banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 20:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Okt 2011, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Objasnio sam vec u vise postova na sta se tacno misli. Motiv za pokretanje teme nije odbojnost prema Istoku i istocnim religijama, nego u efektu koji nastupa kod ljudi iz naseg miljea, koji se predano posvecuju istocnoj ezoteriji. Na mom licu sada stoji izraz cudjenja zasto i dalje imamo problem da se razumijemo, stvar je u sustini mnogo jednostavna.

Ja sam imao posla sa budistima (primjer: nas momak koji je godinama bio u zen hramu na Istoku), sa gnosticima (Slavinski), sa harekrishnovcima (u Beogradu), sa harekrishnovcima iz BL, vodio sam razgovor sa Swamijem koji je preveo vecinu knjiga od Oshoa na nas (poznat kao Sah, mozda ste citali knjigu "Zivot je sada"), tantristima, sa glavnim Sai Babinim predstavnikom kod nas, sa TM-om, sa sijasetom drugih ljudi koji su jednostavno bili sljedbenici istocnjackih religija, sto putem foruma sto licno. Kod mene se iskristalizovala jedna slika o tim ljudima koja se meni sama nametnula. Pa cak i da niste imali iskustva sa svim tim ljudima, ima dosta vas ovdje koji poznajete jednog tipa iz BL, aspiranta koji i javno potencira pricu o tome, za kojeg cete se sloziti da je jedinstven, ako razmislite sjeticete se na koga mislim.

Tvrdim da to nije efekt koji nastupa kod sve i jednog, da se razumijemo, ali jednostavno dosta cesto se susrece, i iz toga proizilazi moj utisak. Sva moja naglabanja ovdje su moje vidjenje i razmisljanje naglas, nikakav licni obracun sa Istokom, pa napisao sam jednom prilikom da su mi uzor yamabushiji (oni-koji-buse-jame -> gradjevinac niskogradnje :D ) I Slavinski je ostavio jako povoljan utisak na mene, i moj poznanik, gnostik iz BL je ostavio jako povoljan utisak, covjek je za BL i za svijet ucinio vise nego sto bih ja za 10 zivota.

Ako niste imali kontakta sa tim ljudima onda mogu da razumijem nas nesporazum, ali ako ste imali onda sam barem ocekivao da napisete svoje vidjenje stvari, da napravite jedan presjek vasih utisaka.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 09:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Hristov je napisao:
Ja maltene nisam vidio gordije, cinicnije i oholije ljude nego medju onima koji praktikuju istocnu duhovnost, i trazim da razmijenimo misljenja o tome.

Hristov je napisao:
Sva moja naglabanja ovdje su moje vidjenje i razmisljanje naglas, nikakav licni obracun sa Istokom, pa napisao sam jednom prilikom da su mi uzor yamabushiji (oni-koji-buse-jame -> gradjevinac niskogradnje ) I Slavinski je ostavio jako povoljan utisak na mene, i moj poznanik, gnostik iz BL je ostavio jako povoljan utisak, covjek je za BL i za svijet ucinio vise nego sto bih ja za 10 zivota.

Ili se meni čini ili gornja dva citata imaju kontradikcije...mozda i ja kao i ostali ne razumjem smisao...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, nisam htio generalizovati i svrstavati sve ljude u jedan kalup, to gore je bio primjer da se ne uklapaju svi aspiranti u opisani obrazac. A ako ti je kontradikcija da gnosticizam svrstavam u istocnu religiju, i on sadrzi dosta elemenata istocnjackih ucenja. Mozda bi prikladniji naziv bio ezoterija, new age..

