Zanimljivi tekstovi.
cekamo nastavak.
Zanima me kako ce ispraviti neke greske koje se nalaze u tekstu, i da li ih je uopste svestan. Kontradikcije koje je iznio, i to sto je pomjesao Gnozu, kreiranje iz stanja Gnoze, sa magijskim tehnikama kreiranja u astralu i na ovoj materijalnoj ravni.
Tekst obiluje neprociscenim umnim sadrzajem. Za nekog, kao sto se on poziva na iskustvo Gnoze i uskladjivanja sa Univerzumu, to su neoprostive "greske". Greske pod navodnicima. Prosto zato sto iz stanja Gnoze, ne postoji greska, takodjer ni kazna.
Na momente me podsjeca na maga koji je tek skuzio tajne kreiranja, a na momente, na babu koja preti kaznom bozijom.
Ali mistik nikako nije. Barem ne kroz tekst koji si do sada iznio.
Mozda je dodirnuo mistiku, kao sto se moze prepoznati kroz neke dijelove teksta, ali nije ju jos shvatio.. (zakljucak iz ponudjenih tekstova).
Prvo:
Citiraj:
Pa zašto su onda krili svoje čarobne štapiće, zašto ih nisu dali siromašnima i nemoćnima da im bar malo olakšaju život? I tu je odgovor samo jedan: razotkrivanjem misterija čarolija nestaje. Čarobni štapić postaje običan leskov prut. Slično se desilo sa krstom, kukastim krstom, pentagramom (zvezda petokraka) i heksagramom. Postavljanjem na svakojaka idiotska i nepristojna mesta ljudi su učinili da njihova moć nestane i da ostanu samo simboli, koji još imaju uticaj samo na tanane i prefinjene duše.
Kada je rijec o takozvanim tajnim znanjima. Ona se ne smanjuju otkrivanjem (mislim na otkrivanje koje i sam autor pominje). Prosto zato sto ta znanja, nisu nimalo tajna, i mogu da ih pokupe samo inicirani ili upuceni, sto znaci da obican puk, ne moze ni da shvati sto ona znaci, niti ih cuje na pravi nacin. Da bi to mogli, potrebno je dobro predznanje, nacin na koji se posmatraju kao i nacin na koji im se pristupa, a to se ne uci u knjigama i tekstovima, vec se prenosi ili preko Ucitelja, ili preko inicijacija u snu, astalnu, mentalu.. ili direkno samim otkrivanjem i trenutnim uvidima u ta znanja. Dapace, da je tako, onda tarot uopste ne bi imao snagu, posto je predan u ruke puka kroz karte za igranje. Takva stvar je i sa runama. Sto nordijskim sto arijevskim.
Dalje:
Citiraj:
Da bi nam razbila ego u paramparčad i da bismo naučili da je cilj našeg rada i postojanja isključivo služenje zajednici.
Šta nam govori srednjovekovni natpis i moto Balianov: "Kakav je to čovek koji svet ne učini boljim"?
Kojoj zajednici?
Kada se razbije ego, nema nikoga kome se moze sluziti. Razbijanje ega je ulazak u Gnosticko iskustvo, kako to autor naziva.
No, recimo da je to sto je rekao istina.
Takav covjek nema namjeru svijet uciniti boljim. Jer on svijet uopste ne dozivljava gorim ili losijim. Cim se u to ukljuci ovo sto je rekao, znaci da je prosudba iz ega. Ne iz Stanja Svesti o Jednom. Ili ti Gnostickom iskustu, kao najvisem stupnju spoznanja. (btw. postoji vise stepena gnostickog iskustva, mogao bih reci razina.) Samim ulaskom u Gnosticko iskustvo, covjek je podigao svest covjecanstva i samim tim je ucinio svet boljim.. a ako jos i pokusava probuditi pojedince.. !!!
Citiraj:
Svako od nas je demijurg - mali bog koji kreacijama uma imitira svog tvorca, čini svet boljim i time slavi njegovo ime.
Demijurg po tom vjerovanju je "bog" ovog univerzuma. Ne cijelog Univerzuma, vec samo njegovog materijalnog dijela. I za njega se uopste ne vezuje pozitivno iskustvo. Demijurga bi bolje oposao stari zavjet. Tipa: nemoj imati drugih bogova do mene, jer ja sam LJUBOMORAN bog... (ne znam jeli skroz tacan citat.. samo sam htio ukazati na tu slicnost sa Demijurgom).
