banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 189 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Mar 2008, 01:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ето, надам се да сам ти барем мало приближио ову причу о страдању Богочовјека Христа, који се сав даде за људски род.

О страдању месије су говорили старозавјетни пророци,
о томе је говорио и он сам, о томе су сведочили апостоли,
и сви они којима се јавио након васкрсења.

"Он на себе узе нашу срамоту,
и плату за наше гријехове добровољно узе на себе,
подеравши је својом муком и страдањем"
Да сваки који вјерује у њега не погине, но да има живот вјечни
и да заједно са њим заједничари и у свјетлости Васкрсења,
побједе над гријехом, смрћу и ђаволом...

И само да те замолим да још једном прочиташ Muslim, Fedail, 145, Алу Имран 84 и El-Bekare, 135-136 прије но што наставимо разговор,
јер ми се чини да си досадашњим коментарима на Христа и Свето Писмо добрано прекршио праг поштовања према Христу Исусу и Библији
које Мухамед кроз Куран заповиједа муслиманима.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 02:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2008, 04:58
Damaskin je napisao:
Citiraj:
А Тома, који се зове Близанац, један од дванаесторице, не беше онде са њима кад дође Исус.
А други му ученици говораху: Видесмо Господа.
А он им рече: Док не видим на рукама Његовим рана од клина,
и не метнем прста свог у ране од клина, и не метнем руке своје у ребра Његова, нећу веровати.

И после осам дана опет беху ученици Његови унутра, и Тома с њима.
Дође Исус кад беху врата затворена, и стаде међу њима и рече: Мир вам.
Потом рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје;
и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран.
И одговори Тома и рече Му: Господ мој и Бог мој.
Исус му рече: Пошто ме виде веровао си;
благо онима који не видеше и вероваше.

Дакле, слажеш се да је Тома гурнуо прст у ребра Христу,
односно да су они свједочили да је пред њима Христос у тијелу?

Само нам ниси објаснио:

Како је преживио 24-часовна батинања и пребијања, потпуно дехидриран био прикован на крст,
услед чега је дошло до истезања прсног коша до мјере да му се лимфна течност излила у плућа,
након чега је прободен копљем у предјелу ребара, након чега је кроз рану потекла "крв и вода"?

Ти нам сада објашњаваш да је тај исти након 6 сати скинут са крста,
и да је успио за 36 сати доћи у период реконвалесценције, односно потпуног оздрављења,
па се шеткао унаоколо и показивао људима са све ранама од клинова и копља,
у које су познаници могли да гурају прсте током ћаскања???

И то је твоја теорија??? :confused2:

Ne bih da ometam vaš razgovor ,samo da napomenem neke stvari koje su u slučaju Isusovog/Isaovog a.s razapinjanja i uskrsnuća od suštinskog značaja,a koje se ovdje vješto zaobilaze.

Svjedoci samog razapinjanja Damaskin nisu tako jasni kako nam ih ti predstavljaš.
Autor Jovanovog evanđelja jasno ukazuje da je svu tu predaju zapisao na osnovu svjedočanstva nekog drugog nepoznatog svjedoka a koji opet nije bio Isusov učenik!?

"Onaj koji vidje svjedoči njegovo je svjedočanstvo istinito ,i on zna da govori pravo -da i vi trajno vjerujete"(Jovan 19:35)

Da je to bio neko od onih koji su živjeli uz Isusa i koji ga je dobro poznavao,bilo bi to mnogo vjerodostojnije,a ovako su to samo nagađanja za sve one koji nisu opterećeni predrasudama.
Ne zaboravi da je Isus mogao da promijeni svoj lik i mislim da si upoznat sa istim u Bibliji pa ti ne trebam citirati te stihove.

Opet sa druge strane što se tiče probijanja Isusovog rebra kopljem,nastojiš nam nikakvim dokazima (osim što reče da si pitao "neke doktore") dokazati da sa medicinske tačke gledišta izlazak krvi i vode kod mrtvaca koji visi tri sata mrtav,nije neuobičajenost!?
E pa stvari ne stoje tako moj Damaskin ,bar što se tiče visokih medicinskih specijalista po ovom pitanju.
Oni naprotiv u večini tvrde da osobi koja je mrtva toliko vremena ne mogu poteći u istom času krv i voda,jer bi se krv nakon toliko sati smrti neminovno zgrušala pošto nema cirkulacije.
Mogućnost za poticanjem krvi i vode nakon tri sata "smrti" je samo moguće kod osoba koje su u stanju šoka,ili ti osoba koje su prividno mrtve.
Mogu ti navesti more izjava visokih medicinskih stručnjaka na ovom polju.

Tumači biblije su izmislili mnoga objašnjenja za >>krv i vodu<< koje su istekle prema tvrdnji nepoznatog svjedoka iz Jovanovog evanđelja.

1. Voda je mogla biti krvni serum koji se stvorio na početku rastvaranja krvi.

Međutim,takvo rastvaranje nastaje tek najmanje šest sati nakon smrti.

2.Između pluća i porebrice se stvorio izlijev.

Ovu teoriju medicinski specijalisti isto tako odbacuju,jer da je prsni koš bio stvarno probijen ,pluća bi odmah kolabirala stvarajući djelomični vakuum koji bi spriječio svako izlaženje tekućine.

3.Voda je bila tekućina iz osrčja koja je teoretski mogla pratiti unatrag ,do kože put kojim je ušlo koplje,nakon izvlačenja koplja iz tijela,poslije ozlijede srca.

Obje ove hipoteze podrazumijevaju to da je Isus prije stavljanja na muke bio (vrlo) bolestan jer se inače takva >>voda<< ne bi mogla stvoriti.
Riječi >>krv i voda<< su zapravo samo idiomatski izraz upotrebljen da se istakne događaj.Ako se neko znoji >>krvavim znojem<< ,to ne znači da mu krv curi iz pora.

Logično bi bilo da je neki iskusan vojnik htio zadati Isusu konačni udarac,ne bi ga sigurno ubo s desne strane pravo u srce,koje je naravno opet na lijevoj strani,nego bi ga sa ubojitom tačnošću probio sprijeda ravno u srce-da se malo rauzumijemo!

Bitno je spomenuti i činjenicu da su prevodioci Vulgate krivo protumačili grčki tekst i riječ koja se odnosi na probijanje kopljem.
Ta riječ označava ništa više do :laku ogrebotinu,površnu ozlijedu ili ubod,,a nikako udarac zadan punom snagom ili bukvalno probadanje tijela.

Kršćanske apologete nikada nisu mogle dati razumno objašnjenje po pitanju samog Isusovog načina smrti >>raspeća<< ,koje je odveć odavno obznanjeno u Mojsijevom zakonu kao način na koji skončavaju >>Božiji prokletnici!???

23. Neka ne ostane truplo njegovo preko noći na drvetu! Isti još dan moraš ga pokopati, jer je proklet od Boga tko je obješen. Ne oskvrni zemlje, koju ti Gospod Bog tvoj, daje ga baštinu! (ponovljeni zakon 21:23)

Ali postoji još nešto puno važnije od čitave ove biblijske dogodavštine,koja se nikako ne može uklopiti u biblijsku sliku Isusa kao "samopredanog žrtvenog jagnjeta".

Dok je Pavle iskoristio Isusovu "smrt" na križu kako bi izložio svoju pagansku doktrinu o žrtvenom iskupljenju koje će obečati "spas čitavom čovječanstvu" u žrtvenoj smrti i prolijevanju krvi,Isus sa druge strane čini suprotno njemu!?

On moli Uzvišenog Boga u Getsemani uoči samog hapšenja da tako ne skonča!?

"Abba,Oče! Sve je tebi moguće.Otkloni ovaj kalež od mene!Ali ne kako ja hoću,nego kako ti hoćeš!"(Marko 14,34;Matej 26,29;Luka 22,42).

"Kad se nađe u smrtnoj borbi,još se vatrenije borio,a znoj mu postade kao guste kaplje krvi što padahu na zemlju"(Luka 22,44).

Zar se mučenik spreman na smrt nebi približio svom sudbonosnom ("samoizabranom") aktu,sa kreposnim i filozofskim mirom?

Ali Isusova posljednja žalba;

>>Bože moj,Bože moj,zašto si me ostavio?<<,dovoljan je pokazatelj da raspeće nije bilo baš ispunjenje njegovih želja.

Može li se onda reći da Isusu Bog nije uslišio molitvu u Getsemani uoči same noći hapšenja,iako on u slučaju proživljenja Lazara tvrdi pred gomilom ljudi da je ;od Boga poslat(=Božiji poslanik),i da ga Bog uvijek uslišava?

Ovakve vrste jasnih i nedvosmislenih kontradikcija nikada neće biti racionalno objašnjene u kršćanskoj dogmi, do Sudnjeg Dana!

Pozdrav i svako dobro.

i niko mu ravan nije.
(Kur'an 112:1-4)

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 10:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Колика фасцинантна мржња према Христу и Јеванђељу за којег кажете да држите да је пророк
и за које вам и ваш пророк Мухамед заповиједа да дате дужно поштовање,
али очигледно, кад не поштујете Мухамеда и Куран, како ћете онда Христа и Јеванђеља.

Чиме се ви бавите....
Вашим небулозама дакле заиста нема краја...

- римски војницима је заповјеђено да поубијају објешене на крст,
те Христа легионар убија тако што га "лагано загребе копљем ко кожи" :confused2:

- да ниси о Библији читао искључиво из исламских извора, а онда успут прелистао пар америчких протестантских "веселих свески",
онда би знао да је "ученик којег је љубио" присутан под крстом, којем Христос предаје рођену мајку на чување управо Апостол Јован.
Да је он Јеванђеље записивао из приче, ми би то данас знали, као што знамо да су Маркова и Лукина Јеванђеља у ствари
преношења онога што су чули од Апостола. Јован је наведен као директни учесник крсног страдања,
и то не како Официр манупулише "из даљине" већ "под крстом" којем се Христос на издисају директно обраћа предајући му на старање мајку.

