Bog je ljubav, a ljubav se ne sebično daje i sve trpi i snosi i prašta. Ljubav je večna, savršena i svetli. Bog je svet i želi da i mi budemo sveti otuda se preslikava ta zapovest iz starog u novi zavet. ,,Budite sveti,, Bog nije zapovedio: ,,budite ne pogrešivi,, već traži da budemo ,,sveti,, Svi smo mi sagrešili i niko ne može izvaditi čisto iz ne čista, zato ni ne traži da budemo ne pogrešivi već ,,sveti,,.Za našu grešnost imamo mogućnost pokajanja i savršenu žrtvu koja nas čisti, ali mi time postajemo opravdani a ne i sveti. Kako čovek postaje svet? Št je sveto življenje?
Kad je čovek ispunjen ljubavlju tad je svet. Bog je ljubav i kad čovek ima Božju osobinu tad živi svetim životom.Pismo nam govori da čovek može podeliti sve svoje imanje siromasima i da može predati telo svoje da se sažeže a da pored toga može da nema ljubavi u sebi, neverovatno zar ne? Šta čovek više od toga može da uradi? Šta je veće od poklanjanja sveg materijalnog zaključno sa svojim telom? Pismo kaže da onaj ko ima ljubavi u sebi drži zapovesti Božje.Piše da ljubimo bližnje kao sebe i da praštamo uvek. Opraštajmo grehe drugima kao što želimo da i Bog oprosti nama, zašto? Zar Bog neće oprostiti nama grehe? Naravno da hoće ali onoliko koliko mi opraštamo drugima. Pa zašto bi se Bog upoređivao sa čovekom i limitirao granicu svog praštanja?
Bog svima sve prašta zato što je On ljubav a ona nema limit u praštanju. Znajući da praštanje stiže kroz ljubav ne opraštanje je deficit ljubavi.Bog i takvoj osobi koja drugima ne prašta oprašta jer je On istinska ljubav, ali osoba koja ne oprašta nema ljubavi i u njoj je tama a svetlost i tama kao ljubav i mržnja ne mogu biti zajedno, zato takva osoba nema pristup Bogu ne zbog Božijeg odbijanja jer On sve želi spasiti već zbog svoje tame i korena gorčine u srcu ne može pred svetlost.
Možemo dati sve materijalno uključujući i telo ako nema punine ljubavi kroz koju bi svima oprostili nemožemo kod Boga.Možete svima sve oprostiti a opet završiti u paklu, kako? Čovek osvedočen Duhom o svojoj grešnosti kaje se i ostavlja zao put. Takvoj osobi je teško i žali zbog zla koje je činila i priznala je grehe i živi novi život ali ne može da ,preboli, tu krivicu koje je svesna. Bog sve priznate grehe briše i milošću daje život ali osoba zna da drži greh u svom razumu i stalno da se vraća na njega i osuđuje svoje postupke. David je takođe rekao da je greh njegov jednako pred njim, dokle to treba trajati?
Ako sebi ne oprostite onda ste sudija koji odbija Božju milost i tako zatvarate vrata milosti. Svejedno je kome niste oprostili sebi ili drugima jer molimo: ,,oprosti nam grehe kao što i mi opraštamo,, ako mi ne opraštamo onda ne primamo oprost i uzalud žrtva na krstu kad mi osuđujemo.Setimo se Davida da je bio i preljubnik i saučesnik u ubistvu pa da čujemo šta on kasnije govori: ,,Da sam video u srcu svome greh nebi me uslišio Gospod,, Psalam 66. 18 Zašto ga nebi uslišio Gospod?
Ko ne oprašta drugima i sebi on u srcu ima koren gorčine i tamu pa umesto ljubavi gaio bi osudu u svom srcu, ali David je znao koliko je milostiv Gospod i oslonio se na milost jer će se na sudu milost hvaliti. David je oprostio drugima ali i sebi i kasnije svojoj deci. Možete ceo život ići u molitvene ustanove i davati novac svima u potrebi i živeti uzoran život i propovedati istinu i imanje celo razdeliti i za veru postradati a otići u pakao. Isus i Stefan i sve sluge Božje opraštaju umirući svojim ubicama jer ljubav drugačije ne može a pravda traži osvetu. Pravda osuđuje a ljubav oprašta.
U kome ostane koren gorčine i svima ne oprosti pa i sebi pokazuje tamu u sebi a sa njom ne može pred svetlost.Ko sagreši u jednoj kriv je za sve, dovoljno je samo jedno ne praštanje i stiže pravedna osuda. Ako živimo po ljubavi onda nema nikakve osude za nas već smo sveti kroz ljubav od Boga darovanu koja u nama živi i mi kroz nju. Sledeći primeri slikovito prikazuju gornji tekst. Matej 18. 23-27 = Kološanima 2. 13-14 Matej 18. 28-30 = Matej 18. 31-35 Kološanima 3. 13 i Efescima 4. 32 Bog vas blagoslovio.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
|