golden_brown je napisao:
Ljubav, ali samo ako...
Blizak neprijatelj ljubavi jeste vezanost. Vezanost se samo pretvara da je ljubav. Ona kaže: "Voleću te, ako i ti mene voliš." To je neka vrsta trgovine ljubavlju. I onda rezonujemo; "Voleću ovu osobu sve dok se ona ne promeni. Voleću ovu stvar ako je onakva kakva ja želim da bude." Ali to uopšte nije ljubav -- to je vezivanje. Postoji velika razlika između ljubavi, koja dopušta, podstiče i ceni, i vezanosti, koja grabi, zahteva i nastoji da poseduje. Kada vezanost počnemo da brkamo sa ljubavlju, ona nas zapravo udaljava od te osobe. Osećamo kao da nam je ta osoba potrebna da bismo bili srećni. Ovakva vezanost nas takođe navodi da svoju ljubav nudimo samo određenoj vrsti ljudi, isključujući sve druge.
Joseph Goldstein
Slažem se u potpunosti, o ovome sam i ja pisala na pdf Psihologija.
Citiraj:
Jednostavno definisanje prakse
Budistička praksa se može definisati vrlo jednostavno. Ona jeste prelazak sa života u kojem povređuemo sebe i druge na život nepovređivanja i sebe ni drugih. To izgleda tako jednostavno -- izuzev kad pravu praksu pobrkamo sa nekakvom idejom da bi trebalo da budemo drugačiji ili bolji nego što jesmo ili da naši životi treba da budu drugačiji nego što jesu. Kada svojim idejama o tome kako bi nešto trebalo da bude (kao na primer "Ne bih smela da budem besna, zbunjena ili bezvoljna") zamenimo sam život kakav zaista jeste, tada smo zalutali i naša praksa postaje jalova.
Charlotte Joko Beck
Ne teže samo Budisti ovome, ne treba biti ni Hrišćanin ni Budista da bi se ovo spoznalo.
Citiraj:
Od meditacije mi je još gore
Vaš um ne poludi zbog meditacije. Kada počnete da meditirate, vi samo postanete svesni "ludosti" u svom umu, možda po prvi put. Neki ljudi se toliko iznenade onim što otkriju kad prvi put meditiraju. Videvši sav taj unutrašnji haos, zapitaju se: "Jesam li to ja? Je li to moj um?" Upravo ova svesnost uma koji bez prestanka negde luta jeste prvi stepenik u napredovanju meditativnim putem.
Wimala Bhante, Lessons Of The Lotus
Slažem se. Možda i nije potrebna neka meditacija, samo otvoren i nepristrasan pogled u sebe i u svoje misli, bez okrivljavanja sebe, samo sa željom da se razumije i ustanovi zbog čega sav taj haos.