banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Prava crkva
PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
u samom pocetku si napravio gresku - ubijedio si sebe da je to istina ;)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Lucifer je napisao:
A mozda sam umovanjem dosao do te razine da ti ne mozes vise shvatiti ovo sta sam napisao, pa opet pricas gluposti...

vidi se iz priloženog do koje si razine došao...nažalost ta razina se naziva duhovna degradacija!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BSE je napisao:
u samom pocetku si napravio gresku - ubijedio si sebe da je to istina ;)

dao Bog da i tebe u to uvjerim :D ...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zao mi je, ne volim da zivim u zabludi ;)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BSE je napisao:

u većoj zabludi od ove sad teško da možeš bit, ali jedino što mi preostaje je da se molim za tebe da progledaš i da vidiš blistavu veoma usku stazu koja vodi u život vječni, jer kaže Isus...."Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. ......i dalje kaže.........Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 12:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav,

Htio sam da kazem da svako moze sebe nazvati vjernikom, i ja i bilo ko drugi, ali moje ponasanje ne oslikava 100% ucenje moje religije samo zato sto ja kazem da sam vjernik. Zato treba posmatrati ucenje religije odvojeno od vjernika ako cemo zakljucivati o religiji samoj, a mislim da bi se slozili da hriscanstvo barem propovijeda prihvatljive principe

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 13:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mastermind je napisao:
BSE je napisao:

u većoj zabludi od ove sad teško da možeš bit, ali jedino što mi preostaje je da se molim za tebe da progledaš i da vidiš blistavu veoma usku stazu koja vodi u život vječni, jer kaže Isus...."Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. ......i dalje kaže.........Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti.

pomoli se usput i za sebe da ti se konacno oci otvore, da progledas i uvidis kako tones u ponor ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 13:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BSE je napisao:
mastermind je napisao:
BSE je napisao:

pomoli se usput i za sebe da ti se konacno oci otvore, da progledas i uvidis kako tones u ponor ;)

nevjerovatno kako se lijepo ovdje obistinuju ove rječi iz knjige mudrosti.....

Izr 23,9 Pred bezumnikom nemoj govoriti jer prezire tvoje umne riječi.

Sir 0,13 Ne govori mnogo s bezumnikom i ne druži se s nerazumnikom: čuvaj ga se, da ti ne dosadi i da se ne ukaljaš dodirom njegovim. Kloni ga se, da nađeš mir i da ti ne dojadi ludost njegova.

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
quote="Lucifer"]...da nicemu, ali nije slican ni religijskom bogu. Pocev od Platonove vrhovne ideje dobra, Aristotel - nepokretni pokretac, pa su kasnije to sholasticari tako protumacili da su ovi filozofi ustvari mislili na njihovog boga sto nije ni blizu. Hegelov apsolutni duh, Spinozin panteizam, pa i Dekart je imao boga koji je samo bio pokretac svega, ali ni u kojem slucaju to nije neka osvescena, intelektualna sila koja nas sve gleda, kako je u svim religijama. Ni jednoj od tih sila koje je jedan filozof definisao ovako ili onako ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika... Vidim da znas ponesto o filozofiji, ali nisi dovoljno upucen u njihova razmisljanja i stanovista, inace ne bi ovo rekao za filozofe...
Dalje ovde navodis kako sve te tri religije imaju istog boga, a onda mi navodis sve one stvari koje sam naveo za razloge zbog cega se one nikada nece sloziti oko pojedinih stvari Sad ko je ovde pogresio, vi u tumacenju svoje religije? Onda znaci da nijedna crkva nije prava... Pogresio je bog? Uuuuuu, to tek nevalja...[/quote]

Bog nije nicemu slican to je jedna od osnovnih atributa Boga, sve cemu je u nasoj masti Bog slican, Bog upravo nije takav i ne slici tom zamisljenom. Boga niko nije vidio, ali Boga se moze spoznati na osnovu atributa i svojstava koje ima Bog. Ne ulazim u atributa niti svojstva onakve kakvim je Bog Sam Sebe opisao nego govorim upravo o onim atributim kakvim su Boga opisali svi poznati filozofi...a opet su to oni isti atributi kakvim je Bog Sebe opisao u vjerskim knjigama.
Dakle bez obzira na vjerske knjige ljudi su dosli putem razuma do postojanja Boga...Jednog Jedinog.
Krscani kazu :""Credo in unum Deum" -Ja vjerujem u Jednog Boga
Muslimani isto tako:"La ilahe illa llah" -Nema bozanstva osim Boga

Znaci i kod filozofa i kod vjernika je sljedeca stvar :

1) Bog postoji

2) On je Jedan

Ja vas nikako ne kontam buduci da ste vi razumni ali ne shvatate niti zelite priznati niti prvi niti drugi postula, a za argument uzimate sve one ljude koji su zivot proveli u pisanju i oba postulata.
Gledanje Boga postoji ali to gledanje nikako ne nalikuje gledanju koje ljudi posjeduju niti nalikuje ljudskoj percepciji...mozda zi u proucavanju filozofije zastao kod Dekarta ali pokusaj nastvaviti tamo gdje su oni stali...pokusaj kod El-Gazalija, Ibn Arebija, Ibn Sinaa, Ibn Halduna, Ibn Miskivejha,Ibn Rusda, Husejna el-Dzisra...

