banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Očajanje
PostPoslato: 08 Jan 2011, 09:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
O OCAJANJU.
Kao što se Gospod stara za naše spasenje, tako se i čovjekoubojica - đavo lati da odvede čovjeka do očajanja. Očajanje se po učenju svetog Lestvičnika, rađa ili od svesti o mnoštvu grijhova, od očajanja savjesti i nesnosne tuge, (pri kojoj se duša,pokrivena mnoštvom rana, zbog neizdržljivog bola pogružava u dubinu očajanja), ili od gordosti i nadmenosti kada se neko smatra nedostojnim grijeha u koji je pao. Očajanje prvog oblika čovjeka vuče u sve poroke bez razlike, a pri očajanju druge vrste čovjek se još drži svog podviga što, po riječima SV Ljestvičnika ne odgovara razumu. Prvo se leči uzdržanjem i dobrom nadom, a drugo smirenjem i neosuđivanjem bližnjeg Lest.26).Uzvišena i krepka duša ne očajava pri nesrećama, ma kakve bile. Juda izdajnik je bio malodušan i neiskusan u borbi zbog čega ga je neprijatelj, videvši njegovo očajanje, napao i prinudio da se udavi. Petar, međutim, kao tvrdi kamen i kao iskusan u borbi, nije pao u očajanje, niti je izgubio duh prilikom pada u veliki grijeh, nego je prolio gorke suze iz vrelog srca. Videvši ih, neprijatelj je, zbog toga što mu se činilo da mu oganj opaljuje oči, pobegao daleko. Prema tome braćo,- uči prepodobni Antioje,- nemojmo se pokoravati očajanju kada nas bude napadalo, nego se krepimo i ograđujmo svetlošću vjere, te sa velikom hrabrošću recimo lukavom duhu: Što mi imamo sa tobom, tuđi Bogu, begunče sa neba i lukavi slugo? Ti ne smiješ ništa da nam učiniš. Hrist, Sin Božji, ima vlast i nad nama, i nad svima. Njemu smo sagriešili on će nas i opravdati. A ti pogubni, idi od nas. Osnažen njegovim časnim krstom mi satiremo tvoju zmijsku glavu.
Sveti Serafim Sarovski

Vrh

Tema posta: Re: Očajanje
PostPoslato: 08 Jan 2011, 16:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
ocajanje je cesto nedostatak vjere, kod hriscana se uvlaci postepeno.Dobar lijek je da covjek ako je vjeran, razmislja o dolazecem carstvu Bozijem, citajuci sv.pismo.Prakticno, da radi svojim rukama i cini dobra djela, i u tome nalazi zadovoljstvo.

Vrh

Tema posta: Re: Očajanje
PostPoslato: 09 Jan 2011, 21:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Dobar je gornji tekst,treba narodu pisati o tim stvarima kako da se izbore sa unutrašnjim protivnikom.
Varalica laska svakom čoveku i dovodi ga u sumnju, to su njegovi prvi koraci a kad čovek i pored toga uvidi greh u sebi i počne se kajati tad neprijatelj menja taktiku i stalno ga podseća na greh i tuče savest da čovek svima sve oprosti a sebi ne može jer mu je slomljena vera i neprijatelj likuje baš zato i postavih temu ,,ljubav,, da se o tome razmišlja više i da se borimo u dobroj borbi vere.
Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]