:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Ljubav je stanje apsolutne prirodnosti; kad sve vidis i sve znas; punoca koja ne treba drugoga da bi se pokazala.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 14:29 
Veteran
Veteran

Ne, ljubav TREBA drugoga jer je bogata i želi se dati.
Mudrost sve vidi i zna a ljubav je umilna.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 14:54 
Pripravnik
Pripravnik

Ljubav ne pravi uslovljavanja, ugovor, ocekivanja ili kompromise, ... pa od tuda da ona postoji bez ogledala (drugoga) na kom bi se prepoznala. Moze se ispoljiti i kroz emocije, ali samo kao jedan od slucajeva. Ljubav je (kao u onoj knjizi) stanje bica, a ne odnos. Ona daje mudrost (ne racionalnu mudrost) vec mudrost (ne)razumijevanja.

Citiraj:
ljubav TREBA drugoga jer je bogata

Sto bi ljubav trebala drugoga?

Poslednji put menjao golden_brown dana 05 Jan 2011, 14:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ljubav je vječiti komparativ i beskraj.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 16:52 
Veteran
Veteran

golden_brownu

Postoji više vrsta ljubavi, a tema je o univerzalnoj neprevaziđenoj agape ljubavi.
Ovde ne ulazim u ljubav prema živim stvorenjima(pticama,insektima,mačkama,psimaitd) niti u ljubav roditelja prema deci i obrnuto kao ni bračnoj ljubavi.
Sve ove ostale ljubavi su osećanja koja se menjaju i ta nazovi ljubav se pretvara u mržnju itd.

Ovu ljubav o kojoj govorim ima Bog i ona nadilazi sve navedeno i večna je.Takvu ljubav nam donosi Duh sveti kad dozvolimo da On vodi naš život stazom poslušnosti.

Ljubav treba drugog jer joj je takva priroda inače bi bila egoizam.
Tema nije postavljena da gledamo filozofski taj pojam već da živimo po Duhu koji viče ava Oče.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
golden_brown je napisao:
Ljubav je (kao u onoj knjizi) stanje bica, a ne odnos. Ona daje mudrost (ne racionalnu mudrost) vec mudrost (ne)razumijevanja.

Duhovna ljubav je stanje bica, a ne odnos. Spoznaja je cini prepoznatljivom onome ko ima otvoreno duhovno oko prepoznavanja.

editovala : Japanska_ruza, tralala

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Japanese_rose je napisao:
golden_brown je napisao:
Ljubav je (kao u onoj knjizi) stanje bica, a ne odnos. Ona daje mudrost (ne racionalnu mudrost) vec mudrost (ne)razumijevanja.

Duhovna ljubav je stanje bica, a ne odnos. Spoznaja je cini prepoznatljivom onome ko ima otvoreno duhovno oko prepoznavanja.

editovala : Japanska_ruza, tralala

tacno, odnosno sve u ljubavi je tacno :D
oni koji vole ne moraju imati vise konativne spoznaje i duhovno oko da bi voljeli i da bi time bili razliciti od onih koji spoznaju. ponekad filozofija ljubavi i samoljublje definisu razlicitost u ljubavi i njenu komplikovanost. naprotiv- ljubav je jednostavna:
ljubav je uopste stanje bica a ne stav ili odnos prema odredjenoj osobi. ljubav je orjentacija karaktera (fromm) i ovaj siri aspekt nam moze reci kako odvajanje fizicke i duhovne ljubavi nije moguce na ravni imanja ili ne imanja ljubavne sposobnosti

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 11:59 
Pripravnik
Pripravnik

manitu uci da svira je napisao:
oni koji vole ne moraju imati vise konativne spoznaje i duhovno oko da bi voljeli i da bi time bili razliciti od onih koji spoznaju. ponekad filozofija ljubavi i samoljublje definisu razlicitost u ljubavi i njenu komplikovanost. naprotiv- ljubav je jednostavna:
ljubav je uopste stanje bica a ne stav ili odnos prema odredjenoj osobi. ljubav je orjentacija karaktera (fromm) i ovaj siri aspekt nam moze reci kako odvajanje fizicke i duhovne ljubavi nije moguce na ravni imanja ili ne imanja ljubavne sposobnosti

Ta rijec duhovno se otrcala na ovom forumu. Mislim da nije japanka mislila na "duhovno oko" kao neko ordensko dostignuce, vec prije kao zrelost uma da se odbace sve djecije igre i svjesno udje u ono sto je oduvijek bilo dostupno: ljubav ... sto naravno znaci da ni u cemu nisu razliciti i posebni ti koji su ljubav. Ispravi me japanka ako grijesim?
Kad spominjes fizicku i duhovnu ljubav ... sta mislis o sex-u?

