banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 10:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Oldboy drug bez uvrede ali stvarno pričaš kao zatucani ratar koji grbači od jutra do sutra, sluša šta mu njegov pop priča i nemisli svojom glavom. Evo lijepo ti je OFM izvukao iz S. Pisma šta Bog kaže za ikone i ti ga prozivaš da je on od nekog postavljen da nekog vrbuje, ako iko ikog ovde vrbuje i pokušava ubijediti u nešto bez ikakvog argumenta to si ti, svi znamo na čemu se gradi hrišćanska vjera, evo OFM-u se dalo pa je iskopao neke stihove iz S.Pisma koje govore suprotno od onoga što ti pričaš, ako imaš neki argument iz SP koji potkrepljuje tu tvoju priču daj ga iznesi pa možda nekog i ubijediš u to. Podsjećaš me na one za koje je Isus Hrist rekao "slijepi pored očiju i gluvi pored ušiju".

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
U vezi unižavanja ili osjećaja bezvrijednosti, ne znam kako je nastala ideja da se ne treba obraćati direktno Bogu i da je bogougodno ako se unižavamo i obraćamo indirektno Bogu. I u onoj priči o farizeju i cariniku se fino kaže da se i carinik obraćao Bogu udarajući se u prsa: "Oprosti BOŽE meni grešnom". Znači iako se unizio, tražio je oprost od Boga. I nikada se neće ostvariti prisnost sa Bogom ako se ne molimo isključivo Njemu, nikad nećemo steći osjećaj da pripadamo Njemu i da nam je lični prijatelj :) I vjerujem da samo kroz lični odnos sa Bogom dobijamo potvrdu da je taj odnos u stvari itekako bilateralan :)

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 23 Avg 2012, 23:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
filozof sa vrbasa je napisao:
ofm, ja planiram već duže vrijeme da te pitam o nekim stvarima, ali dok to sumiram.

Reci mi o postu, treba li uopšte postiti?
Isus je rekao Jovanovim učenicima, da će njegovi učenici postiti kada on više ne bude sa njima, ali Isus nas nikada nije napustio?

Je li u redu da idem u pravoslvne crkve da se samo molim Bogu ili ako postoji neki drugi objekat?

Možda si ovo preletio pa da ponovim.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Oldboy je napisao:
Ti zakkazi kad cemo do manastira, povedemo i filozofa pa da uzivo vidimo tvoju vjersku i intelektualnu nadmoc nad pravoslavnim monahom.

Kada god hoćeš, za tvoju informaciju, davno sam bio na duhovnoj akademij u Foči, pa njima je tamo Biblija najsporednija stvar, uopšte je ne izučavaju, ono što se tamo izučava je čista filozofija koja sa Svetim Pismima nema nikakve veze. Jedan od studenata me jedne prilike pita: a odakle sve to tebi? ja mu kaem: Pa piše u Biblij..., a on sa nekom začuđenom facom pita: Stvarno? :lol: :lol: :lol:
Ali je moram priznati stručnjak za crvena slova i to kada se ne smije šiti, crvene konce i ostale vradžbine, tu su ovi sa "duhovne akademije" nenadjebivi :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
:-)
samo zakazi!
I za tvoju informaciju, vjera se osjeca pa uci, nikako obrnuto :-)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Danas sam čuo jednu dobru...kaže BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN a odgovor sa druge strane glasi VAISTINU OLSUN. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
A sta znaci olsun i serif? I mubarek? Znao sam ali sam zaboravio.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Taj sto je tebe, ofm pitao je daleko dogurao :-)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ja samo znam da je serif cuvar zakona u americi.
:-) :-) :-)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Oldboy je napisao:
Ja samo znam da je serif cuvar zakona u americi.
:-) :-) :-)

Ja znam da je Serif Konjevic pjevac :D , ali to vjerovatno nije znacenje ovdje :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
serif - cestit
olsun -neka bude
mubarek-blagosloven

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ofm, ja planiram već duže vrijeme da te pitam o nekim stvarima, ali dok to sumiram.

Reci mi o postu, treba li uopšte postiti?
Isus je rekao Jovanovim učenicima, da će njegovi učenici postiti kada on više ne bude sa njima, ali Isus nas nikada nije napustio?

Je li u redu da idem u pravoslvne crkve da se samo molim Bogu ili ako postoji neki drugi objekat?

Možda si ovo preletio pa da ponovim.

Filozofe, postiti možeš svaki dan, a ne moraš nikada, niko te nigdje ne obavezuje na to.
Što se tiče crkve, pratimo Bibliju i vidimo šta ona kaže.
Za početak, treba pogledati koja je grčka riječ prevedena sa "crkva" i koje je značenje te riječ?
Nači, grčka riječ koja se prevodi kao crkva ekklesia (eklezija) koja dolazi od riječi ek (iz) i kaleo ("pozvati") i označava skupinu osoba na okupu.