Mislim da ova tema nema nade da se razvije u neku zivlju diskusiju, pa cu ja ovim postom zakljuciti moje ucesce na temi.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Pa što nisi fino na početku napisao da misliš na zen, budizam itd. jer i sve ostale religije kao što rekoh potiču sa Istoka.
A kao što reče OFM niko od nas ne poznaje te religije tako dobro da bismo mogli objektivno (a ne subjektivno) da pišemo o tome.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ejs Talija, 99% nikad nije culo da se pod istocnjackim religijama podrazumijeva i hriscanstvo i islam. To je Bliski Istok. Uvijek kad cujes da se spominju istocnjacke filozofije i religija, misli se na hinduizam, budizam i brojne zajednice iz tog podneblja.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bio Bliski ili Daleki, Istok je Istok. :D
Nisam imala prilike da razgovaram sa paktikantima tih disciplina ili religija o kojima si mislio pa ne mogu da se izjasnim, ali opet mogu da ponovim da i u drugim religijama dolazi do samouzdizanja i vjerovanja u svoju veličinu po pitanju iskustva na tom polju. Čak i van religije se to može primjetiti, pa prema tome mislim da to ima direktne veze sa egom, a ne sa religijskim momentom u životu pojedinca.
Rezultat takve oholosti je po meni ključan u svoj ovoj priči, a to je izolacija i osjećaj samoće i usamljenosti. Krajnje negativan efekat.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozda to i jeste kljuc naseg nerazumijevanja, sto dosta onih koji su pisali na ovoj temi nemaju iskustva, predstavu sta ja imam na umu pa odvlace temu u sebi poznatu oblast i komentarisu generalno religije.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čitala sam razne istočnjačke mistike (npr. Put ljubavi od Antoni de Mela) i sve je to ok, ali ako sam išta primjetila onda je jedino to (a da se može navesti u ovoj temi) što je svaki taj duhovni rast prezentovan na njegov način put usamljenika na svom putu uzdizanja. Ako kaže ljubav, ne kaže ljubav prema pojedincu, nego je to sveopšta ljubav, pojedinac se gubi u masi. Put je prioritet u odnosu na sve ljudske veze, (porodične)... sve je to ok, samo po mom ukusu fali ona empatija prema bližnjem, prema onome ko je tik do tebe, bilo ko to bio.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 11:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne poznajem niti ijednu duhovnost (mada nisam stručnjak niti za jednu) a koja u sebi i svojim tekstovima nije utkala upravo tu zamku "Nezeljenog efekta duhovnosti"...onaj ko imalo više se bavi s duhovnošću poznaje te tekstove jer istovremeno s svim pozitivnim stvarima duhovnih tekstove uvjek se javljaju znakovi "OPREZ NEZELJENI EFEKTI"....mislim da su oni nuzni i ne moze ih se zaobići, jer duša hoce više, bolje, jače dokazivanje i prema Bogu i prema okolini...i upravo zbog toga će se pojaviti negativnosti...

U Islamu ima jedna izreka koja kaze" Onaj ko se takmičio s vjeroma ona ga je ophrvala"...jer nema tog covjeka koji moze da ispuni sve ono sto vjera (a duhovnost je dio vjere) nalaze i trazi....

Onaj ko ne poznaje stranputice duhovnosti, mislim da ne zasluzuje da ga se smatra produhovljenim...nego onako kako si i sam rekao ohol cinican, sarkastican...a to opet su sva svojstva materijaliste a nikako duhovnjaka.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2011, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Samo ne razumijem baš ovaj termin "istočnjačka religija", šta bi trebalo biti kontra tome, zapadnjačka? I ta zapadnjačka (npr. katolicizam) vuče korijen sa Istoka. Budizam - istok, Judaizam -istok, Hrišćanstvo - istok, Islam - istok, šta ostaje?

Podjela je najvise zasnovana na monoteistickom zapadu (hriscanstvo, islam, judaizam) i filozofsko/moralno/religijskim sistemima vrijednosti istoka.

Kao sto sam negdje naglasio, istocnjacke religije ne prave razliku medju ljudima. Nema onih koji vjeruju i onih koji ne vjeruju. Ateista, musliman ili zen budista, oni se prema svima odnose isto.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 07:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Logičnije bi bilo podijeliti na istočne monoteističke religije i istočne politeističke religije.
Nekako ne mogu svrstati Judaizam, Hrišćanstvo i Islam (uopšteno semitski narod gdje je sve poteklo) u "zapadne" religije, a što su se te religije sa istoka proširile i na zapad je drugi par opanaka. :)
Sorry na off-u.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Elvis Presley je napisao:
Podjela je najvise zasnovana na monoteistickom zapadu (hriscanstvo, islam, judaizam)

Elvise shvati da "zapadno hrišćanstvo", a u to pretpostavljam ubrajaš katolicizam i pravoslavlje NISU monoteističke religije, Islam i Judaizam jesu, ali tzv. hrišćanstvo NIJE monoteistička religija već paganizam i mnogobožstvo u najširem smislu i značenju tih riječi.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2011, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Prvo, podjela nema veze sa onim gdje je religija nastala. Jer i Japan je za nekoga zapad, sve zavisi od tacke gledista.

