banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 11:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2009, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Био сам на сахрани прије пар дана.
Изјавио саучешће породици и стао са стране. Након тога почео је (да тако кажем) обред који проводи свештеник. Прво у кући, па испред куће, па на самом гробљу. Ја сам био пасивни учесник, нисам имао неку церемонијалну улогу током обреда (да носим кољиво или крст или тако нешто).

Оно што ми је упало у очи је да добар дио људи не разумије шта треба да раде током сахране. На примјер, поп пјева, а једни се крсте кад се и он крсти, други ријеђе, трећи никако. Једни држе руке на гузици, неки скупе руке напријед (као Рамонси 8) ), трећи прекрсте руке на грудима.

Дакле, тема је о вјерским ритуалима и како се треба понашати током њих!

Мало сам тражио на нету и нашао сам неке ствари. На примјер, мушкарци у цркви стоје десно, жене лијево. У једном упутству СПЦ сам нашао да у цркви треба стајати тако да руке буду са стране или на грудима прекрштене.
Дакле, како се понашати у цркви? ОК, треба угасити мобилни и не причати. Даље? Кад се током службе треба прекрстити? Како ући, а како изаћи из цркве? Шта кад се треба изаћи током службе?

Како је то рецимо код муслимана? Како се код њих изјављује саучешће? Како се понаша на гробљу? Знам да током сахране муслимани чучну и уче, шта треба ја као хришанин да радим током тог ритуала? Да ли да носим цвијеће на сахрану?

Наравно, тема је за одговоре на моја питања, али и за ваша питања која имате о овој теми.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Zanimljiva tema, znam za ovo da žene stoje lijevo, muškarci desno, ali ne znam zbog čega?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sad cu mozda biti brutalan,ali ta pravila,norme i konformizam su mi stvarno na vrh glave.
Zbog cega zene stoje lijevo,muskarci desno?Ako ne budu stojali tako,vrijedjaju crkvu?Nisu "istinski" vjernici ili sta?Ili dobar primjer je sahrana.Vidim svi se krste,bukvalno ljudima je vazno samo da se prekrste kad se svi krste,ili kad se svestenik krsti itd.Cemu to?Znaci ti ako se ne prekrstis kad se svi krste ti ne odajes pocast preminulom,ili sta?
Ne kazem ja da sad ne treba postovati tako neka nepisana pravila i obicaje,ali ja ne zamjeram nekome ko to ne radi,jer ja sam mnogo toga ne radim jer smatram da to nije olicenje kulture i pristojnosti.Mozes ti izraziti svoje postovanje nekome ili necemu na svoj nacin.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Najgora, немам појма.

Везано за жене у цркви... зашто да не улазе у цркву када имају менструацију? Мислим, крв и то.. Шта ако некоме крваре десни или ако је рањен, не треба ући у цркву?

И за мараме...ОК, разумијем да жене (а ни мушкарци) не требају улазити у цркву обучени као да су пошли на плажу. Дакле, разумијем да треба обући дуги рукав и да не треба бити у минићи... али зашто марама? Зашто да се не види коса?

Poslednji put menjao shoole dana 29 Nov 2009, 18:28, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley, тема није толико о суштини вјере колико о ритуалима.

Сложићемо се ти и ја да суштина вјере није у понашању у цркви, да је вјерник онај који живи вјеру а не онај који да прилог за изградњу цркве или онај који носи крст на ланчићу око врата.

Али мене интересују баш ти ритуали. Зашто неки ритуал, због чега? Који му је смисао? Дакле, ко зна нешто о томе, да напише.

Ајде код православних обреда, ту знам доста тога, али кад бих ишао код муслимана или католика на неку свадбу или сахрану или требао ући у џамију, не знам шта ту треба да радим, како да се понашам а да моје понашање буде примјерено домаћинима.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
shoole je napisao:

Ајде код православних обреда, ту знам доста тога, али кад бих ишао код муслимана или католика на неку свадбу или сахрану или требао ући у џамију, не знам шта ту треба да радим, како да се понашам а да моје понашање буде примјерено домаћинима.

