banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 06:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Religija i politika
PostPoslato: 09 Sep 2008, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zanimljiv clanak:

Izvor: http://www.6yka.com/do/da,621

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 00:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Nas nacionalizam (Balkanski,Ex jugoslovenski) je prije svega religijski, a ne etnicki kao evropski. To jedan istoricar naziva "Nacionalizam sudnjeg dana" gomila sintetickih nacija koje nemaju nikakav identiten osim vjerski,a spremne su da svasta rade onom drugom ako dirne u njihovo, koje zapravo i ne postoji (Bosnjaci). Zato Evropa i ne moze da nas shvati i zato cemo u buducnosti jos imati jako puno problema.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Shaolin Drunkard je napisao:
Nas nacionalizam (Balkanski,Ex jugoslovenski) je prije svega religijski, a ne etnicki kao evropski. To jedan istoricar naziva "Nacionalizam sudnjeg dana" gomila sintetickih nacija koje nemaju nikakav identiten osim vjerski,a spremne su da svasta rade onom drugom ako dirne u njihovo, koje zapravo i ne postoji (Bosnjaci). Zato Evropa i ne moze da nas shvati i zato cemo u buducnosti jos imati jako puno problema.

Da ,nepostojeci Bosnjaci su inace problem svih problema,na stranu svi ratovi i konflikti u kojim su zamisli zajednicki imenilac bas neki "postojeci". Isti ti "postojeci" u svijetu vaze za one koji su u svojim redovima imali najveci broj zlocinaca u zadnjim konfliktima,a kako do danas ,tako do sudnjeg dana su uvijek kontra svog "komsiluka" i citavog svijeta....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja bih ovdje vise htio da se osvrnemo na vjerske vodje, koje umjesto da su sprjecavale zlo (sto je po svakoj religiji ispravno), oni su ga podrzavali, slicno kao u 2 svjetskom ratu.
Naime, religija je jos od davnih vremena bila mocno sredstvo za manipulisanje masama, iako ne i jedino sredstvo sto se kasnije pokazalo u SSSR-u. :confused1:
Ali jedan od razloga zasto ne podnosim vjerske vodje je i ovaj. Jer, sjetimo se uloge katolickih popova u 2 svjetskom ratu, ili pravoslavnih u ovom proslom ratu, muslimanskih ekstremnih vodja na srednjem istoku, srednjeg vijeka i na kraju ko je raspeo Isusa Hrista nego popovi, u to vrijeme zvani fariseji. :-?
Zasto su profesionalci tog posla, oni koji bi trebalo da su najblizi Bogu, u praksi najdalje od njega? :roll:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
SÄFFLE je napisao:
Shaolin Drunkard je napisao:

Da ,nepostojeci Bosnjaci su inace problem svih problema,na stranu svi ratovi i konflikti u kojim su zamisli zajednicki imenilac bas neki "postojeci". Isti ti "postojeci" u svijetu vaze za one koji su u svojim redovima imali najveci broj zlocinaca u zadnjim konfliktima,a kako do danas ,tako do sudnjeg dana su uvijek kontra svog "komsiluka" i citavog svijeta....

Naveo sam Bosnjake primjera radi, mogao sam i nekog drugog,nije bitno. Problem je sto religijski nacionalizam stalno generise sukob bez obzira na politicko rjesenje. Kada Palestina postane nezavisna to ce biti samo uvod u nove sukobe, kada mi proglasimo nezavisnost (RS) druga strana ce vjerovatno pokusati da isprovocira nasilje, uostalom njima ni dejtonski sporazum ne znaci nista.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 10:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citiraj:

Karadžićeva spika

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 10:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Naveo sam Bosnjake primjera radi, mogao sam i nekog drugog,nije bitno. Problem je sto religijski nacionalizam stalno generise sukob bez obzira na politicko rjesenje. Kada Palestina postane nezavisna to ce biti samo uvod u nove sukobe, kada mi proglasimo nezavisnost (RS) druga strana ce vjerovatno pokusati da isprovocira nasilje, uostalom njima ni dejtonski sporazum ne znaci nista.

Dodikova spika

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ali valja spustiti loptu....isto bih kritizirao nekog ko dođe s izjavam Silajdžića ili Tihića iz branše politike ili Reisa iz branše religije.

Naravno samo je belaj što se naše ne pika i što su svi oni s "vaše" i "naše" strane teži od nas za par miliončića, dok mi gubimo vrijeme u jeku najbolje radne snage.

Ja lično sam totalno apolitičan i to nastojim biti za svoje žive, ali isto tako nastojim biti vjernik u onu vjeru za koju imam najviše dokaza.

Politika je previše za nas, to high... dok je religija puno bliža.

Ako RS hoće da se odvoji...ima moj glas, ako federacija hoće daje ukine protiv sam toga, jer u prvom slučaju imaćemo bolji prosperitet i bićemo bliže miru u drugom bliže ratu i još goroj dubiozu, bošnjaci neka se presele u federaciju, a oni koji žele u RS neka idu....bitno je samo da čovjek bude ondje gdje osjeća duševni mir.

Nisam ničiji igrač ali to su činjenice

Politiziranjem dobijamo kaos, a religijom harmoniju...

U ime Boga, bujrum kod mene noćas na iftar :D

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 12:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Za ove naše prostore važi teza da je od patriotizma preko nacionalizma do ratnog zločina vrlo kratak put.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Oficir s ruzom je napisao:
Ali valja spustiti loptu....isto bih kritizirao nekog ko dođe s izjavam Silajdžića ili Tihića iz branše politike ili Reisa iz branše religije.