Lavic:
Vidis da ti i ja govorimo o istoj ljubavi. Samo sto je tvoja nekako staticna jer treba biti poslusan... Ti ljubav vidis u citatu, a ja u zivotu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ljubav je jednostavna - u kontekstu duhovnosti je sacinjava prepoznavanje dusa i sasvim je odvojena od tjelesnosti. Za radost koje osjecaju duse koje se prepoznaju, tjelesnost je irelevantna. To je milost onoga kome se Bog smilovao, to je radost srca koju Bog da covjeku bez ikakvog interesa, jer Bog nas ne treba. On daje svima koji mu se obrate, tu ne vrijede ljudske norme. Postoji mnogo definicija Bozije prekrasne i neprocjenjive ljubavi, meni se u posljednje vrijeme svidja ova forumska : God is simply a word for non-ego. :)

The society creates an ego because the ego can be controlled and manipulated. The self can never be controlled or manipulated. Nobody has ever heard of the society controlling a self - not possible.

The ego is always looking for some trouble. Why? Because if nobody pays attention to you, the ego feels hungry. It lives on attention.
So even if somebody is fighting and angry with you, that too is good because at least the attention is paid. If somebody loves, it is okay. If somebody is not loving you, then even anger will be good. At least the attention will come to you. But if nobody is paying any attention to you, nobody thinks that you are somebody important, significant, then how will you feed your ego? Other's attention is needed.

The ego is not individual. Ego is a social phenomenon - it is society, its not you. But it gives you a function in the society, a hierarchy in the society. And if you remain satisfied with it, you will miss the whole opportunity of finding the self. And that's why you are so miserable. With a plastic life, how can you be happy? With a false life, how can you be ecstatic and blissful? And then this ego creates many miseries, millions of them. Ego is hell.

And remember, there is no need to drop the ego. You cannot drop it.
If you try to drop it, you will attain to a certain subtle ego again which says, "I have become humble."
Don't try to be humble. That's again ego in hiding - but it's not dead.
Don't try to be humble.
Nobody can try humility, and nobody can create humility through any effort of his own - no. When the ego is no more, a humbleness comes to you. It is not a creation. It is a shadow of the real center.
And a really humble man is neither humble nor egoistic.
He is simply simple.
He's not even aware that he is humble.
If you are aware that you are humble, the ego is there.
Look at humble persons.... There are millions who think that they are very humble. They bow down very low, but watch them - they are the subtlest egoists. Now humility is their source of food. They say, "I am humble," and then they look at you and they wait for you to appreciate them.
What is ego? Ego is a hierarchy that says, "Noone is like me."

It is very easy to see other's egos. But that is not the point, you cannot help them.
Try to see your own ego.
Just watch it.

Osho

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ispravi me japanka ako grijesim?

Nista te ja Boga mi necu ispravljati. :)

I da se nadovezem na Osha ; ego je drustvena uloga u kojoj ljudi kazu : 'ja sam...fizicar, farmaceut, arhitekta, politicar...japajapaja' ...da ne krecem po nacijama, zapetljace se prica. :D

A Bog kaze - ti si stvoren u ljubavi, pa voli. I ako si cestica prasine, sto jesi/am, bolje ti je da se vrtis na vjetru ljubavi. :)

op.a. Japanska verzija ljubavi, dadada

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 10:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
U potpunosti se slažem sa zlatno-smeđim. Najkraće rečeno, ljubav je stanje bića koje postoji nezavisno od okoline. Citiram - cvijet miriše i kad nikog nema u blizini.Moglo bi se o ljubavi još puno toga reći...