Znaš za onu izreku:"U Rimu radi ono što rade i Rimljani!"
Isto važi ako uđeš u katoličku crkvu, ponašaj se kao katolik (ako si katolik), a ako nisi onda kao "gost", tiho i učtivo sa poštovanjem.
Isto važi i kad ulaziš u džamiju, samo što tamo na ulazu moraš da izuješ cipele; ako je molitva u toku i ljudi klanjaju, drži se u po strani i trudi se da ih ne ometaš. Tako izraženi respekt će biti uzvraćen. Na sahrani (dženazi), čuče samo vjernici muslimani; podrazumjeva se uvijek i da ima prijatelja koji su druge vjeroispovjesti ili ateisti, oni ne čuče, već stoje sa strane ili u pozadini. Saučešće možeš izjaviti kako hoćeš i to se uvijek prihvata kao veliki gest, jer je to znak poštovanja prema preminulom i njegovoj porodici.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Али мене интересују баш ти ритуали. Зашто неки ритуал, због чега? Који му је смисао? Дакле, ко зна нешто о томе, да напише.

U pravu si ovdje. Trebalo bi znati neke osnovne obicaje bas zbog ovakvih situacija, cisto da znas kako da se ponasas.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
civi je napisao:
shoole je napisao:

Isto važi ako uđeš u katoličku crkvu, ponašaj se kao katolik (ako si katolik), a ako nisi onda kao "gost", tiho i učtivo sa poštovanjem.
Isto važi i kad ulaziš u džamiju, samo što tamo na ulazu moraš da izuješ cipele; ako je molitva u toku i ljudi klanjaju, drži se u po strani i trudi se da ih ne ometaš. Tako izraženi respekt će biti uzvraćen. Na sahrani (dženazi), čuče samo vjernici muslimani; podrazumjeva se uvijek i da ima prijatelja koji su druge vjeroispovjesti ili ateisti, oni ne čuče, već stoje sa strane ili u pozadini. Saučešće možeš izjaviti kako hoćeš i to se uvijek prihvata kao veliki gest, jer je to znak poštovanja prema preminulom i njegovoj porodici.

Tačno. Naravno da nema potrebe da se klanjaš i sl, ponašaš se jednostavno kulturno i to je to. Niko te neće osuđivati ako ne radiš isto što i oni, ti uopšte nemaš potrebe da se klanjaš isto kao što i muslimani nemaju potrebe da se krste.

Što se tiče marama, vjerujem da je to više zbog toga što se nekad tako radilo - žene su nosile marame jer se puštena kosa smatra jednako izazovnom kao npr. gola ramena. Ja ipak nikada nisam ušla u crkvu s maramom na glavi niti viđam puno žena koje to rade.

Kad se ulazi u crkvu prekrsti se, a tako i na izlazu. Ne postoji tačno pravilo koje mogu reći vezano za krštenje tokom liturgije. Bitno je samo slušati šta sveštenik govori - inače se krsti na svako ''amin'' i na spomen Boga i sl. Takođe na početku i na kraju svake molitve.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

civi je napisao:

Мало ти је пост контрадикторан.
Прво "кад си у Риму, ради што и Римљани", а онда "када муслимани чуче и уче, ти немој већ стој по страни". По овој "римској" логици, требао бих и ја да чучнем и учим, зар не?

Цвијеће?
Је ли ОК помолити се на свој начин за покојника друге вјере? Помолити се као хришћанин за покој душе преминулог муслимана (јер Бог нам је исти)?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
shoole je napisao:
Мало ти је пост контрадикторан.
Прво "кад си у Риму, ради што и Римљани", а онда "када муслимани чуче и уче, ти немој већ стој по страни". По овој "римској" логици, требао бих и ја да чучнем и учим, зар не?

Mali nesporazum. Ne treba da trebaš radiš potpuno isto što i vjernici muslimani (ako sam nisi vjernik musliman od tebe se to i ne očekuje). Sama činjenica da prisustvuješ sahrani govori o tome da si prijatelj, komšija, rođak ili poštovalac preminule osobe, ili porodice i niko ti neće zamjetiti ako ne učestvuješ u vjerskom ritualu. Na drugoj strani, kada krene samo ukopavanje, običaj je da svi prisutni (muškarci) bace nekoliko lopata zemlje na mezar. Pri tome lopata ne ide iz ruke u ruku, nego se spušta na zemlju i svako lično mora da je podigne. Ne znam simboliku u ovome, ali pretpostavljam da se pokaže svima da bez obzira na status i bogatstvo, svi su jednaki pred smrću.
shoole je napisao:
Цвијеће?

Ne znam ni jednu religiju gdje to nije OK.
shoole je napisao:
Је ли ОК помолити се на свој начин за покојника друге вјере? Помолити се као хришћанин за покој душе преминулог муслимана (јер Бог нам је исти)?