- што се тиче асфиксације плућа, односно гушења лимфном течношћу приликом распећа, опет ти кажем,
остави се мао исламских сајтова, и питај неког историчара или доктора медицине (високог како ти кажеш,
не знам овај "мој" је докрот хирургије и висок је негдје око 185 цм, ваљда је то довољно).
И да гдје сам ти ја то рекао да је Христос висио мртав три сата на крсту, па да је тек онда прободен? Гдје, молићу, наведи ми.
Али бих волио неки неутралан медицински став о смрти приликом распећа, услед чега настаје. (Дај нам линк)

- да си мало читао Стари завјет и пророчке псалме Давидове,
знао би да је "Ели, Ели, лама савахтани" у ствари почетак 22. псалма,
па се не би овако јавно демонстрирао властито непознавање Библије и хришћанског предања.

и тако унедоглед...

+++

Вас двојица ме подсјећате као када би ја дошао на филозофски факултет колегама објашњавати зашто им је наука глупа
и зашто су сви филозофи које они изучавају голе будале, а да притом нисам прочитао ни десети дио потребне литературе.
Дакле, ја сам онда ту дошао само да се свађам и омаловажавам без реалне позадине и темеља нечија увјерења,
не на основу дугог и темељног истраживања, већ просто што ми дјелује да су моја увјерења најбоља на свијету.

За вас је сва ова прича попут клупског навијања у фудбалу,
драги момци ви везе са истинском духовношћу и духовним животом немате.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 11:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
ислам је настао као плод неразумевања Хришћанства и Јудеизма од стране Мухамеда..Човек је био класичан војсковођа Арапа..који је сачињео неку религију која би се добро примила код тадашњих паганских арапских племена..Јер истина је да је читав данашњи "исламски" свет био Православни. Од Либана до Марока..

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 12:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Колика фасцинантна мржња према Христу и Јеванђељу за којег кажете да држите да је пророк
и за које вам и ваш пророк Мухамед заповиједа да дате дужно поштовање,
али очигледно, кад не поштујете Мухамеда и Куран, како ћете онда Христа и Јеванђеља.

Чиме се ви бавите....
Вашим небулозама дакле заиста нема краја...

- римски војницима је заповјеђено да поубијају објешене на крст,
те Христа легионар убија тако што га "лагано загребе копљем ко кожи" :confused2:

- да ниси о Библији читао искључиво из исламских извора, а онда успут прелистао пар америчких протестантских "веселих свески",
онда би знао да је "ученик којег је љубио" присутан под крстом, којем Христос предаје рођену мајку на чување управо Апостол Јован.
Да је он Јеванђеље записивао из приче, ми би то данас знали, као што знамо да су Маркова и Лукина Јеванђеља у ствари
преношења онога што су чули од Апостола. Јован је наведен као директни учесник крсног страдања,
и то не како Официр манупулише "из даљине" већ "под крстом" којем се Христос на издисају директно обраћа предајући му на старање мајку.

- што се тиче асфиксације плућа, односно гушења лимфном течношћу приликом распећа, опет ти кажем,
остави се мао исламских сајтова, и питај неког историчара или доктора медицине (високог како ти кажеш,
не знам овај "мој" је докрот хирургије и висок је негдје око 185 цм, ваљда је то довољно).
И да гдје сам ти ја то рекао да је Христос висио мртав три сата на крсту, па да је тек онда прободен? Гдје, молићу, наведи ми.
Али бих волио неки неутралан медицински став о смрти приликом распећа, услед чега настаје. (Дај нам линк)

- да си мало читао Стари завјет и пророчке псалме Давидове,
знао би да је "Ели, Ели, лама савахтани" у ствари почетак 22. псалма,
па се не би овако јавно демонстрирао властито непознавање Библије и хришћанског предања.

и тако унедоглед...

+++

Вас двојица ме подсјећате као када би ја дошао на филозофски факултет колегама објашњавати зашто им је наука глупа
и зашто су сви филозофи које они изучавају голе будале, а да притом нисам прочитао ни десети дио потребне литературе.
Дакле, ја сам онда ту дошао само да се свађам и омаловажавам без реалне позадине и темеља нечија увјерења,
не на основу дугог и темељног истраживања, већ просто што ми дјелује да су моја увјерења најбоља на свијету.

драги момци ви везе са истинском духовношћу и духовним животом немате.

Eh čemu tolika ljutnja moj Damaskin?
Ja mislio da si jedan od onih koji pripada redu učenih hrišćana,a ti pokazuješ ustvari da ni sam ne poznaješ svoju knjigu kako bi trebao!?

Vidi neću se zamarati sa tobom(a i obećao sam da neću kvariti tvoj i Oficirov dialog)jer nisi potkovan znanjem a i vrijeđao bih.

Samo ću ti dati link za jednu knjigu pa je pokušaj bez predrasuda prostudirati.
Nadam se da osoba tvog kalibra poznaje engleski!?

http://www.irf.net/crucifixion_or_crucifiction.doc

Svako dobro ti želimi da ti ova knjiga bude od koristi! :salute:

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 17:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Citiraj:
драги момци ви везе са истинском духовношћу и духовним животом немате
...povikase seljaci, uzese sijekiru i put sume... :)

Naravno ova izjava iskljucuje svaku duhovnost svega onog sto je ne krscansko, svaka duhovnost koji ne proizilazi direktno iz crkvenog ucenja-"je ucenje djavla samog"... nije li to bila jedna od konstatacija svete inkvizicije...pa se glava ne nanosase mnoge mudre glave srednjeg vijeka

Daj Damaskine nemoj mi molim te o iskljucivosti pa vi ste iskljucili kompletan Islam, sve i jednu religiju svijeta...
Pa to nisu uradili ni shiti iz "ratova zvijezda".

Ali to kod tebe ne pije vode

Evo mi pruzamo ruku krscanima od kako postoje muslimani vijekovima i vijekovima (nemoj mi molim te samo o ratovima), ovo su doktrinarne i teoloske rasprave a ne historijske

1) Vijerujemo u Isusa da je bio Bozji poslanik - koji od krscana vijeruje da je Muhammed s.a.w.s. Bozji poslanik

2) Vijerujemo da je Isus rodjen bez fizicke intervencije covijeka ( 19 od 32 anglikanska biskupa govore svojim sljedbenicima da to ne trebaju vijerovati)
- sto i vi ne vijerujete da je Muhammed bio filozofski cist od svake ljudske premise da bi mogao prihvatiti cistu Bozju rijec Kur'an-Iz istog onog razloga iz kojeg je Isa a.s. morao biti cist od bilo koje ljudske intervencije da bi mogao prihvatiti Duh Bozji.

3)Mi vijerujemo da je Isa a.s. bio jedan od najmocnijih Bozjih poslanika (Ulul-azm) - dok vi ne priznate uopste Muhammeda s.a.w.s za poslanika uopste.

4) Mi vijerujemo da je cinio cuda, lijecio gubave uz Bozju dozvolu, davao vid slijepima uz Bozju dozvolu itd. ...a vi pripisujete da je Muhammed s.a.w.s bio opsihren, lud, madjionicar,prepisivac (sve bez dokaza-slicno inkviziciji)...

i tako dalje

i tako blize

Sad mi reci ko koga iskljucuje - i ko kome pruza ruku mi vama ili vi nama

Ko vise vijeruje Isusu ( govorim generalno ) krscani ili muslimani...

Zasto se Isus vas odrice u bibliji ..."Mnogi ce mi doci taj dan...bijezite od mene nikad vas poznavao nisam"...

Jel se to Isus obraca meni, NE ja nisam krscanin nego vama i tebi. To ti citas u Bibliji i ti u to vijerujes.

A sto se tice Muslimove zbirke i hadisa i Kur'anskih ajeta MOLIM TE navidi mi IJEDNU RIJEC koju sam napisao protiv Isusa koja dolazi od mene a ne iz Biblije, koja degradira Isusa kao Poslanika...eto budi drug i nadji mi to ali ne cupaj iz konteksta...

Sve "ruzne rijeci" koje ti mislis da sam ja napisao-ja sam samo medij.

Sve te"ruzne rijeci" imas u Bibliji samoj...nemoj da ti navodim razne erotske price i inceste...nemoj se praviti slijep.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Не љутим се уопште, али ме заиста фасцинира твој и Официров ниво културе и познавања хришћанства.

Конкретно сам доказао и једном и другом да не познајете Библију, нити везе између старозавјетних пророштва
и њиховог остварењу у Христовом страдању и смрти, а ти сад избјегаваш одговоре
и лагано пребацујеш мени да ја не познајем Јеванђеље...
Исти коментар сте дали и Спавачу чим вам је поставио пар незгодних питања, па ме твој коментар и не чуди.

Фасцинира ме што долазите са унапријед припремљеним ставовима и цитатима,
без икакве жеље да се искрено, отворено и без предрасуда уђе у анализу библијских поука и догађаја,
просто неодољиво подјсећа на некакво патријско једноумље у којем је онај о којем се расправља
већ унапријед осуђен као "неподобан и непоћудан елемент" па је и сама расправа завршена унапријед.

Ово што ти и Официр радите је све, само није дијалог, јер дијалог укључује сагледавање и уважавање ставова саговорника,
о чему у овом случају нема ријечи, јер вас не интересује ничије мишљење осим властитог.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 18:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Не љутим се уопште, али ме заиста фасцинира твој и Официров ниво културе и познавања хришћанства.

Конкретно сам доказао и једном и другом да не познајете Библију, нити везе између старозавјетних пророштва
и њиховог остварењу у Христовом страдању и смрти, а ти сад избјегаваш одговоре
и лагано пребацујеш мени да ја не познајем Јеванђеље...
Исти коментар сте дали и Спавачу чим вам је поставио пар незгодних питања, па ме твој коментар и не чуди.

Фасцинира ме што долазите са унапријед припремљеним ставовима и цитатима,
без икакве жеље да се искрено, отворено и без предрасуда уђе у анализу библијских поука и догађаја,
просто неодољиво подјсећа на некакво патријско једноумље у којем је онај о којем се расправља
већ унапријед осуђен као "неподобан и непоћудан елемент" па је и сама расправа завршена унапријед.

Ово што ти и Официр радите је све, само није дијалог, јер дијалог укључује сагледавање и уважавање ставова саговорника,
о чему у овом случају нема ријечи, јер вас не интересује ничије мишљење осим властитог.

Damaskin druže moj,ja ne vidim da sam na bilo kojem mjestu Isusa/Isa a.s olajao ili ga nazvao rogatim!?
A ne vidim da je to učinio i moj brat Oficir,inače ukaži nam na te pasuse!
Osoba koja je spremna voditi dialog sa pripadnicima drugih vjeroispovjesti,ne može tražiti od njih da vjeruju u njegovu religiju-inače bi bili pripadnici iste religije!?
Pa zato vidim da nisi spreman voditi kvalitetan vjerski dialog,jer bio od muslimana volio čuti kako vjeruju da je Isus božiji sin!?
Sve ostalo je za tebe vrijeđanje!?
Uviđaš li ti tu dragi Damaskin apsurd koji je i više nego smiješan?

