banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 07:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Dec 2008, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Slika
Slika
Neka je sretna krsna slava Sv.otac Nikola (NIKOLJDAN) svim Pravoslavnim hrišćanima koji je danas slave
A sada nesto o Svetom Nikoli:

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.
Nikolaj se duhovnom životu naučio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kom se Nikola zamonašio. Po smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela.
Potom, sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, koji su tada bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu, obilazio gradove i sela.
Do dolaska na presto cara Konstantina, za vreme vladavine cara Dioklecijana, sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu, gde je i zatvorenike poučavao veri. Nakon toga vratio se na svoj arhiepiskopski presto. Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta. Na putu obilaska, Nikolaju su se dešavala mnoga čuda. Posle obilaska svih svetih mesta, sveti Nikola unajmi nekog lađara da ga odveze u Likiju, ali lađar je, iako je uzeo novac, hteo da ide na neku drugu stranu. Tada se podigao vrlo jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi napori mornara koji su, po naređenju kapetana, pokušavali da vrate brod, bili su uzaludni. Punim jedrima brod je došao u Likijsko pristanište, gde se sveti Nikola iskrcao.
Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet. Umro je u Miru, 345. godine, a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine, posmrtni ostaci svetog Nikole preneti su u Bari, koji se nalazi u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući svetog Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja.
Prema predanju se smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je stoga ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju i opremanje.
Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika. I danas se veruje da sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.
Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač, kao i Očenaš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2008, 23:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
GILGAMEŠ- bio je najjači čovjek, hrabri borac, kralj Uruka. Bio je jednu trećinu čovjek a dvije trećine bog. Gilgameš pada u tugu kada njegov voljeni prijatelj, Enkidu, umre. Postaje očajan znajući da će i on umrijeti i ide na putovanje do kraja svijeta u potrazi za odgovorima o životu i smrti.

ENKIDU- bio je prijatelj i saputnik Gilgamešu. Bogovi su ga stvorili kao divljeg čovjeka koga su odgojile životinje. Enkidu je , fizički, ravan Gilgamešu. Pošto je sa Gilgamešom ubio Humbabu i nebeskog bika, bogovi ga kažnjavaju sporom i bolnom smrću.

UTNAPIŠTIM- je kralj i svećenik u Šurapaku. na nagovor boga, gradi veliki brod i spašava sebe, svoju porodicu i po jedan primjerak svih živih bića, od velike poplave, koja je za malo uništila sav život na svijetu. Bogovi su njemu i njegovoj ženi dali vječni život.

Vrh

Tema posta: sv.nikola
PostPoslato: 19 Dec 2009, 00:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
Slika

svim domacinima koji slave sv.nikolu, zelim srecnu slavu!
Citiraj:
Živeo je u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često poredi sa Deda Mrazom. Deda Mraza na engleskom zovu Santa Klaus (en: Santa Claus) što je skraćeno od Santa Nikolaus (sveti Nikola).

U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata u Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji. Takođe sveti Nikola je u Srbiji najčešća slava.

Vrh

Tema posta: Re: sv.nikola
PostPoslato: 19 Dec 2009, 00:14 
Srecna slava. :)

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Srećna Krsna slava sv. Nikola svima koji slave! :D

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Pridruzujem se cestitkama :)

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Sretna slava svima koji slave svetog Nikolu!
je li Nikola donio ikome ista?

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a sto imaju dvije teme?
Sretna slava svima koji slave! ima li iko od forumasa?

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Search mi pokazao ovu temu i ja na njoj pisala, neka admin spoji u jednu.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Hvala i takodje sretna slava svima koji slave! :)
Doneo je zatrpane ulice snega, kao i svake godine sa belom bradom dolazi... :P

Ziveli! ^_^

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Silhouette je napisao:
Hvala i takodje sretna slava svima koji slave! :)
Doneo je zatrpane ulice snega, kao i svake godine sa belom bradom dolazi... :P

Ziveli! ^_^

ko ti sjedi pod ikonom, žirant ili kum?
sad je ono ustani kume da ma mi žirant tu sjedna :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
hahahah
ja sedim ispod ikone.. mhmm :))

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Srecno svima koji slave, dobro bi mi legao jedan riblji paprikas :D

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Sretno svima koji je slave. Čuo sam od moje rodbine (dijela koji su vjernici) da i oni slave tu slavu, tj. Svetog Nikolu.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 19:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Danas je u nasoj porodici, kao i svakog Nikoljdana bilo svecano i veselo. bez obzira na godine djeca su i ovog puta bila uzbudjena zbog slatkisa. Skroman poklon smo odnijeli u djeciji dom Rade Vranjesevic i bili kod prijatelja na slavskom rucku. Dan je bio zaista svecan i prijatan, razmijenjeno je puno pozitivne energije. Svima koji slave cestitam slavu!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 19:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Srećna slava!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2009, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Svima koji danas slave Sv. Nikolu želim srećnu slavu!

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2010, 20:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Pismeni sastav jednog deteta na temu šta želi od deda Mraza:
"Ја од деда мраза не желим ништа, јер не верујем у њега. Ако ми нешто треба, ја замолим мога Деду и он ми помогне. Зато што мој Деда постоји, а деда мраз не постоји. На њега је мој Деда пуцао за време рата и победио га је. Ми имамо Светог Николаја и у њега верујемо. Деда се на фронту молио Светом Николи да му помогне против духа деда мраза, како не би поробио нас, децу. Мој Деда каже, да ако би ја веровао у деда мраза, то би значило да су Срби изгубили у другом светском рату, што није истина и не може бити. И то је доказ да деда мраз не постоји. Ако му се други клањају, мој Деда и ја нећемо. Нити оној новој години коју он доноси, коју мој Деда назива «швапска», волећи једино ону коју Христос доноси овоме свету својим рођењем."

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2010, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Srećna krsna slava mojim najbližima i svima koji proslavljaju, ostali neka ga provedu u miru i u bogatoj trpezi pred nadolazeće praznično veselje :D

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2010, 21:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
The_new_Statesman je napisao:
Srecno svima koji slave, dobro bi mi legao jedan riblji paprikas :D

jela, i to tri puta ukupno :D jest ukusno mmmmmm, ali od ribljih fileta, bez koski, sve fino domace

Srecna Krsna slava svima koji slave, puno zdravlja, srece, ljubavi i sloge zelim

Majka je naš početak i kraj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]