banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 07:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 750 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 38  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Jehovini Svjedoci
PostPoslato: 12 Mar 2012, 11:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Mar 2012, 00:02
Talija je napisao:
lavić je napisao:
...To nije kao u tradicionalnim crkvama gde je rođenjem postao član a nije se pokajao niti čita Bibliju niti govori drugima o Bogu...

Ne možeš postati član po rođenju bez krštenja. Krštenjem postaješ članom crkvene zajednice.

Objasni mi molim te ovaj primjer:

Prijateljica - krštena u Katoličkoj kao dijete,
kao odrasla otišla u JS - krštena,
pitala pitanja - kao ja- exkomunikacija,
otišla u EPC - krštena.

Znači krštenjem postajem član zajednice C!?!?

A ako mijenjam zajednice?
Opet krštenje - za pripadnost?

A Biblija ne kaže da se treba stalno prekrštavati.

Jedno krštenje - odraslog - i gotovo.
Onaj koji krsti povovno -griješi.
Ili?

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ko to krštava krštenog? :) Ako sam krštena u Pravoslavnoj crkvi mogu preći na Katoličanstvo (ili obratno) ali neću biti ponovo krštena jer sam već krštena. Sveta tajna krštenja se samo jednom obavlja u životu.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 13:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Talija je napisao:
Ko to krštava krštenog? :) Ako sam krštena u Pravoslavnoj crkvi mogu preći na Katoličanstvo (ili obratno) ali neću biti ponovo krštena jer sam već krštena. Sveta tajna krštenja se samo jednom obavlja u životu.

Sestri pozdrav.
Postoje mnogi što nisu kršteni kao dečica-bebe a ipak su Pravoslavci.
Tačno je da će mu se tražiti da je kršten tek kad se venčava i sl. ali može i to ako se malo časti :D
U pravu si da se čovek jednom krsti ali to ne čini beba jer uslov za krštenje po Pismu je POKAJANJE a beba nema i nezna šta je kajanje:,,Pokajte se i da se krstite,,

Ali dobro je malu bebu posvetiti u crkvi i zaštititi od napada.
Problem je što u protest. crkvama prelazak iz jedne u drugu uglavnom zahteva ponovno krštenje i to je ludost ali eto kakvi učitelji takvi i zahtevi.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 13:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ima samo jedno mjesto gdje se govori o 2 krštenja:

Prvo -Ivanovo:

DJELA APOSTOLSKA 18,25
On bijaše upućen u Put Gospodnji pa je vatrene duše govorio i naučavao pomno o Isusu, premda je znao samo za Ivanovo krštenje.
DJELA APOSTOLSKA 19,3
Nato će on: "Kako ste onda kršteni?" "Krštenjem Ivanovim", odvrate oni.
DJELA APOSTOLSKA 19,4
Nato će Pavao: "Ivan je krstio krštenjem obraćenja govoreći narodu da vjeruje u Onoga koji za njim dolazi, to jest u Isusa.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Sestri pozdrav.
Tačno je da će mu se tražiti da je kršten tek kad se venčava i sl. ali može i to ako se malo časti :D
U pravu si da se čovek jednom krsti ali to ne čini beba jer uslov za krštenje po Pismu je POKAJANJE a beba nema i nezna šta je kajanje:,,Pokajte se i da se krstite,,

Problem je što u protest. crkvama prelazak iz jedne u drugu uglavnom zahteva ponovno krštenje i to je ludost ali eto kakvi učitelji takvi i zahtevi.

Mogu djeca biti od krštenih roditelja ali tek kad se dijete krsti postaje članom Crkve.
Krštenjem se svi dotadašnji grijesi brišu. Pokajanje se vrši za djela (grijehe) koja su učinjena nakon krštenja.
Ko ne poznaje zakon ne zna ni za njegovo kršenje, a činom krštavanja prihvataš zakon i snosiš odgovornost za djela i prihvataš njihove posljedice.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 13:34 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
lavić je napisao:
Sestri pozdrav.