Nadalje previše si uobražen,pa vrlo lako proglašavaš sve druge biblijskim neznalicama.
Nije ni vrijedno da ti objašnjavam i dokazujem svoj dugogodišnji rad na ovom polju,jer kako rekoh nisi potkovan znanjem niti posijeduješ dovoljno dobre volje za kvalitetnim i korisnim vjerskim dialogom.

Što se Spavača tiče,nikakva on ozbiljna pitanja nije postavio ,nego nije bio spreman da započne dialog pod uslovom koji sam mu postavio-a to je da ne budemo neprijatelji i da u miru debatujemo.
Provjeri postove ispred.

Trenutno radim na puno ozbiljnijim stvarima i nemam vremena za prepucavanja sa bilo kim ko će lajati i vrijeđati.

Sa druge strane brat Oficir je rekao mnogo toga ali preskačete odgovore.
I ja sam ti postavio neka pitanja u svom postu,ali si me ti prozvao neznalicom i osobom koja je puna mržnje,samo zbog toga što ja Isaa a.s štujem kao velikog Božijeg poslanika ali ne i kao boga koji je; hodao zemljom,jeo hranu,ostavljao nečist iza sebe, imao svog Boga kojem se molio i kojeg je obožavao !?

Dovoljan mi je samo jedan primjer da te otpišem sa liste kvalitetnih debatanata.
Preskačeš moja pitanja i u nedostatku argumenata me odmah proglašavaš biblijskom neznalicom.
Sve to opet činiš a nisi svjestan da sam sebe uvaljuješ u kontradiktornost-pogledaj molim te!

Kažeš mi da je se Isus na križu ustvari svojim vapajem ;Bože ,Bože zašto si me ostavio,pozvao na početak 22 glave Psalma!?

Ja sam neznalica kako reče,iako godinama studiram i Bibliju i Kur'an,a ako Bog da pišem i knjigu na tom polju,ali ti me onda prosvijetli veliki biblijski znanstveniče pa mi reci;
O čemu se govori u 22.glavi Psalma do samog kraja, ?

Uzeo si samo početak izvučen iz konteksta,i pokušao da me na lukav način nasamariš,misleći da sam doista takva biblijska neznalica kako tvrdiš!?

E vidiš da nemože tako druškane.

Prema tome ako si se pozvao samo na početak 22. glave Psalma,zašto ne kažeš šta se obećava Božijem miljeniku koji treba da postrada na kraju?

Isus je tu nagovješten po tebi jeli,pa zašto onda ne pročitaš sve do kraja i ne prihvatiš i to da mu je obećan spas od Boga?

19. Ali ti, Gospode, ne udaljuj se! Ti jakosti moja, dođi mi u pomoć!

20. Izbavi od mača dušu moju, od šape pasje jedino dobro moje!

21. Istrgni me od ralja lavljih i od rogova bivoljih! Ti si me uslišio.

22. Govorit ću ime tvoje braći svojoj i usred skupštine hvalit ću.

23. "Koji štujete Gospoda, pjevajte mu hvalu! Vi iz roda Jakovljeva, častite ga svi! Vi iz roda Izraelova, bojte ga se svi!"

24 .Jer on ne prezre i ne odbi nevolju patnikovu; ne skrije lica svojega pred njim; sasluša ga, kad povika k njemu.
(Psalmi 22,19-24)

Ako je početak Psalmi u korist Isusa onda neka bude i kraj!
Isus je spašen i nije doživio ono što već 2000 godina takvi poput tebe tvrde bez ikakvih dokaza,vrištao ti ili ne!

Prema tome naveo sam ti samo jedan od dokaza da si mi slab sagovornik.

Ali opet bez ljutnje ne mrzim te,želim ti svako dobro i prepuštam te bratu Oficiru jer sam mu tako obećao.

On je itekako dovoljno,dovoljno rekao tako da ja i nemam neke potrebe.

Pozdrav i svako dobro. :hello2:

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Као прво, гдје сам ја за себе рекао да сам "врсни познавалац Библије",
молим те пронађи ми, а ја ћу лијепо да ти се извиним и признам да сам умишљени хвалисавац.

Ја сам напротив, неколико пута говорио да је моје познавање Библије колико кап у океану,
ништа значајно и просто једно познавање које не прелази у многоме опште образовање и културу.

Сложићемо се свакако да Псалам говори да ће Господ Месију избавити,
и он то заиста јесте учинио, само што је проблем што ви, као и древни фарисеји,
очекујете политичког, војног, материјалног Месију, који ће сићи с крста,
противнике спалити муњама, подићи своје Царство и завладати свијетом.

Хришћани, напротив вјерују да је Отац Духом Светим подигао Христа из мртвих и гроба,
односно свједоче Христово свијетло васкрсење у Божанској синергији.

Већ сам претходно цитирао изјаве пророка, па и самог Христа о његовом распећу, смрти и васкрсењу,
али шта вриједи када ви туђе постове очигледно само летимице прелистате.

Ако Христос сам говори да ће пострадати и дати живот за људски род,
ако апостоли свједоче о крсној смрти и васкрсењу, дако старозавјетни пророци
до у детаље описују прикивање, бацање коцке за доламу итд,
а ви тврдите да ни крсне смрти ни васкрсења није било,
како онда то протумачити???

Ако директно противречите Библији и њеним порукама,
како онда разумјети да поштујете хришћане и Библију,
док истовремено тврдите да је оно што поручује Библија лаж?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 20:30 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Sve brata sto je STVORENO podlozno je MIJENJANJU. Kur'an je NESTVORENA RIJEC BOZIJA i zato stoji 1 400 god. neiskrivljena i zato ce stajati do Sudnjeg Dana takav, jer se Allah s.w.t. u Kur'anu obavezuje da ce ga cuvati. Dok je kako S.Z. tako i N.Z. pisan od ljudi i kao takav je podlozan promjeni, jer u ljudskoj je prirodi "mijenjanje"." ----- mislim da je ovo oficir napisao. Ni pas sa maslom ovo ne bi mogao pojesti.

naravno da ce svako tvrditi za svoju vodenicu da je najbolja. :wink:

evo pitanja jasmin, bujrum.

spavac je napisao:

Kroz Bibliju je naglasena sluzba palom covjeku, dok Kuran cisto negira Hristovo bozanstvo.takodje Kuran ne iznosi kriterijum na osnovu kojeg mjeri punovaznost jevandjelja, al zato pravi selekciju i uzima ono sto mu odgovara.Kuran, kada je rijec o Hristu, potvrdjuje negovo poslanstvo ali ne i mesijanstvo, dok Biblija o tome govori.Islam uci da je Kuran knjiga koja dopunjuje Bibliju. Kuran je Bozija objava kao i Biblija. Medjutim osnovni problem je kontraverza oko Isusove licnosti.Kako onda reci da je rijec o jednom istom Bogu Biblije i Kurana. Kako postoji razlika izmedju biblijskog i kuranskog izvjestaja ako je u oba slucaja Bozija objava u pitanju.Islam uci da Isus nikad nije tvrdio za sebe da je Boziji sin niti sebi pripisivao bozansku prirodu.- ova recenica citirana iz knjige Povijest Islama od Mustafe Spahica, 130 str.U Islamu nije dozvoljeno istraživati Božjie atribute, iako Kuran ne daje jasnu sliku o njima. Sa druge strane Kuran podržava i priznaje dosadašnje objave (Kuran nije izmisljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavjene, i objasnjava sve, i putokaz je milost narodu koji vjeruje- Sura 12: 111) Tevrat, Zebur i Indžil , a sam je u kontradikciji sa njima, kada je u pitanju hristologija. (citirano iz knjige Starjesinstvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije od Bilal Hasanovica, 38-39 str.
Islam ne smatra da se bilo sta dogodilo prestupom zapovijesti koje je Bog dao u Edemskom vrtu. Covjek je i danas isti u svojoj biti. Prema tome nije mu potrebno otkupljenje od grijeha. (Spahic, 17-20). Dok Biblija govori suprotno.

opet da ponovim osnovno pitanje, kako reci da je rijec o istom Bogu Biblije i Kurana kad postoji kontradikcija vezana za Hristovi prirodu, otkupljenje i td.?

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 00:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Као прво, гдје сам ја за себе рекао да сам "врсни познавалац Библије",
молим те пронађи ми, а ја ћу лијепо да ти се извиним и признам да сам умишљени хвалисавац.

Ја сам напротив, неколико пута говорио да је моје познавање Библије колико кап у океану,
ништа значајно и просто једно познавање које не прелази у многоме опште образовање и културу.

Сложићемо се свакако да Псалам говори да ће Господ Месију избавити,
и он то заиста јесте учинио, само што је проблем што ви, као и древни фарисеји,
очекујете политичког, војног, материјалног Месију, који ће сићи с крста,
противнике спалити муњама, подићи своје Царство и завладати свијетом.

Хришћани, напротив вјерују да је Отац Духом Светим подигао Христа из мртвих и гроба,
односно свједоче Христово свијетло васкрсење у Божанској синергији.

Већ сам претходно цитирао изјаве пророка, па и самог Христа о његовом распећу, смрти и васкрсењу,
али шта вриједи када ви туђе постове очигледно само летимице прелистате.

Ако Христос сам говори да ће пострадати и дати живот за људски род,
ако апостоли свједоче о крсној смрти и васкрсењу, дако старозавјетни пророци
до у детаље описују прикивање, бацање коцке за доламу итд,
а ви тврдите да ни крсне смрти ни васкрсења није било,
како онда то протумачити???

Ако директно противречите Библији и њеним порукама,
како онда разумјети да поштујете хришћане и Библију,
док истовремено тврдите да је оно што поручује Библија лаж?

