banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 11:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: RAMAZAN
PostPoslato: 13 Sep 2007, 20:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Sep 2007, 18:02
svim muslimanima svijeta-BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.
da isposte ovaj mjesec ramazana u zdravlju i veselju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik

Mjesec ramazan Uzvišeni je odlikovao nad drugim mjesecima mnogim posebnostima: -U njemu meleki traže oprosta za vjernike sve dok se ne omrse. - U mjesecu Ramazanu šejtani bivaju okovani. - U njemu se otvaraju sva vrata Dženneta i zatvaraju sva vrata Džhennema. - U njemu je noć " Kadra" ( Lejletu-l- Kadr) koja je bolja od hiljadu mjeseci. - Allah dž.š. u svakoj noći Ramazana oslobodi određen broj svojih robova od vatre. - Svakog dana Ramazana Allah dž.š. ukrašava Džennet i govori: "Moji će robovi naići na nedaće i iskušenja pa će se zbog tebe (zbog Dženneta) strpiti". Što se tiče posta ili "savma" kod muslimana on podrazumijeva uzdržavanje od svega što ga kvari (jelo, piće, pušenje, spolno općenje i sl.) u vremenu od pojave zore do izlaska sunca

SPREMANJE HRANE POSTACIMA

Poslanik a.s. ka`e:" Ko nahrani postača imat će nagradu kao i onaj što je postio s tim da postaču neće biti umanjena nagrada". (Ahmed, Nesai a Albani kaže da je vjerodostojan) Običaj organizovanja iftara, ne samo za siromašne već i za prijatelje, rodbinu i komšije.

TERAVIJA NAMAZ

Noćni namaz je sunnet koji se može obavljati tokom čitave godine i Uzvišeni njegovo obavljanje spominje u kontekstu osobina istinskih vjernika: "Bogobojazni će, doista, u baščama i izvorima biti, uzimat će ono što im je Gospodar njihov dao, oni bjaše prije toga dobročinitelji, malo su noću spavali i u rane zore su oprost tražili." (prijevod značenja Kur`ana, Ez-Zarijat, 14. i 15. ajet.) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "U Džennetu postoje sobe čija se vanjština vidi iznutra, a unutrašnjost s polja. Allah ih je pripremio za one koji hrane gladne, smireno govore, često poste i noću klanjaju dok ljudi spavaju." (Sahihul-Džami). A u ramazanu je to još pritvrđenije. Od Ebu Hurejre se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio noći ramazana provoditi u namazu pa je govorio: "Ko u ramazanu bude obavljao noćni namaz vjerujući i nadajući se nagradi biće mu oprošteni grijesi koje je počinio." (Muttefekun alejhi). Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije imao određeno koliko bi učio u namazu, nekada bi učio kraće a nekada duže. Ponekad bi na jednom rekatu učio koliko sura el-Muzzemil, a ponekad koliko pedeset prosječnih ajeta. Govorio je, sallallahu alejhi ve sellem: "Ko bude u jednoj noći klanjao sa stotinu ajet neće biti upisan među nemarne." (Ahmed). Jedne noći je klanjao sa sedam dugih sura (od El-Bekareh do al-Enfal, 185 stranica mushafa). (Hakim) Prema tome, ukoliko čovjek klanja sam ili s nekim ko se s njime slaže, neka oduži koliko može. Ukoliko bi klanjao kao imam tada treba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik

73 HADISA ALLAHOVOG POSLANIKA MUHAMMEDA A.S.

"Najvise ljudi koji ce uci u dzennet bit ce zbog bogobojaznosti (takvaluka) i lijepog ahlaka." (Buharija i drugi muhaddisi)

"Poslan sam da bih upotpunio moral." (Buharija i drugi muhaddisi)

"Ebu Hurejre, potrudi se da imas lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A sta je to Allahov Poslanice?" o­n rece: "Da odrzavas vezu s o­nim ko je prekinuo s tobom, oprostis o­nom ko ti je nepravdu nanio i das o­nome ko tebi uskracuje." (Bejheki)

