Objasnio sam vec u vise postova na sta se tacno misli. Motiv za pokretanje teme nije odbojnost prema Istoku i istocnim religijama, nego u efektu koji nastupa kod ljudi iz naseg miljea, koji se predano posvecuju istocnoj ezoteriji. Na mom licu sada stoji izraz cudjenja zasto i dalje imamo problem da se razumijemo, stvar je u sustini mnogo jednostavna.
Ja sam imao posla sa budistima (primjer: nas momak koji je godinama bio u zen hramu na Istoku), sa gnosticima (Slavinski), sa harekrishnovcima (u Beogradu), sa harekrishnovcima iz BL, vodio sam razgovor sa Swamijem koji je preveo vecinu knjiga od Oshoa na nas (poznat kao Sah, mozda ste citali knjigu "Zivot je sada"), tantristima, sa glavnim Sai Babinim predstavnikom kod nas, sa TM-om, sa sijasetom drugih ljudi koji su jednostavno bili sljedbenici istocnjackih religija, sto putem foruma sto licno. Kod mene se iskristalizovala jedna slika o tim ljudima koja se meni sama nametnula. Pa cak i da niste imali iskustva sa svim tim ljudima, ima dosta vas ovdje koji poznajete jednog tipa iz BL, aspiranta koji i javno potencira pricu o tome, za kojeg cete se sloziti da je jedinstven, ako razmislite sjeticete se na koga mislim.
Tvrdim da to nije efekt koji nastupa kod sve i jednog, da se razumijemo, ali jednostavno dosta cesto se susrece, i iz toga proizilazi moj utisak. Sva moja naglabanja ovdje su moje vidjenje i razmisljanje naglas, nikakav licni obracun sa Istokom, pa napisao sam jednom prilikom da su mi uzor yamabushiji (oni-koji-buse-jame -> gradjevinac niskogradnje

) I Slavinski je ostavio jako povoljan utisak na mene, i moj poznanik, gnostik iz BL je ostavio jako povoljan utisak, covjek je za BL i za svijet ucinio vise nego sto bih ja za 10 zivota.
Ako niste imali kontakta sa tim ljudima onda mogu da razumijem nas nesporazum, ali ako ste imali onda sam barem ocekivao da napisete svoje vidjenje stvari, da napravite jedan presjek vasih utisaka.