Mogu djeca biti od krštenih roditelja ali tek kad se dijete krsti postaje članom Crkve.
Krštenjem se svi dotadašnji grijesi brišu. Pokajanje se vrši za djela (grijehe) koja su učinjena nakon krštenja.
Ko ne poznaje zakon ne zna ni za njegovo kršenje, a činom krštavanja prihvataš zakon i snosiš odgovornost za djela i prihvataš njihove posljedice.

ODRASLIM osobama se obraća da se krste a da li su oni znali zakon?
Naravno da jesu, pa zašto onda krštenje kad tek od njega poznaju zakon po tvom zaključku?
Nema se za šta kajati neko ko nezna zakon ali ga ni krštenjem ne poznaje već učenjem i osvedočenjem Duha. Kajanje nas vodi ka krštenju bar po Pismu.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 13:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Za nekrštene grubo rečeno zakon ne važi, jer su van tog zakona. (I prilikom pristupanja nekom sajtu moraš prihvatiti uslove da bi pristupio).
Svojevoljnim krštenjem prihvataš zakon. Iz prve ruke mogu reći šta je mene nagnalo da se krstim, razmišljam i tražim adekvatnu riječ, a to je čežnja a ne kajanje.

Krštenje je Sveta tajna kojom čovjek postaje Hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovjek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi (među njima i pokajanje).

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2012, 18:57 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
Za nekrštene grubo rečeno zakon ne važi, jer su van tog zakona. (I prilikom pristupanja nekom sajtu moraš prihvatiti uslove da bi pristupio).
Svojevoljnim krštenjem prihvataš zakon. Iz prve ruke mogu reći šta je mene nagnalo da se krstim, razmišljam i tražim adekvatnu riječ, a to je čežnja a ne kajanje.

Krštenje je Sveta tajna kojom čovjek postaje Hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovjek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi (među njima i pokajanje).

Tačno tako.
Ti si iz najboljih pobuda ušla u vodu, zaista to je veće od pokajanja jer strah vodi u pokajanje a ljubav u čežnju i prisnost. Ti si ,sretnica,u nekim crkvama bi morala prvo naučiti mnoštvo knjiga i prihvatiti svaku tačku učenja i svaku obavezu koju ista na recept propisuje i onda si tek podobna a ne iz ljubavi kao kod tebe ti odmah u vodu bez komisije. Sretnice. :cat:

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 01:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Feb 2010, 13:02
Lijepo je cuti svakakva misljenja. Jako blizak clan mi je JS, ja nazalost nisam sto ne znaci da necu biti. Tako da uzivam citajuci vasa misljenja jer zapravo znam sve o JS ali sam htio cuti misljenje raznih ljudi,pa vam mogu i odgovoriti ako nekog nesto zanima, naravno ovo nije reklamiranje organizacije ili nesto slicno vec cisto drugarsko raspravljanje u cilju informisanja o ovoj Hriscanskoj zajednici. A kad smo vec kod toga,
jel znate da je javna Tajna na Rakovackim Barama da Vjerni Pravoslavci ( Snimljeno Video nadzorom ) pod uticajem lokalnog popa Redovno kamenjem nakaze potpuno novu Dvoranu Kraljevstva JS koja se nalazi kraj samog auto puta? Ali nebitno, evo nesto konstruktivno,Mozda ce vas zanimati nesto iz poznate emisije

http://www.youtube.com/watch?v=2PwJa73QPu4

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 06:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Zna li tko?

Da li je istina da JS prilikom "učlanjenja",
moraju obećati da će svoju imovinu,
po smrti,
ostaviti JS?

A za uzvrat - svim "članovima" u neimaštini,
osigurat će se materijalno financijska sredstva za život.

Jel to istina ili ne?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 07:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Nije istina!

