banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
"The Kaaba is in the middle of the world.
All faces turn toward it.
Take it away. See!
each is worshiping the soul of each."

kako onda moze neko worshipovati Kaaba-u i ubijati druge? :-? cini se da mnogi koji dodju tamo nisu ni svjesni toga, niti dozivljavaju to na taj nacin, vec bukvalno :confused3:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 20:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne znam odakle taj tekst na engleskom,ali Kaba se ne obozava, ona je samo smijer okretanja u molitvi.

Nisam siguran da ima veze hadzdz s ubijanjem-jer je Kur'anom zabranjeno ubijanje u svetim mjesecima.

Mislim nisam siguran sta zelis reci s Kabom, obozavanjem i ubistvima???

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Ne znam odakle taj tekst na engleskom,ali Kaba se ne obozava, ona je samo smijer okretanja u molitvi.

pa tekst to i kaze ;)
Nisam siguran da ima veze hadzdz s ubijanjem-jer je Kur'anom zabranjeno ubijanje u svetim mjesecima.

jooooj, daleko ti lijepa vjera kad dopusta ubijanje uopste.
Mislim nisam siguran sta zelis reci s Kabom, obozavanjem i ubistvima???

ma lupam i ja, ubijanja ima kod sviju, ne samo kod muslimana...nervra me sto svi kao glume neke vjernike velike a ratuju :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 00:43 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ne optuzuj vjeru/ religiju za ono sto cine njeni tzv. sljedbenici. Svaka religija je divna, i divni su i oni koji je slijede onako kako to treba. Problemi nastaju kod interpretacije stihova, ajeta, redova i sl.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Ne optuzuj vjeru/ religiju za ono sto cine njeni tzv. sljedbenici. Svaka religija je divna, i divni su i oni koji je slijede onako kako to treba. Problemi nastaju kod interpretacije stihova, ajeta, redova i sl.

pa dobro, jel istina onda sto kaze oficir s ruzom da je ubijanje dozvoljeno po kuranu u mjesecima koji nisu sveti? ja ne poznajem islam ali par puta sam cula za takve izjave, narocito od fundametalista. sta ti mislis o tome? jel to dio vjere?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 12:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2009, 14:49
citajuci psotove najvecih vjernika i onih koji se vole tako prikazivatiodlucim odgovoriti tako da upitam nesto upravo iste.
kod nas postoji jedan vrlo licemjerni trend prisutan na svakom uglu, a posebice na mjestima okupljanja mladih. Poglupe klinke/ci vulgarnog rjecnika imaju mini-minjake i duboke dekoltee gdje je dobro istaknut krizic, mj i zvijeda, buda itd medu sisurdama ogromnin naustrb tkiva iz glave. Pored njih jezde primitivne gorile s pivom u ruci i krunicom na retrovizoru koje skupa s picicima u svakoj drugoj recenici opce sa svecima, bogovima i bozjim majkama.

Interesuje me zasto je ovaj narod toliko licemjeran i povrsan DOZLABOGA. Svi neki vjernici, govore o principima ljubavi prema bliznjem, o jednakosti, o svemu sto ih religija uci.
Istovremeno mrze Srbe, Muslimane, Slovence, Rome... Rugaju se drugima, misle da su od njih bolji. Ali znate sta? Nisu

Ljudi su ljudi i ne treba ih rangirati po nacijama, boji koze... Svi su jednako glupi i jednaki KRVOLOCI, spremni na najstrasnije zlocine istovremeno se pozivajuci na bezgranicnu ljubav Isusovu, Alahovu...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Da li je neko vjernik ili nije, to ne govori ni krst, ni mjesec+zvijezda, ni brojanica, ni krunica na retrovizoru... to govore samo djela i nedjela doticnog. Kao sto ni svak koji mjesi hljeb nije pekar, tako ni onaj, koji se predstavlja kao vjernik, nije vjernik samo zato sto se formalno naziva vjernikom ili misli da je jedan (samo zato sto se kiti nekim vjerskim oznakama ili simbolima).

