banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 17:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Put Budizma
PostPoslato: 18 Jul 2010, 17:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2010, 17:13
Samo je kroz njega procvjetala ljudska svijest na ovakav način, i u ovakvom obliku. Na nama je otkrijemo Budinu prirodu u sebi jer je uvijek tu - ni milimetar daleko od tog iskustva nikad se nismo udaljili. Rođena na tlu asketske Indije, putovala preko uravnotežene Kine da bi se obznanila svijetu preko nemirnog Japana. Budina univeralna poruka nastavlja da živi kroz Zen.

Vrh

Tema posta: Re: Put Budizma
PostPoslato: 20 Jul 2010, 10:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Ovo sam vec postovao, ali mislim da je ovdje bolje:

Ljubav, ali samo ako...
Blizak neprijatelj ljubavi jeste vezanost. Vezanost se samo pretvara da je ljubav. Ona kaže: "Voleću te, ako i ti mene voliš." To je neka vrsta trgovine ljubavlju. I onda rezonujemo; "Voleću ovu osobu sve dok se ona ne promeni. Voleću ovu stvar ako je onakva kakva ja želim da bude." Ali to uopšte nije ljubav -- to je vezivanje. Postoji velika razlika između ljubavi, koja dopušta, podstiče i ceni, i vezanosti, koja grabi, zahteva i nastoji da poseduje. Kada vezanost počnemo da brkamo sa ljubavlju, ona nas zapravo udaljava od te osobe. Osećamo kao da nam je ta osoba potrebna da bismo bili srećni. Ovakva vezanost nas takođe navodi da svoju ljubav nudimo samo određenoj vrsti ljudi, isključujući sve druge.
Joseph Goldstein

Jednostavno definisanje prakse
Budistička praksa se može definisati vrlo jednostavno. Ona jeste prelazak sa života u kojem povređuemo sebe i druge na život nepovređivanja i sebe ni drugih. To izgleda tako jednostavno -- izuzev kad pravu praksu pobrkamo sa nekakvom idejom da bi trebalo da budemo drugačiji ili bolji nego što jesmo ili da naši životi treba da budu drugačiji nego što jesu. Kada svojim idejama o tome kako bi nešto trebalo da bude (kao na primer "Ne bih smela da budem besna, zbunjena ili bezvoljna") zamenimo sam život kakav zaista jeste, tada smo zalutali i naša praksa postaje jalova.
Charlotte Joko Beck

Od meditacije mi je još gore
Vaš um ne poludi zbog meditacije. Kada počnete da meditirate, vi samo postanete svesni "ludosti" u svom umu, možda po prvi put. Neki ljudi se toliko iznenade onim što otkriju kad prvi put meditiraju. Videvši sav taj unutrašnji haos, zapitaju se: "Jesam li to ja? Je li to moj um?" Upravo ova svesnost uma koji bez prestanka negde luta jeste prvi stepenik u napredovanju meditativnim putem.
Wimala Bhante, Lessons Of The Lotus

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 08:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Potpisujem dosta toga od ovog gore. Inače ne volim koristiti izraz budizam, međutim nekakav spoljni znak po kojem ćeš biti prepoznatljiv u svijetu mora postojati.Škola soto zena koju je vodio učitelj Bankei je do te mjere insistirala na neformalnosti i neupotrebi simbola i spoljnih znakova da je prijetila realna opasnost da nestane. Htjeli su ukinuti upravo onaj prst koji pokazuje na mjesec ali i prst ima svoju ulogu.

Evo i jedna mudra: ratovi koji se vode zbog strasti ili osvajanja su manje krvavi nego ratovi koji se vode iz ideoloških pobuda.Ideje se nikad ne sreću tako da ideološki protivnici moraju biti likvidirani ili moraju početi misliti kao i neprijatelj.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik

Evo u prilog teme ratova jedna apsurdna slika (ali i istinita):

Slika
Dva teoretska mira daju jedan praktican rat.