Pozdrav Damaskin.
Drago mi je da nastavljaš u puno miroljubljivijem tonu,što mi je uistinu i cilj.
Imao bih ti mnogo toga još prigovoriti ali ja svoje obečanje ispunjavam.
I ovako nije bilo fino što sam na trenutak prekinuo dialog između tebe i Oficira.
Ako bih sada povukao pitanje samog nastanka evanđelja,njihovih autora,vremena nastanka,apokrifnih spisa,fabrikacija mnogih proročanstava(od kojih neke i ti ovdje navodiš"probiše mi ruke i stopala"),onda bih opet prekinuli dialog koji je Oficir započeo sa tobom.
Zato nastavite u miru,a ja ću se malo osvrnuti na Spavača koji se opasno "naoštrio"... :angry1:

Pozdrav i svako dobro. :)

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 00:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
"Sve brata sto je STVORENO podlozno je MIJENJANJU. Kur'an je NESTVORENA RIJEC BOZIJA i zato stoji 1 400 god. neiskrivljena i zato ce stajati do Sudnjeg Dana takav, jer se Allah s.w.t. u Kur'anu obavezuje da ce ga cuvati. Dok je kako S.Z. tako i N.Z. pisan od ljudi i kao takav je podlozan promjeni, jer u ljudskoj je prirodi "mijenjanje"." ----- mislim da je ovo oficir napisao. Ni pas sa maslom ovo ne bi mogao pojesti.

spavac je napisao:

Kroz Bibliju je naglasena sluzba palom covjeku, dok Kuran cisto negira Hristovo bozanstvo.takodje Kuran ne iznosi kriterijum na osnovu kojeg mjeri punovaznost jevandjelja, al zato pravi selekciju i uzima ono sto mu odgovara.Kuran, kada je rijec o Hristu, potvrdjuje negovo poslanstvo ali ne i mesijanstvo, dok Biblija o tome govori.Islam uci da je Kuran knjiga koja dopunjuje Bibliju. Kuran je Bozija objava kao i Biblija. Medjutim osnovni problem je kontraverza oko Isusove licnosti.Kako onda reci da je rijec o jednom istom Bogu Biblije i Kurana. Kako postoji razlika izmedju biblijskog i kuranskog izvjestaja ako je u oba slucaja Bozija objava u pitanju.Islam uci da Isus nikad nije tvrdio za sebe da je Boziji sin niti sebi pripisivao bozansku prirodu.- ova recenica citirana iz knjige Povijest Islama od Mustafe Spahica, 130 str.U Islamu nije dozvoljeno istraživati Božjie atribute, iako Kuran ne daje jasnu sliku o njima. Sa druge strane Kuran podržava i priznaje dosadašnje objave (Kuran nije izmisljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavjene, i objasnjava sve, i putokaz je milost narodu koji vjeruje- Sura 12: 111) Tevrat, Zebur i Indžil , a sam je u kontradikciji sa njima, kada je u pitanju hristologija. (citirano iz knjige Starjesinstvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije od Bilal Hasanovica, 38-39 str.
Islam ne smatra da se bilo sta dogodilo prestupom zapovijesti koje je Bog dao u Edemskom vrtu. Covjek je i danas isti u svojoj biti. Prema tome nije mu potrebno otkupljenje od grijeha. (Spahic, 17-20). Dok Biblija govori suprotno.

opet da ponovim osnovno pitanje, kako reci da je rijec o istom Bogu Biblije i Kurana kad postoji kontradikcija vezana za Hristovi prirodu, otkupljenje i td.?

Pozdrav spavac.

Molim te da mi lijepo razvrstaš ko ovdje šta izjavljuje i koja su tvoja pitanja ako ih ima!
Ovdje mi je sve zbrkano i ne uspijevam shvatiti šta izjavljuje Spahić i šta pitaš ti (ako uopšte ti pitaš).
Navedi lijepo ;naziv djela,ime autora,početak citata,kraj citata ,pa odvoji svoja pitanja kako bi bilo jasnije.
Dobijaš odgovor pod uslovom mirnog i tolerantnog dialoga!

Pozdrav.

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 02:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskine moj Damaskine sto ti ne podje za rukom na jednom postu...pokusavas na drugom...

Nekako mi se cini da pocinjes primjenjivati stokholmov sindrom-ko vi lijepi domacini pruzili nama ruku mira i ljubavi a mi vas sad ono preko nisana i te stvari...
Nece se to tako moci izmoci

Vidis ja sam rekao da ruka od muslimana stoji pruzena 1 400 god. Zatim sam nabrojao nekoliko dokaza, a koji ti vijerujem nisu ni prije bili strani, s kojima ti dokazujem stav Islama spram Isa a.s.: poslanik, cudesno zacet, posjedovao mudzize,iskren, istinoljubiv, Bogu predan....

Dok se stav spram Muhammeda s.a.w.s. od strane krscana zna, i on takav stoji isto 1 400 god.
lud, prepisivac, djavolom opsihren, krvnik, pedofil...

Sad uporedi dvije gornje izjave onako realno pa vidi ko je od vas i nas tolerantniji...

Nemoj mi samo reci da ti to ne mislis za Muhammeda s.a.w.s. jer sam prilikom stupanja na ovaj forum prvo procitao pravila foruma a onda gotovo sve teme vezane za raspravu izmedju nas i vas.

I lijepo mi za oko zapelo ime DAMASKIN...u pocetku fascinantna licnost "foruma banjaluckog" svi ga citaju, svi se dive njegovim tekstovima...kasnije Damaskin otvara niz tema direktno uperenih protiv muslimana u BiH i Islama uopste, tipa:

Mi smo za tebe "muhamedanci"-klasican oblik za prozivanje muslimana gradjanima 3. reda u postu "Evandjelje po barnabi"-by Damaskin factory
Vidis mi vas zovemo onako kako vas zove Kur'an -respektabilnom imenom "Ja ehlul kitab..."- o people of the Book (o sljedbenici Knjige), a ti mene smatras "muhamedancem"....slicno i su i KKK zvali crnce "niger".
Prvo ti to zamijeram i dugujes mi / nam duboku ispriku...to prvo ne spada u domen kulturnog razgovora, a u domen "medjureligijskog razgovora" ne spada ni pod razno.

A sto se tice toga da mi napravimo copy -past o narodima koji prelaze na Islam pa ne uradi li ti to s onim postom "Amerikanci prelaze na pravoslavlje" by Damaskin.

Pa u postu "vehabije" lijepo se ti izrazi - iscupa iz konteksta napravi "svog Boga milosrdnim" a mog "Ubicom" iako vijerujem da mislis da je nama svima Bog jedan i da svi poticemo od Adama i Eve...tolerancija Damaskina na dijelu...za ne povijerovati...zatim cupanje iz konteksta sure et Tewba (koju u gotovo svakom postu vezanom za muslimane i Islam nastojis potisnuti u prvi plan), zatim sura El -Maida..., a onda mi govoris da ja ovdje dodjem isprogramiran...licemijerno do bola.
Pa zatim "Da li je Biblija Bozja rijec"-post, prvi tvoj odgovor mjesto kontraargumenata, val emocija, sarkazma tipa "duso moja", klasicne propovijedi a nidje ni "umanjenice" od argumenta.
Molim te provijeri sve postove koje ti navedoh da ne bude poslije da "valjam" na tebe

Pa onda BUM...brijlijantni post "NEKA OD UCENJA ISLAMA" naravno iz tvornice Damaskin d.o.o. ( d.j.l.), blacenje Islama, izrugivanje Islamu, klasicno copy paste, tumacenje ljudskih prava i sloboda u Islamu od strane Damaskina ( ne zaboravimo njegovo ime "muhamedanci"-cisti rasizam), pa zatim "pedofilija u Islamu" ...odakle takva mrznja prema Islamu, moli te lijepo???... zar ne rece Isus : "Ne sudi ili ce ti biti sudjeno..."

Citiraj:
Цитирај ти Јевађеље, нико ти не брани,
нађи ми гдје Исус благосиља силовање, секс са дјевојчицама,
клање заробљеника, рат, сакаћење и убијање.

Ако нађеш ја сутра прелазим на Ислам!

Nekako mi na pamet padose nekoliko krstaskih pohoda, inkvizicija, ratovi...iz cega su onda "sveti oci" crpili sva zvijersta ako ne iz Biblije, navescu ti dokaze zvijerstva ako treba...
Samo da te pitam jel ova izjava stoji i danas..."Nisam dosao da donesem mir, ne nego mac"...Bujrum na sehadet brate.

Dakle vidimo ko si i sto si...ili si jednak meni ili gori nego ja, podsjeti me nekako na film "davitelj protiv davitelja". :)

I zasto sam uopste zauzeo ovakav jak odbrabeni gard prema tebi???...Pa razlog su gornji tvoji citati i izjave o Islamu bez argumenta, iako te lijepo zovnuh na caj pa te lijepo upitah " je li i tvoj zivot izmedju nade i straha"ili ne strahujes za ono sto si napisao.
Pa lijepo zovnuh brata lavica i ostale krscane na zele, sok i puding...i ko je onda tolerantniji ???
Bice da si ti naravno...evo u tu svrhu ja te opet pozivam na caj i puding.

pa cemo zakopati ratne sijekire jer kako Kur'an kaze:
Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa ce ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati" (Kur'an, Fussilet, 34)

Svako dobro i mir sljedbenicima Knjige

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 02:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Jasmin je napisao:
spavac je napisao:

spavac je napisao:

Kroz Bibliju je naglasena sluzba palom covjeku, dok Kuran cisto negira Hristovo bozanstvo.takodje Kuran ne iznosi kriterijum na osnovu kojeg mjeri punovaznost jevandjelja, al zato pravi selekciju i uzima ono sto mu odgovara.Kuran, kada je rijec o Hristu, potvrdjuje negovo poslanstvo ali ne i mesijanstvo, dok Biblija o tome govori.Islam uci da je Kuran knjiga koja dopunjuje Bibliju. Kuran je Bozija objava kao i Biblija. Medjutim osnovni problem je kontraverza oko Isusove licnosti.Kako onda reci da je rijec o jednom istom Bogu Biblije i Kurana. Kako postoji razlika izmedju biblijskog i kuranskog izvjestaja ako je u oba slucaja Bozija objava u pitanju. -----moja izjava.

"Islam uci da Isus nikad nije tvrdio za sebe da je Boziji sin niti sebi pripisivao bozansku prirodu".- ova recenica citirana iz knjige Povijest Islama od Mustafe Spahica, 130 str.

U Islamu nije dozvoljeno istraživati Božjie atribute, iako Kuran ne daje jasnu sliku o njima.---moja izjava.

