Posto je ovdje oficir htio bih reci par rijeci o islamu. Naime, mozda je to dobra religija, ali je problem sto skoro svi koji se nazivaju vjernicima te religije pokazuju suprotno. Ako zelimo da svijet prihvati nasu religiju onda trebamo raditi djela, a ne teorije. Problem sa islamom uopste je sto djela puno odstupaju od teorije. Zasto se meni, a i vecini drugih vjerovatno ne svidja islam i nemamo nikakve privlacnosti prema njemu. Pa zato sto znamo sta se desava u islamskim zemljama u praksi, ubijaju se, skidaju glave za sitnice, ne daju zenama da idu bez marama, ne daju im da voze auta, i kako nekom takva religija moze biti privlacna. Meni vjerovatno hriscanstvo nebi bilo privlacno da sam rodjen u srednjem vijeku kad je u Evropi bilo slicno ili cak i gore nego sada u islamskim zemljama, to jest kad su Evropljani napravili od hriscanstva ono sto su sad muslimani napravili u islamskim zemljama od islama.
Citajuci postove oficira s ruzom sticem utisak da islam i nije onakva religija kakva se pokazuje u praksi vecine muslimana, prvenstveno arapa i Afrikanaca, a to je nasilje, sto samo po sebi cini neku religiju odvratnom. Evo konkretno, islam u BiH ili Turskoj je daleko privlacniji nego u Aziji ili Africi, podjednako privlacan kao i hriscanstvo. A kako kad je ista religija? Pa zato sto ga ljudi drugacije predstavljaju. U BiH imamo ljude muslimane domacine koji postuju druge vjere, druze se, daju drugima da imaju svoju religiju ako misle drugacije, nisu ekstremi, dok u Aziji i Africi imamo poluljudozdere koji se ubijaju radi religije i ne daju nikome da drugacije vjeruje. Zahvaljujuci oficiru s ruzom koliko sam ga ja razumio, to sto sad radi vecina tih muslimana u islamskim zemljama je u rangu onoga sto su hriscani radili u srednjem vijeku ili neki rade cak i danas. Znaci prikazivanje neke religije u drugom svjetlu. A najbolje svjetlo za neku religiju je pokazivanje u praksi, odnosno djelima, a ne u teoretisanju cemu su muslimani posebno skloni, i nadjoh na internetu da oni imaju puno nekih "scholara" koji nose bradurine kao pravoslavni popovi, ili neke smijesne kapice kao katolicki svestenici i onda samo teoretisu i filozofiraju, a ovamo djela 0. Pusti bradu, pusti kapu, pusti mantiju, pusti teoretisanje, nego pokazi djelima da je tvoja religija najbolja. Medjutim, vecina religija se ponasa kao da im je brada ili kapa, ili mantija ili zezlo u ruci najvaznija stvar i onda u tako smijesnoj odjeci kakvu nose ti popovi ili scolari takvi izlaze i govore nesto drugima. Kao da ce odjeca i ona smijesna kapa na glavi kakvu nose popovi i katolicki i pravoslavni, a i ti muslimani nesto promijeniti. Npr. papa i njegovi popovi daje drugima savjete o braku, a sami ne znaju sta je brak. Pa zar to nije licemjerje. Znaci savjet za sve religije je ne teoretisite, nego se uhvatite dijela i mnogi ljudi ce preci u vasu religiju. Razlog zasto je religija odbojna je licemjerje, dakle nedostatak djela, a puno pravila, teoretiziranja, rasprava i filozofije.
_________________ Filozofija...
|