Naravno samo je belaj što se naše ne pika i što su svi oni s "vaše" i "naše" strane teži od nas za par miliončića, dok mi gubimo vrijeme u jeku najbolje radne snage.

Ja lično sam totalno apolitičan i to nastojim biti za svoje žive, ali isto tako nastojim biti vjernik u onu vjeru za koju imam najviše dokaza.

Politika je previše za nas, to high... dok je religija puno bliža.

Ako RS hoće da se odvoji...ima moj glas, ako federacija hoće daje ukine protiv sam toga, jer u prvom slučaju imaćemo bolji prosperitet i bićemo bliže miru u drugom bliže ratu i još goroj dubiozu, bošnjaci neka se presele u federaciju, a oni koji žele u RS neka idu....bitno je samo da čovjek bude ondje gdje osjeća duševni mir.

Nisam ničiji igrač ali to su činjenice

Politiziranjem dobijamo kaos, a religijom harmoniju...

U ime Boga, bujrum kod mene noćas na iftar :D

dobar post, iskreni ljudi bi se lako dogovorili, ali kod nas je parola "bolje mrtav nego ranjen" odnosno, u zid, pa makar i glavom...pitam se, da je izmedju 1910 i 1920 bilo mudrijih politicara, kako i sta bi bilo... ja primjecujem jedan apsurd: sto je covjecanstvo naprednije svjest je niza i lakse je manipulisati...a valjda bi trebalo biti obrnuto. kod nas je politika, nazalost, neodvojiva od religije i kao takve, uzajamno se nadopunjuju-narocito oko izbora. a poshto su oni (pre)cesto, narod nikako da se odmori i okrene glavu u neku drugu stranu. jbg. zla sudbina
Grof Ratkaj je napisao:
Za ove naše prostore važi teza da je od patriotizma preko nacionalizma do ratnog zločina vrlo kratak put.

bla,bla,bla ..teza. ta teza vazi za pola svijeta

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
manitu uci da svira je napisao:
bull

Ajde više skini mi se sa spolovila i prestani da klepećeš k'o svakom loncu poklopac.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Grof Ratkaj je napisao:
manitu uci da svira je napisao:
bull

Ajde više skini mi se sa spolovila i prestani da klepećeš k'o svakom loncu poklopac.

ako ne umijesh nishta inteligentnije a manje prosto-i ovo je dovoljno. oprosticu ti.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2008, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Dobar text, inače je odavno rečeno sve pametno što ima da se kaže na datu temu, sad je samo stvar kad će se narod opametiti i početi to da shvata... ja nešto nisam previše optimističan po tom pitanju :angry3:

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2008, 07:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ma narod je budala.
Živio narod!

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2008, 14:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A jesmo li mi narod ???? :( :)

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2008, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nismo.
Mi smo samo glupi.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2008, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

To sam rekao zato što u zadnje vrijeme mislim da je ne znanje blagoslov, jer u sadašnje vrijeme je bolje ne znati nego znati, narod ne zna, zato je i sretan, pojedinci znaju zato ovo i pišu.

Oni koji ne znaju žive kao sretne krave, dok mi znamo i bjesnimo od želje da dostignemo njihov nivo, da svjesno zaboravimo, da dostignemo ne znanje, jer znanjem koje posjedujemo ne možemo apsolutno ništa poboljšati.

Pa da i o nama neznalcima, znalci pišu ovakve tekstove...ali to nas neće biti briga, jer mi nećemo znati.

:D

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
vim je napisao:
Ja bih ovdje vise htio da se osvrnemo na vjerske vodje, koje umjesto da su sprjecavale zlo (sto je po svakoj religiji ispravno), oni su ga podrzavali, slicno kao u 2 svjetskom ratu.
Naime, religija je jos od davnih vremena bila mocno sredstvo za manipulisanje masama, iako ne i jedino sredstvo sto se kasnije pokazalo u SSSR-u. :confused1:
Ali jedan od razloga zasto ne podnosim vjerske vodje je i ovaj. Jer, sjetimo se uloge katolickih popova u 2 svjetskom ratu, ili pravoslavnih u ovom proslom ratu, muslimanskih ekstremnih vodja na srednjem istoku, srednjeg vijeka i na kraju ko je raspeo Isusa Hrista nego popovi, u to vrijeme zvani fariseji. :-?
Zasto su profesionalci tog posla, oni koji bi trebalo da su najblizi Bogu, u praksi najdalje od njega? :roll:

Ја бих то рекао овако: Сетимо се католичке цркве у другом светском рату, сетимо се поједних православних и муслиманских свештеника у последњем рату.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2008, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

urbana_extravaganca je napisao:
vim je napisao:

Ја бих то рекао овако: Сетимо се католичке цркве у другом светском рату, сетимо се поједних православних и муслиманских свештеника у последњем рату.

A zašto ne i pojedinih katoličkih sveštenika u WWII?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 21:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2007, 15:32
Па црква је увијек била везана за политику, барем на Балкану, јер је она ослонац народа кога сви владари у свим системима искориштавају до максимума. Ту је црква одиграла велику улогу и давала наду народу. Данас је црква нешто сасвим друго. Данас црква узима учешћа у политичким расправама, што сматрам изузетно корисним, јер је тако нико неће злоупотребљавати, у смислу да се позива на цркву која је аполитична. Најбољи примјер доброг и позитивног ангажовања вјере су ДВЕРИ СРПСКЕ, организација која заслужује све похвале!!! Имају свој сајт, часопис, и држе јавне трибине, гостују у емисијама...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]