banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Katoličanstvo-jeres?
PostPoslato: 05 Feb 2009, 18:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sinoć sam u tretani raspravljao sa nekim momcima o Bogu i evoluciji,kada je jedan od njih rekao da je katoličanstvo jeres.Da su ga tako učili na vjeronauci i da pitam svakog popa i da će mi on to potvrditi.Zanima me šta vi mislite o tome i ako neko zna kakav je stav Pravoslavne crkve oko toga.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2009, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Неки општи дефинисан став не постоји, додуше сви су једнодушно кроз историју јасно критиковали многа крива учења и праксе у РКЦ, а међу њима и много светитеља православне Цркве који нека учења која као догме држи РКЦ врло јасно називају као јерес, односно учење које је застранило од изворног хришћанства.

Кроз историју православни су критиковали многа учења Ватикана која су доживљавали као искривљења, односно јереси, попут јереси "филиокве" (измјена Симбола Вјере односно директно кршење договора са Васељенског Сабора да се неће уносити нови термини ни изрази у њега), римокатоличка инквизиција, благосиљање тзв. "светих" ратова, папска индулгенција (опросница гријеха за новчани прилог), учење о безгрешном зачећу Марије, затим многе црквене праксе које одударају од Светог Писма и учења Христа и Апостола попут причешћивања простих вјерника само под једним видом (причешћивање Крвљу Христовом одвојено само за клер), укидања дневног циклуса богослужења, увођења оргуља и инструмената у богослужења, грађење кипова у храмовима...итд.
Од сабора у Толеду (8 вијек) наовамо мноштво је ствари које су се мијењале што у једном, што у другом правцу (утицаји реформације и покрет контрареформације, затим 1 и 2 Ватикански концил...).

Али ако би неким чудом успјели занемарити све те разлике, основна разлика остаје а она је уређење, односно поимање Цркве: по Ватикану оно је цезаропапистичко, оличено у једној "непогрешивој" личности папе, док је у православном учењу ум цркве јесте и мора бити саборни, не "демократски" преглашавајући, већ хришћански усаглашавајући - принцип управљања у којем се сви морају усагласити да би дошли до одређених рјешења и да би онда могли попут Апостола изјављивати "изволело се Светом Духу и нама да...".
Управо тај судар два принципа, апостолског - саборног насупрот цезаро-паписичком јесте данас главни камен спотицања у дијалозима православних са римокатолицима који у том дијалогу злоупотребљавају дуализам Ватикана, па су се онда тако, сходно ситуацији и потребама, некада представљају као црква, а некада као држава, са свим својим апаратима укључујући и тајну службу, дипломатију итд.

