banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Smisao života
PostPoslato: 21 Sep 2010, 20:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Po velikoj milosti Božijoj dajem vam ono što primih a vi po razumu i duhu prepoznajte i zaključite.
Neka je sveto i blagosloveno ime Gospodnje i sada i u večnost.

Mnogi ljudi prožive svoj život i umru ne spoznajući smisao i ne vide cilj života, kako je to žalosno stanje.

Bog je ljubav a ljubav je ne sebična i čini čoveka po svom obličju i daje mu i duhovni element i zemaljski element(telo) tako je duh ogrnut u zemaljsko telo a u obličju Božijem.

Bog daje čoveku najviše što se može dati a to je slobodna volja.
Čovek je slobodan da čini šta hoće jer je to Božija osobina koju samo On može da ima ali je i to dao nama, a zašto?
Da bi čovek znao ljubiti i radovati se mora spoznati suprotnost tome a to je on sam.
Tako slobodan čovek čini šta želi jer je on sebi bog odnosno upravlja svojom voljom i čini ono što njegova volja želi.

Nesretan čovek se raduje kad sve ono što želi u životu ostvari jer je to bila njegova volja i umire zadovoljan postignutim a ne zna da je promašio cilj. Promašiti cilj znači mnogo toga, kao prvo nije upoznao zašto je stvoren niti je saznao smisao i cilj svog života.
Sretan je onaj čovek koji ne uspeva u ostvarivanju svojih zamisli i počne uviđati kako sve što želi dobro pred Bogom da učini ne nalazi već uvek iznova greši i takav čovek uviđa svoj greh.

Uvidevši greh pokušava ispraviti svojim naporom i dostići pravdu i ispravno činiti ali opet pogreši i onda nezna kako dalje i shvati da njegova volja i izbor mu dat da bude kao Bog su kušanje te da čovek nikad ne može biti kao Bog sa svojom voljom a da ne pogreši i tad se kaje i predaje ceo svoj život u Božije ruke i svoju volju podređuje Božijoj. To je umiranje svome ,,Ja,, i svojoj volji i više ne želi svoj put ni volju jer ga oni udaljiše od Boga već govori i prepusta neka bude volja Tvoja.

Smisao čovekovog življenja je da se ne uspoređuje sa Bogom uzimajući svoju volju i udaljujući se od Boga već da se vrati Bogu nudeći mu svoj život i da prihvati Božju volju.
Takav čovek moli kao grešnik da mu se Bog smiluje jer zna da iz prljavog ne može izaći čisto i da ne savršeno ne može da se usporedi sa savršenim.
Zapovest kaže da budemo sveti kao Otac što je svet a to postižemo samo kad pustimo da Otac bude u nama i Njegova volja i svetost nas čine svetim a naša dela tad nisu naša niti je to naša volja već je Bog u nama i sve je podređeno Njegovoj volji i savršenom i svetom delovanju.

Dok čovek koji nije spoznao smisao i cilj se moli kao farisej videći svoju volju i dela ispravnim jer nezna da taj put koji se u njegovim očima čini prav vodi u smrt.
Bog je stvorio čoveka da bi se otkrila sva lepota i ljubav Božija. Dao nam je SVE, i život i slobodu delovanja u svim pravcima,dao nam je razum, dao nam je cilj i smisao života, dao nam je spasenje, čeka nas i trpi da shvatimo da mi nismo bogovi i da ćemo uvek grešiti te da nam je potreban Otac.

Vratimo ponuđeu krunu Onome kome pripada a on će nam je postaviti na glavu kad sedne na presto srca našeg i postanemo sjedinjeni u telu.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta: Re: Smisao života
PostPoslato: 23 Sep 2010, 00:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Druze stvarno si ostavio ljude bez teksta svojom spoznajom, niko ne komentarise.
Mozes li malo da elaboriras slobodnu volju koju spominjes, naspram uslovljenosti. Zelim da kazem da je covjek ogranicen sa toliko faktora da stepen uslovljenosti toliko nadmasuje slobodnu volju da covjek jedino moze izabere da se samo pati vise u zivotu, to je sve sto dobije od slobodne volje. Po tebi covjek moze da dosegne vrhunac u materijalnom samo svojom voljom ako tako izabere. U realnom zivotu manjina, na nivou statisticke greske, se radja sa srebrenom kasikom u ustima dok velika vecina tesko radi samo za egzistenciju. Koji je njima smisao zivota, da li treba da prestanu da rade sve sto sada rade i jednostavno se predaju Njemu? Dalje o samoj spoznaju koliko ljudi uopste moze samostalno da razumije taj paradoks koji spominjes, data nam je slobodna volja a mi treba da prepoznamo da je upravo smisao suprotan sto je prilicno dubokoumno, gore pomenuta vecina nema vremena ni kapaciteta da razumije tako nesto, to je nefer igra.
Zar ne bi covjek trebao da radi na tome da poveca svoju energiju, da nadje unutrasnji motiv za borbu i rad tako oplemeni i obogati fizicki svijet koji je On i stvorio. Zar ne bi smisao trebao da bude da se radoscu izrazi zahvalnost zbog samog postojanja, zbog izlaska iz nesvjesti iz koje smo dosli.
Jos spominjes kako iz prljavog ne moze izaci cisto, zar postoji neki drugi nacin, zar nije On stvorio i prirodne zakone po kojima polni organi imaju tu svrhu.
Stvari koje ti propovjedas djeluju prilicno deprimirajuce i tuzno.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 18:56 
Veteran
Veteran

Pozdrav tebi prijatelju.