"Sa druge strane Kuran podržava i priznaje dosadašnje objave (Kuran nije izmisljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavjene, i objasnjava sve, i putokaz je milost narodu koji vjeruje- Sura 12: 111) Tevrat, Zebur i Indžil , a sam je u kontradikciji sa njima, kada je u pitanju hristologija." (citirano iz knjige Starjesinstvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije od Bilal Hasanovica, 38-39 str.

"Islam ne smatra da se bilo sta dogodilo prestupom zapovijesti koje je Bog dao u Edemskom vrtu. Covjek je i danas isti u svojoj biti. Prema tome nije mu potrebno otkupljenje od grijeha. (Spahic, 17-20)."

Dok Biblija govori suprotno.- moja izjava.

Pozdrav spavac.

Molim te da mi lijepo razvrstaš ko ovdje šta izjavljuje i koja su tvoja pitanja ako ih ima!
Ovdje mi je sve zbrkano i ne uspijevam shvatiti šta izjavljuje Spahić i šta pitaš ti (ako uopšte ti pitaš).
Navedi lijepo ;naziv djela,ime autora,početak citata,kraj citata ,pa odvoji svoja pitanja kako bi bilo jasnije.
Dobijaš odgovor pod uslovom mirnog i tolerantnog dialoga!

Pozdrav.

:lol: :lol: :lol:
koja su moja pitanja. :lol: :lol: :lol:

daj procitaj bolje, tita ti. :D

evo sad ti je malo razvrstano, a pitanje boldovano. :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 05:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Spavac
E sad je već bolje. :thumbup:
Idemo redom stavak po stavak...

Citiraj:
Kroz Bibliju je naglasena sluzba palom covjeku, dok Kuran cisto negira Hristovo bozanstvo.
Tačno tako.
Kur'an u svakom pogledu negira Hristovo(Mesijino=Pomazanikovo)božanstvo.
Da budemo malo precizniji.

Citiraj:
takodje Kuran ne iznosi kriterijum na osnovu kojeg mjeri punovaznost jevandjelja, al zato pravi selekciju i uzima ono sto mu odgovara.

Kur'an na jasan način ukazuje da su se prvobitni Tevrat (Tora) i Indžil(Evanđelje po Isau a.s) iskvarili u određenoj mjeri.
Kur'an na to ukazuje slijedećim ajetima;

"Zato teško onima koji pišu knjigu rukama svojim, pa kažu: "Ovo je od Allaha", da bi stekli time cijenu malu. Pa teško njima zbog onog šta pišu ruke njihove, i teško njima zbog onog šta zarađuju!"(2:79)

"I kad je uzeo Allah zavjet onih kojima je data Knjiga: "Sigurno će te je objašnjavati ljudima, i nećete je skrivati?" - pa su je odbacili za leđa svoja i postigli njome cijenu malu; ta loše je ono šta kupuju!"(3:187)

"A da sljedbenici Knjige(židovi i kršćani) vjeruju i boje se (Allaha), sigurno bismo im pokrili loša djela njihova i sigurno bismo ih uveli u bašće uživanja."(5:65-67)

"Pa zar žudite da vam vjeruju, a već je grupa njih slušala Riječ Allahovu, zatim su je iskrivljavali nakon što bi je shvatili, a oni znaju."(2:75)

"I od onih koji govore: "Uistinu, mi smo kršćani." Uzeli smo zavjet njihov, pa su zaboravili dio onog čim su opominjani, te smo podstakli među njima neprijateljstvo i mržnju do Dana kijameta. A obavijestiće ih Allah o onom šta su radili."(5:14)
itd....

Prema tome ono što je potvrđeno kao objava koja je došla Mojsiju(Musau a.s) i Isusu(Isau a.s) se iskrivila u određenoj mjeri,i ovo što danas posjedujemo i što su sljedbenici knjige posjedovali u doba same objave Kur'ana,nije doslovno ono što je objavljeno spomenutim Božijim poslanicima Mojsiju i Isusu.
Orginalni Tevrat(Tora) je zagubljen i iskrivljen.Današnje Petoknjižje nije Mojsijevo dijelo jer se u njemu opisuje sama Mojsijeva smrt i pogreb.Jasno je da je Mojsije autor današnjeg Petoknjižja,nebi mogao prvo umrijeti pa onda pisati kako je umro i kako mu se ne zna za mjesto vlastitog groba.
Sa druge strane sam Pavle tvrdi da je Isus imao svoje evanđelje ili ti radosnu vijest-pogledajmo;

1. „Bog kojem svom dušom svojom služim nagovješćuje evanđelje njegova Sina, svjedok mi je da vas se neprestano svaki put sjećam u svojim molitvama.
”(Rimljanima 1,9)

Pod riječima „njegova Sina” misli na Isusa. Ovo ukazuje da je Isus imao svoje Evanđelje!?

2. „Ako li je zastrta naša Radosna vijest, zastrta je onima koji propadaju.” (Korinčanima II, 4,3)

3. „S njim šaljemo i brata čije zasluge u propovjedanju Radosne vijesti poznate po svim
crkvama.”
(Korinčanima II, 8,18.)

4. „Čujem da se tako brzo odmećete od onoga koji vas je pozvao da budete u Kristovoj milosti, da prijeđete na drugo „evanđelje.”(obrati pažnju na ove stihove!?)
Tog drugog zbilja nema! Ima samo nekih ljudi koji vas zbunjuju i
koji žele izvrnuti Kristovo evanđelje.
(Galačanima 1,6-7)

5. „Ali kad sam vidio da ne idu pravo prema istini evanđelja...” do kraja stiha (Galačanima 2,14)

6. „Ali, braćo, želim da vi znate da je moj položaj veoma mnogo pripomogao širenju Radosne vijesti.
Oni koji su potaknuti ljubavi propovjedaju jer znaju da sam postavljen za odbranu
Radosne vijesti.”
(Filipljanima 1,12 i 16)

Iz gore navedenog iskaza se razumije da je nekada postojalo Evanđelje i da je Pavle bio zadužen za njegovo čuvanje.
Svakako da ovo evanđelje o kome se ovdje govori, nije ni jedno od četiri današnja. Iz
gornjeg iskaza se također vidi da je evanđelju prijetila opasnost, da ga je bilo potrebno čuvati.
U dvadeset sedmom stihu, prvog poglavlja svoje poslanice Filipljanima, Pavle ih savjetuje:„Samo se vladajte dostojno Kristove Radosne vijesti!”

7. „Tako smo vam, ovladani ljubavlju prema vama, jer ste nam omiljeli, htjeli predati ne samo Radosnu vijest Božiju nego i svoj život.”
(Solunjanima I, 2,8.)
U ovoj poslanici također se kaže:
„A poslasmo svoga brata i suradnika Božijega u Kristovoj Radosnoj vijesti - Timoteja...”
(Solunjanima I, 3,2).
8. „Koji će se osvetiti onima koji neće da priznaju Boga i koji se ne pokoravaju Radosnoj vijesti o našem Gospodinu Isusu.
Oni će biti kažnjeni vječnom propašću.” (Solunjanima II, 1,8-9).
9. „koja su suglasna s Radosnom vijesti i slave blaženog Boga koja je meni povjerena.” (Timoteju I, 1,11)

Iz svega navedenog se vidi da je Isus svojim sljedbenicima ostavio Indžil, ali ga je svijet vremenom napustio, usljed čega se zagubio.
Kasnije je svijet počeo slijediti knjige od kojih su
neke napisali Isusovi učenici, a neke učenici njegovih učenika, ili čak oni koji su još kasnije iza njih došli...

Tako se broj napisanih evanđelja popeo na brojku preko stotinu. Iz navedenih Pavlovih riječi smo vidjeli da su sastavljači novih evanđelja počeli mijenjati njegov sadržaj.

Da zaključimo;Postojalo je samo jedna Radosna vjest/Evanđelje po Isusu,a ne po Marku,Mateju,Luki i Ivanu!

To je taj Indžil o kojem zbori Kur'an.
Nadam se da ti je sad jasnije.

Citiraj:
Kuran, kada je rijec o Hristu, potvrdjuje negovo poslanstvo ali ne i mesijanstvo, dok Biblija o tome govori.

Nije ti očito poznat termin -Mesija koji na grčkom glasi Hrist,što bukvalno opet znači ništa više do Pomazanik!?
Inače nebi postavio ovakvo pitanje koje bukvalno prevedeno znači;
"Kur'an kada je riječ o Mesiji/Pomazaniku,potvrđuje njegovo poslanstvo ali ne i pomazaništvo?"

Vidiš li kako sada stvari stoje?

Ali pored svega toga Kur'an priznaje Isusovo a.s mesijanstvo/pomazaništvo-to jest priznaje ga kao Hristosa u ispravnom shvatanju-pogledaj;

«O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih(Mesija/Hristos/Pomazanik), Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: Trojica su!. Prestanite, bolje vam je!»(Kur'an 4,171)

I na mnogim drugim mjestima Kur'an priznaje Isusovo a.s mesijanstvo(pomazaništvo),jer Mersija/Hrist kao što vidimo ne označava bilo šta božanstveno-da se razumijemo.
Krivit se može ali je to daleko od istine i argumenata.
(nastavak u slijedećem postu)

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 05:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Spavac

Citiraj:
Islam uci da je Kuran knjiga koja dopunjuje Bibliju.

Tačnije koja ukazuje na pogreške i iskrivljenja koja su autori evanđelja počinili.Na taj način je predstavlja u svjetlu prvobitne neiskvarene forme koja je data Isusu a.s.

Citiraj:
Kuran je Bozija objava kao i Biblija.

Današnja Biblija kako rekoh nije u kompletu očuvana od iskrivljenja,pa je stoga muslimani danas ne prihvataju kao potpunu Božiju objavu.
Mi smatramo da su samo neki dijelovi istinskog Indžila u njoj ostali možda očuvani i istiniti.

Citiraj:
Medjutim osnovni problem je kontraverza oko Isusove licnosti.Kako onda reci da je rijec o jednom istom Bogu Biblije i Kurana. Kako postoji razlika izmedju biblijskog i kuranskog izvjestaja ako je u oba slucaja Bozija objava u pitanju. -----moja izjava.

To treba upitati autore evanđelja i Pavleta,kao i učesnike Nikejskog sabora 325.AD!
Kako su i zašto obogotvorili Mesiju/Hrista/Pomazanika,koji nedvosmisleno na mnogo mjesta i u Bibliji(bez obzira na toliku iskrivljenost) tvrdi da nije ni blizu Bogu!?