"Meni najblizi od vas bit ce o­ni koji imaju najljepsi ahlak, koji su skruseni i koji mire i zblizavaju." (Tirmizi)

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." (Ahmed)

"Covjek je vjere svog prijatelja, pa neka covjek gleda s kim ce se druziti." (Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

"Uistinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to us srca. Najdraze su mu o­ne posude koje su najcisce, najcvrsce i najtanje. Ciste su od grijeha, cvrste su u vjeri i tanke (njezne) su prema braci." (Taberani)

"Strogo se cuvajte sumnjicenja, jer je sumnjicenje najlazniji govor." (Buharija i Muslim)

"Ne uhodite jedni druge, ne spijunirajte, ne prekidajte odnose i ne zavadajte se, nego, Allahovi robovi, budite braca." (Buharija i Muslim)

"Ko sakrije sramotu svoga brata na dunjaluku, Allah ce sakriti njegovu i na dunjaluku i na ahiretu." (Buharija i Muslim)

"Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuca u dzennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgradena kuca u najodabranijem dijelu dzenneta." (Ibn Madze i Tirmizi)

"Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskracuje mu njegova prava i ne ponizava ga. Covjeku je dovoljno zla to sto nipodastava brata muslimana." (Muslim)

"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer o­na prouzrokuje neprijateljstvo medu bracom." (Taberani)

"Kada neko od vas zavoli svoga brata neka mu to i kaze." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Razmjenjujte poklone - voljecete se." (Bejheki)

"Najgori ljudi su o­ni koji tude rijeci prenose i o­ni koji zavadaju o­ne koji se vole." (Ahmed)

"Kome se njegov brat izvini, a o­n ne prihvati izvinjenje, takav ima grijeh koliko je grijeh o­nog koji druge izrabljuje." (Ibn Madze)

"Vjernik se brzo i rasrdi, ali brzo i oprosti." (Tirmizi)

"Kada covjek uci dovu za svog odsutnog brata, melek govori: 'Neka je i tebi isto sto i njemu trazis'." (Ahmed i Muslim)

"Dova brata za drugog brata koji je odsutan se ne odbija." (Muslim)

"Primjer vjernika u njihovoj medusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica." (Buharija i Muslim)

"Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru." (Buharija i Muslim)

"Istinski musliman je o­naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)

"Ako nisi kadar ciniti dobra djela, o­nda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti." (Muslim)

"Muslimanu nije dozvoljeno da zaplasi drugog muslimana." (Ahmed)

"Uzviseni Allah mi je objavio da budete ponizni i da se niko ni nad kim ne uznosi." (Muslim)

"Nece uci u dzennet klevetnik (onaj koji ogovara)." (Buharija)

"Muslimanu nije dozvoljeno da prekine odnose sa svojim bratom preko tri dana, i kada se sretnu da okrenu lice jedan od drugog, a bolji je o­naj, od njih dvojice, koji prvi nazove selam." (Buharija i Muslim)

"KO muslimanu oprosti njegovu pogresku, Allah ce mu na Kijametskom danu oprostiti njegovu." (Ebu Dawud)

"Nece imetak uzmanjkati zbog udijeljene sadake, a Allah ce zbog prastanja covjeku povecati ugled i nema nikog da se ponizi Allahu i radi Allaha, a da ga Allah ne uzdigne zbog toga." (Muslim)

"Nije od nas ko ne postuje nase starije i ko nije milostiv nasim mladim." (Tirmizi)

"Boj se vatre (dzehennema) pa podaj drugom makar i pola hurmem, a ako ni to nemozes naci, a o­no lijepom rijecju." (Buharija i Ahmed)

"Tri su znaka licemjera (munafika): kada govori - laze, kada obeca - ne ispuni, i kada mu se nesto povjeri - povjerenje iznevjeri." (Buharija i Muslim)

"Covjek nece upotpuniti sovj iman sve dok ne bude kadar udjeljivati makar i iz male imovine, biti pravedan prema sebi i siriti selam." (Buharija)