Sada kada to znamo, pogledamo šta Biblija kaže o molitvi:

Mat. 6:5: “Kad se molite, ne budite kao licemjeri. Jer oni se vole moliti stojeći u sinagogama i na velikim raskrižjima da bi ih vidjeli ljudi. Zaista, kažem vam, već su primili plaću svoju.” (Vidi i Luku 18:9-14.)

Zapazi ovo:
Mat. 6:7: “Kad se molite, ne govorite uvijek jedno te isto, kao što čine neznabošci, jer oni misle da će biti uslišeni zato što koriste mnogo riječi.”

Dok ovo čitaš (stavak iznad Mat.6:7) sigurno ti na um padaju sveštenici koji mantraju uvjek jedno te isto i to ponavljaju bezbroj puta, a sigurno se pitaš i zašto to rade, kada sada znaš da u Biblij piše da se to ne radi? :lol:

Znači molitva je intimna stvar, odnos, razgovor između tebe i Boga, a da bi se molio Bogu ne treba ti nikakva zgrada ni ono u zgradi.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Hehe sjećam se kad sam se htio početi moliti, i kažem drugu da mi da molitvenik da učim molitve :D I reče mi on kakav bre molitvenik jel ti recitiraš naučeni tekst kad pričaš s ocem ili mu izlijevaš srce... Neznanje je to, treba se i to naučiti, šta je molitva, treba ljudima objasniti šta je i kakav je odnos između nas i Boga, onda bi svakome priča o posrednicima izgledala kao jeres, u najmanju ruku. Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo i naviknemo na njih, i kad nam neko predoči drugu perspektivu nemamo snage da ga razumijemo. Sjećam se kad mi je majka jednom poslala pravoslavni kalendar sa svecima na njemu, tada mi je to bilo normalno da imam slike svetaca u sobi, ali danas se pitam kako je moguće da sam tako nešto dopustio sebi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 01:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Filozofe, postiti možeš svaki dan, a ne moraš nikada, niko te nigdje ne obavezuje na to.
Što se tiče crkve, pratimo Bibliju i vidimo šta ona kaže.
Za početak, treba pogledati koja je grčka riječ prevedena sa "crkva" i koje je značenje te riječ?
Nači, grčka riječ koja se prevodi kao crkva ekklesia (eklezija) koja dolazi od riječi ek (iz) i kaleo ("pozvati") i označava skupinu osoba na okupu.

Sada kada to znamo, pogledamo šta Biblija kaže o molitvi:

Mat. 6:5: “Kad se molite, ne budite kao licemjeri. Jer oni se vole moliti stojeći u sinagogama i na velikim raskrižjima da bi ih vidjeli ljudi. Zaista, kažem vam, već su primili plaću svoju.” (Vidi i Luku 18:9-14.)

Zapazi ovo:
Mat. 6:7: “Kad se molite, ne govorite uvijek jedno te isto, kao što čine neznabošci, jer oni misle da će biti uslišeni zato što koriste mnogo riječi.”

Dok ovo čitaš (stavak iznad Mat.6:7) sigurno ti na um padaju sveštenici koji mantraju uvjek jedno te isto i to ponavljaju bezbroj puta, a sigurno se pitaš i zašto to rade, kada sada znaš da u Biblij piše da se to ne radi? :lol:

Znači molitva je intimna stvar, odnos, razgovor između tebe i Boga, a da bi se molio Bogu ne treba ti nikakva zgrada ni ono u zgradi.

Poznati su mi ovi stihovi, to sam uvijek pravdao time da je crkva jedno, a sinagoga drugo i da ono što važi za sinagogu, ne važi za crkvu.

Da, ovo za ponavljanje jedne te iste molitve je isto čudno, ali uvijek kontam pop je za jednu stepenicu bliži i miliji Bogu od mene nedostojnog.

Kako tumačiš ove stihove:

Matej glava 21

12 I uđe Isus u hram Božji, i izgna sve koji prodavahu i kupovahu po hramu, i ispremeta stolove onih što menjahu novce, i klupe onih što prodavahu golubove.
13 I reče im: napisano je: Dom moj - dom molitve neka se zove; a vi načiniste od njega pećinu razbojničku.

Molim te reci mi nešto o svetim tajnama?
Ispovjedanje i pričešće.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 01:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Sjećam se kad mi je majka jednom poslala pravoslavni kalendar sa svecima na njemu, tada mi je to bilo normalno da imam slike svetaca u sobi, ali danas se pitam kako je moguće da sam tako nešto dopustio sebi.

Znači da bi bilo najpoštenije da svoje ikone ostavim kod kontejnera?

