banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 13:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2002, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Nema opravdanja - spasenja od onog sto je mrtvo - Starog Zaveta:
--------------------------------------------------------------------------------
Dela. 13,39. I od svega, oda šta se ne mogoste opravdati u zakonu Mojsijevu, opravdaće se u njemu (Hristu) svaki koji vjeruje.

Rim. 3,20. Jer se djelima zakona (Stari Zavet) nijedno tijelo neće opravdati pred njim; jer kroz zakon (Stari Zavet) dolazi poznanje grijeha.

Rim. 3,28. Mislimo dakle da će se čovjek opravdati vjerom (u Hrista) bez djela zakona (Starog Zaveta).

Gal. 2,16. Pa doznavši da se čovjek neće opravdati djelima zakona (Stari Zavet), nego samo vjerom Isusa Hrista, i mi vjerovasmo Hrista Isusa da se opravdamo vjerom Hristovom, a ne djelima zakona (Stari Zavet): jer se djelima zakona (Stari Zavet) nikakvo tijelo neće opravdati.
-----------------------------------------------------------------------------

Imaju oci a ne vide....

Dekalog (10 zapovesti) su sadrzane u dve najvece zapovesti. Drzeci dve najvece zapovesti, mi indirektno drzimo i onih 10. Kako glase 2 najvece zapovesti:

1. Ljubi Gospoda svoga, svim srcem, dusom svojom, ...
2. Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe...

Jovan 1,17 Jer se zakon (Stari Zavet) dade preko Mojsija, a blagodat i istina postade od Isusa Hrista.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 09:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Stari Zavjet nije mrtav nego je prerastao u Novi Zavjet. Znači obaveze koje je on propisao nisu više obaveze, jer su date u određenom vremenu prema određenim prilikama, ali namjena mu je ista kao i novom: duhovno vodstvo ljudi na Zemlji.
Isus Hrist i sam kaže da nije došao da ukine Zakon nego da ga ispuni ali na nov usavršen način. Znači, onima koji su na početnom duhovnom nivou mora se reći tačno: to čini, to nemoj. Oni koji su to prerasli čine to isto,ali ne zbog zapovijesti, nego zbog probuđenog Duha u sebi. To se odnosi na suštinu ili sržZakona i Hristove nauke. To apostol Pavle vrlo lijepo objašnjava.
Ali to se ne odnosi na žrtveni zakon, obrede i druge obaveze koji su samo pomagala i kojima je vijek trajanja ograničen i prirodno se odbacuju kada se dostigne zrelost. Isti je slučaj sa obredima koji se rade u današnjim hrišćanskim crkvama i sa crkvenim zapovijedima - to su pomagala onima kojima su potrebna za duhovni razvoj, ali sa ograničenim rokom trajanja. Duh Zavjeta je važan i on je taj koji donosi duhovni rod u čovjeku, a ne tvorenje ili ne tvorenje pravila i zapovijesti.
Samim tim, obredi i obaveze po Mojsijevom Zakonu su za hrišćane zastarjeli ili prevaziđeni, ali duhovne pouke i Duh Starog Zavjeta nisu, isti su kao i onaj u Novom. Ne mijenja se Bog nego se mi mijenjamo, pa i On sa nama priča sad ovako sad onako, već prema tome kako smo u stanju da ga razumijemo. Prema tome nijedna pouka ni duhovni primjer iz Starog Zavjeta nisu zastarjeli, sa dolaskom Isusa Hrista oni su samo dobili puninu i svoj pravi smisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U potpunosti se slažem sa aharonom

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2002, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
cuj maran ata....

svi mi znamo da se zakonom ne spasavamo...da zakon samo pokazuje koliko je covjek prljav....da je zakon poput saobracajnog znaka.....e sad ako ces se drzati tog znaka ostaces na cesti....zavisi kakav je znak....tako je i sa zakonom....i zato pavle pise...jevrejima....jednu problematiku koju ti ne vidis....i dalje koristis stihove koji mogu da se shvate da zakone vise nikako ne treba niti ga se treba drzati...jer je tu vjera....kad te neko pita vjerujes li u Hrista kao spasitelja...ti ces reci vjerujem...i to je tvoja vjera..ona te sad spasava...a tamo ces pricati kako krades....kako varas zenu...ili svako vece si sa drugom..kako si nekog ubio....ali to nema veze...to su zapovjesti..koje po tebi nista ne znace...jer je tu vjera...jel ovo tvoj tumacenje...ja bi rekao da jeste....e ti pazi...i stoputa sam ti rekao da pazis sta pises...da se nebi kasnije zakopao....

dve najvece zapovjesti.....ti rece ljubi Boga i bliznjega.....znaci mogu da kradem ubijam.....popnem se svako vece na neku djevojku....ili malo obilazim tudje zene....jel i to tvoje tumacenje....u te dve velikacke zapovjesti..samo pise ljubi....