"Svaka laz se osim o­ne kad covjek slaze u ratu, jer rat je citav varka, ili slaze da bi izmirio dvojicu zavadenih ili slaze svojoj supruzi kako bi je udobrovoljio i zadovoljio." (Ebu Dawud)

"Doista ces, ako budes istrazivao ljudske mahane, iskvariti ljude ili ih navesti na to da se iskvare." (Ebu Dawud)

"O skupe, ima o­nih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im jos nije usao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istrazujte njihove negativnosti, jer o­naj ko bude istrazivao mahane brata muslimana, Allah ce istrazivati njegove, a kome Allah bude istrazivao mahane razotkrit ce ga i osramotiti makar i u njegovoj kuci." (Tirmizi i Ebu Dawud)

"Ko pocne s pricom prije nego nazove selam, nemojte mu odgovoriti dok selam ne nazove." (Taberani)

"Kada se sretnu dva muslimana i rukuju, sa njih spadaju manji grijesi." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Ko zeli da mu ljudi ustaju na noge neka sebi pripremi mjesto u dzehennemu." (Tirmizi)

"Ko stane u zastitu casti brata muslimana, to cemu biti zastita od dzehennema." (Tirmizi)

"Nema covjeka muslimana koji ce stati u odbranu casti svoga brata, a da Allah nece uzeti Sebi u obavezu da ga zastiti od dzehennemske vatre na Kijametskom danu." (Ahmed)

"Ko prigrli siroce od roditelja muslimana do njegovog punoljetstva, takvom je sigurno obezbijeden dzennet." (Ahmed)

"Najbolja muslimanska kuca je o­na u kojoj se cini dobrocinstvo pream sirocetu, a najgora muslimanska kuca je o­na u kojoj se prema sirocetu ruzno ophodi." (Ibn Madze)

"Niko od vas nece dostici potpuno vjerovanje sve dok ne bude zelio i volio svome bratu o­no sto zeli i voli samome sebi." (Buharija i Muslim)

"Svaki od vas je ogledalo svome bratu, pa ako na njemu primjeti nesto negativno, neka to otkloni od njega." (Tirmizi)

"Ko se ne interesuje za stanje muslimana taj nije od njih." (Taberani)

"Ko posjeti bolesnika, sjedi u dzenetskom perivoju, tako kad ustane odredi mu se 70 hiljada meleka koji salavat na njega cine sve do noci." (Muslim)

"Kome Allah hoce dobro, iskusa ga." (Buharija)

"Umrlog prate troje: dvoje se vrati, a jedno ostane sa njim. Prate ga njegova porodica, imetak i djela, pa se porodica i imetak vrate, a ostanu njegova djela." (Buharija i Muslim)

"Covjek nece biti pravi vjernik sve dok komsija ne bude siguran od njegovih pakosti i podlosti." (Buharija)

"Ko hoce da ima lijep spomen iza sebe i da mu se poveca opkrba, neka cuva rodbinske veze." (Buharija i Muslim)

"Miris dzenneta se moze osjetiti na daljini od petsto godina hoda, a nece ga osjetiti o­naj ko je neposlusan roditeljima niti o­naj ko prekida rodbinske veze." (Taberani)

"U dzennet nece uci varalica, o­naj ko se oholi, izdajica i o­naj ko je ruzno postupao sa svojim slugama." (Tirmizi)

"Svi ste vi pastiri i svi cete odgovarati za svoje stado." (Buharija i Muslim)

"Ljudi su Allahovi sticenici; najblizi Allahu su o­ni koji su najkorisniji Njegovim sticenicima." (Muslim)

"Voda naroda je njegov sluga." (Taberani)

"Ova vjera je jaka, i postupaj s njom pazljivo i lijepo." (Ahmed)
"Ljudi su kao kamile - od stotine njih ne mozes naci jednu dobru za jahanje." (Buharija i Muslim)

"Allahova je pomoc dzematu. Ko god sam ode iz dzemata, sam ce se naci u dzehennemu." (Tirmizi)

"Vjera je iskren savjet." (Muslim)

"Onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu." (Ebu Dawud i Tirmizi)

"Namaz u dzematu vrijedniji je dvadeset i sedam puta od namaza pojedinca." (Buharija i Muslim)

"Bdijenje nekog od vas na Allahovom putu bolje je nego da u svojoj kuci klanja 70 godina." (Tirmizi)

"Najgore sto se moze naci kod covjeka jeste skrtost zbog pohlepe i strah bez razloga." (Buharija i Ebu Dawud)

"Najgori od ljudi jeste o­naj od koga se nesto zatrazi u ime Allaha, pa ovog taj odbije." (Buharija i Muslim)

"Najveci je kradljivac o­naj ko krade od svog namaza, ko ne upotpunjava ni njegoa ruku'a, niti sedzde. A najskrtiji je o­naj ko skrtari sa selamom." (Taberani)

"Zenite se i mnozite, jer cu se ja ponositi vasom brojnoscu pred drugim narodima." (Ebu Dawud i Nesai)

"Jak je vjernik bolji i Allahu drazi od slabog vjernika." (Muslim)

"Allah, uistinu, ne gleda u vasa tijela niti u vas izgled, nego gleda u vasa srca." (Muslim)

"Zaista Allah voli da o­naj ko nesto radi to uradi na najbolji nacin." (Bejheki)

"Dobrocinstvo je da obozavas Allaha kao da Ga vidis, jer iako ti Njega ne vidis, o­n tebe, zaista, vidi." (Buharija i Muslim)

"Mnogo li je postaca koji od svog posta nece imati nista osim gladi; i mnogo li je klanjaca koji od svog namaza nece imati nista osim bdijenja." (Nesai i Ibn Madze)

Vrh

Tema posta: Re: RAMAZAN
PostPoslato: 13 Sep 2007, 21:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
brada je napisao:

Hvala i pridruzujem se cestitkama. :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta: Re: RAMAZAN
PostPoslato: 13 Sep 2007, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Japanese_rose je napisao:
brada je napisao:

Hvala i pridruzujem se cestitkama. :)

Sretan Bajram :angel: Ružo, jel postiš?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za dodatak temi, jos malo lijepih i mudrih rijeci : :)

~ Knock and the door will open. ~

~ The best deed of a good person is to forgive and forget. ~

~ The path is service of others, not prayer beads and holy robes. ~

~ Suffering is a gift. In it is hidden mercy. ~ ( Rumi )

~ Allah is nearer to you than your jugular vein. ~ ( Qur'an )

~ Sleep with a remembrance of death, and rise with the awareness that you will not live long. ~

~ The world exists only as an appearance. From beginning to end it is a playful game. ~

~ To the wise every situation is an opportunity to break free. ~ ( Rumi )

~ Remember Me and I will remember you. ~ ( Qur'an )

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2007, 00:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Cestitke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2007, 12:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Svim Bosnjacima muslimanske vjeroispovjesti Ramazan Serif Mubarek Olsun.

Slika

»Vi koji vjerujete treba da znate da je post propisan vama kao što je bio propisan i onima koji su bili prije vas, da biste bilio svjesni Allahovog prisustva i da biste imali osjećaj ljubavi prema Gospodaru nebesa i zemlje.»

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2007, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DA LI SI ZAISTA RODJEN/A ZA OVO ? ( Sufi prica )

Neki princ se izgubio dok je bio u lovu na jelena. Goneci ga, isao je sve dalje i dalje od naselja i kada je sasvim iscrpljen napokon ulovio ovu magicnu zvijer, ona se okrenu i zapanjenom princu rece :

" Da li si zaista rodjen za ovo ? "

Islamski ucenjaci poducavaju da je vazno zapitati se :" Ispunjavam li svrhu svog zivota ?" Rumi kaze : "Jednu stvar ne smijes zaboraviti. Zaboravi sve drugo, ali ako ovo zapamtis, ni za cim neces zaliti. Zapamti sve i brini za sve ostalo, ali ako ovo pitanje budes ignorisao, nista nisi ucinio. To je kao da te Kralj poslao u misiju, u daleku stranu zemlju da ucinis jednu specificnu stvar. Ako uradis 100 razlicitih stvari, ali ne i ono sto ti je bilo nalozeno, sta si postigao ?"

