banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 08:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Dekalog
PostPoslato: 26 Jun 2010, 16:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mojsije donosi kamene ploče sa deset zapovesti koje je po pisanoj reči Bog svojim prstom ispisao.
Nije važno ko je napisao već čija volja je u tim zapovestima?
Čitam mnoge komentare na raznim mestima u vezi dekaloga pa bih želeo sa vama podeliti mišljenje isključivo o ovoj temi.

Činjenica je da jedni tvrde da je prestala važnost dekaloga u Isusu a drugi da je ostala važnost istog.
Jedni kažu da je zamenjena subota za nedelju a ostalo važi.
Neki kažu da je to bio zakon osude i da je vaskrsenjem Isusovim stigla sloboda od tog zakona.

Kaže se da je taj zakon dat Jevrejima i da je važio samo za Jevreje a pagani da su van tog zakona.
Hajdemo da i mi preispitamo svoje stavove i poglede možda nam to bude od pomoći.
Naravno da ću izneti i svoje mišljenje pred vas da možete dati kontra-argument ili saglasnost.

Pavle, Isaija i jevanđelja sa Mojsijevim zapisima bi bili dobri izvori za razgovor bar mi se tako čini.
izvolite.

Vrh

Tema posta: Re: Dekalog
PostPoslato: 28 Jun 2010, 14:05 
Veteran
Veteran

Ne bih da budem pristrasan (a tu ste vi u ostalom da mi ukažete na to) jer postoji više struja koje imaju svoj čvrst stav po pitanju dekaloga.
Ovde bih naveo dve od mnogih koje su ekstremne po tom pitanju.
1..Zapadna rimska crkva
2 Adventisti
Prvi opovrgavaju svaku važnost subote kao dana već je vide samo kao dan kad su se ljudi sastajali u zbornicama.
Oni prave poređenja svih subota (godišnjih-svaka 7 god.,godišnjim praznicima-kao subotama i subotom -kao sedmim danom)
uz to ubrajaju i obrezanje tela i sve vrste žrtvi kao jedan paket koji je izgubio smisao.
Kažu da je veći dan vaskrsenja od dana sastajanja na molitvi i da ni u jednom tekstu u Pismu-novom zavetu nema akcenta na suboti već na življenju po jevanđelju.

Drugi navedeni tvrde da je dekalog večan i da sedmi dan subota stoji za odmor svima koji slušaju Božiju reč.
Oni idu još dalje i uče da je subota pečat za život pa ko odmara tog dana taj je spašen a ko odmara nedeljom taj prima žig zveri jer je nedelja za iste žig.

Moja želja nije da se bavimo ekstremima već da ,,po Pismu,, kako je neko imao običaj da kaže prepoznamo šta je za koje vreme i da li se tiče nas dekalog.
U kojoj meri dekalog može biti ključ spasenja i u kojoj meri on to nije.
Koji je smisao dekaloga i gde se u Pismu vidi njegovo značenje i dokle doseže?
Šta je Isus rekao učenicima da nas nauče da držimo i koja je odluka u Jerusalemu doneta od apostola?
Svakako bih želeo napomenuti da su Pavlove poslancebile ,izvrtane'' kako Petar reče i sam Pavle govori o tome, pa sad proveriti reči Gospodnje sa rečima ostalih apostola i starih proroka pa uporedii a današnji Pavlovim zapisima i videti da l se provuklo nešto u Hrišćanstvo pod Pavlovim autorstvom?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 18:00 
Veteran
Veteran

Dekalog je bar meni VEOMA VAŽNA TEMA.
Molim Hrišćane da provere sve saveze koje je Bog činio sa Izrailjem i šta govori o savezu u kojem ga nalaze oni što ga nisu tražili...šta je apostolimabilo čudno u ono vreme po pitanju pagana?

Pokušajte razumeti reči da nije ukinuo već ispunio..ŠTA TO?
Probajte videti jasnije šta je uredba šta zakon a šta zapovesti kroz jvanđelja i šire.
Bilo bi mi veoma drago kad bi tema bar malo zainteresovaa braću pa rekli svoj stav da nešto iz toga naučim jer zato i postoje teme da bi preispitali ili bar razmenili mišljenja.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2010, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Po starom zavjetu se jasno vidi da je zakon postojao jos prije Jevreja i prije Mojsijevih ploca. Kako se onda isti taj zakon ogranicava samo na Jevreje?

Cesto se u tom kontekstu govori o problemu subote i nedelje. Ali postavlja se pitanje po kojem principu npr. zakon "Ne ubij" vazi samo za Jevreje? Nema logike da se onda izdvaja jedan zakon (Shabbat) i da se za iskljucivo za njega tvrdi da za Hriscane vise nije vazeci. Tim vise kada je poznata citava politicka situacija vezana uz jevrejske zajednice u Rimskom carstvu i pozicije prvih Hriscana u 4. vijeku.

(Istovremeno tvrdim da pitanje subote ili nedelje nije esencijalno za spasenje ljudske duse.)

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:02 
Veteran
Veteran

Drago mi je da je bar neko počeo da razmišlja i kaže šta misli o ovoj temi koja je važnija nego što se misli.

http://www.youtube.com/watch?v=11ibNY_g ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=jBQdhdNX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ynKYCSKG ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=CgjkJwWn ... re=related

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]