zar ne vidis da nemas pojma....o zapovjestima....ljubi Boga...su zapovjesti na prvoj ploci....koje se ticu samo odnosa Boga i covjeka.... ljubi bliznjeg su se nalazile na drugoj ploci....odnos covjeka sa covjekom.....i kad je Isus to izgovorio slusaoci su dobro znali da to ukljucuje sve zapovjesti..jer Isus je to izgovorio u onom kontekstu..onog vrremena....a ne u kontekstu pravoslavalja...gdje bi vi sve zapovjesti skratili...i na kraju nema ni jedne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo i ja se slazem... ali... kako je okarakterisan Stari Zavet... napisano je:

JEV 6,1-2 Zato da ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvijeh djela, i vjere u Boga, nauke krštenja, i metanja ruku, i vaskrsenija mrtvijeh, i suda vječnoga.

Aha... evo ga nova tema... fundamenti Hristove nauke:

1. Nauka krstenja
2. Metanje ruku - rukopolaganje
3. Vaskrsenje
4. Sud

Koliko od ovde navedenih osnova vere, Protestanti odbacise ?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: c c c ...
PostPoslato: 31 Dec 2002, 15:05 
Pripravnik
Pripravnik

sta si ti zelio reci sa tim stihom....pa sam sebe ukopavas....

pazi dobro sta pise......zato da ostavimo pocetak Hristove nauke... e to si napisao..ali si podvukao samo mrtva dijela...e pazi Pavle kaze da ostavimo pocetak Hristove nauke...to si preskocio....ajde objasni mi to....

drugo.....

krstenje...imaju protestanti....i to baptizo.....grcka rijec....mani se filmova kako su prikazivali Hristovo krstenje...samo Biblija...i to grcki "koine"....bolje ti je ne nacinji nove teme..jer se na svakoj ukopas...ne dajes svoja objasnjenja...samo pocnes...i nestanes....

rukopolaganje..ima i toga..ali ne na pravoslavni nacin....normalna stvar...jer smo protestanti.....

vaskrsenje....naravno da vjerujem....1 Solunjanima 4...1 Korin...15..i da ne nabrajam to sam ti nabrojio i objasnio na nekom topicu...da ti samo pricas o tom vaskrsenju a ne vjerujes...jer da vjerujes...prerastao bi crtane filmove o paklu i raju.....

sud...jeli kad dolazi taj sud.....to jos nisi rekao..ali opet pazi da ne izletis....ode i pakao i raj....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 15:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo za one koji ne razumeju Bozju rec....

JEV 6,1-2 Zato da (vam) ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvijeh djela, i vjere u Boga, nauke krštenja, i metanja ruku, i vaskrsenija mrtvijeh, i suda vječnoga.

"Ostaviti" u ovom slucaju ne znaci "napustiti".
"Ostaviti" znaci "doneti i ostaviti u nasledje".

St bi neki bez nas Pravoslavnih da ih naucimo malo PRAVOJ Hristovoj nauci... :)

Krstenje: Postoji u Protestantizmu i shvaceno je samo kao komad nakita kojeg neko nosi. Bez rukopolozenog svestenika koji preko Apostolskog Prejemstva nema vezu sa Sinom Bozjim, takvo krstenje je najobicnije BAJANJE.

Rukopolaganje: Bez neprekidne veze od Apostola od danasnjih dana, to je ravno mom tapsanju nekoga po ramenu.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: hehehehhe...
PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik

jeli gdje nadje to da vam jel ti to otisao u grcki...ili zakljucujes......

mozda nesto bude od tebe jednog dana....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma nema tu sta da se zakljucuje... to je ocigledno.

Vrh

Tema posta: kklj....
PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:44 
Pripravnik
Pripravnik

ocigledno...kad je tvoje onda je sve ocigledno...a kad je necije drug....ona kukas..daj argumente..daj argument......

e daj ti sad za to ocigledno argumente...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Argumenti ?

Zapitaj sam sebe:

1. Kome je poslanica Jevrejima pisana ?
2. Ko je to dosao medju njih i sa kojom namerom ?
3. Da li bi Apostoli i pomislili da odbace Hristovu nauku ? Jedan doduse jeste, i zna se koji.

Treba jos argumenata ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 17:36 
Pripravnik
Pripravnik

kojih bolan argumenata..i zasto..o cemu ti pricas......jer znas da se u toj poslanici spominje subota..i da se nastaavi cuvati Boziji zakon.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Dec 2002, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

O cemu subotar moze da sanja sem subote ? :D :D Malo cemu.

Nego, 'ajmo mi malo opet o jeresima subotara...