Nuvolari
,,Stvari koje ti propovjedas djeluju prilicno deprimirajuce i tuzno.,,

Možda je iz jednog ugla slika takvog odsjaja ali postoji više uglova i zaključaka o životu.
Čovek kao malo dete ide u školu pa se osposobljava za posao.Kad se zaposli tu je brak i deca i skupljanje radnog staža za penziju. Potom bolest i smrt.
Naravno životno delo je uglavnom izgradnja kuće i posedovanje dobrog auta.
A gde je u svemu tome Bog?
Bog nije nešto sporedno da bi bio zadovoljan sa mrvicama našeg vremena jednom sedmično ili ni toliko.

Realnost za nevernike je kapital i sve ostalo a za vernike je uski put života koji je krivudav i težak jer se na njemu hoda sa verom a to neprijatelj mrzi i dozvoljeno mu je da provejava žito da se vidi da li je stvarno žito.
Čovek može da poseduje bogatstvo i bez mnogo novca.
Svi imamo suvišek, a to je sve preko 3 obroka dnevno što nam ostane.
Tužni su bogati materijalnim a u duhu radosni rođeni odozgo.

Slobodna volja je Božanska osobina darovana čoveku sa obličjem Božjim.
Ko shvati veličinu tog dara shvatiće da to pripada samo Bogu jer videći svoju ne savršenost čovek pokušava trudom dostići svetost i savršenost ali to ne može dokučiti.
Ako nekom divljaku damo najbolji avion on nikad neće viti uspešan pilot jer je dobio na poklon nešto što nije u stanju da upotrebi na pravi način i zato uvek pogreši,ali kad se seti da pozove pilota da ga On provoza onda se stvari menjaju.
Ako je naša volja da predamo svoju volju Bogu onda će biti savršeno naše delovanje jer će savršeni delovati kroz nas.

Čovek može oplemeniti svet kad spozna sebe i promeni život i preda taj život u ruke Stvoriteju tad njegov primer ljubavi prema bližnjim kao i ceo ne sebični život utiče na druge i svima je slobodno da to učine, ali nije vera sviju i nismo svi volji predati dar darodavcu već sebično drže svoje krune na glavi srljajući u propast jer je veće ,,ja,, od poniznosti i poslušnosti u očima ponosa.

Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 20:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2010, 19:14
Zivot nema smisla... sam otreba tumarati kroz zivot.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
I to je neki smisao.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:15 
Veteran
Veteran

AlekS616 je napisao:
Zivot nema smisla... sam otreba tumarati kroz zivot.

Prijatelju teške su ovo reči.
Ako život nebi imao smisla onda Onaj što je stvorio sve ispade da je bez smisla stvorio.
Tako ni stvoritelj nebi imao smisla niti stvorenja a sve što nema smisla nije od koristi.
Zašto tumarati kad ni tumaranje nema smisla?

Ne samo da ima smisla već je sve DOBRO načinjeno i život je savršen jer je od savršenog i po savršenom došlo.
Gospod neka je sa tobom, i jeste ako si ti sa Njim.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Euroth je napisao:
I to je neki smisao.

Tačno. sve je relativno osim činjenice da je sve relativno, a ako ona nije relativna onda ništa nije relativno i Rosa je bolja od Proloma.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Ako život nebi imao smisla onda Onaj što je stvorio sve ispade da je bez smisla stvorio.
Tako ni stvoritelj nebi imao smisla niti stvorenja

Upravo.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 21:46 
Veteran
Veteran

Gde god je istina tu je pored i laž.
Ne nosi Gospod mača uzalud niti univerzum stoji o mašti već o reči Božijoj koja je živa i rastavlja istinu od laži i svetlost od tame.
Izvini što te povredih rečju ,,prijatelj,, jer znaš da to nisi.
Pastir poznaje svoje ovce ali vidi i vukove i ima palicu vladalačku.

Isus je pastir moj zato hvalim Boga za milost Njegovu i savršenu žrtvu i prečistu krv kojom nas otkupi da živimo i slavimo Ga u večnost.
Zmija ide iza i gleda da iza leđa ujede ali joj čovek staje na glavu. Opravdani milošću Božjom hodaćemo po prahu i slaviti Boga stvoritelja a tada neće biti neprijatelja ni laži ni smrti već život i ljubav večna. Amin.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 08:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Po velikoj milosti Božijoj dajem vam ono što primih a vi po razumu i duhu prepoznajte i zaključite.
Neka je sveto i blagosloveno ime Gospodnje i sada i u večnost.

