Vader je napisao:
Zato što istina često ruši ono u šta su ljudi do određenog trenutka vjerovali.
Zato što im je ponos veći od želje za istinom pa kad saznaju nešto što je u suprotnosti sa prethodnim ubjeđenjem ne žele priznati da do tog trenutka nisu bili u pravu.
Većina ljudi u suštini ne žele istinu, ljudi ne žele promjene, ljudi žele da čuju samo ono što će potvrditi ono u šta su od prije vjerovali. Ljudi ne žele da čuju nešto novo jer ako je to novo u suprotnosti sa onim što su prethodno vjerovali onda će se morati svim silama boriti da odbrane svoju "istinu" da bi na kraju mogli reći: "Vidiš, ja sam bio u pravu, ja znam istinu a ti samo pričaš gluposti".
Primjetio sam posmatrajući razne diskusije ali i ljude inače, da je u nekoj raspravi bitnije imati jače argumente i "pobijediti" dok je potpuno nebitno šta je ustvari istina. Ova ružna slika mnogo govori o našem niskom duhovnom nivou jer smo postali protivnici istine (ili nam bar nije mnogo bitna) a prijatelji "pobjede" u nekoj raspravi, razgovoru, mišljenju.
Vjerujem da niko ne bi mogao da ne pronađe sebe u ovome što sam napisao.
Ajde da čujem vas, zašto se ljudi boje istine?
Ajme vime dje ovo iskopa...
Evo sad cu ja mozda da ponavljam neciji prethodni post jebiga... uglavnom... zasto ljudi ne zele da mijenjaju svoje stavove? Pa iz tog razloga sto oni misle da oni i jesu svoji stavovi. Dakle chupaju se i drze za svoje stavove i misljenja kao da im zivot ovisi o tome. To je identifikacija. Ako ti neko pobija stav, osjecas se nesigurno, postajes agresivan, branis se (primjeri za ovo su na bukvalno svakoj temi ovde). A stavovi i misljenja su bitni koliko i psece govno u parku ms. Istini ne treba tvoje misljenje, ne trebas joj ti da je branis, nista ne zavisi od toga da li si u pravu ili nisi. Dakle sva ta odbrana je samo zbog sebe. Treba svoj um ubijediti u to da smo u pravu, jer u suprotnom nemamo mira i patimo.
Istina je jedna jedina, nista tu nije relativno. Tumacenje istine se razlikuje od covjeka do covjeka, i sve i jedno je pogresno, to je ono sto ti vime mislis da je relativno. Istina se i ne moze objasniti rijecima, ona se mora spoznati, van uma, um je koristan ali jako ogranicen. Sad ovo "van uma" vecini ljudi zvuci sektaski ili nemoguce ili ne znam ni ja kako. Nebitno... umjesto da se drzimo za svoje stavove, koji prakticno nicemu ne sluze osim sto nas sputavaju u sirenju znanja, trebali bi biti malo otvorenijeg uma i uvijek ostaviti prostora za razmatranje drugih opcija. Uvijek i na novo treba rusiti svoje stavove, i preispitivati ih.
Ali eto, vecina ljudi to ne radi, jer to boli, vec su radije ususkani u dosadasnja uvjerenja i misljenja, u toj nekakvoj sigurnosti, bez stvarne zelje za istinom. I to sve nesvjesno, jer kad civjek toga postane svjestan, nema drugog izbora nego da se oslobodi tih okova uma i stavova i misljenja i ostalog...