Lucifer je napisao:
Ni jednoj od tih sila koje je jedan filozof definisao ovako ili onako ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika...

I filozofi su i tad bili u pravu a i ti si u pravu a i ja sam, i ne vidim u cemu je problem, jer Bogu Uzvisenom doista ne treba nasa poslusnost, pokoravanje, dizanje spomenika....(ovdje ti ulazis u nesto sto se zove obredoslovlje ili nacin kako se sta radi u odredjenoj religiji, ali ja i ti o tome ne mozemo pricati jer jos nismo razjasnili i dosli na zajednicku platformu da Bog ima i da On postoji). Iz religijskih knjiga se jasno zna da je pokoravanje Bogu potrebno covjeku a ne Bogu inace bi takav bog bio manjkav, jer bi mu pridruzili epitet "onaj kojemu je nesto potrebno" pa makar se radilo i o pokravanju, slizenju...mislim da si propustio velikio dio filozofa koji upravo ne govore nista o bogosluzenju, pa ja ne znam zasto to uopste ovdje spominjes.
Znaci Bogu nije nista potrebno jer je On postoja i prije nas i nasih pokoravanja, spomenika, sluzenja, a postojace i poslije nas.
Lucifer je napisao:
Vidim da znas ponesto o filozofiji, ali nisi dovoljno upucen u njihova razmisljanja i stanovista, inace ne bi ovo rekao za filozofe...
-da to je tacno vrlo malo znam o filozofiji, na zalost sam prvo citao arapske i andaluske filozofe koji su usput prevodili djela starih grka a kasnije tek dolaze evropljani u dodir s tim prevodima i pocinju svoju evropsku filozofiju . Ja mislim da si preskocio arapske i to ti je karika koja nedostaje u razumijevanju filozofije.

Lucifer je napisao:
Dalje ovde navodis kako sve te tri religije imaju istog boga, a onda mi navodis sve one stvari koje sam naveo za razloge zbog cega se one nikada nece sloziti oko pojedinih stvari Sad ko je ovde pogresio, vi u tumacenju svoje religije? Onda znaci da nijedna crkva nije prava... Pogresio je bog? Uuuuuu, to tek nevalja...

Opet masis poentu razgovora, nije u pitanju razilazenje unutar tri nebeske religije vec njihovo jedinstvo u postojanju Jednog Jedinog Tvorca.
Ali da ti rijesim tu zagonetku na primjeru sljedecem:
Mi u Islamu kazemod a niti ijedna crkva nije ispranvna, ali opet odredjeni ljudi u odredjenoj crkvi u krscanstvu govore da nit ijedna druga crkva nije ispravna a pogotovo Islam...ali cudo je u tome sto smo svi slozni u Postojanju Jednog Boga...znaci svi smo se slozili zajedno s filozofima da :
1) Bog postoji
2) da je Jedan
i nema problem, i sam Uzviseni u Kur'anu navodi da je Htio da ljudi budu svi iste vjere On bi to i ucinio, ali On to nije htio, to je Volja Njegova.
Tebi za informaciju Bog nikad ne grijesi, samo grijese ljudi u interpretaciji. Ali Bog ne moze pogrijesiti.

Lucifer je napisao:
Razumom... vjerovatno na isti nacin kako funkcionisu BSE i Dzontra Volta

Pa i mi vjernici funkcioniramo razumom, niste ti i BSE i Dzontra nista bolji niti gori. No ti imas jedan problem kod razuma a on se ogleda u sljedecem tekstu od Seyyda Husejna Nasr koji kaze:

Dvije primarne crte ljudskog bića su robovanje Bogu i namjesništvo na zemlji. Biti pasivan prema Nebu u pokornosti/predanosti Božijoj Volji, s jedne strane, i biti aktivan kao Božiji namjesnik i provoditi Njegovu Volju u svijetu, s druge strane. Štaviše, Adem je podučen svim imenima, što znači da je Bog pohranio u ljudsku prirodu jedno znanje koje je središnje i koje je sredstvo pomoću koga čovjek može saznati sve stvari. To također znači da su ljudska bića sama također jedna teofanija, ili vidljiva manifestacija, svih Božijih Imena. U principu ne postoji granica ljudskom znanju u spoznavanju naravi stvari (pitanje spoznaje Božanske Esencije je nešto sasvim drugo), osim ukoliko ne postoji neka smetnja koja sprečava ljudsko znanje da ispravno funkcionira. Tu je razlog zašto muslimani vjeruju da će bilo koje normalno i zdravo znanje biti dovedeno do potvrde Božije Jedinosti,(tu smo se slozili s vecinom filozofa i svim krscanima) te ne mogu shvatiti kada racionalistički skeptici odbacuju prihvatiti pojam Jednoga (većina ljudi nije svjesna zapreka u duši takvih skeptika koji reduciraju znanje na analitički razum i koji onemogućuju znanje da funkcionira u svoj svojoj punini)
Ja mislim da bi gornji tekst u potpunosti mogli prihvatiti i krscani.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 14:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
Ako Bogu ništa nije potrebno,niti naše pokoravanje, niti služenje, jer je On bio i bit će i prije i poslije nas........, zašto onda Bog stvori čovjeka???
.....ako ništa nije bilo potrebno, zašto je stvarao...???