To zaista ne znam, mada mi se čini dosta kontroverzno. Tu je najbolje na licu mjesta pitati imama. On će na licu mjesta donijeti odluku. Kako god da odluči, ne postoji mogućnost žalbe. :D

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 07:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
shoole je napisao:
И за мараме...ОК, разумијем да жене (а ни мушкарци) не требају улазити у цркву обучени као да су пошли на плажу. Дакле, разумијем да треба обући дуги рукав и да не треба бити у минићи... али зашто марама? Зашто да се не види коса?

Netačno je da se pokriva kosa, ali još od starozavjetnog doba žena se ili pokriva (maramom) ili raspušta kosu. I u ostalim religijama je običaj pokrivenost ženske glave, dok npr. muškarci u bogomoljama skidaju kape.
Što se tiče podjele na lijevu žensku i mušku desnu stranu to je urađeno radi neke osnovne kulture, da žene među muškarcima ne skreću nehotice pažnju sa molitve na sebe.
Inače u Islamu je običaj da se žene mole iza prečkastih rešetaka, da vide ali da ne budu viđene od strane muškaraca.
I nema nekog osnovnog pravila kako držati ruke, kada se krstiti, obično se ljudi krste kada bude pročitan jedan dio iz Svetog Pisma, pogotovo se krste iza riječi "amin".
Meni nekad smeta kad neko počne da priča o pravilima jer sam odavno primjetila da se pridaje više pažnje "pravilima" nego suštini onog čina koji se radi.
Bitno je kako stajati a manje bitno učestvovati u zajedničarstvu tokom molitve???
Postali smo običajni narod, a ne vjerujući.
Radimo nešto, a nemamo baš jasnu sliku svrhe zašto to radimo.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Postali smo običajni narod, a ne vjerujući.
Radimo nešto, a nemamo baš jasnu sliku svrhe zašto to radimo.

Bravo.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
shoole je napisao:

Naravno.

Talija je napisao:
Bitno je kako stajati a manje bitno učestvovati u zajedničarstvu tokom molitve???

Upravo to i kažem, bitno je slušati sveštenika na liturgiji, a krstiti se onda kad ti misliš da je potrebno.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Dobro rece Elvis, nikako nije dobro ako zamijenimo formu za sustinu i prihvatimo je a priori,
bez potrebe da saznamo kako je do nekog obrasca ponasanja doslo.

Sto se tice ponasanja na sv.Liturgiji apsolutno sve prakse imaju svoj unutrasnji duhovni smisao,
koji treba razumjeti da bi u potpunosti mogao da ucestvujes u samoj Liturgiji (leit-ourgia, na starogrckom "zajednicko djelo").

Neke prakse su izraz vjere, a neke opet su nastale iz potpuno prakticnih razloga.
Hram je mjesto molitve, obracanja Bogu, misticnog i inimnog dijaloga sa Bogom i sa sobom "sozercavanja", sagledavanja sustine.
Sasvim logicno stoga nije u redu u hramu glasno razgovarati, te skretati paznju na sebe neumjerenim govorom, oblacenjem i ponasanjem.

Npr. u ranijim periodima su djevojke i momci sjedili razdvojeno za stolom, na slavama, sjedeljkama itd,
pa su iz razumljivih razloga mladi momci i djevojke stajali svaki sa svoje strane i u hramu.
Takodje, da ne bi doslo do neprijatnih situacija, djevojke i udate zene su se razlikovale tako sto su djevojke nosile kosu raspustenu,
a udate zene imale "pokrivalo", tj, sesir, kapu, maramu itd.

Kao sto rece talija, na molitvama se krstis onda kada imas potrebu, a obicno citava crkva
se osjenjuje krsnim znakom na pominjanje Imena Bozijeg: Oca i Sina i Svetoga Duha.
Nekakvih strogih pravila nema, jer su sve radnje vezane za molitvu na kraju krajeva izraz slobode i ljubavi.

Ako nekoga zanima mogu ovdje postaviti tekstove molitava (vjencanje, krstenje, opelo, liturgija itd.) na srpskom,
ili okaciti link prema lokaciji sa prevedenim tekstom ili tumacenjem smisla, porijekla i sustine tih molitvoslovlja.

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Жена која има менструацију и одлазак у цркву?

Шта је поента држања моштију у цркви? Неки човјек умре, прогласе га за свеца. Зашто га не сахране на гробљу, чему сахране унутар цркве? Ипак је ријеч само о земаљским остацима, тај светац живи на другом мјесту.

