Evo šta je proroku Jeremiji rekao jedan od Babilonskih porobljivača koji su porobili Jerusalim, spalili ga, razrušili, uništili Jerusalimski hram, pobili i porobili Izraelce:
I uzevši zapovjednik stražarski Jeremiju reče mu: Bog tvoj izreče ovo zlo za ovo mjesto; i nanese i učini kako reče, jer zgriješiste Bogu i ne slušaste glasa njegova, zato vas snađe ovo. (prorok Jeremija 40, 2-3)
Dakle sam porobljivač je svjestan zašto se to desilo Izraelcima, i on sam kaže zašto se to desilo. Kaže da se to desilo jer Izraelci nisu slušali glasa Božijega. A ne kaže da se to desilo jer nisu imali više izgrađenih hramova. I nije ih od toga što im se desilo spasio Jerusalimski hram koji je bio posvećen lično od strane Boga (što naši današnji vjerski objekti nisu), već je i sam taj hram bio razrušen i opljačkan. A Bog je to unaprijed najavio i rekao da će se to desiti - jer su Izraelci odstupili od Boga u duhu, a sama ritualna vjerska forma u hramovima im se ništa ne računa, i nije ih mogla spasiti.
Pa nije li to jasan pokazatelj šta Bog cijeni kad je u pitanju ljudska duhovnosti i načini njenog izražavanja, a šta smatra za ispraznosti, prijetvornosti, muljažu, prodavanje magle?!?
Sam Bog je u prorocima jasno rekao:
Riječ koja dođe Jeremiji od Boga govoreći: stani na vratima doma Božijeg, i oglasi ondje ovu riječ, i reci: čujte riječ Božiju, svi Judejci, koji ulazite na ova vrata da se poklonite Bogu. Ovako govori Bog nad vojskama, Bog Izrailjev: popravite svoje putove i djela svoja, pa ću učiniti da stanujete na ovom mjestu. Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Božija, crkva Božija, crkva Božija ovo je. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova. (prorok Jeremija 7, 1-5)
Dakle jasno im Bog kaže da sa ne uzdaju u crkve (objekte od drveta i kamena) i to uzdanje Bog još naziva lažnim riječima, već im jasno kaže da je bitno to kakvi su kao ljudi, kako se ponašaju. To je proroku Jeremiji naloženo da im kaže na vratima doma Božijeg, dakle na ulazu u crkvu, da im to viče, jer mnogi od onih koji idu u crkve ne znaju šta je bitno, već slijede neke običaje i tradiciju a zanemaruju ono što je bitno, zanemaruju suštinu, i još se pri tom uzdaju u lažne riječi da ih nešto spasava i čini duhovnim odlazak u crkve, kao što i kaže Bog:
Eto, vi se uzdate u riječi lažne, koje ne pomažu. Kradete, ubijate i činite preljubu, kunete se krivo, i kadite Valima, i idete za drugim bogovima, kojih ne znate; pa onda dohodite i stajete preda mnom u ovom domu, koji se zove mojim imenom, i govorite: izbavismo se, da činite sve ove gadove. Je li ovaj dom, koji se zove mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Bog. (prorok Jeremija 7, 8-11)
I još im Bog obećava da će razrušiti taj hram u koji se Izraelci uzdaju kao što je razrušio prethodni u Silomu koji je sam odabrao i posvetio:
Nego idite sada na moje mjesto, koje je bilo u Silomu, gdje namjestih ime svoje ispočetka, i vidite što sam mu učinio za zloću naroda svojega Izrailja. Zato sada, što činite sva ona djela, veli Bog, i što vam govorim zarana jednako, a vi ne slušate, i kad vas zovem, a vi se ne odazivate, zato ću učiniti tomu domu, koji se zove mojim imenom, u koji se vi uzdate, i ovomu mjestu, koje dadoh vama i ocima vašim, kao što sam učinio Silomu. I odbaciću vas od lica svojega. (Jeremija 7, 12-15)
Ono što se ovde može veoma jasno vidjeti je upravo ono što je predmet ove teme a to je da Bog uopšte ne mari za vjerske objekte (čak i one koje je on lično posvetio i odabrao) ako u samom narodu nema prave unutrašnje duhovnosti, duhovnosti koja ne izvire iz vjerskih objekata na što nas jasno upućuje istorija Izraelskog naroda, a i svaka druga istorija, pa i naša novija istorija. Prava duhovnost i ono što Bog traži od ljudi proističe iz onoga što ljudi misle, osjećaju, žele, namjeravaju, iz njihovih riječi i djela. Na tome treba raditi a ne na trošenju novca na objekte od kojih nema neke duhovne koristi, već naprotiv - mnogima predstavljaju kamen spoticanja i zamku jer u njima izazivaju prkos, inat, egoizam, zavist, predmet nacionalističkog prepucavanja i samouzdizanja, lažni osjećaj neke nacionalne snage na ovim prostorima, dakle same plodove i pokazatelje neduhovnosti i duhovnog i moralnog pada.
I zašto se onda neko čudi što nam je ovako kako je, kad je u Svetom Pismu sve ovo najavljeno?!?!? Zašto se neko čudi što je Bog odobrio rušenje "svetinja" na Kosovu? Zašto se neko čudi prošlogodišnjem požaru u Hilandaru? Istorija Izraelskog naroda je istorija Srpskog naroda. Zašto ne učimo iz istorije? Zašto ne učimo iz Svetog Pisma gdje su stvari tako jasne napisane kao u stihovima koje sam ovde citirao da je prosto žalosno da nekima to još uvijek nije jasno? I zašto neki žele da odbrane svoj stav kad je sve jasno crno na bijelo zapisano i unaprijed najavljeno u Svetom Pismu?
Sve isto važi i za džamije i bilo koje vjerske objekte. Čuo sam da je Muhammed rekao da će pravljenje velikog broja džamija i njihovo ukrašavanje najaviti kraj (ili početak kraja) islama ili onoga kako ga mnogi iskrivljeno shvataju. Ni suština Islama nije u vjerskim objektima već u unutrašnjoj ličnoj duhovnosti i pobožnosti.
Religija je rođena sa "ludakom", on je temelj, a zidove grade logičari koji su u suprotnosti sa osnivačem. Stoga je religija lijepa samo na izvoru - i nigdje drugdje. Što je udaljenija od izvora, to je ružnija, a nakon izvjesnog vremena, ona zaista, postaje antireligiozna. (Osho)
Poslednji put menjao Vader dana 15 Mar 2005, 21:26, izmenjena samo jedanput
|