Ne bih da budem pristrasan (a tu ste vi u ostalom da mi ukažete na to) jer postoji više struja koje imaju svoj čvrst stav po pitanju dekaloga. Ovde bih naveo dve od mnogih koje su ekstremne po tom pitanju. 1..Zapadna rimska crkva 2 Adventisti Prvi opovrgavaju svaku važnost subote kao dana već je vide samo kao dan kad su se ljudi sastajali u zbornicama. Oni prave poređenja svih subota (godišnjih-svaka 7 god.,godišnjim praznicima-kao subotama i subotom -kao sedmim danom) uz to ubrajaju i obrezanje tela i sve vrste žrtvi kao jedan paket koji je izgubio smisao. Kažu da je veći dan vaskrsenja od dana sastajanja na molitvi i da ni u jednom tekstu u Pismu-novom zavetu nema akcenta na suboti već na življenju po jevanđelju.
Drugi navedeni tvrde da je dekalog večan i da sedmi dan subota stoji za odmor svima koji slušaju Božiju reč. Oni idu još dalje i uče da je subota pečat za život pa ko odmara tog dana taj je spašen a ko odmara nedeljom taj prima žig zveri jer je nedelja za iste žig.
Moja želja nije da se bavimo ekstremima već da ,,po Pismu,, kako je neko imao običaj da kaže prepoznamo šta je za koje vreme i da li se tiče nas dekalog. U kojoj meri dekalog može biti ključ spasenja i u kojoj meri on to nije. Koji je smisao dekaloga i gde se u Pismu vidi njegovo značenje i dokle doseže? Šta je Isus rekao učenicima da nas nauče da držimo i koja je odluka u Jerusalemu doneta od apostola? Svakako bih želeo napomenuti da su Pavlove poslancebile ,izvrtane'' kako Petar reče i sam Pavle govori o tome, pa sad proveriti reči Gospodnje sa rečima ostalih apostola i starih proroka pa uporedii a današnji Pavlovim zapisima i videti da l se provuklo nešto u Hrišćanstvo pod Pavlovim autorstvom?
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
|