Ljudska bica dolaze na ovaj svijet sa odredjenom svrhom, i ako je zaborave, nisu nista postigli. Ta svrha je duhovno budjenje.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 17:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2007, 16:21
Polako ali sigurno se i osjecaj Ramazana vratio u Banjaluku. Ljudi se opet okupljaju na ifatare a dzamije su sve punije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Jalija je napisao:
Polako ali sigurno se i osjecaj Ramazana vratio u Banjaluku. Ljudi se opet okupljaju na ifatare a dzamije su sve punije.

jel? ne znam ni sta je "osjecaj ramazana" niti ga osjecam ili primjecujem ovde u banjaluci :oops:
anyway, sretan vam praznik

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 13:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2007, 16:21
pamella_morrison je napisao:
Jalija je napisao:

jel? ne znam ni sta je "osjecaj ramazana" niti ga osjecam ili primjecujem ovde u banjaluci :oops:
anyway, sretan vam praznik

To je kada postis od zalaska do izlaska sunca. Taj osjecaj se vratio u Banjaluku jeli je sve vise ljudi koji su se vratili u Banjaluku,mi se svake veciri skupimo na iftar(veceru) gdje se druzimo. I svake god nas je sve vise,svake godine je sve vise obnovljenih dzamija,tako ljiudi imaju gdje da se mole bogu.

Hvala na cestitkama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 17:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Citiraj:

"Covjek je vjere svog prijatelja, pa neka covjek gleda s kim ce se druziti." (Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi)

"Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskracuje mu njegova prava i ne ponizava ga. Covjeku je dovoljno zla to sto nipodastava brata muslimana." (Muslim)

"Istinski musliman je o­naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)

"O skupe, ima o­nih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im jos nije usao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istrazujte njihove negativnosti, jer o­naj ko bude istrazivao mahane brata muslimana, Allah ce istrazivati njegove, a kome Allah bude istrazivao mahane razotkrit ce ga i osramotiti makar i u njegovoj kuci." (Tirmizi i Ebu Dawud)

"Ko stane u zastitu casti brata muslimana, to cemu biti zastita od dzehennema." (Tirmizi)

=;

Isus Hristos: "Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojim, i svom dusom svojom, i svom misli svojom.
Ovo je prva i najveca zapovijest.
A druga je kao i ova: ljubi bliznjega svojega kao samoga sebe.
O ovim dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vidusa je napisao:
Citiraj:

=;

Isus Hristos: "Ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojim, i svom dusom svojom, i svom misli svojom.

Ovo ti nije na mjestu. Da nećeš možda muslimane da učiš etici?
Oni su kao pali s kruške i ne znaju za Isusa?
Mora da si mnogo ponosan što si hrišćanin i pravoslavac.
Gordost - je smrtni grijeh, zar si zaboravio?
Bolje ljubi muslimane i rimokatolike i sve ostale kao samog sebe jer i oni su ti bližnji koliko god se trudio da to opovrgneš.

(Offtopic - Kako neko može ljubiti bližnjeg svoga kao samog sebe ako ne ljubi sebe? Onaj ko koristi štetna opojna sredstva kao što su cigarete, alkohol, narkotici definitivno ne ljubi sebe. Kako onda da ljubi drugoga?)

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti sve najbolje tokom mjeseca Ramazana!
A i dalje u životu, šta fali, jelte :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Vidusa je napisao:
Citiraj:

=;

Ovo ti nije na mjestu. Da nećeš možda muslimane da učiš etici?
Oni su kao pali s kruške i ne znaju za Isusa?
Mora da si mnogo ponosan što si hrišćanin i pravoslavac.
Gordost - je smrtni grijeh, zar si zaboravio?
Bolje ljubi muslimane i rimokatolike i sve ostale kao samog sebe jer i oni su ti bližnji koliko god se trudio da to opovrgneš.

