banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Mar 2010, 02:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
sta mislite o ovome:

Ako su katolici i pravoslavci fariseji( kako ih cesto neki protestanti optuzuju) ne cine li vam se protestanti(barem ovi sa foruma), poput knjizevnika( koji se spominju u jevandjelju)?

Zgrabili smo Bibliju i samo je citiramo, al u fazonu "Biblijom u glavu".Nije samo na forumu, nego i u crkvama.Meni se cini da na kraju vecina od nas ce imati toliku glavu da nece moci ni proci kroz crkvena vrata.Dobar dio ce ostati u crkvama, jer ce bas unutra primiti "znanje" i "saznanje", koje ce biti kap u moru, pa da se zaglave.
Na kraju ce trebati mnogo krvi da obezbjedi dotok kiseonika u mozak, koji ce postati vec zbilja velik, i bice krvi dovoljno, samo ce nasa srca biti odvec mala, da tu krv isporuce.

Izvinjavam se svima protestantima, ali ne cini li vam se da mi imamo tu tendenciju?Da lupetamo ljude Biblijom u glavu?Sta mislite dali postoji bolji nacin, da ljudima kazemo ili pokazemo, ono naj vaznije iz rijeci Bozij, Jevandjelje, a da pri tom ne izgledamo poput masina?Dali ima u nama samima nesto sta treba da promjenimo, uz pomoc i silu Boziju, Njemu na slavu.
Znamo da znanje nadima a ljubav izgraduje.

Ne kazem da su drugi bolji ili losiji, nego mislim da se ispred svojih vrata prvo treba ocistit.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 05:16 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
da li postoji bolji nacin na forumu, tesko...jer ne vidimo kakvo je lice osobe sa druge strane dok napise neki komentar...po licu moze se citati da li te neko gleda sa vrha ili je ravan tebi...ovako citajuci neki komentar ja mogu da stvorim sliku da me osoba mrzi, jer citam i zamisljam lice doticne osobe..il na osnovu recenica psiholoski razmatram profil doticne osobe.

pitanja, diskusije--- uglavnom se svodi ka tome da se citira Biblija..tako da je to neizbjezan alat pri svakoj teoloskoj debati...ne mogu ja na pitanje o vaskrsenju, vjecnom zivotu i td uzeti prirucnik za koristenje busilice...

ne znam u kojim krugovima se kreces, al i protestanti jedni druge znaju nazvati farisejima ( za vrijeme crkvenih odbora, izbora, pa i sa strane--ogovaranje)... tako da termin nije samo ogranicen na KC i SPC vjernike..

uh, davno me je mucio jedan profa trazeci da napisemo seminarski vezano za "Sta je Jevandjelje"..eh cilj seminarskog rada je bio da sadrzi jednu recenicu.. :lol: (gdje ces to teolozima uraditi) :D

za kraj, na forumu tesko se moze pokazati Jevandjelje ili hriscanstvo..

van foruma, zivot je ogledalo jednog hriscanina..

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 16:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ihtusu

Brate moj!
Mi vernici nemožemo opisivati svoje privatne živote na netu kao pouku drugima ali zato možemo pokazati na ideala takvog življenja Gospoda našeg. svako će po razumu i veri uzeti pravac koji je njemu ispravan.
Mišljenja sam da možemo bar potaći jedni druge na nešto korisno.
Po meni je korisno kad Musliman brani svoju veru i kad Hrišćanin brani svoju veru jer se obojica u nečemu utvrđuju.
To što se mi Hrišćani pozivamo na pismo je sasvim normalno, pa zar i Gospod nije to činio?
Muslimani se pozivaju na Kuran i to je normalno bar meni.
Da svi odemo u crkve i tamo se oplemenimo...čime? oprostii što pitam.
Ako reč nije iz pisma i slavljenje iz srca onda je to vreme propušteno. Postoje i govori po Duhu Svetom kao poruka za prisutnog ili prisutne ali opet nije u suprotnosti sa Pismom.
Gospod kaže da smo Njegovom rečju osvećeni i da ona treba u nama da stoji a ne u predmetima niti obredima.

Neznak gde nedostaje kiseonika i kakvo je stanje sa krvlju pojedinih ali znam da od propovedanja reči dolazi vera i da vernik po toj reči živi i to mi je dovoljno.
Mir ti i blagoslov.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 12:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Meni je zanimljivo kako mnogi nekako olako koriste to "Fariseji" u smislu optuzbe ili cak kao nesto pogrdno. "Fariseja" u onom novozavjetnom smislu ima na sve strane i u svim hriscanskim religijama, bilo katolickim, pravoslavnim ili protestantskim. Isto tako kao sto je bilo i mnogo dobrih i iskrenih Fariseja koji su na kraju shvatili srz prave duhovnosti, tako ih ima i u svim danasnjim religijama.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 15:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mišljenja sam da farizej ili recimo učen čovek (poznavalac Pisma) nije ništa loše.
Mi primer farizeja uglavnom uzimamo kad se kritički osvrćemo na formalizam neke zajednice ili pojedinca koji čita a ne razume i ne živi po Biblijskom uputu.
Da li bi mi na mestu onih farizeja prošli bolje ? Tvrdim da nebismo prošli test znanja i prepoznavanja iz prostog razloga što danas imamo sve servirano i odgonetnuto i opet mnogi poznavaoci reči ne prepoznaju suštinu i poruku.

Današnji učitelji u nekim verskim zajed.vraćaju ljude na vreme pre pojave Mesije i nikako da preskoče sa strane obreda na stranu milosti.
Sa jedne žrtve na drugu trajnu. Sa osude na oprost. Sa forme na život po Bogu.

Dobro je biti farizej po pitanju poznavanja teksta i biti Hristolik u življenju i veri mada jedno uvek prevagne.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]