Pismo je puno pouka, ali nije u pitanju sama pouka nego nacin na koji je izrecena. Osjecam mnogo puta kako mi Rijec "razdvaja meso od kostiju", prodire kroz mene. Ne znam da li sam ikada u nekom drugom pisanom djelu sreo nesto slicno. Kad sa povjerenjem i ljubavlju prema Hristu pristupam citanju, kao da citam neko ljubavno pismo, tako se osjecam. Jedan od najvecih strucnjaka za lingvistiku i gramatiku, otac poznatog Noama Chomskog (za kojeg se navodi da je najcesce citirana osoba na svijetu) je rekao da njegov idealan tekst, po vise aspekta, predstavlja Talmud.
Upravo nacin na koji je nesto izreceno, skoro isto koliko i sadrzaj recenog, vrse uticaj na covjeka da promijeni svoj sistem vrijednosti, zivotnu orijentaciju i razmisljanje, da prihvati i interiorizira procitano.
Ja sam i prije citao Pismo, uglavnom N. Zavjet, S. Zavjet nisam mogao svariti, ali na poruku u Pismu sam samo klimao glavom. Medjutim danas Rijec djeluje na mene jer imam odredjen odnos povjerenja prema Hristu.
Na koji nacin dozivljavate djelovanje rijeci Pisma i kakav uticaj ima na vas? Kako se rijeci da je Sila u Bozijoj Rijeci, manifestuju na vama?
_________________ You smug-faced crowds with kindling eye Who cheer when soldier lads march by, Sneak home and pray you'll never know The hell where youth and laughter go.
|