Тема у сваком случају јако дуга и широка.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 00:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Како ми се само не да куцати, тако да ћу сажети у једну-двије реченице, пешест. Да би био вјерник мораш прво прочитати манифест те вјере, у случају хришћана - нови и стари завјет (што већина самопрозваних вјерника никад није учинила, а изгледа ни ти чим постављаш то питање). Када прочиташ, ако си довољно критичан и интелигентан, увидјећеш многе разлике између онога што је Исус говорио, и праксе и теорије данашњих цркава. Теорија се заснива више на учењима "црквених великана" и "отаца", него на учењу самог Исуса који је постао маргиналан. Логичка импликација је да ниједан правац који је заснован на нечему другом сем учењу Исуса није хришћанство, него нешто што би могли назвати неохришћанством, или још боље квазихришћанством. Многе грешке у РКЦ су исправљене у протестантизму. Што се тиче ПЦ или конкретно СПЦ, ту нема шта да се прича, јер знамо да српско православно хришћанство није хришћанство, него синкретизам паганства и хришћанства, што аутоматски искључује ту деноминацију као важећу. Читаво хришћанство је засновано на ријечима Исуса Христоса, нема даље. Оно као такво не постоји, колико ја знам, институционализовано, јер углавном организације имају интересни карактер, што нас доводи до праксе, која се пркоси и са самом теоријом и води их још један корак даље од хришћанства. Оно постоји у појединцима, који могу да прихвате реалност, критички да преиспитују колико год је то могуће. У много ствари се слажем са протестантима, јер су пружили веома јаку критику. Али и они су касније доста скренули. Неком је можда тешко прихватити да неке области хришћ. једноставно не објашњава, тако да морају прихватити друге изворе, тј. самопрозваних хришћана. Али ти извори нису валидни, наравно, јер нису од Исуса. Они су засновани на моћи, тј. када би неко сада стекао моћ, могао би да мијења многе ствари, као што је Растко додао славе, што је веома глупо. На моћи и на договору. То, хоћу рећи, пркоси логици. Јер хришћанство је постулисао Исус, даље од њега нема. Можда неком ово звучи као минималистчко гледиште, тј. оно и јесте такво, јер за нека питања немамо одговоре, па су нам их великодушно понудили "оци". Ако треба даља логичка дедукција јавите, па ако нађем времена, откуцаћу. Само кретенима који су убијеђени у своју догму не одговарам, јер они немају критички поглед већ апсолутно позитивистички и апологетски су постављени према вјерској институцији којој припадају. То су јадни људи веома, и њих не занима истина, већ одбрана постојећег тј. погрешног, што је веома биједно. Да ли коначно рјешење постоји? Можда не, можда да..не знам, нисам изучавао библију у толико ситне детаље. Али сваки лаик може да само једноставним читањем наиђе на огромне грешке. Већина неће прихватити критику јер су емоционално везани за своја убјеђења, ирационални су, прате традицију а не вјеру, а себе убјеђују да поступају по вјери. Таквих људи је највише, тј. скоро сви овде код нас који вјерују су такви, и њих (тј. вјероватно и ви што читате се такви, нпр. онај кретен урбана екстраваганца) се треба клонити, јер су недостојни за разговор. Само кад инсистирају треба им пружити дијалектику квазихришћанства.

Само да додам да заправо свака од деноминација има нешто гдје су у праву, ако гледамо директно на свето писмо и саме ријечи Исусове. И римокатолици, и православни, а понајвише протестанти (о којима не знам превише, нажалост, ал' оно што знам видим да су били веома бистри и критички расположени), али ниједна није не потпуно, него ни близу у праву (тј. прве двије).

Салуд!

Додатак2: Писао сам на прескок па можда неки дијелови се понављају, или су несистематски одрађени.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 02:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
_zoka je napisao:
Sinoć sam u tretani raspravljao sa nekim momcima o Bogu i evoluciji,kada je jedan od njih rekao da je katoličanstvo jeres.Da su ga tako učili na vjeronauci i da pitam svakog popa i da će mi on to potvrditi.Zanima me šta vi mislite o tome i ako neko zna kakav je stav Pravoslavne crkve oko toga.

Ako se podrazumjeva katoličanstvo, kao način vjere i ispovjedanja vjere onda ga ne smatram za jeres.

Kako katolik koji se Bogu moli čista srca može biti jeretik, onda sam i ja kao pravoslavac jeretik.
Ali ako se pod katoličanstvom podrazumjeva i crkvena organizacija na čelu papom i njegovom državom, koja je kroz istoriju mjenjala granice i enormno se bogatila, a gladnih je bilo na svakom koraku onda je to teški jeres i otpadništvo od hrišćanstva.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 03:35 
Pripravnik
Pripravnik

filozof sa vrbasa je napisao:
_zoka je napisao:

Ako se podrazumjeva katoličanstvo, kao način vjere i ispovjedanja vjere onda ga ne smatram za jeres.