Citiraj:
Na ovom mestu opis turbine neće biti dat jer je veoma zastarela i pogodna za razne zloupotrebe
Opis turbine je odavno dat. Autor manipulise takozvanim znanjem. Sama rec turbina objasnjava tehniku. Svako ko je malo radoznaliji, vema brzo ce tu tehniku pronaci u knjigama i tekstovima sto po netu, sto u knjizarama ili bibliotekama.
Kod:
Dok ne osetite ljubav prema novcu nećete ga ni imati!
Ono što je najbolje za prosečnog čoveka je pasivna kreativna vizuelizacija i znam pouzdano da savršeno radi jer je ponekad koristim. Pasivna - ova reč krije tajnu Solomonovog ključa koji trenutno menja život iz korena i on će biti objavljen ove godine, milošću božjom i za dobrobit našeg naroda. Nažalost prilično je komplikovan, ali istovremeno i stoprocentno efikasan. Tehniku radim doslovno ovako: zamislim želju kao da je već ostvarena; ako je, na primer, u pitanju bogatstvo zamislim neke njegove atribute i kako uživam u njima i to veoma plastično. Sve vreme izgovaram afirmaciju: "ja sam bogat" (obavezno u sadašnjem vremenu!), i po tonu glasa znam koliko sam u to ubeđen. Kada sam potpuno ubeđen, tek onda počinje da deluje. Na kraju izgovorim sledeće (ne sme se menjati!): "Ovo ili još bolje sada se manifestuje za mene i ja sam zahvalan Gospodu" - priroda možda zna nešto još bolje za vas i to će vam dati.
Ovo bi se dalo isto komentarisati.
Vecina izrecenog je istinita. Sem kraja. Ali opet u zavisnosti koja je ciljna grupa autora. S jedne strane kraj je ispravan. Sa druge strane pogresan.
Citiraj:
poželjno je osećati i emociju "kontrolisanog besa" - to je ona koja nas i inače tera na delanje kad smo inertni (najbolje ide uz reči "e, sad je dosta!").
Kontrolisanog bijesa??????
Kontrolisan bijes nece uopste privuci kreirano. On jeste koristan da covjek krene nesto da poduzme po svom pitanju, ali ne i za kreiranje.
Prvo Univerzum nije kreiran kontrolisanim bijesom. Vec (slicno) emocijom ljubavi, zadovoljstva i radosti. Kontrolisani bijes je tipican za nasilno kreiranje, kada se ne ucestvuje u skladu sa Univerumom, vec u skladu sa voljom ega.
Citiraj:
U okeanu univerzuma ima svega dovoljno i samo zatražite na pravi način. Najbolje je ostvariti svoje ambicije u školi, na poslu, uopšte naći svoje mesto u društvu a ostalo dolazi samo po sebi i pravdi Boga.
Cak i u Bibliji, a to znaju bolje oni koji je proucavaju, kaze se: Ostvari prvo kraljevrstvo nebesko i sve ce samo po sebi da dodje na svoje mjesto. (Opet se izvinjavam, jer ne proucavam bibliju, niti mi je ona bitna, vec samo po nekom sjecaju citiram neke stavke).
Covojek koji kreira radost, povezanost, postovanje, ljubav.. itd. automatski ce privuci obilje u svoj zivot. Ovaj smer koji autor iznosi nije ispravan sa stava Kreiranja. Gdje osnovnu teznju ima se djelovanje sa voljom Univerzuma. Ovo je obrnuti proces. Opet, mozda ciljano iznosi.. ne znam tacno.. vidicemo..
Citiraj:
Dolaze lepša vremena za Srbiju i red je da njihovom dolasku doprinesu poniženi i uvređeni, obespravljeni i namučeni, za čije će nevolje neko morati debelo da plati. Svi koji su odgovorni upoznaće svete reči srednjevekovnog natpisa kojeg sam naveo, jer on obavezuje i surovo kažnjava
Opet nelogicnost.
