Uh

. Najprije iskren pozdrav svima. Maksimalno sam se trudio da pročitam što više postova, nekako sam se zainteresovao. Bilo je tu jako kvalitetne diskusije i drago mi je zbog toga. Iskreno govoreći, nisam uopšte imao namjeru da bilo šta pišem na ovu temu jer se ne smatram baš nekim poznavaocem bilo koje religije, ali ipak želim i ja da dam neko svoje mišljenje.
Nakon svih postova, odnosno većine postova koje sam pročitao, ja bih donio zaključak da nijedna religija nije loša niti da je bilo koja religija "ispravnija" od one druge, treće... Najveći problem su sami LJUDI. Ljudi su jedina bića na našoj planeti koji sami sebi uzrokuju probleme. Jedina ispravna "stvar" na ovoj našoj maloj planeti je upravo religija. I čini mi se da baš ljudi (svi) upravo nisu 100% kompaktibilni sa religijom. Od kad je svijeta i vijeka, ljudi se sukobljavaju zbog religije, a ustvari po meni to uopšte nije pravi razlog iako se tako svim silama nastoji nametnuti. Radi se o čistoj ljudskoj manipulaciji religije. Ljudi su ti koji proizvode oružja, proizvode mržnju, ratuju, zagađuju, uništavaju ozonski omotač, mrze, ponižavaju, vrijeđaju, lažu, brutalno zlostavljaju... itd itd. Šta ima religija sa ovim svim?
Opet ponavljam, ljudi sami sebi prave probleme isključivo zbog postizanja nekih ciljeva ili koristi koje su ustvari toliko beznačajne za jedan ljudski životni vijek, a toliko se energije ili ljudskih života "potroši" da bi se otvarili. Pa zar sama ta činjenica nije dovoljnja da se čovjek zapita čemu život? Zar ima išta na ovom svijetu da je toliko vrijednije nego sam mir, spokoj i tolerantan život u blagostanju za sve ljude. Naravno, nažalost, izgleda da je to nemoguće jer je svaki čovjek ustvari grješno biće koje ima nagone i potrebu za moći, vlašću, dominacijom nad nekim drugim. Zato nikad neće biti mira u svijetu, a ponajmanje pravde.
Svi smo mi ustvari prolazna kategorija, a toliko smo umišljeni i usiljeni u životu. Počevši od sebe pa nadalje, mislim da su svi ljudi u krivu, da niko ne može biti u pravu nad nekim drugim, jer da bi čovjek uopšte mogao da funkcioniše on mora da misli da je upravu, a da su ostali uzrok problema.
Zato mislim da je pored bilo koje istinske religije dodatni ključ za koliko toliko normalan život na ovoj našoj maloj planeti tolerancija. Budimo ono što jesmo, čvrsto branimo svoj stav i svoje mišljenje, ali odmah poslije toga poštujmo svakog drugog i drugačijeg. Svako nek radi i misli ono što hoće i dok god mene kao osobu fizički ne ugrožava, ja poštujem. Čak i uvrede mi ne smetaju, jer je i to relativna ljudska negativnost. Može da zavisi od raspoloženja, pogrešnog mišljenja, pogrešne ideologije, zavisti, čak i navike, primitivizma, šovinizma itd itd.
Eto ovo bi nekako ukratko bila moja religija. Humanost i tolerancija.