Kako katolik koji se Bogu moli čista srca može biti jeretik, onda sam i ja kao pravoslavac jeretik.
Ali ako se pod katoličanstvom podrazumjeva i crkvena organizacija na čelu papom i njegovom državom, koja je kroz istoriju mjenjala granice i enormno se bogatila, a gladnih je bilo na svakom koraku onda je to teški jeres i otpadništvo od hrišćanstva.

Глупост!

Оно прво што си навео је обична хуманост+спиритуализам, а не хришћанство као религија. Нема везе са темом.
Citiraj:
kada je jedan od njih rekao da je katoličanstvo jeres.Da su ga tako učili na vjeronauci i da pitam svakog popa i da će mi on to potvrditi.

Неће сваки. Разуман неће. Али ријетки су такви. Углавном хоће већина. А тај лик је рекао јер је ретардиран, вјероватно. Претпостављам да је носио велики сребрни крст око врата..
Citiraj:
Zanima me šta vi mislite o tome i ako neko zna kakav je stav Pravoslavne crkve oko toga.

Као што сам рекао, све је ствар договора. Будућа црква негира претходну, и тако увијек. То се дешава управо због тога што догме стварају мање елитне групе или појединци са великом моћи унутар организације, и онда се оне поштују док могу. Касније настају нове. Старе се поништавају и тиме се негира читава валидност постојања те организације у прошлости. Логика. Стога, договор је обична глупост, стога хришћанство треба свести на његову основу. Хоћу рећи, не постоји стални универзални став према њима, већ само привремени, док одговара одређеној струји. Оно што јуче није ваљало, данас ваља, итд. Ваљда видиш куда ово води. А и зависи од појединаца. Рецимо неки су попови хуманисти (иако у заблуди) па воле своју браћу римокатолике. Други, нпр. као Тадеј (што га волите помињати, и што га православни веома поштују) исијава мржњом према римокатолицима, и још многи. Ако те занима, и ако се сјетим, сутра могу да ти препричам дио из једног православног магазина, па да видиш како размишља један хард кор православни монах. Исто чиста мржња, иако има ту и неких правила која су успостављена у некадашњој једној цркви која не поштују они тамо, како ови тврде. Тако да је не само субјективна ствар, него иако и објективно тај однос постоји, релативан је. Зато зајеби то и прочитај свето писмо, ништа ти више не треба да будеш хришћанин..наравно, и добра воља..и неко да те крсти, причести и исповиједи. xD

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 08:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa kad se uzme u obzir znacenje pojma jeres, onda se moze zakljuciti da su i katolicantsvo i pravoslavlje jeresi ;)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 09:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Митрополит Серафим - светло из Грчке
Mica_i_Acim
(Pravoslavci)
05. februar 2009. u 21.52
Реч је о Митрополиту Пиреја, који се пре неког времена јасно и гласно изјаснио по питању екуменизма и пале римске столице. Све је кренуло од чланка објављеног у локалним грчким новинама, на који је реаговао локални бискуп... Онда је Митрополит Серафим лепо сео, и у духу Светих Отаца очитао лекцију бискупу, позивајући га да се окане латинске јереси и врати у окриље Свете Православне Цркве.

Заинтересовани могу да прочитају детаље овде
---------------------------------------------
Наслов: ВИ НИСТЕ ЦРКВА, ВИ СТЕ ЈЕРЕС

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 09:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Maximianvs je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
_zoka je napisao:

Глупост!

Оно прво што си навео је обична хуманост+спиритуализам, а не хришћанство као религија. Нема везе са темом.

:lol: :lol: :lol:
Nemoj me ti učiti šta je hrišćanstvo. Ne mora se ići u katoličku crkvu ili bilo koju drugu crkvu da bi čovjek bio human ili duhovan.

Hrišćanstvo i vjera u Hrista ne podrazumjeva samo vjeru u konačno spasenje, nego kako radimo i živimo u ovom materijalnom svijetu. A jasno je da katolička crkva nije samo skup bogougodnih vjernika, nego i jedna interesna organizacija koja se petlja u sekularni život.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
A jasno je da katolička crkva nije samo skup bogougodnih vjernika, nego i jedna interesna organizacija koja se petlja u sekularni život.