Poklanjanje ikona bi bilo bogohuljenje?

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 06:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Wrangler je napisao:
Oldboy drug bez uvrede ali stvarno pričaš kao zatucani ratar koji grbači od jutra do sutra, sluša šta mu njegov pop priča i nemisli svojom glavom. Evo lijepo ti je OFM izvukao iz S. Pisma šta Bog kaže za ikone i ti ga prozivaš da je on od nekog postavljen da nekog vrbuje, ako iko ikog ovde vrbuje i pokušava ubijediti u nešto bez ikakvog argumenta to si ti, svi znamo na čemu se gradi hrišćanska vjera, evo OFM-u se dalo pa je iskopao neke stihove iz S.Pisma koje govore suprotno od onoga što ti pričaš, ako imaš neki argument iz SP koji potkrepljuje tu tvoju priču daj ga iznesi pa možda nekog i ubijediš u to. Podsjećaš me na one za koje je Isus Hrist rekao "slijepi pored očiju i gluvi pored ušiju".

Ne vrijedjam se.
Citati iz svetog pisma se ne izvlace iz konteksta i ne razbacuje se njima kao advokat koji na sudu okrece dokaze u svoju korist.
Prvo necu da objasnjavam stihove jedan po jedan jer se smori kucajuci, a i nne svidja mi se kuda bi to odvelo raspravu.
Drugo, to nisu citati iz Biblije, vec iz knjige koja ima velike sadrzajne sliccnosti sa Biblijom, a uci i sluzi necem sto nije nas Bog.
Trece, ja nikoga ne vrbujem jer koliko sam shvatio, nas par pravoslavaca sa odredjenim razlicitim pogledima na vjeru prica sa jednim svjedokom.
Za ikone sam objasnio sta su i zasto nisu idolopoklonstvo, a to je razjasnio neki od vaseljenskih sabora.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 07:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oldboy je napisao:
Citati iz svetog pisma se ne izvlace iz konteksta i ne razbacuje se njima kao advokat koji na sudu okrece dokaze u svoju korist.

:lol: :lol: :lol:
Da, ti bi najviše volio da se u raspravi o hrišćanstvu uopšte ne koristi Biblija, kao što je uostalom ne koristi tvoja religija, ti bi volio da nam hrišćanski fundament bude mudrovanje Nikolajevića i njemu sličnih :roll:
Oldboy je napisao:
Drugo, to nisu citati iz Biblije, vec iz knjige koja ima velike sadrzajne sliccnosti sa Biblijom, a uci i sluzi necem sto nije nas Bog.

:lol: :lol: :lol:
Ukoliko ti pop nije rekao da je zabranjeno čitati Bibliju, uzmi istu (naravno ako je imaš), nači uzmi Bibliju pa uporedi odakle su citati :lol:
Ne mogu da vjerujem :lol: još mu crvenom bojom označio o kojim se stavcima radi :lol:
Oldboy je napisao:
Za ikone sam objasnio sta su i zasto nisu idolopoklonstvo,

Baš si nam objasnio, pa dijete od 3 godine nađe bolje objašnjenja kada ga pitaš zašto dira utičnicu od struje, za koju mu je rečeno da je ne dira :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 07:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Samo još da dodam, da kontekst još jače potvrđuje stavke koje sam citirao, a oni koji poznaju Bibliju, vidjet će da se ta misao kao neprekinuta nit proteže od postanka i mojsija kao pisce, pa preko proroka (npr. Isajia), pa sve do Otkrovenja, uostalom kao i citirani stavci koji su uzeti iz tih djelova Pisma. I onda dođe neko ko Bibliju nije vidio ni na polici i počne da tvrdi da je nešto izvučeno iz konteksta. Zaista žalosno :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 09:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ofm, postoji li iko u onome sto ti zoves Vjerom ko je direktni nasljednik apostolskog ucenja? (Odgovori)

Nisam rekao da crvenih citata nema u Bibliji vec da ih ti nisi iz Biblije izvukao, vec iz neceg slicnog, a potpuno suprotnog.

Smajlija koliko god da stavis ne znaci da si u pravu, vec da i dalje nemilosrdno deres.
Gdje sam ja Bibliju vidio i da li sam je citao je glupo da ti komentarises jer ja se ne trudim tebe ponizavati, a ti si taj koji je popusio pricu, a ne ja.

Ako ti se ne svidja objasnjenje zasto ikone nisu idoli ti se potrudi pa nam nadji bolje, a nemoj ko papiga ponavljati
Rezn lik pa rezan lik :-) SHVATILI SMO :-)

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2012, 09:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ah da, ti ne priznas ni vaseljenske sabore!?
Kad su apostoli umrli ko je sirio Hristovo ucenje?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]