banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 12:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2010, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Razmišljao sam o ovom današnjem odnosu među ljudima,o nedostatku empatije,suosjećanja i po mom skromnom uvjerenju ljudi malo pomažu jedni drugima jer uglavnom polaze od stajališta :zašto bih ja njemu/njoj pomogao,on je ljepši,zdraviji bogatiji-materijalno,bolje živi itd.Po meni to nije istina,svaki čovjek bez obzira na duhovno i ekonomsko stanje-bogatstvo treba drugog čovjeka,ako za ništa drugo a onda da se sam ostvari,da izgradi vlastiti identitet...

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vukovi drugim ljudima su samo luzeri.

Onaj ko misli ili cini lose drugom covjeku, usput gazi vlastitu dusu.

Pa ko voli neka izvoli. Svi sve mozemo koliko hocemo, ali Niko nece dokle hoce.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 14:22 
nisam sigurna da ljudi ne zele nekom pomoci jer je bogatiji, ljepsi ili uspjesniji mada ima i toga, ali po meni, prije da ne zele pomoci pitajuci se "a kakvu ja korist imam od toga sto cu ti izaci u sustret, pomoci, uraditi za tebe nesto" .. a to je danas na zalost u vecini slucajeva tako

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Zasto je DANAS covjek covjeku vuk??

Izvini, nije danas, zasto je covjek covjeku vuk oduvijek?

Mene najvise zanimaju stvari koje se vezu za samu ljudsku prirodu, kakvo je covjek zapravo bice.
A istorija je pokazala da je covjek covjeku vuk oduvijek bio a izgleda da ce uvijek i biti.

Sto ne znaci da covjek nema drugih karakteristika u svojoj prirodi.

Uostalom, postoji jedna modernija filozofska misao, ne mogu se sjetiti zene koja je pricala o tome, e da, Ayn Rand se zvala.
U principu radi se o etickom egoizmu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethical_egoism
Uglavnom, ja se ne slazem sa ovim razmisljanjem ali kao filozofska misao ima argumenata.
Medjutim jedna recenica dovoljno govori o sustini ovog razmisljanja.
"According to amoralism, there is nothing wrong with egoism, but there is nothing ethical about it."
Dakle ne mozemo smatrati pojavu da ljudi ne zele da pomazu drugim ljudima kao nesto lose, mozemo smatrati da u tome nema nista moralno.
E sad, koliko je bilo ko kompatibilan da govori o moralnosti, licno mi je vise preko glave kojekakvih moralista i moralnih velicina koji se uopste ne suzdrzavaju da kritikuju druge po pitanju (a)moralnosti. Uglavnom se te kritike zasnivaju na njihovom licnom dozivljaju morala i ispravnosti, a ne na nekim cinjenicnim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Elvis Presley je napisao:
Zasto je DANAS covjek covjeku vuk??

Mene najvise zanimaju stvari koje se vezu za samu ljudsku prirodu, kakvo je covjek zapravo bice.
A istorija je pokazala da je covjek covjeku vuk oduvijek bio a izgleda da ce uvijek i biti.

Sto ne znaci da covjek nema drugih karakteristika u svojoj prirodi.

Uostalom, postoji jedna modernija filozofska misao, ne mogu se sjetiti zene koja je pricala o tome, e da, Ayn Rand se zvala.
U principu radi se o etickom egoizmu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethical_egoism
Uglavnom, ja se ne slazem sa ovim razmisljanjem ali kao filozofska misao ima argumenata.
Medjutim jedna recenica dovoljno govori o sustini ovog razmisljanja.
"According to amoralism, there is nothing wrong with egoism, but there is nothing ethical about it."
Dakle ne mozemo smatrati pojavu da ljudi ne zele da pomazu drugim ljudima kao nesto lose, mozemo smatrati da u tome nema nista moralno.
E sad, koliko je bilo ko kompatibilan da govori o moralnosti, licno mi je vise preko glave kojekakvih moralista i moralnih velicina koji se uopste ne suzdrzavaju da kritikuju druge po pitanju (a)moralnosti. Uglavnom se te kritike zasnivaju na njihovom licnom dozivljaju morala i ispravnosti, a ne na nekim cinjenicnim stvarima.
O.K Ja sam napisao danas,danas sam svjedok toga,kako je bilo prije mogu doznati samo "iz druge ruke".

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Elvis Presley je napisao:

Nije bio na Mejdanu prije 90-te.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2010, 19:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Vidite braćo moja, kad odete da posetite hendikepirane nećete moći proći bez reke suza.
Pričajte malo sa prosjacima jer su oni baštinici carstva nebeskog i pitajte ih kako im možee pomoći i reći će vam.
Ako čovek nema u sebi vuka onda misli da su svi jaganjci dok neki ne zareže.
Ohladneće ljubav pa zar nije i u porodicama i u verskim zajednicama pa gde je još ima???

Ako ste nekad sa teško bolesnom osobom razgovarali i gledali je sa žaljenjem i ona je vas tako gledala ali se niste razumeli jer vi nju žalite što napusta ovakav svet a ona žali vas što će te se i dalje mučiti u ovom svetu i sve više grešiti.
Bolji je kraj nečemu nego početak nečemu.
Rečeno je da će tako biti i sve ide svojim tokom nemamo se čemu čuditi kad je to sve već davno najavljeno.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 10:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Čovjek kao biće nije baš na tako zavidnom nivou razvoja. Čovjek kao razumno biće ne bi trebao da vodi ratove, ne bi trebao da ubija, ne bi trebao da osjeća zavist, ne bi trebao da zaključava svoju imovinu, osniva sudove i vodi parnice, ne bi mnogo šta trebao a to radi od postanja.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Zato što su postupci predaka današnjih ljudi doveli do toga da se ti ljudi danas čak i međusobno, u porodicama, mrze i ne podnose, a kamoli da pomognu drugom čovjeku ili mu pruže utjehu. Postoje predrasude, a ljudi su razumna bića premda života baš i nisu najsvjesniji.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2010, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Imamo vec skoro identicnu temu, na nekoliko stranica, samo je prvi osvrt bio na zene.:D
viewtopic.php?f=27&t=48514&start=0&hilit=zena+je+zeni

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]