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 14:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mastermind je napisao:
nevjerovatno kako se lijepo ovdje obistinuju ove rječi iz knjige mudrosti.....

Izr 23,9 Pred bezumnikom nemoj govoriti jer prezire tvoje umne riječi.

Sir 0,13 Ne govori mnogo s bezumnikom i ne druži se s nerazumnikom: čuvaj ga se, da ti ne dosadi i da se ne ukaljaš dodirom njegovim. Kloni ga se, da nađeš mir i da ti ne dojadi ludost njegova.

pozdrav...

tuzno je kako covjek moze nisko da padne
a ti si bas slika i prilika covjeka koje Isus naziva slijepcima koji ne zele da progledaju
zelim ti lijep zivot i da jednog dana odlucis da progledas

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 14:36 
Početnik
Početnik

tko jednom oslijepi, nikad ne progleda.......

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Daxanna je napisao:

Pa i nije bas tako. Nikad nije kasno da se progleda.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Daxanna je napisao:

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi...

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 16:56 
Početnik
Početnik

Leona je napisao:
Daxanna je napisao:

Pa i nije bas tako. Nikad nije kasno da se progleda.

...živi bili pa vidjeli..... :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 16:58 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
Daxanna je napisao:

....ja odletim u wc kad pročitam neke postove.....

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 17:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mastermind je napisao:
budalaštine, takve ispraznosti ne čitam, jer da znaš da ne postoji "pakao" u smislu kako je opisan u toj budalastoj komediji ne bi pisao ovakve gluposti! bolje uzmi čitaj nešto korisno što će biti u funkciji spasenja tvoje duše!

mastermind je napisao:
stvaranje dobrih ljudi

Ove rijeci i navodi me neodoljivo podsjecaju na nekoga, :confused1: ali cek da se sjetim koga. :roll: :wink: :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Daxanna je napisao:
Hristov je napisao:
Daxanna je napisao:

....ja odletim u wc kad pročitam neke postove.....

Pa nemoj citati onda.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 18:27 
Početnik
Početnik

....ja odletim u wc kad pročitam neke postove.....[/quote]
Pa nemoj citati onda.[/quote]

pa pročitam ponešto..kad želim malo očistiti organizam i tako to.....

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2009, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Super mi je sa ovim citiranjem psalmova ili cega već. Sto bi u Americi rekli "very Pulp Fiction".
Evo sad ću ja malo citirati Spinozu i Bruna pa ćemo svi zajedno pročitati nekoliko knjiga samo iz citata. Možemo se razbacivati "fancy word" terminima čisto da još više upotpunimo dojam.
Evo ja ću prvi: kolonoskopija
Divno, mene je današnji socijalno-obrazovni sistem zatupio, ja nemam ciljeva ili smisla u životu, kako neko reče, ne mogu se tačno sjetiti nek se ta osoba ne uvrijedi. Moram samo reći da to nije tačno.Ja u životu ne vimim univerzalni smisao za svakog čoveka, već vidim individualni smisao. To što se moje želje i ideje poklapaju u 80% sa tuđim ne mora značiti da tih 80% mora biti univerzalno, to samo znači da ljudi imaju zajedničke vrijednosti.
Koliko ja vidim ovdje se sve svodi na tri frakcije: neka vrsta liberala (oni koji govore, parafraziram "sve je dobro dok se ljudi vole"), vjerski nastrojeni (i tu ima liberala a ima i potomaka španske inkvizicije), te minorna grupa ateista.
Ono što mi najviše smeta je to što se ateisti prozivaju budalama, idiotima i živim mrtvacima. Meni religija ne smeta, čak štaviše želio bih i ja biti religiozan da mogu, vidjeti u svemu već određeno. Osnovna razlika između vas i nas je što vi u svemu vidite djelo Boga, dok mi u svemu vidimo dijelo čoveka. Zašto u svemu tražiti viši cilj, zašto stvari moraju imati višu svrhu?
Zašto je ateizam duhovna degradacija? Ja bih baš rekao da je religijski duh onaj koji je degradiran. Duh koji ne napušta okvire sigurnosti dogmatizma ne može biti progresivan. Sjetimo se samo protiv koliko je stvari religija protestvovala, protiv stvari koje su danas opšte prihvaćeno znanje. Pitao bih sve vjernike da li stvarno vjeruju da je planeta Zemlja stara 6000 godina kao što vjera propovjeda? Da li su sve stvari nastale odjednom ili se one događaju postepeno, evolucijom? Da li je svo znanje u nama od rođenja ili ga iskustvom unapređujemo?

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 28 Jan 2009, 18:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]