A što se tiče osha i japanke - (ili japanca :) - Osho je bio doktor filozofije i čovjek ogromnog znanja. Tumačio je sve svjetske religije i nastojao prići ljudima sa raznih pozicija. Govorio je o hrišćanstvu, sufijima,budizmu,misticima,psihoanalizi... Na osnovu mog iskustva - iz konteksta oshovih govora se suviše lako može izvući samo ono što se nama učini vrijedno u tom trenutku, bez sagledavanje šire slike. To se meni desilo. Osho ostaje jedan od mojih najdražih učitelja, koji je na određen način udario pečat mojim traganjima. Međutim - idemo dalje - kao što je i Osho govorio.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 21:15 
Veteran
Veteran

golden_brown je napisao:
manitu uci da svira je napisao:

Ta rijec duhovno se otrcala na ovom forumu. Mislim da nije japanka mislila na "duhovno oko" kao neko ordensko dostignuce, vec prije kao zrelost uma da se odbace sve djecije igre i svjesno udje u ono sto je oduvijek bilo dostupno: ljubav ... sto naravno znaci da ni u cemu nisu razliciti i posebni ti koji su ljubav. Ispravi me japanka ako grijesim?
Kad spominjes fizicku i duhovnu ljubav ... sta mislis o sex-u?

Lavic:
Vidis da ti i ja govorimo o istoj ljubavi. Samo sto je tvoja nekako staticna jer treba biti poslusan... Ti ljubav vidis u citatu, a ja u zivotu. :wink:

Ne prijatelju, ljubav nije samo reč ili citat niti forma već sveobuhvatna ponuda koja želi biti u svima zauvek. Ako je ljubav vezana samo dok traje život (ovaj smrtni) onda ne mislimo o istoj ljubavi. Ljubav prevazilazi sve okvire i poimanja jer je Bog ljubav, a uzvraćanje ljubavi nije kroz citat već kroz život po Duhu.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 08:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Komuso je napisao:
...Najkraće rečeno, ljubav je stanje bića koje postoji nezavisno od okoline.

Da, nije uzrok u okolini, ali se ispoljava na okolinu. Ljubav koja nema manifestaciju (prema čovjeku pojedincu ili inače prema ljudima, prema Bogu) nije ljubav.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 19:22 
Veteran
Veteran

Talija je moja sestra.
Različito gledamo ali isto vidimo.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 00:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Staraj se ,koliko mozes da volis svakog coveka ,ako to jos ne mozes,onda bar ne mrzi nikog. (SV.Maksim Ispovednik)

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 11:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Strac Porfirije .
Ljubav je iznad svega. Ono što treba da zaokuplja našu pažnju, deco moja, jeste ...ljubav prema drugom čoveku, jeste njegova duša. Što god da činimo, - molitva, savet, opomena, - sve činimo sa ljubavlju. Bez ljubavi od molitve nema koristi, savet vređa, opomena škodi i upropašćuje drugog, koji oseća da li ga volimo ili ne volimo i reaguje na odgovarajući način. Ljubav, ljubav, ljubav! Ljubav prema bratu našem priprema nas da više zavolimo Hrista.

Zlobu drugog čoveka treba da osećamo kao bolest koja njega muči, od koje on pati i od koje ne može da se izbavi. Stoga gledajmo na svoju braću sa saosećanjem i ponašajmo se prema njima učtivo i blagorodno, izgovarajući u sebi sa prostotom srca molitvu: "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me", kako bi božanska blagodat ojačala našu dušu da ne bismo nikog osuđivali. U našim očima svi treba da budu sveti. Svi mi nosimo u sebi istog starog čoveka. Bližnji, ma kakav da je, jeste telo od našega tela, jeste naš brat, a mi nikome nismo ništa dužni osim da ljubimo jedni druge, po apostolu Pavlu ( Rimlj. 13,8 ).

ŽIVOT I POUKE STARCA PORFIRIJA KAVSOKALIVITA

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

"Ljubav je uvijek otvorenih ruku. Otvorenih ruku dopuštate ljubavi da dolazi i odlazi kako želi, slobodno, jer bi ona to ionako činila. Ako pokušate zarobiti ljubav, shvatit ćete da držite samo sebe."

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 17:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

"Voleti drugog čoveka znači i razumeti ga, a svakako i oprastati mu. Nije, doduse, lako voleti čoveka onakav kakav jeste, ali samo ako budemo u stanju da ga ne samo prihvatimo već da ga i zavolimo upravo onakav kakav jeste, podstaći ćemo ga da postane upravo onakav kakav moze da bude." Vladeta Jerotić

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 20:06 
Veteran
Veteran

Kao što i mi opraštamo dužnicima svojim. Ako Božja ljubav stoji u nama onda opraštamo svima po toj ljubavi, a ako ne praštamo neće ni nama biti oprošteno, ne zato što Bog ne želi oprostiti već što mi gajimo ponos ili koren gorčine čime se udaljavamo od ljubavi jer ne može zajedno to dvoje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]