А православна не? Ма дааај..
Citiraj:
Реч је о Митрополиту Пиреја, који се пре неког времена јасно и гласно изјаснио по питању екуменизма и пале римске столице. Све је кренуло од чланка објављеног у локалним грчким новинама, на који је реаговао локални бискуп... Онда је Митрополит Серафим лепо сео, и у духу Светих Отаца очитао лекцију бискупу, позивајући га да се окане латинске јереси и врати у окриље Свете Православне Цркве.

Јаране, то је потпуно маргиналана и небитна ствар, а зашто? Зато што је одступање од хришћанства масовно почело још са првом великом црквом, која је такође била јеретичка. Тако да ме уопште не занима ко је њен насљедник, и да сте ви православни, свеједно, нисте хришћани по Исусу, то је ваљда јасно. ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 11:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ти ћеш ми рећи, самозвани експерт за све и свашта, министар за туђе послове... :lol:

Нађи себи неку цуру, нећеш се ти од теологије леба најести. :P

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 11:58 
Pripravnik
Pripravnik

То ти и говорим, ти си она особа коју сам прозвао у првом посту. Држиш се догме и даље од тог не видиш, иако је против тебе и основна логика. То се зове глуп човјек. Свака расправа са тобом је сувишна јер си јадан и некритичан. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 13:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Maximianvs

Pozdrav tebi čoveče i mir.
Slažem se sa tvojim stavom prema crkvama kao i onom konstatacijom da ništa preko Hrista i ništa iznad Hrista neide.
I sam sam do skoro imao oštar stav prema svima koji nisu bili istomišljenici samnom i Gospod me je opomenuo ozbiljnom opomenom da su to sluge njegove i da im ja nesmem suditi svojom nazovi naukom.
Zašto ovo govorim jer u tvojim rečima prepoznajem sebe od pre i ti ćeš po milosti biti opomenut i tad ti čovek neće trebati svedočiti o tvojoj grešnosti jer ćeš je sam spoznati.

možemo da se sa nekima neslažemo u pogledu vere ali ga nemožemo zato vređati jer to ne čini duh ljubavi. Ljubav sve prašta i spremna je sebe dati za protivnike i blagosloviti onog koji te kune.
Postoji tema zvana Izvinjenje pa ako smatraš da si svojim rečima nekog povredio slobodno reci i oprostiće ti braća. Nemožemo prineti žrtvu (molitvu) Bogu ako imamo nešto na brata ili on na nas zato pomirenje prvo pa molitva.
Kakvom mi merom merimo takvom će nam se meriti. Amin.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Amen, kao da Duh Sveti govori kroz tebe, vjerujem da si imao jako jako poučno iskustvo, blago onom kome je Gospod učitelj i koga Gospod opominje.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 13:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Blagoslov tebi brate od Gospoda našeg a od mene pozdrav.
Ako se ne povratimo da budemo KAO DECA nećemo u carstvo. To je ŽIVOTNO VAŽNA IZJAVA. Kao deca po praštanju i ljubavi a kao odrasli u razumu.
Razum je mali a ljubav velika i VEČITA.
U pitanju je bio život brate borba za život danima i noćima dok glasić nije rekao...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Slažem se sa tvojim stavom prema crkvama kao i onom konstatacijom da ništa preko Hrista i ništa iznad Hrista neide.

Напокон неко паметан. Ето то је суштина свега. Тј. правилнији израз, не би требало, а не не иде, јер у пракси иде. Стога ми то требамо одбацити, ако већ они (цркве) неће. Што би Толстој рекао, краљевство небеско је у вама.