Vezano za Zen, koliko mi je nesto na sitno poznato, on uci kako smo mi vremenom stvorili misljenje o sebi (i svijetu), odnosno stvorili smo stav prema zivotu, a praksa zena je da se oducimo od toga.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2010, 16:34
Evo jedan sjajan sajt gde se mogu skinuti neke budisticke knjige,
a i saznati o budizmu uopste...:)

http://www.yu-budizam.com/

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
golden_brown je napisao:
Ljubav, ali samo ako...
Blizak neprijatelj ljubavi jeste vezanost. Vezanost se samo pretvara da je ljubav. Ona kaže: "Voleću te, ako i ti mene voliš." To je neka vrsta trgovine ljubavlju. I onda rezonujemo; "Voleću ovu osobu sve dok se ona ne promeni. Voleću ovu stvar ako je onakva kakva ja želim da bude." Ali to uopšte nije ljubav -- to je vezivanje. Postoji velika razlika između ljubavi, koja dopušta, podstiče i ceni, i vezanosti, koja grabi, zahteva i nastoji da poseduje. Kada vezanost počnemo da brkamo sa ljubavlju, ona nas zapravo udaljava od te osobe. Osećamo kao da nam je ta osoba potrebna da bismo bili srećni. Ovakva vezanost nas takođe navodi da svoju ljubav nudimo samo određenoj vrsti ljudi, isključujući sve druge.
Joseph Goldstein

Slažem se u potpunosti, o ovome sam i ja pisala na pdf Psihologija.

Citiraj:
Jednostavno definisanje prakse
Budistička praksa se može definisati vrlo jednostavno. Ona jeste prelazak sa života u kojem povređuemo sebe i druge na život nepovređivanja i sebe ni drugih. To izgleda tako jednostavno -- izuzev kad pravu praksu pobrkamo sa nekakvom idejom da bi trebalo da budemo drugačiji ili bolji nego što jesmo ili da naši životi treba da budu drugačiji nego što jesu. Kada svojim idejama o tome kako bi nešto trebalo da bude (kao na primer "Ne bih smela da budem besna, zbunjena ili bezvoljna") zamenimo sam život kakav zaista jeste, tada smo zalutali i naša praksa postaje jalova.
Charlotte Joko Beck

Ne teže samo Budisti ovome, ne treba biti ni Hrišćanin ni Budista da bi se ovo spoznalo.

Citiraj:
Od meditacije mi je još gore
Vaš um ne poludi zbog meditacije. Kada počnete da meditirate, vi samo postanete svesni "ludosti" u svom umu, možda po prvi put. Neki ljudi se toliko iznenade onim što otkriju kad prvi put meditiraju. Videvši sav taj unutrašnji haos, zapitaju se: "Jesam li to ja? Je li to moj um?" Upravo ova svesnost uma koji bez prestanka negde luta jeste prvi stepenik u napredovanju meditativnim putem.
Wimala Bhante, Lessons Of The Lotus

Slažem se. Možda i nije potrebna neka meditacija, samo otvoren i nepristrasan pogled u sebe i u svoje misli, bez okrivljavanja sebe, samo sa željom da se razumije i ustanovi zbog čega sav taj haos.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:10 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Ne teže samo Budisti ovome, ne treba biti ni Hrišćanin ni Budista da bi se ovo spoznalo.

Da ... treba (samo) biti covjek. Ali zbog nekih uslovljenih stvari (emotivnih, kulturno nasljedjenih, itd) covjek gusi svoju inteligenciju i ne moze da vidi tu spoznaju.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Talija je napisao:

Da ... treba (samo) biti covjek. Ali zbog nekih uslovljenih stvari (emotivnih, kulturno nasljedjenih, itd) covjek gusi svoju inteligenciju i ne moze da vidi tu spoznaju.