"Zaista,zaista vam kažem:Nije sluga veći od Gospodara svog,niti je poslanik veći od onoga koji ga je poslao"(Ivan 13:16)

Citiraj:
"Islam uci da Isus nikad nije tvrdio za sebe da je Boziji sin niti sebi pripisivao bozansku prirodu".- ova recenica citirana iz knjige Povijest Islama od Mustafe Spahica, 130 str.

Tačno tako.
Kur'an ukazuje da Isa a.s nikada nije to tvrdio za sebe.
Nepoznati autori evanđelja to tvrde.
Pročitaj još jednom Jovan 13,16 -gore iznad!

Citiraj:
U Islamu nije dozvoljeno istraživati Božjie atribute, iako Kuran ne daje jasnu sliku o njima.---moja izjava.

Odavno su Božiji atributi jasni iole upućenim muslimanima.
Ako te nešto konkretno interesuje samo pitaj!

Citiraj:
"Sa druge strane Kuran podržava i priznaje dosadašnje objave (Kuran nije izmisljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavjene, i objasnjava sve, i putokaz je milost narodu koji vjeruje- Sura 12: 111) Tevrat, Zebur i Indžil , a sam je u kontradikciji sa njima, kada je u pitanju hristologija." (citirano iz knjige Starjesinstvo Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije od Bilal Hasanovica, 38-39 str.

Tačno tako.
Kur'an priznaje objave koje su bile prije kao što rekoh u orginalnoj formi,i ukazuje da je Bog uistinu slao svoje objave prije njega.
Nadalje u >>kontradikciji<< je samo u slučaju hristologije a ne znači i u drugim slučajevima,kako navodi Bilal Hasanović.
Hristologija je obogotvorenje po vašem shvatanju,iako smo vidjeli da je nad terminom Hrist izvršena nepravda,iako on ne označava ništa božanstveno.
Mesija/Hrist/Pomazanik je bio i David ,kao i mnogi drugi,ali se on nije obogotvorio.
Prema tome Bilal jasno ukazuje da je Kur'an samo u slučaju takvog shvatanja (hristologije kao obogotvorenja) u kontradikciji sa vašom današnjom Biblijom.

Citiraj:
"Islam ne smatra da se bilo sta dogodilo prestupom zapovijesti koje je Bog dao u Edemskom vrtu. Covjek je i danas isti u svojoj biti. Prema tome nije mu potrebno otkupljenje od grijeha. (Spahic, 17-20)."

Dok Biblija govori suprotno.- moja izjava.

Tačno tako ,nije nam potrebno otkupljenje od nekog >>istočnog grijeha<< niti je logično da budemo kažnjeni za nešto što mi nismo počinili.
Isus nikada nije zagovarao takvu dogmu ali zato Pavle jeste.
Isus je tvrdio da su dječica čista i za kraljevstva nebeskog spremna,što ukazuje da nije morao umrijeti za njih,jer nisu vukla nikakav nasljedni grijeh od praoca Adama a.s.
Pavle je ipak znao bolje od njega!?

Citiraj:

Jednim dijelom sam već iznad gore odgovorio.
Bog jeste objavio Indžil ili ti Radosnu vjest Isusu a.s,ali ti se danas pozivaš na Radosnu vijest po Marku i ostalim i pitaš kako je moguće da je riječ o istom Bogu!?
To treba pitati evanđeliste koji su iskrivili istinsku Radosnu vjest/Indžil po Isusu a.s!
Dovoljno ti je samo da vidiš kada pišu koliko je Isusu bilo godina na određenim mjestima pa kažu "oko trideset" ili "vjerovalo se",što ukazuje da to nije istinska Božija riječ jer u protivnom Bog bi bio neznalica!

Pozdrav i svako dobro.

i niko mu ravan nije.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 19:06 
staromodan
Korisnikov avatar

nemoj gubiti vrijeme sa onim sto si rekao prethodno.

ili nisi skontao pitanje ili se igramo macke i misa.

za mene Kuran ne dopunjuje Bibliji, jer u u kontradiktornosti sa Biblijom, po pitanju Hristove prirode, po pitanju otkupljenja grijeha. Biblija govori o transcendentnom i imamnentnom Bogu, dok Kuran govori samo o transcendentnom.

to sto ti mislis da Kuran govori o greskama (koje su ustvari pogresna interpretacija od strane Muhamda) je tvoj licni problem. s toga ne vidim stvarno razlog zasto bi raspravljali o necemu sto je za tebe crno, a za mene bijelo.

Ja i Otac smo jedno. :wink:
Titu poslanica 2:13 (posto vidim da me ucis sta znaci mesija, hrist, pomazanik, onda uzmi grcki pa prouci ovaj stih.) :wink:

Matej 3;3 koji se poziva na Isaiju 40:3 (gdje je ovako nesto za Muhameda u Biblji, tj Novom Zavjetu.) :wink:

Jovanovo jevandjelje 1 glava, takodje uzmi grcki. (pisano ranije o ovome i Titu 2;13 i mrzi me da pisem ponovo, pa ti priupitaj Vadera nek ti pronadje)

ili Jovan 8;24 pogledaj grcki, "ego ejmi" takodje i u 58 stihu upotrijebljeno.
treba li mozda da ti pisem o Starozavjetnoj pozadini izraza ego ejmi - 2 Moj 3:14.

takodje taj izraz ego ejmi se pojavljuje kad kaze "ja sam hljeb zivota", "vidjelo svijetu", "vaskrsenje i zivot", "put, istina i zivot".
Jovan 11,25 "ja sam vaskrsenije i zivot"
Jovan 10;17-18.

takodje kad citas Jovan 13:16, procitaj iz pocetka i ne zaboravi 13;13 "jer jesam" :wink:
imaj u vidu kontekst dogadjanja. javim ti kasnije za ovo 13:16 dok pogledam grcke komentare.

Naravno da nemam nista protiv sto je tebi nejasna Hristova priroda, ali uporno tvrditi da je bio samo poslanik i nista vise od toga se ne slaze sa drugim Novozavjetnim stihovima. Tako da ne mozes tvrditi da Isus ili Isa nikad nije tvrdio za sebe. :wink:

morao sam malo da se nasmijem na tvoju izjavu "To treba pitati evanđeliste koji su iskrivili istinsku Radosnu vjest/Indžil po Isusu a.s!"

eto ti pitaj Hrista zasto je iskrivio Indzil kad je rekao za sebe "ja jesam." :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: ispod tvoje rijeci.
"Kur'an na jasan način ukazuje da su se prvobitni Tevrat (Tora) i Indžil(Evanđelje po Isau a.s) iskvarili u određenoj mjeri.
Kur'an na to ukazuje slijedećim ajetima;

"Zato teško onima koji pišu knjigu rukama svojim, pa kažu: "Ovo je od Allaha", da bi stekli time cijenu malu. Pa teško njima zbog onog šta pišu ruke njihove, i teško njima zbog onog šta zarađuju!"(2:79)"

dragi prijatelju zar ne vidis sta radis. ajd da ti uzvratim istom mjero, ti se branis iz svoje knjige, pa dozvoli i meni. :wink: Galatima 1:7,8,9. i opet da se nadovezem Kuran ne dopunjuje Bibliju, niti javlja isto sto je zapisano u Bibliji.

eto, toliko od mene.

Naravno kao Islamski vjernik ili sljedbenik Muhameda ces reci Biblija iskrivljena. :D :lol:

sto se tice otkupljenja grijeha, zar ne pise u S.Z nesto o tome, zar Isus nije rekao nesto o tome. :wink: ili nisi procitao citavu Bibliju.

:lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Официр

'Ајдмо конкретно причати пред Богом као свједоком- из којих си побуда дошао на овај форум:
Да упознаш хришћанство?...или да нам објасниш како је Свето Писмо тј, Библија пуна "фрљока"?
Како је Инџил (Јеванђеље) света књига, али су је њени сами писци искривили?
(Као да ја кажем да је Тврђава одлична књига, али је Меша искривио)

Након прве слаткорјечивости (по чему се једино разликујеш од досадашњих исламских мисионара)
врло брзо си се бацио на буквалан, баналистички и искривљен псриступ анализирању Библијских порука,
а овдашњи учесници су ти и ту снисходили и трудили се да на тој разини разговарају са тобом,
без обзира што Библија није уџбеник историје нити љетопис, већ књига духовних поука,
дакле важне су поруке Јеванђеља а не у колико сати је неко нешто рекао, какво је било вријеме итд.

Сагледавајући твоје аргументе против Христове крсне смрти и васкрсења је даље заиста бесмислено водити даље разговоре.
Ти си дошао (као и многи прије тебе) са формираним ставовима које си планирао натурити ученисцима форума,
а ако ови не прихвате твоје аргументе одмах су "заслијепљени" "расисти" и шта све не.

Нити једном ријечју ниси писао о порукама које Библија шаље, о учењима које је Христос предао својим ученицима,
нити о пуном смислу и контексту јеванђељских догађаја као остварења старозавјетних пророштава,
једноставно све се своди на плитке и површне расправе у којима се ниподаштава сама суштина Христове личности,

а што су управо избављање људског рода од робовања страстима, гријеху, смрти...

Чему онда даља расправа ако се ни о чему духовном и квалитетном не разговара?
Ти си овдје дошао очигледно ради напуцавања и препуцавања,
а не ради духовних искустава и разговора о Богу, молитви, добродјетељи
па шта онда очекујеш од учесника овог форума?
Да ти кажу да си предивно попљувао на Јеванђеље и Христову личност,
толико маестрално да ћемо сви "намах" прећи на ислам?

Имају књижаре и у Бања Луци, већина људи је читало, а многи и имају Куран кући,
постоје и имами и хоџе и проповиједи на телевизији, дакле не разговараш са људима који никад нису чули за ислам,
да нам се ислам допао, ми би били муслимани и завршена прича. Никог нећеш убиједити надговарањем да промијени вјеру.
Овдје има и атеиста и будиста и адвентиста и јеховиста и кришнаиста и виканаца...дакле има нас свих врста:
људи сами бирају властите духовне путеве на освнову својих искустава и није ми јасно да се још ниси научио
да увјеђивањем и надговарањем (а поготово не том врстом) нећеш никад никога превести на ислам.