Mnogi ljudi prožive svoj život i umru ne spoznajući smisao i ne vide cilj života, kako je to žalosno stanje.

Bog je ljubav a ljubav je ne sebična i čini čoveka po svom obličju i daje mu i duhovni element i zemaljski element(telo) tako je duh ogrnut u zemaljsko telo a u obličju Božijem.

Bog daje čoveku najviše što se može dati a to je slobodna volja.
Čovek je slobodan da čini šta hoće jer je to Božija osobina koju samo On može da ima ali je i to dao nama, a zašto?
Da bi čovek znao ljubiti i radovati se mora spoznati suprotnost tome a to je on sam.
Tako slobodan čovek čini šta želi jer je on sebi bog odnosno upravlja svojom voljom i čini ono što njegova volja želi.

Nesretan čovek se raduje kad sve ono što želi u životu ostvari jer je to bila njegova volja i umire zadovoljan postignutim a ne zna da je promašio cilj. Promašiti cilj znači mnogo toga, kao prvo nije upoznao zašto je stvoren niti je saznao smisao i cilj svog života.
Sretan je onaj čovek koji ne uspeva u ostvarivanju svojih zamisli i počne uviđati kako sve što želi dobro pred Bogom da učini ne nalazi već uvek iznova greši i takav čovek uviđa svoj greh.

Uvidevši greh pokušava ispraviti svojim naporom i dostići pravdu i ispravno činiti ali opet pogreši i onda nezna kako dalje i shvati da njegova volja i izbor mu dat da bude kao Bog su kušanje te da čovek nikad ne može biti kao Bog sa svojom voljom a da ne pogreši i tad se kaje i predaje ceo svoj život u Božije ruke i svoju volju podređuje Božijoj. To je umiranje svome ,,Ja,, i svojoj volji i više ne želi svoj put ni volju jer ga oni udaljiše od Boga već govori i prepusta neka bude volja Tvoja.

Smisao čovekovog življenja je da se ne uspoređuje sa Bogom uzimajući svoju volju i udaljujući se od Boga već da se vrati Bogu nudeći mu svoj život i da prihvati Božju volju.
Takav čovek moli kao grešnik da mu se Bog smiluje jer zna da iz prljavog ne može izaći čisto i da ne savršeno ne može da se usporedi sa savršenim.
Zapovest kaže da budemo sveti kao Otac što je svet a to postižemo samo kad pustimo da Otac bude u nama i Njegova volja i svetost nas čine svetim a naša dela tad nisu naša niti je to naša volja već je Bog u nama i sve je podređeno Njegovoj volji i savršenom i svetom delovanju.

Dok čovek koji nije spoznao smisao i cilj se moli kao farisej videći svoju volju i dela ispravnim jer nezna da taj put koji se u njegovim očima čini prav vodi u smrt.
Bog je stvorio čoveka da bi se otkrila sva lepota i ljubav Božija. Dao nam je SVE, i život i slobodu delovanja u svim pravcima,dao nam je razum, dao nam je cilj i smisao života, dao nam je spasenje, čeka nas i trpi da shvatimo da mi nismo bogovi i da ćemo uvek grešiti te da nam je potreban Otac.

Vratimo ponuđeu krunu Onome kome pripada a on će nam je postaviti na glavu kad sedne na presto srca našeg i postanemo sjedinjeni u telu.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Odličan post.
Ovaj put se u potpunosti slažem sa svakom napisanom rečenicom. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Tvoj pastir visi na krstu...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne huli Aleks, život je pred tobom i biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Nadam se da necu... ne bih bas da vjerujem u slabica.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Zivot nema smisla niti ga treba traziti,ono sto je nekome smisleno drugom je potpuno besmisleno.Stvar je u nepredvidivosti zivota i svih desavanja u njemu.Zivot treba zivjeti a ne traziti smisao

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Alex, kad bi se nasao u bezizlaznoj situaciji, kome bi se molio za pomoc?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

izvini Hristov,ali to nema veze sa smislom zivota

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Zivot nema smisla niti ga treba traziti

Uh malka, ovo me bas zicnulo sto si rekla. Ne bih se slozila sa ovim. Zivot itekako ima smisla, i svaki pojedinac ima smisla, i ima svoj smisao i svrhu i itekako je vazno tragati za svojim smislom i spoznati svoju ulogu u ovom zivotu i u ovom vremenu.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da kada se smisao naseg zivota nebi vjecito poredio sa smislom nekog drugog zivota tj necijeg zivota i nekih normi kako bi to trebalo biti,trazeci smisao mnogi su zalutali

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

SVE ima smisla. Ako ga ne poimamo ne znači da ne postoji.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa sad....da bas sve ima smisla.....ne bi se slozila,a zasto ga nebismo mogli poimati ako vec postoji

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]