Da, emocije i "srce" zamagljuju razum.
Da li si slučajno čitao "Put ljubavi" ili nešto drugo od Antoni de Mela (indijski mistik)?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Talija je napisao:
golden_brown je napisao:
Talija je napisao:

Da, emocije i "srce" zamagljuju razum.
Da li si slučajno čitao "Put ljubavi" ili nešto drugo od Antoni de Mela (indijski mistik)?

ovaj covek ima moje ogromno postovanje...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Antoni de Melo
Budjenje

free (uz registraciju)
http://www.scribd.com/doc/3695060/Anton ... loBudjenje

ovdje je jos bolje, jednostavnije, ima vise njegovih knjiga
http://fliiby.com/get/19585/Antoni-De-M ... e4jn9.html

to je nesto sto treba imati i s vremena na vrijeme procitati, svakako- ipak- preporucujem kupovanje knjiga u knjizarama, procitati sve, a par imati u ormaru (barem Budjenje)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Definitivno kupiti u knjizari.. tu knjigu treba imati "u papiru"..

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 08:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako god u pdf-u ili u vidu knjige, ja ga takođe rado svima preporučujem i drago mi je da ima još njegovih ljubitelja.
Takođe ta knjiga mi je (Put ljubavi) pri ruci i često je iščitavam (ostale njegove knjige sam skinula sa neta, jer ih nisam imala gdje nabaviti).

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:

Čitao sam "Budjenje" i naravno "Damari" :D

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 15:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Malo da se vratim na temu, mada je lijepo kada ljudi dijele svoje utiske pročitanih knjiga.
Ono što želim da kažem je da ako nekog zanima budizam treba da ima u vidu da se radi o velikom broju škola i pravaca čija osnovna podjela teče iz dva pravca:
- theravada ili malo vozilo i
- mahayana ili veliko vozilo.

Theravada pravac je stariji, više okrenut tradiciji.Raširen je na Tajlandu,
Burmi,Cejlonu...

Mahayana pravac predstavlja trenutnu evoluciju budinog puta.Raširen je na Tibetu,Kini,Japanu,Vijetnamu.U mahayanu između ostalog spada chan ili zen - što je i moj put.

Ovaj sajt yu-budizam je theravada pravac, pa mislim da je prije posjete potrebno znati o kom pravcu se radi.

Postoje značajne razlike i karakteristike, kako između pravaca tako i unutar svakog pa ako nekog zanima pišite.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 17:02 
Pripravnik
Pripravnik

Komuso je napisao:
Postoje značajne razlike i karakteristike, kako između pravaca tako i unutar svakog pa ako nekog zanima pišite.

Da li je tvoj put religija, filozofija ili duhovnost?
Po cemu je tvoj put prepoznatljiv?

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 19:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Zen nije ni jedno od svega nabrojanog a opet se može reći da sadrži po malo od svega. Nije religija u uobičajnom smislu riječi a opet mu se lijepi etiketa religije. Nije filozofija jer izbjegava intelektualizaciju i logičko rasuđivanje, a opet je mudrost na sebi svojstven način.
A kad bi znao šta znači riječ duhovnost onda bi i na ovo mogao odgovoriti :)

Možda bi se posebnost zena mogla naći u pristupu životu bez dogmi,spisa,vjerovanja,gurua...Bez termina tipa duh,duša,bog...Ne znam.Možda je moj put nešto najobičnije što se može iskusiti pa samim tim i nadmoćno poseban.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Ja bi pitao nešto budiste...

Čitao sam prije pa ne znam je li to istina baš. Radi se o životu Bude. On je kao bio bogat čovjek i htio da živi isposničkim životom ostavljajući bogastvo iza sebe. Sjedio je i postio po cijeli dan da bi kasnije skontao da to i ne ide baš tako pa onda novim idejama krenuo.

E sad. Je li ovo istina ili dio istine ?

Ako je Buda promijenio tako jedan stav kako neko "griješan" može da bude ljudima autoritet toliki ?

I je li Buda tražio da bude obožavan ? Ako nije zašto mu ljudi prave statue i mole se ispred njih ?