SUBOTARI TVRDE KAKO JE BOLEST REZULTAT GREHA
----------------------------------------------------------------------------------
Citirajmo Ellen G. White : "It is a sin to be sick; for all sickness is the result of transgression." Health Reformer, Aug. 1, 1866

PREVOD: "Greh je biti bolestan, jer je svaka bolest rezultat gresnog ponasanja." Zdravstveni Reformator, 1. Avg 1866
----------------------------------------------------------------------------------
KOMENTAR : Pogledajmo sta Sveto Pismo o tome govori. U knjizi o Jovu, Gospod sam kaze kako je Jov, "DOBAR I PRAVEDAN" [JOV 2;3]. A onda: "I Sotona otide od Gospoda, i udari Jova zlijem prištem od pete do tjemena." [JOV 2;7]. Dakle, Jov-ova bolest nije rezultat njegove gresnosti, nego li sotonine pakosti, zlobe I pokvarenosti.

U poslanici Korincanima, nalazimo da je Apostol Pavle bio slab i bolestan od zalca u telu: "...dade mi se žalac u meso, anđeo sotonin" [2 KOR 12;7]. I opet, njegova bolest nije rezultat njegovog greha, nego zlobe djavolove i njegovih slugu.
------------------------------------------------------------------------------------
Setimo se da je i sama autorka jeresi cesto bila bolesna, da su njen suprug i dvoje dece umrli od bolesti. Postavljaju se logicna pitanja :

- Da li je autorka znala o cemu prica, i ako ne, da li je ikada znala o cemu prica ?
- Da li su gresi njenog supruga i dece odveli ih u smrt ?
- Ako neko umre od bolesti, da li to znaci da ce zavrsiti u vecnim mukama u paklu ?
- Ako je "bolest greh", da li oni koji umru od bolesti "umiru u grehu" ?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2003, 19:15 
Pripravnik
Pripravnik

medo jedan... :lol: nauci da pojam grijeh...nije isto ko gresnost...kad neko pogrijesi.....rijec je o prvobitnom grijehu.....da smo tu prirodu izgubili...mjesas dva razlicita pojma....i nauci se nekom bontonu..pa citiraj nesto pametno..a nemoj lupetati i izvlaciti iz konteksta...

grijeh nije imenica...vec glagol....i to nauci....

jer ako budes tvrdio da je imenica...tesko tebi...kad ti budem postavljao pitanja...da mi sve to objasnis....jer neces moci...i reci ces na kraju....kako Bog i ne postoji...i da religija je ljudska izmisljotina...zato drugi put nauci neke teoloske termine...jer se ovako izgubi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2003, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SUBOTARI SU PROIZVELI KNJIGU KOJU NAZVASE "BIBLIJOM" I POKUSASE DA JU PODTURE UMESTO PRAVE BIBLIJE
------------------------------------------------------------------------------------------
U leto 1994 godine izasla je knjiga "Clear Word Bible". Napisana od strane Dr. Jack Blanco-a, stampana u Review and Herald izdavackoj kuci. Knjiga je napisana bas kao i prava Biblija, sa poglavljima i versama. ALI BEZ VIDLJIVOG RAZGRANICENJA IZMEDJU ORIGINALNIH VERSI I:
- Autorovih interpretacija, licnih shvatanja i verovanja
- Citata Ellen G. White

Samim tim je nemoguce da se razikuje ORIGINALNI TEKST BIBLIJE od subotarkih jeretickih dodataka i prepravki. Evo par primera izmenjenih versi koje su izmenjene tako da podrzavaju subotarske jereticke doktrine:

[COL 1;19] "... volja ocina da se u nj useli sva punina."

PROMENJENO U : "... volja ocina ga prihvati kao punog Boga, iako imade ljudsku prirodu (gresnu)."

Ova izmena je direktna podrska za njihovu jeres da je Hrist u svojoj sustini gresan.

[RIM 10;9,10] "... bices spasen"
PROMENJENO U : "...imas odnos sa Bogom koji ti treba".
OBRISANO: "... da je Isus Gospod...".
I PROMENJENO I DODATO SLEDECE: "... i mi sledimo Boga ne da bismo bili spaseni, nego zato sto smo spaseni."

Ova izmena brise cinjenicu da je Isus neophodan za spasenje jer jereticka ucenja osnivaca sekte o "nebeskoj svetinji", tvrde da se gresi prastaju ali ne brisu !!!

[OTK 15;5] "... otvori se crkva skinije svjedocanstva na nebu."
PROMENJENO I DODANO: "Svetiste na Nebu se otvori, znak da je Hristova misija zavrsena...".

Ova izmena isto ima za cilj da podrzi jeres "nebeske svetinje".