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 12:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Leona je napisao:
Da li je neko vjernik ili nije, to ne govori ni krst, ni mjesec+zvijezda, ni brojanica, ni krunica na retrovizoru... to govore samo djela i nedjela doticnog. Kao sto ni svak koji mjesi hljeb nije pekar, tako ni onaj koji se predstavlja kao vjernik nije vjernik samo zato sto se formalno naziva vjernikom ili misli da je jedan, samo zato sto se kiti nekim vjerskim oznakama ili simbolima.

Potpisuje sve i jednu rijec!!!
Svaka cast Leona! :thumbright:
Kicenja su samo da bi se pokazalu drugima da smo vjernici a u stvari samo su djela vazna.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 13:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
google lazarević je napisao:
jooooj, daleko ti lijepa vjera kad dopusta ubijanje uopste.

Mislim da se nas razgovor odnosio na obrede hadzdza gdje se u pojedinim ajetima posebno naglasava na zabranu ubijanja prvenstve zivotinja, a ljudi pogotovo buduci da je Zu-l-Hidzdze jedan od svetih mjeseci u kojima je i ratovanje pokudjeno.

Buduci da si ti iz mog posta razumio opce a ja sam govorio o specificnom (jednom od islamskih sartova), tu smo se i mimoisli u razumijevanju.

Opcenit ajet koji se odnosi na zabranu ubijanja jest

"Ko ubije bespravno jednog čovjeka kao da je ubio sve ljude." -jasno ko dan.

jel istina onda sto kaze oficir s ruzom da je ubijanje dozvoljeno po kuranu u mjesecima koji nisu sveti?

Ne sjecam se da je Oficir dao takvu izjavu, vec sam objasnio da sam govorio o specificnom, a sto se tice opceg stvar je jos jasnija.

Ubijanje nije dozvoljeno ni u svetim niti ne svetim mjesecima, to je stav islama.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
"Ko ubije bespravno jednog čovjeka kao da je ubio sve ljude." -jasno ko dan.

I ovo se moze zloupotrijebiti. Neki ljudi (nazalost) vide opravdanje u svojim djelima, i sve sto se radi je naravno s pravom jer su slijepo samouvjereni u svoje statove.
Sta znaci "bespravno"? Koji uslovi trebaju biti ispunjeni da bi neko nesto s pravom uradio?
Recimo u S.Arabiji se s pravom ubijaju ljudi koji konvertiraju u hriscanstvo. Imaju opravdanje/pravo, crno na bijelo (po njima). Da li su u pravu?
Ili bicevanje preljubnica. I to vjerovatno negdje pise da to treba raditi "s pravom".

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2009, 14:49
Vjerujem da ce se malobrojni sloziti sa mnom u misljenju da je vjerski fanatizam, cak i vjersko zajednistvo mase, vrlo "zapaljiva" materija, eksplozivne i smrtonosne prirode. Sve to rezultira, globalno gledano, teskim licemjerjem. Stalno postoji neka prijetnja, a takvi stavovi krecu u meduodnosima unutar svake vjere. Koliko je samo nekad kontraproduktivan stalan strah i pritisam koji se od malih nogu vrsi na ljude dok im se prijeti paklom i teskim mukama. Dok mnogi vide vjeru kao izvor ljubavi i blagostanja, ja smatram da bas i nije apsolutno tako.
I zasto pripadnici različitih vjera namecu svoju vjeru kao jedino ispravnu?

U svijetu egzistira ogroman broj religija i sekti, samo to moze biti razlog da se sve skupa odbace ili prihvate. Ja ih odbacujem, ali ne zato da bih postao osnivac nove, vec sto mi moj razum (kojeg smatram zdravim), svo moje bice i logika nalazu da se vjerovanja trebam okaniti. Ne smatram da cu zavrsiti u nekom paklu niti raju, ukoliko prihvatim usmenu i nedokazanu predaju u koju mnogi slijepo i doslovno vjeruju. Smatram da sam dobra osoba, a ako kome stetim, stetim svome zdravlju jer se ponekad ponasam onako kako je u ljudskoj prirodi. Takoder smatram da je svijet prerealan da bi nio podloga za postojanje raja i pakla. Meni to svejedno ne daje razlog da budem zao i opasan za druge. Imam svoje kvalitete kojima se ponosim i na kojima zahvaljujem svojim roditeljima.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@oficir s ruzim: izvinjavam se ako sam nesto pogresno skontala, zaista ne poznajem islam, u skoli sam imala vjeronauku, pravoslavnu.
a opet, nekoliko puta sam cula da je u islamu "dozvoljeno" ubijati nevjernike, eto Leona je spomenula slucaj preobracenika u hriscanstvo u S. Arabiji. Kuran je isti svuda, zar ne? otkud onda te razlike?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 15:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Jedna predaja iz islamske sehare:

Kada Allah hoce dobro svom robu,onda mu da prizna svoje grijehe,a da se ne zanima grijesima tuđim.Učini da bude darežljive ruke a asketa u pogledu imetka u tuđoj ruci.
Podnosi smireno uvrede tuđe a čuva se da druge ne uvrijedi a ako mu zlo želi, onda ova svojstva kod njega suprotnim učini.
Neka je hvala Milostivom Bogu, čijom se dobrotom dobra na zemlji čine..

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 23:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y_pczIcJ4Wk[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 03:08 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Povecan broj nasilja nad zenama u Srbiji

http://www.youtube.com/watch?v=AzI3qH_uXrE

Aurora, ko od koga uci? :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 08:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

zakonski kaznjivo, vodi se briga o tom problemu kao negativnoj pojavi i javno se osudjuje.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 09:23 
Pripravnik
Pripravnik

Aurrora je napisao:
zakonski kaznjivo, vodi se briga o tom problemu kao negativnoj pojavi i javno se osudjuje.

Jesu li metode liječenja u pravoslavnom centru "Crna reka" zakonske?

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... ne.lt.html

http://www.slobodnaevropa.org/content/n ... tml?page=2

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=361751

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

promasena tema, a danasnji sljedbenici i tumaci islama bi sa njima sigurno drugacije postupili, bolje znas nego ja.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik

Aurrora je napisao:
promasena tema, a danasnji sljedbenici i tumaci islama bi sa njima sigurno drugacije postupili, bolje znas nego ja.

Ti kad provociraš onda nije promašena tema a kad te neko zaklopi onda jeste!
ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH je organizirala centar za liječenje ovisnosti u Smolući kod Tuzle.
Putem duhovne terapije i korisnog rada učinkovito se liječe mladi ljudi.
Jedan od najpoznatijih volontera u centru je hafiz Sulejman Bugari.

http://tuzlalive.ba/portal/2009/08/cent ... narkomana/

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
@oficir s ruzim: izvinjavam se ako sam nesto pogresno skontala, zaista ne poznajem islam, u skoli sam imala vjeronauku, pravoslavnu.
a opet, nekoliko puta sam cula da je u islamu "dozvoljeno" ubijati nevjernike, eto Leona je spomenula slucaj preobracenika u hriscanstvo u S. Arabiji. Kuran je isti svuda, zar ne? otkud onda te razlike?

Glupost sestro, ja sam musliman i Muhammed salallahu alejhi ve sellem mi zabranio da odsječem drvo bez razloga, kamo li da ubijam nekog.

Niko ne moze covjeka natjerati da povjeruje u nesto, mi nemamo moc da mjenjamo ono u ljudskim srcima ->

Bilal r.a ( ashab Allahovog poslanika a.s ) je bio crni rob koji je među prvim ljudima prihvatio islam. Njegov vlasnik je nakon tog zavezao ga na pod i stavio veliki kamen na njega, udarao ga i zahtijevao da poljubi kamenog idola a on je i dalje govorio EHAD...EHAD... ( jedan, jedan je Bog )

Dakle, ako ja uperim pištolj u tebe i kažem "misli kao ja", ti i da potvrdiš jezikom, koliko to vrijedi ? Ništa..

Tako, ne možeš natjerati nekog da vjeruje ili ne vjeruje. NIKO te ne prisiljava da uđeš u Islam ali kad uđeš zabranjuje ti se izlazak. Zašto ?
Ima ljudi koji bi iz koristi neke rekli da vjeruju i kroz vjeru radili vlastite ciljeve, to su licemjeri. Ne mozes ti reci da si ubjedjena u istinu, prihvatis je i nakon 2-3 dana kazes, nije to to. Smutljivci koji nisu iskreni ce to uraditi. E takvim je smrtna kazna po zakonu. To je taj gore slucaj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]