Зашто се у црквама сахрањују и особе које нису свеци? На примјер, у Саборној цркви у Београду су сахрањени Милош Обреновић и његов син Михајло. ОК, Милош је битан за Србију и Србе, али особа која је убила свог кума (Карађорђа) није баш духовна величина и велики хришћанин.

Да ли се крсти прије уласка у цквено двориште или у цркву? Видио сам да се неки крсте и на уласку у двориште.

Био сам у Кућанцима, родном мјесту Патријарха Павла. Црква је минирана децембра 1991. године. Је ли та црква оскрнављена тиме (да тако кажем)? Да ли при уласку на такву цркву (рушевну, без крова) треба се прекрстити?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 07:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Жена која има менструацију и одлазак у цркву?

Шта је поента држања моштију у цркви? Неки човјек умре, прогласе га за свеца. Зашто га не сахране на гробљу, чему сахране унутар цркве? Ипак је ријеч само о земаљским остацима, тај светац живи на другом мјесту.

Зашто се у црквама сахрањују и особе које нису свеци? На примјер, у Саборној цркви у Београду су сахрањени Милош Обреновић и његов син Михајло. ОК, Милош је битан за Србију и Србе, али особа која је убила свог кума (Карађорђа) није баш духовна величина и велики хришћанин.

Да ли се крсти прије уласка у цквено двориште или у цркву? Видио сам да се неки крсте и на уласку у двориште.

Био сам у Кућанцима, родном мјесту Патријарха Павла. Црква је минирана децембра 1991. године. Је ли та црква оскрнављена тиме (да тако кажем)? Да ли при уласку на такву цркву (рушевну, без крова) треба се прекрстити?

Nije mi poznato da u Pravoslavlju žena koja ima menstruaciju ne smije ući u crkvu. :oops:

Što se tiče nesahranjivanja moštiju svetaca, ako su one takve da su neraspadljive onda i ne idu u zemlju, a sve što je raspadljivo se sahranjuje.
U crkvi se sahranjuju veliki duhovni oci ili zadužbinari, obično je to odluka ljudi a po milosti Božijoj.

Crkvena porta je osveštana zemlja kao i sama crkva, tako da se možeš krstiti kada poželiš, nema pravila.
Normalno je kada stupaš u crkvu da se prekrstiš a ako to ne učiniš neće ti niko ništa reći.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Talija je napisao:
Nije mi poznato da u Pravoslavlju žena koja ima menstruaciju ne smije ući u crkvu.

Takođe, mislim da se samo ne može pričestiti.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Talija je napisao:
Nije mi poznato da u Pravoslavlju žena koja ima menstruaciju ne smije ući u crkvu.

Takođe, mislim da se samo ne može pričestiti.

Da, ne može se pričestiti, ali može prisustvovati i službi i liturgiji.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ријечи Патријарха Павла на ту тему:
Citiraj:
Може ли жена за време менструалног периода причешћивати се и посећивати храм?

На основу старозаветног гледишта на култну нечистоту жена у менструацији, доцније је дошло до гледишта да жене, у том стању не треба да долазе у цркву на заједничку молитву, а такоше за 40 дана после порођаја и побачаја. Биће да је на овакав став утицала и могућност да се случајним истечењем крви храм не би учинио нечистим, те би га требало освештавати. А вероватно и због задаха који изазивају материје чишћења распадањем.

Држим да се из наведеног правила Светог Дионисија може сигурно закључити само да се жена у време менструације не може причестити. Додато упутство да се жене могу молити свагда, и у том и у другом стању, мислим да пре говори да им, у циљу молитве, не би било забрањено долазити у цркву.

http://www.pakibitija.com/index.php?opt ... Itemid=151

Текст је мало дужи (кога интересује нека чита на линку), доста конфузан и нејасан. Колико сам ја разумио, по Старом завету не смије жена која има меструацију улазити у Цркву, а по Новом завету може. Дакле, причестити се сигурно не може, а није експлицитно наведено да ли може или не може ући већ се то може тумачити овако или онако.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Nije li malo suludo porediti zenu iz perioda Starog Zavjeta i sadasnju zenu kojoj su ponudjene sve pogodnosti moderne tehnologije ( za razliku od onda sada postoje ulosci i druga pomagala)?! Ako cemo uzimati sve tradicije iz SZ onda hajde da i sada nosimo lopatice za sobom pa zakopavamo izmetak ( u doba SZ i to je bilo uredjeno).
Zalosno je koliko narod slabo poznaje Bibliju i postuje vise ono sto se prenosi sa koljena na koljeno. Od tradicije nema spasenja.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]