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 07:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A da li JS pomažu svoje članove materijalno/finansijski koji su materijalno u neimaštini?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 08:32 
Veteran
Veteran

Pošto imamo jednog poznavaoca JS i jednog koji to jeste molim vas ako ste voljni i kompetentni da mi pomognete i date odgovore na neka pitanja u vezi nauke te zajednice. Postavljaću samo po jedno da možete komotno odgovoriti nisu teška zato molim budite konkretni i sažeti u odgovoru:

1. Pošto zagovarate ime JHVH koji je izraz najispravniji za izgovaranje tog tetragrama i zašto i kako se prevodi na Aramejski?

Evo imate zgodnu priliku a pokažete svoje znanje.Molim ostale da ne kvarimo temu jer je to prostor o njima.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:24 
Pripravnik
Pripravnik

piramida4 je napisao:
Zna li tko?

Da li je istina da JS prilikom "učlanjenja",
moraju obećati da će svoju imovinu,
po smrti,
ostaviti JS?

A za uzvrat - svim "članovima" u neimaštini,
osigurat će se materijalno financijska sredstva za život.

Jel to istina ili ne?

Fascinantno je kakve sve price ljudi izmisle. To sto si cuo nije laz, to je izmisljotina prve klase.
Stojim iza tih rijeci.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
A da li JS pomažu svoje članove materijalno/finansijski koji su materijalno u neimaštini?

DA! eto, izvjestaji u nasem godisnjaku govore o nevjerovatnom angazovanju brace prilikom nemilih dogadjaja oko Cunamija U Japanu i Tahitiju u skorijoj istoriji....
Druga stvar u dvorani imamo par porodica koji su u nezavidnoj situaciji tako da se njima odavno pomaze materijalno i na svaki drugi nacin. Takodje im se plati autobus i smjestaj na sve kongrese u toku godine. Takodje pomaganje brace je prisutno odvajkada medju JS jer to je jako dobar primjer hriscanske ljubavi koja vlada medju JS

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:33 
Pripravnik
Pripravnik

lavić je napisao:
Pošto imamo jednog poznavaoca JS i jednog koji to jeste molim vas ako ste voljni i kompetentni da mi pomognete i date odgovore na neka pitanja u vezi nauke te zajednice. Postavljaću samo po jedno da možete komotno odgovoriti nisu teška zato molim budite konkretni i sažeti u odgovoru:

1. Pošto zagovarate ime JHVH koji je izraz najispravniji za izgovaranje tog tetragrama i zašto i kako se prevodi na Aramejski?

Evo imate zgodnu priliku a pokažete svoje znanje.Molim ostale da ne kvarimo temu jer je to prostor o njima.
Pozdrav.

YHWH tetragramton je kod nas prilagodjen na Jehova a i sirom svijeta i na mnogo jezika i dijalekata se tako izgovara.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 16:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jesi li interesant ili si pristupio JS zajednici (prošao obred)? Interesuje me takođe koliko vremena je potrebno biti interesant da bi se pistupilo obredu?

PS taj oblik izgovaranja tetragrama može biti ispravan ali ne mora (zbog nepostojanja samoglasnika).

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2012, 17:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
То је она народна : Дала баба динар да уђе у коло, а два да из њега изађе.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 08:22 
Pripravnik
Pripravnik

Talija je napisao:
Jesi li interesant ili si pristupio JS zajednici (prošao obred)? Interesuje me takođe koliko vremena je potrebno biti interesant da bi se pistupilo obredu?

PS taj oblik izgovaranja tetragrama može biti ispravan ali ne mora (zbog nepostojanja samoglasnika).

Ne znam kako da ti objasnim, u nasim krugovima to se zove nekrsteni objavitelj, dakle idem u sluzbu poucavam druge bibl. istini, sledeci korak je Krstenje ne jednom od Kongresa.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2012, 08:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koliko često se održavaju Kongresi? To je još uvijek u BG ili ima i u BH?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 750 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 38  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]