I napišite malo o ličnosti njegovoj. Čisto onako informativno pošto neki Jehovini svijedoci prodaju priču " Isus u Indiji " :) . Ozbiljno

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 00:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Idealna ideologija za one kojima puca za sve i za svima.
Koga god znam da je sebicna guzica on se izjasnjava kao "budista",
a to sto mu bliznji pored njega moze umrijeti od bolesti ili gladi,
to uglavnom opravdavaju "preziranjem materijalnih pojava".
Iz licnog iskustva - super stvar za profesionalne blejace i chovice.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 08:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Govoreći o Budinom bogatstvu - on je trebao naslijediti bogatstvo i titulu kralja od svog oca.Ovaj ga je držao zatvorenog u palači da Buda ne di došao u dodir sa siromaštvom i prljavštinom vanjskog svijeta.Nakon života u izobilju, Buda je dobrovoljno postao lutajući monah i asketa ne bi li istražio put koji mu je tradicionalno bio uskraćivan. Ni to ga nije zadovoljilo.Smirio se u jednoj tački koju je nazvao "srednji put" koja označava sintezu krajnosti kroz koje posmatramo život a ne kompromis kako se pogrešno tumači.

Treba napomenuti da u Budizmu ne postoji pojam grijeha na način na koji ga mi poznajemo.Stara poslovica kaže da ako ne možeš biti đavo, ne možeš biti ni svetac. Ovakvo tumačenje stvarnosti je strano našem zapadnom umu ustoličenom u uglavnom hrišćanskoj tradiciji, tako da se to treba razumijeti na pravi način.

Buda nije tražio da bude obožavan. Štaviše - usmjeravao je ljude da se klonu idolopoklonstva. Što se tiče statua tu postoji više objašnjenja. Budizam je religija koja je tokom svog razvoja prešla veliki evolutivni put i na koju je mnogo toga uticalo.Tako su razne tradicije asimilirale budizam dajući mu ponešto i od tog karaktera idolopoklonstva.Međutim, najčešće je slučaj da je klanjanje Budinim kipovima ceremonijalan i simbolički čin koji nema nikakvo drugo značenje osim tog.Pogotovo u Zen budizmu.

Postoji parabola u Zenu koja kaže : Ako pokazujem prstom na mjesec , nemoj da gledaš prst već mjesec. Pod prstom se misli na riječi simbole,tumačenja.Svrha Budinog učenja je da ljudima pomogne da sami pronađu svoj put ka izlazu iz patnje prouzrokovane životom kroz ego.
Budina ličnost je sporedna u cijeloj priči - najbitnija stvar je učenje koje nas upućuje na naš um. Ako te baš interesuje pročitaj fenomenalan roman od Hermana Hesea - Sidarta. Tu je na veoma poetičan način opisana Budina ličnost ako se može reći da je Buda imao ličnost.

Sve priče će se moći prodati samo u slučaju da ima neko da ih kupi.Tako i ova o "isusu u Indiji".Međutim to je samo priča.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2010, 09:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Komuso je napisao:

Buda nije tražio da bude obožavan. Štaviše - usmjeravao je ljude da se klonu idolopoklonstva. Što se tiče statua tu postoji više objašnjenja. Budizam je religija koja je tokom svog razvoja prešla veliki evolutivni put i na koju je mnogo toga uticalo.Tako su razne tradicije asimilirale budizam dajući mu ponešto i od tog karaktera idolopoklonstva.Međutim, najčešće je slučaj da je klanjanje Budinim kipovima ceremonijalan i simbolički čin koji nema nikakvo drugo značenje osim tog.Pogotovo u Zen budizmu.

Izgleda da neki budisti rade isto što i kršćani i muslimani. Ne slušaju " poslanika ", ako mogu Budu nazvati tako.

Ima li u budizmu bog i je li kod njih ponovno rađanje u drugom obliku pojam života ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]