Drugo, oko monoteizma hriscanstva se i moze diskutovati ali ono svakako nije isto kao tipican primjer politeizma. Sveto trojstvo jeste dosta nelogicno i kontradiktorno ali se opet uzima kao primjer monoteizma.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 07:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Reci mu Elvise, reci tom vjerujućem iznad tebe. :D

Nego, hajde nebitno za temu, Hristov će dobiti fraz koliko se udaljujemo od teme, hajde da pričamo o tim neželjenim nuspojavama.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2011, 08:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Elvis Presley je napisao:
Drugo, oko monoteizma hriscanstva se i moze diskutovati ali ono svakako nije isto kao tipican primjer politeizma. Sveto trojstvo jeste dosta nelogicno i kontradiktorno ali se opet uzima kao primjer monoteizma.

Ne radi se tu samo o trojstvu, ono je tu čak i najmanji problem, kao što su se nekada molili raznim bogovima ti tzv. hrišćani se danas mole raznim svecima i traže zaštitu od njih, čak se i datumi koje svetkuju podudaraju sa datumima svetkovanja tih paganskih bogova, također i obredi su ostali isti kao nekad kad su bili zvanično mnogobošci, što su ustvari i danas na identičan način kao i nekad, samo što licimjeri to neće da priznaju iako je to očito, a čak i površnim uvidom u Bibliju to je toliko evidentno da i ne ostavlja neki prostor za diskusiju i raspravu.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Potukli se Amiši, jedni drugima šišali brade i kosu

Beta - 07.10.2011 20:44

KOLUMBUS - Američka policija u saveznoj državi Ohajo istražuje tuču u zajednici Amiša u kojoj je učestvovalo više desetina muškaraca i žena, a završena je šišanjem brade i kose pojedinih članova te zajednice.

Policija navodi da su povod za tuču bile "duhovne razlike", ali napredak istrage otežava odbijanje Amiša da sarađuju sa policijom, prenosi BBC.

Amiši su izrazito miroljubiva zajednica, okrenuta hrišćanskom učenju, koja se odrekla svih tekovina moderne civilizacije, uključujući struju, televiziju, automobile, telefone i druge uređaje.

Policija je zbunjena zbog toga što je u posljednje tri sedmice u četiri okruga došlo do tuče među Amišima, a nekoliko je lakše povrijeđeno.

Sukobi su se dogodili u mjestima Kerol, Holms Džeferson i u Trambul okrugu. Sva ta mjesta poznata su po velikim zajednicama Amiša.

Jedna 57-ogodišnja žena iz okruga Trambul rekla je policiji da su joj sin i zet na silu odsjekli kosu, kao i da su obrijali bradu njenom suprugu. Ta žena tvrdi da su sin i zet postali dio nekog kulta.

Posjed na kojem se dogodio posljednji incident dijeli 18 amiških porodica, a većina su rođaci.

Policija navodi da su neki od osumnjičenih od ranije poznati policiji zbog prijetnji i seksualnog kontakta sa maloljetnicima. Za sada nije podnijeta nijedna prijava.

"Vidimo da se desilo krivično djelo, a ja sjedim ovdje vezanih ruku. Ne mogu ništa da uradim", izjavio je lokalni šerif Fred Abdala žaleći se na odbijanje Amiša da sarađuju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto mislis da je religija uzrok tome? I na koji nacin je kriva?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne mislim da je uzrok, niti da je kriva, samo prenosim clanak :)
Ono je samo jedan primjer kako ljudi u religiji se vise oslanjaju na postavanje religijskih pravila nego na prakticno iskustvo, odnosno ponasanje. Pise da policija navodi da su "povod za tucu bile duhovne razlike". A to nije problem samo kod Amisa nego kod svih religija.
Veca je vjerovatnoca da ce neko biti kusan da uradi nesto ako mu je to zabranjeno. Slicno tako kod Amisa, koji sebi uskracuju mnoge blagodeti savremenog svijeta dolazi do "nakupljanja" i onda to jednom eksplodira. Slicno kao i sa katolickim svestenicima kojima je zabranjena zenidba.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]