Да ниси био тако агресиван и нападан у наступу, што је заједничко већини твојих колега,
и да си са нама дијелио властита духовна искуства и неке лијепе поруке које ислам носи
наравно да би био овдје добродошао и радо прихваћен.

Овако тај агресивни наступ пун омаловажавања за домаћинову светињу ме неодољиво подсјећа
на ревновања почетника у духовном животу и вјери, када у наступу властитог одушевљења што су се пронашли у вјери
желе да преобрате читаву планету да са њима заједно дијели то исто одушевљење.

Моји релативно оштрији наступи према некима који су раније долазили на овај форум у сличном тону
су првенствено били реакције на безобразлук и провокативност, али за мене и даље остају саблажњиве многе ствари
из Мухамедовог живота и многи цитати који свједоче о немилосрдности, бруталности и нељудском третирању свих који мисле другачије.

Средњовјековни папизам Ватикана, данашњи јудаизам, те контрадикторности које прате ислам и његова освајања до данас
су за мене крајње секуларне концепције вјере, чији сам био и бићу ватрени противник.
Мени лично је сасвим довољно да видим како се живи у исламским земљама данас,
а и у Сарајеву када сретнем бају са рукама у џеповима, а пет метара иза иде натоварена жена са буљуком дјеце.
Сваку причу о толерантности ислама кваре типови попут Барчића и компаније
и непрестаног физичког малтретирања свештеника у Сарајеву.
Све лијепе приче падају у воду под утиском свакодневнице.

Твој долазак је испрва унио наду да ће најзад доћи неко ко добро познаје ислам
и ко ће нам донијети лијепу и духовну страну те религије и молитвеног односа са Богом у њој,
али си сам показао да те те ствари превише не интересују и да ти је само до свађе.

Причу да је термин "мухамеданац" увредљив први пут чујем у животу, тако да ти прича не стоји,
следбеници Христа се називају хришћани, па то никакве везе са ККК нема нити са расним конотацијама,
заиста није јасно како си то повезао.

Сваки пут кад погледам са стране све ово, иста ми се чињеница сама намеће:

- нико не проповиједа да муслимани на тузланским, зеничким, сарајевским итд форумима пређу на хришћанство,
али се свако мало на бањалучком, загребачком, београдском форуму појави неко ко крене са истом овом причом,
којој тежиште није на представљању властите вјере, него на омаловажавању хришћанске.

- када се учесници форума побуне и крену одговарати на провокације, ти проповједници постану одједном препуни мржње,
као да ничим нису испровоцирали такве реакције, па те ја искрено питам: зар заиста не видиш двострука мјерила?

- у животу сам се бавио и будизмом и хиндуизмом и алхемијом и био и адвентиста и атеиста и све живо,
али ме ислам никада није претјерано привлачио управо јер је био исувише агресиван за мој укус.
Тај утисак се само потврђује када видим наступе промотера ислама по форумима,
и агресију и мржњу коју испољавају према свакоме ко њихову проповјед не купи.
Једноставно аргументи којима се критикују све остале вјере су слабији од оних који се покушавају оборити
и ту нису криви они који тако резонују, већ управо онај ко то не може да сагледа.
Ниси ме убиједио у своју причу и шта да ти радим?

Из овог задњег поста видим да си професионални писач по форумима,
а не могу да вјерујем да си имао живаца да ишчиташ мојих двије хиљаде и нешто постова.
Зар заиста немаш ништа паметније у животу да радиш осим што читаш моје баљезготине на локалном форуму?
Зар заиста мислиш да је толико губљење времена имако неки виши смисао или шта?

На крају, не знам искрено шта бих ти рекао, теме о исламу већином нисам отварао ја,
већ "лавић" који је утрипао да је пророк и да ће својим причама преобратити читаву планету,
видио да овдашњи корисници му углавном не одговарају на поруке, па је кренуо прозивати муслимане.

Што се тиче оног твог првог питања упућеног мени на које сам ти сасвим људски и искрено одговорио,
а сад видим да је питање имало сасвим другу конотацију.

Да ли стварно мислиш да се вјера може ширити пријетњама и страхом, и да ли ти то пријатељу мени пријетиш?
Хришћане убијају због вјере од Христа наовамо, тако да ми можеш учинити само услугу,
али би се требао и запитати каква је то твоја вјера коју планираш ширити насиљем...
Свака част. Бог ће нам заиста бити праведни судија свима подједнако.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 01:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nemoj se sikirati puno Damaskine da sam procitao svih tvojih 2 000 i nekoliko postova. Ne...jer po onoj dobroj staroj "progovori reci cu ti ko si" dovoljno je bilo da se upoznam s njih nekoliko.
Oni su prikazani javno, javno si ih pisao, javno si govorio o svojoj dogmi, javno prozivao, vrijedjao.
A to ko je koga vise uvrijedio-pa to svijedoce tvoji postovi direktno upereni protiv Islama-razlika opet govori da sam ja zapoceo govor ukazivajuci na "kontradiktornost" koje postoje u Bibliji, a ma prizno ti to ili ne dok je kod tebe stvar mrznje koju uporno nijeces.
Ti nisi upucivao ni na kakve "kontradiktornosti" u Islamu nego si kao i sada jako zelio samo da oblatis, nije te bilo briga sta i kako nego si samo bacao i bacao.

Citiraj:
'Ајдмо конкретно причати пред Богом као свједоком- из којих си побуда дошао на овај форум:
Да упознаш хришћанство?...или да нам објасниш како је Свето Писмо тј, Библија пуна "фрљока"?
Како је Инџил (Јеванђеље) света књига, али су је њени сами писци искривили?
(Као да ја кажем да је Тврђава одлична књига, али је Меша искривио)

Niti jedno niti drugo. Hriscanstvo znam dovoljno, ali zbog raznih nejasnoca koje se nalaze u njemu samom dodjoh na ovaj forum, da bi braca hriscani pokusali objasniti sta je i kako, jer sam imao i imam i dalje pitanja cije odgovore ne mogu da dokucim...iz tih sam razloga dosao, ali ako si mi npr. ti odgovarao na jedno pitanje- hriscanstvo je kao pandorina kutija-morao si da objasnis i drugu stvar vezanu za isto to pitanje.
Ali ti koji si se sam javio da bi "objasnio meni" neukom hriscanstvo. Reci mi da li je tvoja zelja bili odgovor ili da se ubacis kao "treci" izmedju mene i lavica, jer istini za volju ovo nije tvoj post nego njegov. Naravno imas potpuno pravo da pises svoje "баљезготине" ina ovom postu...samo i ono malo dobrog hriscanstva koje se nalazilo u osobi "lavic" si s istim svojim "baljezgotinama" otjerao.
I potpuno mi je jasno da dolazi do "jake rijeci" izmedju mene i tebe ali mi nikako nikad nece biti jasno "kako izmedju tebe i njega" kad je i on hriscanin kao i ti.
Procitao sam na njegovu zamolbu par njegovovih postova koji su bili relevantni za moj i njegov razgovor ali to me ne cini "clanom kluba lavic" niti me nekoliko tvojih postova ne cini " clanom kluba Damaskin"...ili si umisnjen ili imas jaku zelju da budes.
Evo i los primjer si pokazao spram poredjenja "Tvrdjave i Mese" i "Biblije i Mesa (mnozina)". Za tvrdjavu se zna ko ju je napisao gdje i kada. Zna li se za Bibliju ko ju je napisao gdje i kada ili da preformuliram "Zna li se za Bibliju ko je jos uvijek pise". Dakle ni taj ti primejr ne stoji.

Citiraj:
Након прве слаткорјечивости (по чему се једино разликујеш од досадашњих исламских мисионара)
врло брзо си се бацио на буквалан, баналистички и искривљен псриступ анализирању Библијских порука,
а овдашњи учесници су ти и ту снисходили и трудили се да на тој разини разговарају са тобом,
без обзира што Библија није уџбеник историје нити љетопис, већ књига духовних поука,
дакле важне су поруке Јеванђеља а не у колико сати је неко нешто рекао, какво је било вријеме итд.

Сагледавајући твоје аргументе против Христове крсне смрти и васкрсења је даље заиста бесмислено водити даље разговоре.
Ти си дошао (као и многи прије тебе) са формираним ставовима које си планирао натурити ученисцима форума,
а ако ови не прихвате твоје аргументе одмах су "заслијепљени" "расисти" и шта све не.

Kao sto rekoh razgovor je bio izmedju mene i lavica a to sto ti nisi mogao trpijeti pa si se "ubacio" i jasno govori da ni ti nisi od juce. Prvo si se izblamirao rekavsi da se Bog ne dokazuje vijestacenjima pa si onda prihvatio da vodis dijalog samnom upravo u tom smijeru. Imajuci citavo vrijeme to na umu, vijeruj mi da sam se pitao i sad se pitam zasto si uopste vodio samnom razgovor ako su za tebe vijestacenja i dokazi iz Biblije samo "skup slova" koji se tamo nalazi a nikako put da se spozna umom da li je nesto istina ili ne. Pa i sam si rekao da si bio od ateiste do krscanina. Samo se pitam hoces li biti da si ti jedini ex-ateist koji nije dokazima povijerovao u Boga nego se se jednostavno jedno jutro probudio kao hriscanin...pa danima lutao iz jedne sekte u drugu. Sta te vodilo iz jedne sekte u drugu. Ja bih rekao "dokazi i vijestacenja" a ti???
Istina se brate moj upravo poznaje putem vijestacenja, dokaza, argumenata.

Ja nisam rasist. To si do sad trebao shavatiti jer nikog od krscana nisam zovnuo imenima tipa "VLASI ili VLAH", jer je to ponizavajuci izraz za one ljude koje Kur'an naziva "sljedbenicima knjige". Dok si ti nas muslimane nazvao i nazivas " muhamedancima"...ali ipak ti moram reci da si bio dovoljno kulturan da nas ne na zoves imenom kavim Isus u tvojoj Bibliji naziva ne jevreje : " ne bacajte bisere svinjama"..."kruh psima"...( znamo i ja i ti ko su u ovim izjavam svinje i psi-svi ne zidovi, svi ne krscani). Ali i pored toga sto to pise u Bibliji ja ne vijerujem da je Isus to rekao jer on nije bio rasist kao ti.