Itd...
------------------------------------------------------------------------------------------
KOMENTAR : Da li je potreban ?!? Evo ipak, ali veoma kratko. Svi znamo da su Gospodnje reci svetinja. Sam on ih stavlja iznad samog svog imena : "... jer si po svakom imenu svom podigao rijec svoju." [PSA 138;2]. On zabranjuje da bilo ko dodaje ili uklanja njegove reci: "Necu pogaziti zavjeta svojega, i sto je izaslo iz usta mojih necu poreci." [PSA 89;34].
I za kraj, citat koji DIREKTNO govori sta subotari NISU smeli da urade :
"NISTA NE DODAJTE K RIJECI KOJU VAM JA ZAPOVIJEDAM, NITI ODUZMITE OD NJE, DA BISTE SACUVALI ZAPOVIJESTI GOSPODA BOGA SVOJEGA KOJE VAM JA ZAPOVIJEDAM." [5 MOJ 4;2]

EPILOG: Nakon zestokih kritika sa svih strana, subotarska sekta je ukinula rec BIBLE iz naslova i nastavlja da i dalje stampa doticnu jeretsku tvorevinu pod naslovom "Clear Word".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2003, 14:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
maran ata

da te pitam nesto???

jel grijeh u pravoslavaca da se laze???

ako nije grijeh onda nastavi da lazes ako jeste smanji malo i ne maslaj toliko :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2003, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sretna ti Nova Godina.

Greh je dakako... A da li je za subotare greh oklevetati nekoga bez dokaza ? Ako nije, nastavi onda...

Upravo pokazujes koliko poznajes kult ciji si clan.

Usput, evo ti jedan link da malko pogledas:
---------------------------------------------------

http://millennium.fortunecity.com/linco ... r-word.htm

Uzivaj.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2003, 17:15 
Pripravnik
Pripravnik

majke ti ciji si to sad link...stavio....nadjes nekog svog otpadnika..ili sta...ili te placaju da pravis takve linkove.....jer ni jedan subotar to ne bi ucinio..niti bi stavio 666 na svoj link...

drugo....ako cemo da pljujemo, onda cemo da pljujemo....sta uradise srpska crnogorska pravoslavna braca..jer se odvojise od srpske srbijanske pravoslavne brace...udarate se dole po crnoj gori..oko crkava cija ce biti.....ko plati vise...politika vam se umijesala...da se razdvajate i u tom smislu..sad crnogorci vise nisu pravoslavci...nego crnogorski srbi..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......koji te seljak placa da pricas gluposti da mi je znati..kad nemas nikakvih argumenata za svoju pravoslavnu nauku...ti bjezis...na neke glupe linkove koji skrojise pravoslavci....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2003, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo i linkova bez 666 u njima (iako je jasno da bi trebalo biti):
----------------------------------------------------------------------------

http://www.sdaoutreach.org/clearwordbible.html

http://www.sdanet.org/atissue/clearword/clearword.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2003, 07:55 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Kada je riječ o zabludama ovdje bih htio da skrenem pažnju na to da je ispravno dešifrovanje broja 666 sasvim obrnuto od onog koje je opšteprihvaćeno.
Nije to jedini slučaj da je nešto opšteprihvaćeno a sasvim pogrešno (jedna od stvari koje sam već ranije nazvao zapanjujućim je i ta).
666 je broj (nesavršenog čovjeka), onaj broj koji zaista označava Zvijer i njen uticaj na čovjeka je 999 (sasvim obrnut broj i u skladu sa tim broj izopačenog čovjeka). Njega je trebalo pronaći izračunati. Pri tom "računanje" ne znači samo numerološko pronalaženje 666 u pojedinim ličnostima (kao Napoleon ili papa) i etiketiranje njih kao sotoninih predstavnika, nego stvarno izračunavanje nekog broja na osnovu Svetog Pisma. Neko koga znam ga je pronašao, a kasnije sam i sam to drugim otkrićima potvrdio.
Razmislite o ovome prije nego što se ovom usprotivite.
Kušač samo kuša i podmeće, ali ljudi su ti koji ga hrane svojom sopstvenom energijom i koji mu daju vlast. Sve dok mu je ljudi ne predaju Kušač nema nikakvu vlast nad ljudima. Pretjerano pripisivanje vlasti sotoni na Zemlji vodi u to da se sotonsko djelovanje vidi u svemu i svačemu, umjesto da se Bog vidi u svemu. Uostalom, ništa što kušač i njegove sluge čine ne čine bez Božijeg odobrenja!
Mi ne razumijemo mnogo toga što se zbiva jer ne znamo sve uzroke i sve ishode, pa zato mnogo toga pripisujemo sotoni umjesto Bogu.
Za ilustraciju ovoga, postoji jedna priča koja se zove Sveti Sava, starac i pravda. Da ovja post ne bi bio suviše dugačak i da se njegova poenta ne bi razvodnila, priču ću navesti u narednom postu ovdje ili na nekom drugom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]