Али то о суђењу, знам ја то, и свјестан сам да гријешим, али ТБПТКО је можда "дијете" Божје, ал не и слуга. Рецимо, он је националиста, стога, он обезвријеђује Божју ријеч. Тако да се њему мора упутити критика. Ок, вријеђање са моје стране је било беспотребно, ал шта ћу кад човјек неке основне ствари неће да схвати. Не схватам његову потребу да се убацује онда у тему, и то тако догматски. Ајде да је он неке своје ставове преиспитао, али не, он је одмах Серафима цитирао, као да Серафим има надмоћ над Исусом. Нека цитира Исуса и логику, и тако негира моје излагање, ја ћу након критичког преиспитивања, ако је у праву, да прихватим критику. Он то никад неће, не јер не може, и не схвата (јер мислим да није ретардиран иако то кажем), јер већ не жели и јер је ирационалан, тј. не размишља главом која га води ка истини. Тј. можда и размишља, али онда би мени рецимо требали стварно јаки одбрамбени механизми да се супротставим прихватању очигледног.

Мир с тобом..

И извињење: viewtopic.php?f=38&t=40602&p=828409#p828409
(ај шалим се, бар схвати то, иако се Исус никад није шалио, још један гријех, видиш)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 18:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pročitao sam ja Sveto pismo i znam da ovo što crkve propovjedaju ima malo veze sa onim što je Isus radio i pričao.Ja čak kontam da on i nije htio da osnuje novi pokret već da reformira stari.Ali ja imam svoju ličnu verziju hrišćanstva.U tome me podstiče to da je crkva polako umanjila ulogu svih ljudi bliskih Isusu.
Taj što je rekao da je katolicizam jeres nije imao "srebrni krst oko vrata" ali je jednako ne-fleksibilan i netolerantan.U jednom momentu kune su u Boga,veliki je vjernik,posti,a onda priča kako treba pobiti dva miliona Šiptara i tako riješiti pitanje Kosova.
Fašizam,šta ćeš.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Благо нама кад нам никад ни Максима ни дивизија не зафали...

Једино "квази" које сам запазио на овој теми јесте квази-интелектуализам...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Za svaku crkvu je jeres druga crkva, pa tako i pravoslavcima. Vjerovatno je i katolicima jeres pravoslavna. :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видиш, није.

За православне је јерес само нешто што је дефинисано и као такво окарактерисано на Васељенском или већем помјесном сабору, а римокатолизицам званично није означен у глобалу као јерес (само нека његова учења и појаве).

За римокатолике православље није јерес, и они однедавно званично православље сматрају равноправном Црквом
(будући да је код њих претежнији политички однос и административно уређење од исповиједања).

Ето.
Да би знали шта је јерес (хересис, грч. - учење које застрањје, криво учење),
постоји предуслов да се одреди шта је то Истина, односно изворно учење.

пс
А најлакше умјесто да годинама изучавате историју старог свијета и ишчитавате манускрипте из 2, 3, и 4 вијека,
ви просто властито паметовање и локално искуство прогласите за параметар свега,
а саме себе за врховни ауторитет у области историје-теологије-философије-социологије-политикологије.....свега.
Ми смо дефинитивно народ премијера и селектора.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2009, 22:53 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
posti

Чим ти то знаш, а ниси му укућанин, онда он опет чини гријех, јер знамо шта је Исус рекао о посту, ако смо прочитали свето писмо. Не могу да цитирам, немам уз себе књигу. Да парафразирам, умиј се да не види нико да си исцрпљен и да постиш, а Бог ће да ти плати. Да не зна љевица шта ради десница.
дамаскин je napisao:
Једино "квази" које сам запазио на овој теми јесте квази-интелектуализам

Немој се самопрозивати.

Видим да си се нашао прозван, такође. Па није теби лако чим не користиш свој мозак, јаране. :wink: Ништа горе од вас који прихватају неку догму као апсолутну нема. Јбг, прими моје саучешће. Боље да си разуман као лавић, свака му част.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]