Elvis Presley je napisao:
Jung je bio zainteresovan za religiju jer je tvrdio da ona ima mnogo veze sa psihoterapijom, odnosno da religija nekada sluzi kao psihoterapija jer pomaze pojedincu da se izbori sa pritiscima i frustracijama.
Ali diskutabilno je da li je pojam boga bas arhetip koji svaki covjek nosi u svojoj svijesti.
Jer opet ponavljam, budisti nemaju bogove i njihov pojam bozanstva uopste nije isti kao kod drugih kultura.
Ako pitas nekog ateistu dobices jos razlicitiji odgovor.
Ne vrti se sve oko tog boga

Bar ne kod svih ljudi.
Zavisno od rase, kulture, običaja, ljudi iz različitih kultura Jedno interpretiraju na svoj način. Neko kao Boga, neko kao univerzalnu inteligenciju, neko kao više božanstava, neko kao "nešto neodređeno, ali to nešto postoji" itd. a sve se svodi na jedno te isto, poimanje nečega što je iznad nas.
Citiraj:
Ali dobro, ako i pretpostavimo da je "vjera" tvorevina psihe svakog pojedinca (a postoje cak i teoreticari koji tvrde da je vjera psihicki poremecaj poput sizofrenije ili slicno jer se u svijesti covjeka razvijaju neke karakteristike koje nisu zastupljene kod obicnog covjeka - ovo se odnosi na one koi tvrde da su pricali sa bogom, da osjete boga itd. Jednostavno svi su ljudi isti i neki ljudi nemaju neke telepatske ili natprirodne sposobnosti koje drugi nemaju pa da tako na nacin "osjete boga"). Ja ne idem toliko daleko ali se slazem sa ovim dijelom da su svi ljudi isti. Ja znam koliko vjernici isticu da se duhovnost ne moze opisati niti objasniti na neki standardan nacin i da to neki nevjernik ne moze razumjeti. Ali zaista, mozda je necije poimanje boga, ljubav prema bogu i neka vrsta fanatizma u vjerovanju ipak samo individualni osjecaj u psihi tog pojedinca, i da on zapravo nema veze sa nekim natprirodnim bicem?
Ljudski um je najneistrazeniji pojam mozda i uopste. Mene fascinira moc ljudskog uma, na primjerima placebo efekta i slicno. Jung jeste bio djelimicno u pravu.
Naravno da u nekim slučajevima religioznost maskira bolest. Baš u slučajevima kada pojedinac doživljava te zvučne i vizuelne efekte, kad "priča" sa anđelima, sa Bogom.
Tačno je da se religioznost ne može standardno opisati niti izraziti, ali poenta je u tome što ta religioznost donosi trajnu smirenost, tendenciju poboljšanja ponašanja prema sebi i drugima, tendenciju oprosta, što nije slučaj kod standardnog pojma fanatizma koji po pravilu donosi suprotno smirenosti, suprotno ljubavi...