Prsto zato sto iz stanja povisene Svesti, nema pogresnog niti ispravnog. Vec samo u skladu sa Voljom Postojanja ili protiv njegove volje. Opet se igra za kaznom i nagradom. Lik ili se dobro zajebava ili nema blage veze o Gnostickom iskustvu. Sa stanja Apsoluta na koje se isto poziva, svako iskustvo sluzi bas tom Apsolutu. Jer to je s jedne strane Njegova volja, s druge strane pogresan pristup svih tih "ponizenih, uvredjenih, obespravljenih.. ".. itd. Svi koji su se pozivali na te takozvane zakone i jesu propali, prosto zato sto ti zakoni nemaju nikakve veze sa zakonom Apsoluta. Prvi i najvazniji zakon Apsoluta mogao bi se izreci na nacin:
Nista nije izvan Apsoluta. U svemu i kroz sve Apsolut se ocituje. Citiraj:
Ovi odnosi proizilaze iz prvog duaiteta - "ja" i "ne ja" (ego i okolni pojavni svet)
Ja i Ne-Ja nema veze sa egom i okolinim. Vec temeljnim stanjem ispoljavanja Apsoluta. Kroz Ja Jesam i Ja Nisam. Kada se covjek dozivljava kroz oba ta stanja Svesti. Kao dualnost jer Apsolut sadrzi oba ta stanja. Tj. preciznije receno Ispoljeni Apsolut je Ja Jesam. Neispoljeni Apsolut je Ja Nisam. Dublji aspekt Apslouta moze se izreci recju: Jedno. Ja i Ne-ja.. je polaritet kojim apsolut stvara. Zakon kreacije na neki nacin. U tantrickim uceninjima igrom Shive i Shakti. Brahma je onaj bez atributa. Apsolut.
Citiraj:
Gnostičko učenje nije učenje uma već učenje srca i jedna od njegovih pretpostavki je postojanje božanske iskre u čoveku pored njegove fizičke i psihičke pojavnosti. Dužnost čoveka je da ovu iskru oslobodi i spoji je sa božanskom esencijom koja ju je i stvorila
S jedne strane da. S druge ne.
Opet igra recima. Manipulacija.
Gnosticno iskustvo ne znaci da se nikakva iskra ne oslobadja, niti se ona spaja ne znam s kim. To je manipulacija religija, ne gnosticnog iskustva. Gnosticko iskustvo govori da je sve Jedno. Da nije nikada se ni desilo odvajanje. Niti da postoji podjela na "iskricu u covjeku" i na Boga, ili Apsolut, Postojanje.. kako god.
Citiraj:
Ova tehnika je deo organizovanog sistema i prvih par godina se obavezno radi pod vođstvom, dozirano i u strogo kontrolisanim uslovima, inače nas uvodi u apstraktni, nerealni i nepostojeći svet, kreiran iskustvima našeg ega, što može da deluje loše na psiho-fizički integritet učenika, ukoliko postoje izražene mane karaktera
Ovo je dosta precizno receno.
Pitam se koliko je on prevazisao ovo.
Citiraj:
Ljudski ego bi želeo da svet pokori svojoj volji, umesto da nestane sa tom svojom prljavom željom i napravi mesta nečem mnogo suptilnijem
Sama podjela na "prljavo" i "cisto" pokazuje da autor ne razumije ono sto iznosi. Ili nije imao nikakvo iskustvo vise svesti.
Citiraj:
Učitelj se uvek stiče naizgled potpuno slučajno. Da bi uopšte mogao da podučava mora u energetskom smislu da bude razvijeniji od učenika i sposoban da svoje znanje prenese.
Ne samo energetski, vec i sa znanjem i svesnoscu.
Energetski bi ucenik bio pod voljom ucitelja.
A opet, poznajem jako puno energetski jakih ljudi, ali to ne znaci da su ucitelji i mogu inicirati.
Prvo inicijacija je prenos. Otvaranje kanala kod ucenika kroz koji se desava transmisija energije i svesti. Jer energija bez svesti je sljepa snaga. A svest bez energije vidoviti slabic. A pre svega onaj koji inicira mora imati iskustvo, znati sto je to sustina ucenika, sto je sustina Univerzuma, Ko je to on, sto je to on... itd.. itd.
Citiraj:
Ako ne uspe iz prve, sledi trajni i neporeciv gubitak jastva, potpuna anihilacija ega i služenje Ničemu.
I ovo je jedna magijska manipulacija.
Prvo, ne postoji potpuni gubitak Jastva. Jer Jastvo nikada nije ni stvoreno. Ono uvijek Jeste.
Covjek prica klasicnu magiju.. nema nikakve veze sa Gnostikom, Mistikom, Stapanjem u Jedno.. itd. A narocito sa visim semama kreiranja.. vec sa manipulacijom astralno - mentalnog nivoa. Sto je on to na neki nacin povezao sa Kreativnoscu. To sto prica je osnovna magijsko privlacenje zeljenih stvari u ovu relnost.
A o svemu ovom moglo bi se uzduz i popreko raspravljati..
Medjutim.. mnogo stvari je iznio jako zanimljivo i ipravno, ali ne sa gnosticko - spoznajne strane, vec sa magijske strane.
No, vidicemo ostale tekstove..
PS
Ako ovo smatras pod komentrom koji nije u skladu sa temom, slododno obrisi.
Pozdrav
JivanMukta