(Offtopic - Kako neko može ljubiti bližnjeg svoga kao samog sebe ako ne ljubi sebe? Onaj ko koristi štetna opojna sredstva kao što su cigarete, alkohol, narkotici definitivno ne ljubi sebe. Kako onda da ljubi drugoga?)

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti sve najbolje tokom mjeseca Ramazana!
A i dalje u životu, šta fali, jelte :wink:

Nisam to postavio da bih misionario medju muslimanima, vec me na to ponuka skljucivost koju islam propovijeda ili to neki cine u ime islama, te ne vide covjeka mimo muslimana i nemaju milosti ni postovanja ni prema kome do prema muslimanima (makar tako pise u gornjim citatima).

A ko je taj bliznji, procitaj pricu o milosrdnom neznabozcu Samarjanu koji je pomogao nemocnom Jevreju, pripadniku Bozijeg naroda. Eto takav covek bilo koje vjere je covjekov bliznji i tako Bog tumaci ko je covjek, a ko nije covjek, ko ispunjava drugu po vaznosti Boziju zapovijest o kojoj visi zakon Kosmosa i proroka (vjere), a ko ne ispunjava.

Poroci koje si naveo nisu sredstva koja sprecavaju Bozije projavljivanja kroz milosrdna djela prema bliznjemu svome, jer tim sredstvima covjek iskljucivo zlo cini sebi, a ne drugome i opet moze pomoci bliznjemu svome.

Hvala Bogu moje vjere sto me uci i sto mi zapovjeda da ne pravim nikakvu razliku medju ljudima, osim sto treba da se cuvam laznih vjera medju njima, jer svaki je covjek slika Bozija i zasluzuje da se postuje kao takav.
Svaka vjera koja uci da se ljudi druge vjere mrze, maltretiraju, proganjaju i ubijaju nije od Boga.

"Zivite sa svakim u miru, kliko je do vas stalo. Molite se za neprijatelje svoje i blagosivljajte one koji vas gone." :salute:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 03:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ova tema nije otvorena u cilju diskusije o vjerama, slicnih tema ovdje ima da te glava zaboli ... i nikad ne prestane.

Molim Urednika da izbrise offtopic ( ili prebaci na zasebnu temu ).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Postavljena tema "73 HADISA ALLAHOVOG POSLANIKA MUHAMMEDA A.S." je vehabijski pamflet i molim urednika da je izbrise!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 07:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Islamski ucenjaci nas podsjecaju da ostanemo prizemljeni u prakticnosti svakodnevne egzistencije zato sto teoretsko razumijevanje zivota, bez obzira kako uzviseno, nije dovoljno.

I najdublja filozofija ako nije u potpunosti shvacena vodi u konfuziju a ne jasnost. Istinsko 'utapanje' sebe u ocean Alaha ( Boga ), na primjer, prirodno rezultira izuzetnim ponasanjem. Puko intelektualno razumijevanje da je Bog sve, moze postati 'opravdanje' za neodgovorno ponasanje i krivljenje sudbine za to.

Sufiji prenose pricu o covjeku koji je ukrao jabuku s drveta. Kada mu je vlasnik drveta rekao :" To je nezakonito, zar te nije strah Boga ?"covjek je odgovorio :" Zasto bi bilo ? Drvo je Bozije, ja sam Boziji, jedem sa svog drveta." Na to je vlasnik uzeo motku i poceo ga udarati, dok lopov nije povikao : " Kako me mozes tretirati na ovaj nacin ? Zar te nije strah Boga ?" Vlasnik jabuke je odgovorio :"Zasto bi bilo ? Ja sam Boziji i sa ovom motkom koja je Bozija, udaram Bozije."

Intelektualno razumijevanje nije isto sto i budjenje. Misticna prosvijetljenost ne znaci biti 'izvan' ovog svijeta. Put Sufija je u svijest da smo obicna ljudska bica koja imaju znanje da je sve Bozije i da je sve u redu.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 08:11 
Cestitke i od mene!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 17:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46