Citiraj:
Нити једном ријечју ниси писао о порукама које Библија шаље, о учењима које је Христос предао својим ученицима,
нити о пуном смислу и контексту јеванђељских догађаја као остварења старозавјетних пророштава,
једноставно све се своди на плитке и површне расправе у којима се ниподаштава сама суштина Христове личности,
а што су управо избављање људског рода од робовања страстима, гријеху, смрти...

Nije tacno stari moj jarane, nije tacno... i te kako sam navodio lijepe i vrlo, vrlo poucne citate koje Isus sam govori. A sto ti mijesas kruske i jabuke i stavljas Pavla rame uz rame s Isusom - to je tvoj problem ne poznavanja rijeci Isusovih. Zamolio bih te da sebi kupis ili nabavis "Red lether Bible" pa ces vidjeti lijepo svaka rijec koju je Isus rekao ucenicima je crvenom stampom stampana, a sve ostalo je neko napisao. A tvoj je problem sto nemas takvu Bibliju pa smatras da sve sto je Isus rekao u N.Z.- cista rijec Bozja.
Da imas takvu vrstu Biblije vidio bi da u 16 knjiga N.Z. nema niti jedne "crvene tacke" od onog sta Isus kaze-sve crno.
A kad saberes kompletan N.Z. sve ono sto Isus govori moze stati u dvije kolumne teksta novinskog clanka. Ja tebi brate moj govorim ono sto je Isus rekao a ti meni PAVLE, MATEJ, MARKO, LUKA, IVAN, KORICANI, RIMLJANI...
Mislis li da je N.Z. Isus imao pod rukom i s njim pozivao ljude u svoju dogmu. Ono sto je Isus govorio to je rijec Bozja, to je Indzil-Isus je bio rijec Bozja-pricao je a ne diktirao iz Mateja, Marka, Pavla...

Чему онда даља расправа ако се ни о чему духовном и квалитетном не разговара?
Ти си овдје дошао очигледно ради напуцавања и препуцавања,
а не ради духовних искустава и разговора о Богу, молитви, добродјетељи
па шта онда очекујеш од учесника овог форума?
Да ти кажу да си предивно попљувао на Јеванђеље и Христову личност,
толико маестрално да ћемо сви "намах" прећи на ислам?

O da jesam...sve sam to ucinio...kriv sam po svim tackama...Samo sto nije problem sto sam napadao Evandjelja po Mateju,Marki, Luki Ivani nego je ovdje problem sto sam napadao "EVANDJELJE PO DAMASKINU". Jer ti ne citas ono sto pise U evandjeljima nego interpretiras ono sto pise u evandjeljima nesvjesno stvarajuci peto evandljelje po Damaskinu, naravno na to imas puno pravo, ali je problem sto ne podnosis kritiku svog vlastitog "ceda".

Citiraj:
Имају књижаре и у Бања Луци, већина људи је читало, а многи и имају Куран кући,
постоје и имами и хоџе и проповиједи на телевизији, дакле не разговараш са људима који никад нису чули за ислам,
да нам се ислам допао, ми би били муслимани и завршена прича. Никог нећеш убиједити надговарањем да промијени вјеру.
Овдје има и атеиста и будиста и адвентиста и јеховиста и кришнаиста и виканаца...дакле има нас свих врста:
људи сами бирају властите духовне путеве на освнову својих искустава и није ми јасно да се још ниси научио
да увјеђивањем и надговарањем (а поготово не том врстом) нећеш никад никога превести на ислам

Osnova misionarstva svaka vijere je prenosenje poruke koju covijek ima, pa i ti to radis ovdje.
Ali u nastavku svog pokusaja i hvatanja za travcice ljudskosti pokusavas opet s stokholmovim sindromom da zarazis mozda citav net. Jer prvo govoris da ti se i te kako svidja da podijelis duhovnost s muslimanima, a onda ipak tvrdis da si vatreni protivnik te vijere, kao i judaizma, i katolika. Pa ti se covijece sve vise i vise konzerviras i kako rakoh ranije i shiti iz ratova zvijezda bi ti pozavijdeli.

Citiraj:
Причу да је термин "мухамеданац" увредљив први пут чујем у животу, тако да ти прича не стоји,
следбеници Христа се називају хришћани, па то никакве везе са ККК нема нити са расним конотацијама,
заиста није јасно како си то повезао.

Naravno tebi nista nije jasno ali da se vratis na 1. stranicu ovog posta vidio bi gdje sam i lavica upozorio da me naziva muslimanom a ne " pripadnikom islamske zajednice" (iako je on imao cistu namijeru za razliku od tvoje) i naveo sam mu razlog ali si ti lijen da se vratis i procitas, i ako mislis da termin " muhamedanci" ne izaziva mrznju prema onom ko to govori onda zaista zivis kao konzerva u konzervi, onda slusas imame na tv ali ne cujes, onda imas Kur'an ali ti nije stalo da nadjes u njemu je li to uvredljiv izraz ili nije.
A to sto se niko od brace nije zalio niti pisao sta o tome ne znaci da su klicali od radosti svaki put kad bi ih/nas ti nazvao tim imenom. I kao sto rekoh dugujes nam izvinjenje. I vijeruj da ne gajim nade da cu ga dobiti zato sto ti nije stalo do toga ko ni do lanjskog snijega. Jer te ne interesuje, jer imas uglavi ne samo rasizam nego i cionizam. Slucan onim jevrejima koje i sam mrzis. I sam si postao ono sto mrzis iako to ne vijerujem da si zelio.
A sto se tice svecenika u Sarajevu, i ako oni koriste termin "muhamedanci" u centru Sarajeva...sta mislis da li postupaju ispravno. Zamislim mene da dodjem u centrar Banja luke i drzim popovanje da ste vi VLASI, i da je sve i jedan hriscanin pedofil, ubojica, koljac, ....ma ne, ne necu dalje da pisem jer to ne mogu ni zamisliti u svojoj glavi da bih ikad tako nesto mogao da uradim.
Kazem ti i ovog momenta da nisam dosao da se tucem ni s tobom niti bilo skim...ali ti opet rekoh da je gard u pitanju jer procitah nekoliko tvojih postova. Ne mislis li valjda da cu nakon toga ovdje biti uljudan mister nice gay. (Pa i srednjovijekovni vitezovi su se pozdravljali podizanjem ruke sto je znacilo "I respect you but, I do not have fear of you")
Imam prijatelja popa ovdje na zapadu, veoma, veoma dobar covijek. Ali mi nikad nije uputio naziv "muhamedanac", saracenac, maur...nikad, nazivao me imenom kao i ja njega. Strahovito lijep covijek ali tvoja licnost mi ne moze na noge politi, sto se tice komunikacije. Mislis li da ja kod njega pijem caj i da pricamo o sapunicima, ne nego isto ovako razgovaramo na isti ovaj nacin i on se isto tako brani i napada, i bolje mi se s njim druziti nego s mnogim drugima, jer stara dobra kaze :" bolje ti se druziti s covijekom koji postuje zakone svoje vijere makar i bio inovijerac nego s onim koji ne postuje zakone svoje vijere makar se predstavljao da je vlastiti tvoj"...ali ti tu kominikaciju kao da ne razumijes.

Citiraj:
На крају, не знам искрено шта бих ти рекао, теме о исламу већином нисам отварао ја,
већ "лавић" који је утрипао да је пророк и да ће својим причама преобратити читаву планету,
видио да овдашњи корисници му углавном не одговарају на поруке, па је кренуо прозивати муслимане.

Што се тиче оног твог првог питања упућеног мени на које сам ти сасвим људски и искрено одговорио,
а сад видим да је питање имало сасвим другу конотацију.

Да ли стварно мислиш да се вјера може ширити пријетњама и страхом, и да ли ти то пријатељу мени пријетиш?
Хришћане убијају због вјере од Христа наовамо, тако да ми можеш учинити само услугу,
али би се требао и запитати каква је то твоја вјера коју планираш ширити насиљем...
Свака част. Бог ће нам заиста бити праведни судија свима подједнако

Pratio sam "borbu" izmedju tebe i lavica kroz razne postove...i jasno i ovo govori da je covijek od tebe ne shvacen pa makar bio i tvoje vijere, on je za tebe" prorok" kao sto je svak onaj koji je dosao poslije krista, smatrajuci ga (sarkasticno i s podsmijehom) prorokom, dovoljno govori o tebi da kako to lijepo neko napisa na forumu tebi " tvoja duhovnost ima okove"- tacno recenica koja drobi kamen.
A ako je lavic krenuo da proziva muslimane " (kako ti to lijepo kazes) sto si se onda ti uopste javljao na ovom postu, pa nisi li ti ne musliman, sto si se trpao tamo gdje ti nije mijesto. Sam si sebi jamu kopao misleci da ces ugrabiti tri srece ali si izgleda zamijenio poslovice.
Jasno se vidi iz zadnjeg lavicevog odgovora zbog koga on odlazi, nigdje ama bas nigdje ne pise da odlazi, zbog mene ili bilo kojeg drugog muslimana ovdje na forumu nego jasno rekao da odlazi zbog vas hriscana samih. Kako onda ti s svojom kvazi duhovnoscu da pozivas u nesto duhovno, da okpuljas nesto duhovno, da govoris o duhovnom kad to za rezulat ima da vlastita tvoja braca hriscani napustaju debate i dijaloge ne zbog mene nego tebe i takvih poput tebe. Ko koga nije mogao da shvati.
Pa onda tvoja izjava " vi momci pojma o duhovnosti nemamo"-jasna ko dan. Izvoli poduci me maestro jer ti si onaj koji je prosao od ateizma do hriscanstva i nenedjevsi utjehu nigdje hoces da i mi svi krocimo "tvojim stazama revolucije (evolucije)", da bi imao istomisljenike, pajdase i jarane. Koliko sekti si prosao to jasno govori koliko si dokaza i sumnji imao u ono u sto si vijerovao. Jer sve i jedna sekta koju si spomenuo ne odrice se osnovnih doktrina koje su zajednicke svim sektama i kompletnom krscanskom svijetu. Sto podrazumijeva da si ti uvijek mijenjao samo dlaku ali ti je cud uvijek bivala ista.

Kao sto rekoh moja ruka ostaje otvorena da razgovaramo o temama koje su bile upucene lavicu.
( Postujem te, ali te se ne bojim ) :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 04:25 
staromodan
Korisnikov avatar

moje drugo pitanje na koje nisam dobio odgovor, gdje pise u N.Z ili Indzilu da ce nakon Isusa doci Muhamed.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 189 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]