Zasto je DANAS covjek covjeku vuk??
Izvini, nije danas, zasto je covjek covjeku vuk oduvijek?
Mene najvise zanimaju stvari koje se vezu za samu ljudsku prirodu, kakvo je covjek zapravo bice.
A istorija je pokazala da je covjek covjeku vuk oduvijek bio a izgleda da ce uvijek i biti.
Sto ne znaci da covjek nema drugih karakteristika u svojoj prirodi.
Uostalom, postoji jedna modernija filozofska misao, ne mogu se sjetiti zene koja je pricala o tome, e da, Ayn Rand se zvala.
U principu radi se o etickom egoizmu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethical_egoismUglavnom, ja se ne slazem sa ovim razmisljanjem ali kao filozofska misao ima argumenata.
Medjutim jedna recenica dovoljno govori o sustini ovog razmisljanja.
"According to amoralism, there is nothing wrong with egoism, but there is nothing ethical about it."
Dakle ne mozemo smatrati pojavu da ljudi ne zele da pomazu drugim ljudima kao nesto lose, mozemo smatrati da u tome nema nista moralno.
E sad, koliko je bilo ko kompatibilan da govori o moralnosti, licno mi je vise preko glave kojekakvih moralista i moralnih velicina koji se uopste ne suzdrzavaju da kritikuju druge po pitanju (a)moralnosti. Uglavnom se te kritike zasnivaju na njihovom licnom dozivljaju morala i ispravnosti, a ne na nekim cinjenicnim stvarima.